Dagboek 19 december 2005

Ik loop met veel dingen achter. Onbeantwoorde mail. Had nog wat verhaaltjes voor mijn weblog over de kerk. Gisteren was Huub Oosterhuis er niet, die was ten paleize het kindje van Mabel en Friso aan het dopen.

Preek van Albert van den Heuvel, over Kerst. Geestig. Wil ik nog wat over zeggen. Anton Wessels was er, die hield ook pas een preek, onder andere over de islam. Wil ik ook nog op terugkomen. En daartussen in was er een mooie preek ter gelegenheid van medesenator Eric Jurgens, die zeventig werd. Was Ed van Thijn er ook die mij daar tot zijn verrassing tegenkwam. Wist niet dat ik van de kerk was. Affijn, nog verhalen zat. Misschien iets voor de Kerstdagen. Tussen het koken door.


(strip uit trouw, van Pieter Greenen)

Werken aan de Rotterdamwet. Tiny zit ondertussen te werken aan de wet over de verplichte inburgering in het land van herkomst. Ronald heeft ook een klus, maar Tineke mag ons komen bemoederen. Die had het een tijd ontzettend druk met de zorg, en vorige week deed ze iets over bodemvervuiling waar de motie Meulenbelt over de asbest weer ter sprake kwam maar nu heeft ze min of meer vrij. Alleen commissies. Altijd zijn de laatste dagen voor het kerstreces hectisch. Er moeten nog allerlei wetten doorheen die op 1 januari in moeten gaan. De verleiding is groot ze dan maar als hamerstukken af te doen, maar dat is natuurlijk niet onze taak. Ik heb twee nachten hotel moeten boeken want het gaat twee avonden heel laat worden en morgenochtend ook vroeg weer beginnen. Helaas behandelen we de Rotterdamwet morgenavond als allerlaatste, na het kerstdiner dat we aangeboden krijgen, dan zit iedereen zachtjes uit te buiken in de bankjes natuurlijk. Contact met Margriet Meindertsma van de PvdA die erg gewetensvol en grondig aan de Rotterdamwet heeft gewerkt. Ik ben benieuwd. Aan de overkant stemde de PvdA voor de wet, de SP tegen, morgenavond zullen we zien wat de PvdA fractie in de EK gaat doen. Misschien stemmen ze gemengd. Maken we niet vaak mee. Meer over de Rotterdamwet volgt nog, maar kort door de bocht samengevat komt die er op neer dat de gemeenten de mogelijkheid krijgen om bepaalde wijken te sluiten voor woningzoekenden zonder dienstbetrekking. Aangezien er weinig kans op is dat die elders wel een goedkope woning krijgen is dit dus een methode om de kansarmen nog kansarmer te maken. Vinden wij van de SP. Volgt meer over.

Gisteravond op CNN, Sharon heeft een beroerte gehad. CNN is nu echt helemaal in de Israelische propaganda terecht gekomen, vroeger vond ik ze nog wel wat objectiever. Sharon wordt nu afgespiegeld als iemand die het vredesproces weer op gang wil helpen en voor een twee-staatsoplossing is. Wij weten wel hoe die zogenaamde Palestijnse staat er uit gaat zien wanneer Sharon zijn zin nog verder door kan drijven, een reeks omsingelde niet-levensvatbare reservaatjes die op elk moment kunnen worden afgesloten en eeuwig afhankelijk blijven van het buitenland. Het is zo simpel te controleren aan de hand van de ‘feiten op de grond’, maar CNN is kennelijk verkocht.

Ik moet mijn papieren ordenen, mijn speech op mijn laptop zetten zodat ik er nog aan kan werken, dan is het op naar Den Haag. Bijna alsof dat buitenland is, straks stap ik met mijn nog slaperige hoofd nog op Schiphol uit.

15 gedachten over “Dagboek 19 december 2005

  1. lieve Anja, doe je een beetje rustig aan?
    Straks komen de stille dagen tussen kerst en nieuwjaar, dan is er nog volop tijd voor alle achterstallige verhalen. Sterker nog: dan hebben wij ook volop tijd ze te lezen! Tot dan: sterkte met de laatste loodjes van tweeduizendvijf!

    Ik kan je van harte ons traditionele recept aanbevelen: eerste kerstdag boerenkool (nou vooruit, ijs toe) en tweede kerstdag een mooie zelfgemaakte soep met pasteitjes. Niets zo vredig en bevredigend als de geur van rookworst, met kaarsen op een mooi gedekte tafel en alle tijd van elkaar en het eten te genieten.

    Wel op tijd ergens boerenkool scoren, want daags voor kerstmis is dat in geen enkel schap te vinden, hahhahahaha.

  2. Straks komt de rust, en nu ook even want we beginnen om 14.00 en er is nog niemand in het EK gebouw behalve stofzuigende en randjes aflappende mensen die ik anders nooit zie. Dus ik spijbel en pruts nog even gezellig aan het weblog.

    Ik doe een keer grote couscous met schaap en kip en zeven groentes zoals het hoort voor de vriendinnen die meegaan naar de dienst op kerstnacht- daar hou ik altijd zoveel van over dat er vele pakketjes in de diepvries kunnen voor later.
    En dan voor mijn mini-familie van drie personen toch een hertebiefstukje met leuke groentes en een slaatje met hollandse garnalen en avocado vooraf en kaneelijs met speculaas toe. Kind vroeg vroeger altijd misprijzend eten we Stampertje of Bambi? Hij had een fase dat hij in een restaurant op de vraag wat hij wou eten altijd stralend zei: aardappels, want dat kreeg hij bij mij nooit, gewone gekookte aardappels. Altijd die takken en stokken in mijn eten, zei hij over een onschuldig takje tijm. Nu eet hij alles en kookt zelf ook lekker.

  3. Mvr. Meulenbelt, u bent echt iemand van de keuken en de kerk geworden. Blijft u daar dan ook voortaan.

    Hartelijke groeten,

    Jansen

  4. Nee hoor Jansen, ouwe zuurpruim, ik ben graag in de keuken en in de kerk maar ik kom er ook graag weer uit en heb nog meer te doen. Jammer voor jou en een zalige kerst verder.

  5. Verantwoordelijk werk, die Eerste Kamer, als ik dat allemaal zo hoor. En ik maak me ook hele grote zorgen over die Rotterdam Wet, Anja. Wonend in Rotterdam haal ik eens in de twee weken een woonkrantje en als ik met mijn bijstandje naar b.v. Schiemond (naast Delfshaven en dus Bospolder Tussendijken), zou willen verhuizen, dan kan ik dat vergeten. Ik moet tenminste inkomen uit betaald werk hebben en dan ook nog meer dan 120% van het minimumloon. In zekere zin inmiddels wel een solidaire wet, al vind ik ‘m asociaal. Maar de oorspronkelijke wet van Marco Pastors was uitsluitend en alleen gericht op Moslims. Gelukkig kwam daar veel protest tegen en dus is de wet verbreedt en mogen nu alle minima ervan “profiteren” (excuseer mijn cynisme!). De plannen zijn verder om alle minima richting randgemeenten te dirigeren en de stad grotendeels voor de hogere midden- en hogere inkomens te houden. Als je dan weet dat juist die mensen een huisje/boompje/beestje MET tuin in een randgemeente of Vinexwijk willen hebben met een GAMMA schutting eromheen, dan kan je wachten op nog meer problemen. Rotterdam is kampioen in het slopen van hele buurten en bijna hele wijken! Maar niemand heeft ook maar enig idee waar al die mensen uit die herstructeringsgebieden naar toe moeten. Niet naar die randgemeenten, ook al is er al een convenant over, maar die hadden juist in de jaren 90 al die minima naar Rotterdam weten te bonjouren en ze willen ze echt niet terug. Daarom zijn bij hen de meeste sociale en betaalbare woningen al afgebroken en staan er middeldure en dure koopwoningen voor in de plaats. Neem Maassluis en Nieuwerkerk b.v. Vlaardingen begint inmiddels ook al en Barendrecht en Capelle ook. Verder weg dan in het land? Twee jaar geleden misschien nog, maar nu ook al niet meer. Even afgezien van het feit dat minima misschien zelf nog mogen kiezen waar ze willen wonen? Of is deze democratie alleen voor de rijken en moeten wij naar hun pijpen dansen? Dat doen we al veel te veel!
    Anja, probeer te lobbyen tegen die vermaledijde ROTwet???

    Dank je wel.

  6. Dag Anja, via via heb ik jouw weblog ontdekt en ik zou je inderdaad maar niks van die Jansen aantrekken, gewoon lekker blijven hoor! want ik vind jouw weblog erg leuk en zal je ook blijven bezoeken!
    groetjes Tjitske

  7. Ik doe mijn best, Lydia, maar het is eigenlijk al een gelopen race, die wet gaat er door. Waar ik nog een beetje op kan hopen is een motie van de PvdA die in ieder geval de voorwaarden waarop een stad tot zulke maatregelen mag komen worden aangescherpt.

  8. Ik heb het ook behoorlijk verbruid toen ik mijn kinderen probeerde over te halen, onze twee konijnen eerste kerstdag en tweede kerstdag te noemen. Sindsdien dus die boerenkool en de konijnen werden netjes Ko en Nijn gedoopt.

    Ik weet dat een van de laatste onderwerpen die Karin Adelmund heeft behandeld, die Rotterdamwet was. Ik hoop dat haar ideeën erover weerklank vinden. Dat hoop ik echt.

  9. Hoi Anja,
    Succes met de Rotterdamwet. Als (oud-)Rotterdammer (binnenkort overigens Dubliner, ik verhuis) schaam ik me kapot voor dat gedrocht en ben altijd blij als ik tegengeluiden mag vernemen. Gelukkig trekken veel Rotterdammers hun mond open.

    Claar, ik vind je konijnennamen geniaal! (nou, daar is Flappie dan!)Ooit heb ik eens geopperd om de krijsende parkieten van een vriendin Black en Decker te noemen.

  10. Ik kende mensen met een kat die heette Dander. Vroeg ik hoe ze aan die naam kwamen. Ze hadden er eerst twee, die heetten Deen en Dander, maar Deen was dood.

  11. Ik deed trouwens eens mee aan een prijsvraag voor de beste naam voor een vrouwenrestaurant. (Dit slaat helemaal nergens op, zwaar off-topic, maar goed dat ik hier de baas ben) Ik stelde voor: Een Pot Nat. Heeft het niet gehaald.

  12. Haha, die meneer Jansen… Anja doet de Keuken en de Kerk en verder alles wat met een K (de Kamer, Kifaia) of met welke andere letter van het alfabet dan ook begint. Knap hè!
    (En Clara zegt wel ‘pasteitjes’ maar bedoelt gewoon die knapperige worstenbroodjes uit die ene winkel waar ze de lekkerste hebben, daar in Brabant – ja leer mij Clara kennen: die eet geen konijnen en ook geen kikkers.)
    Ruben

  13. @ Anja (11), even zwaar off topic:

    “Een Pot Nat” is mischien iets te eenzijdig, Anja. Waarom niet eenvoudigweg, wat ruimer: “De Vijg”? (Vind ik mooier dan b.v.: “De Pruim”). 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *