Dagboek 20 december 2005

Den Haag. Gisteren is het debat over de inburgering in land van herkomst begonnen. Is de wet wenselijk, redelijk en mogelijk? Tiny vindt van niet.Ik ook niet. Er zitten veel onrechtvaardigheden aan vast, nog afgezien van de praktische uitvoerbaarheid. Mensen kunnen veel sneller inburgeren als ze hier zijn, al blijkt dat het nog steeds met de genomen maatregelen om nieuwkomers in te burgeren nog niet best gaat. De minister zegt dat de wet niet bedoeld is om te selecteren wie er binnen komt, maar om het inburgeren te versnellen. Daar geloof ik helemaal niks van. Hoe de wet zou functioneren als die wordt ingevoerd is wel degelijk als een selectiemiddel, de hoogopgeleiden uit de stad halen dat examentje makkelijk, de mensen met lage opleiding uit verre streken niet. Als dat de bedoeling is zeg dat dan en laat het parlement kiezen of dat is wat we willen.
Tekst van Tiny hieronder. Vanmiddag de tweede termijn, het antwoord van Verdonk.

Verdonk trouwens, Anil Ramdas heeft meer met haar dan ik. Hij vindt haar wel stoer, met haar afkeer van alles wat zielig is, zielige doende asielzoekers en zielige mensen die mee zitten te huilen met die zielige illegalen. Maar nu gaat het getij keren, zegt Ramdas. Met de immigratie is het zowat afgelopen en de uitzettingsmachine loopt wel zo’n beetje, binnenkort heeft Verdonk de handen vrij om zich aan het tweede deel van haar taak te wijden: de integratie van vreemdelingen die hier legaal zijn. Wacht maar af, als Verdonk dat met evenveel minachting voor de zieligen gaat doen. Ramdas:

Ik denk dat men dan een heel andere Verdonk tevoorschijn zal zien komen. Want integratie betekent dat ze die allochtonen aan banen en opleidingen moet helpen. Integratie betekent dat die allochtonen mee moeten kunnen doen en vooruitgang moeten boeken.
Wat we zullen zien gebeuren is dat ze nu geliefd zal raken bij een nieuwe groep, de allochtonen, en zich gehaat zal maken bij een oude groep: die autochtonen die het uit nauwelijks verhuld racisme fantastisch vonden dat vreemdelingen uit het land werden gegooid.

Nou, als ze hun racisme willen botevieren zullen ze aan Verdonk een geduchte tegenstander hebben. Want ook dit deel van haar beleid zal ze met hartstocht uitvoeren, met dezelfde onverbiddelijkheid en met dezelfde hekel aan zieligheid. Racisten die alle vreemdelingen eruit willen, zij worden in de tweede helft van Verdonks ministerschap de nieuwe zieligen. En we weten hoe Verdonk staat tegenover mensen die zielig doen.

Als er in dit kabinet een minister is die van deze samenleving weer een fatsoenlijke kan maken, waarin allochtonen en autochtonen op gelijke voet met elkaar leven, is het minister Verdonk wel. Voor zielige racisten breken zware tijden aan.

Interessant. Ik geloof er alsnog weinig van, want tot op heden hebben allochtonen weinig reden om te denken dat Verdonk ook hun minister is. Maar we zullen zien. Als Ramdas gelijk krijgt dan kom ik hem eigenhandig lauweren.

3 gedachten over “Dagboek 20 december 2005

  1. Hoi Anja,

    Ik heb de column van Anil Ramdas in de NRC van gisteren ook gelezen. Ik denk dat hij net als jij (en ik) erg weinig tot niets gelooft van ‘Voor zielige racisten breken zware tijden aan.’ Zijn column staat namelijk volgens mij bol van de ironie. Dat is ook de reden waarom ik hem zo geod vind.

  2. Anil Randas’ ideeën over Verdonk vind ik buitengewoon naïef. (Er bestaat op dit moment net zo’n dwaze hype rond haar als vroeger een tijdje het geval was bij May-Weggen). Hij zal -daarvan ben ik overtuigd- van een koude Ker(st)mis thuiskomen. In niets heeft Verdonk, of de VVD überhaupt, ooit laten zien echte belangstellig te hebben voor (het vergroten van kansen van) mensen die het relatief moeilijk hebben in de samenleving, zoals bijstandsgerechtigden en de meeste allochtonen. Op enkele witte raven, als Hans Dijkstal, na.

  3. Ja, Rita is populair……….Griezelig gevoel.
    Overigens was mijn lief, die zij uit wou zetten, een perfect voorbeeld van een geintegreerde allochtoon: spreekt goed Nederlands, kon een baan krijgen als dat gemogen had, schrijft Sinterklaas gedichten en belt mijn vader op zijn verjaardag op: “Langzallielefe, langzallielefe…..,”het hele liedje uit!
    Maar wij zijn ‘gevlucht’ via de – sinds kort beruchte- Belgieroute.
    En hebben het heel erg naar ons zin in Belgie, allebei een baan. Willen we nog wel terug??
    Wel vind ik deze route persoonlijk niet zo ‘kies’ als het gaat om de leeftijdsgrens te ontlopen. 21 jaar is jong genoeg om je te binden.
    Overigens, ik heb dit weekend het boek ‘De andere kant van Israel’ gelezen [ op jouw aanraden, anja] en ik voel me boos , verdrietig, maar ook heel strijdvaardig. Hier moet ik nog iets mee. Goed boek. Aanrader voor mensen die aan Kerstkadoos doen!!!

    Als laatste, nu ik toch bezig ben…
    ik las in een ander boek dit:
    “Les mortels sont égaux,
    Ce n’est pas la naissance
    C’est la vertue qui fait la différence.”
    Voltaire

    vrij vertaald:
    Alle stervelingen zijn gelijk,
    het is niet hun geboorte[plaats]
    maar hun [on]deugden die het verschil maken.

    dit ga ik op mijn kaarten zetten dit jaar.
    Een goed jaar voor jou Anja en alle gasten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *