Goede doelen

Marjan Sax, eens de oprichtster van Mama Cash, nu als zelfstandig adviseur voor mensen en organisaties die geld willen geven aan goede doelen, stuurt jaarlijks een lijstje met aanbevolen goede doelen naar vrienden en relaties. Niet alleen zijn de doelen een aanbeveling waard, Sax heeft ook gelet op de manier waarop donaties worden besteed.
Ik neem de lijst als aanbeveling graag hierbij over.

PROJECTEN DIE STEUN KUNNEN GEBRUIKEN:

WorldGranny
gironummer 489 46 96 t.n.v. Stichting WorldGranny, Amsterdam
www.worldgranny.nl
Niet alleen in het westen maar ook in ontwikkelingslanden worden mensen steeds ouder. Pensioen, AOW of thuiszorg bestaat daar meestal niet. Familieleden zorgen voor elkaar. Maar de familieverbanden raken steeds vaker ontwricht.WorldGranny steunt ouderen in ontwikkelingslanden. WorldGranny is een Nederlandse organisatie en partner van HelpAge International.Op dit moment steunt de organisatie ouderen in Zambia, Peru en India.
Het sponsorprogramma van WorldGranny biedt ouderen in bv. Zambia structurele hulp ter verbetering van hun leefsituatie. In Zambia heeft de bevolking te maken met de ernstige gevolgen van de hiv/aids epidemie. Niet alleen de economie maar ook het sociale leven wordt aangetast door deze ziekte. Hoofdzakelijk ouders van jonge kinderen zijn het slachtoffer van het virus, waardoor ouderen achterblijven en op zichzelf zijn aangewezen en bovendien verantwoordelijk worden voor de verzorging en opvoeding van hun kleinkinderen.

Vrouwenopvang Amsterdam
gironummer 83 72 758 t.n.v. Stichting Vrouwenopvang Amsterdam o.v.v. ‘de Grote Opknapbeurt’
www.vrouwenopvang-ams.nl
Vrouwenopvang Amsterdam biedt hulp en onderdak aan vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld.Via telefonische hulp, ambulante hulp en het geven van onderdak biedt de organisatie steun aan honderden vrouwen per jaar. De crisisopvang biedt woonruimte aan dertig vrouwen en hun kinderen, die in crisissituaties hun huis uit moeten. De vrouwen worden begeleid om en nieuwe start te maken.
Na tien jaar intensief gebruik is de crisisopvang toe aan een flinke opknapbeurt. De woonunits moeten opnieuw ingericht en geschilderd worden, ook de keukens zijn aan vervanging toe. De totale kosten van het opknappen zijn € 300.000, waarvoor wordt aangeklopt bij fondsen, bedrijven en particulieren. Op dit moment is er € 17.750 binnen, dus er is nog flink wat geld nodig!

STAG: Stichting Asielvragers Groningen
Gironummer 4431730 t.n.v. Stichting Asielvragers Groningen, Groningen
www.vanhartepardon.nl/groningen
STAG is een van de actieve groepen in het Noorden van het land die uitgeprocedeerde vluchtelingen helpt met alle practische zaken om te overleven: het zoeken van een onderkomen, leefgeld, inboedel, reisgeld en indien mogelijk het opnieuw opstarten van hun procedure. Zij helpen o.a. een moeder met twee dochters uit de Ukraine die al twaalf jaar in Nederland verblijven. Een dochter zit op de middelbare school, de andere is klaar met de opleiding tandartsassistente, en studeert nu, omdat ze niet mag werken, door voor mondhygiëniste. Dit gezin heeft dit jaar € 3.600 nodig voor huur en electriciteit en er staat nog een huurschuld van € 1000,- Een zeer directe bestemming van je donatie!
Op de website staan korte stukjes over de andere mensen die ze helpen.

ASKV/Stichting Vluchteling
Gironummer 79 13 334 t.n.v. Stichting ASKV, Amsterdam
www.askv.nl
Al vijftien jaar zet de Stichting Amsterdams Solidariteits Komitee Vluchtelingen/Steunpunt Vluchtelingen (ASKV) zich in voor de belangen van afgewezen, uitgeprocedeerde vluchtelingen die niet terug kunnen naar hun land van herkomst. Ze zorgen voor rechtsbijstand, medische hulp, onderdak en noodzakelijk levensonderhoud voor vluchtelingen. In deze, voor asielzoekers zo bittere tijden, is het ASKV een van de organisaties die doen wat ze kunnen om vluchtelingen te helpen. Het ASKV is onafhankelijk en kan haar werk doen dankzij bijdragen van fondsen en donateurs.
Iedere laatste zaterdag van de maand (nu op 24 dec.) organiseert het ASKV het ‘vrouweneten’voor vrouwen zonder papieren en iedereen die geïnteresseerd is in de situatie van vrouwen zonder verblijfsvergunning. Vanaf 17.30 in ‘de Peper’, het restaurant van de oude filmacademie, Overtoom 301, in Amsterdam (tram 1 en 6, halte J. P. Heijestraat).

Mama Cash: campagne 88 dagen
Gironummer 528 t.n.v. Stichting Mama Cash, Amsterdam
www.mamacash.nl
Uit onderzoek blijkt dat in 2003 van al het geld voor ontwikkelingswerk van de EU slechts 0,04% beschikbaar is voor vrouwenrechten. Tussen 10 november (dag van de mensenrechten) en 8 maart (internationale vrouwendag) liggen 88 dagen. Mama Cash is een campagne gestart om meer geld bijeen te brengen voor vrouwenrechten en tegen geweld tegen vrouwen: € 1 per dag gedurende 88 dagen: steun vrouwenrechten met € 88 (of meer)
Zes vrouwengroepen in Kongo, Palestina, Ecuador, Servië, Hong Kong en Irak zijn genomineerd voor de ‘she changes the world’ prijs van € 20.000. Op de website kun je over het werk van deze groepen lezen je stem uitbrengen wie de prijs moet krijgen.
Teken op de website de petitie aan de Europese Commissie voor meer geld voor vrouwenrechten.

Stichting KifaiaGironummer 82 07 589 t.n.v. Stichting Kifaia, Amsterdam
www.kifaia.nl
Stichting Kifaia is in 1999 opgericht door Anja Meulenbelt en geeft praktische hulp en ondersteuning aan organisaties voor gehandicapten in de Gazastrook.
Vanaf het begin van de tweede intifada, herfst 2000, heeft Stichting Kifaia zich vooral ingezet voor het nieuw opgerichte Gaza Home Care Program, dat als belangrijkste doel heeft het verzorgen van thuiszorg aan kinderen en jongeren die in de intifada gewond zijn geraakt en als gevolg daarvan chronisch gehandicapt. Inmiddels heeft deze organisatie meer dan duizend kinderen en jongeren (en een paar volwassenen) onder hun hoede.
Een deel daarvan zijn ‘lichte’ gevallen, kinderen en jongeren die na eerste opvang en hulp (zoals fysiotherapie, of het krijgen van hulpmiddelen als krukken en kunstledematen) voldoende mobiel zijn om zonder thuiszorg door te kunnen. Maar het zwaartepunt ligt bij de jongeren die hun hele leven zorg aan huis nodig hebben. Daartoe worden ze niet alleen bezocht door de hulpverleners, hun familieleden worden getraind om de zorg zoveel mogelijk zelf te kunnen geven. Ongeveer de helft van de gehandicapten die verzorgd worden zijn intifada slachtoffers, gewond geraakt door kogels van scherpschutters, door schoten van tanks, bij de bombardementen of de verwoesting van huizen.

Doses of Hope
Rekening 50.05.91.539 t.n.v. Doses of Hope Foundation, Amsterdam
doses.of.hope@yahoo.com
Fadumo Allin is in de jaren negentig naar Nederland gevlucht vanuit Somalie. Vanuit Nederland zette zij Doses of Hope op. In Somaliland startte ze een microkrediet organisatie voor vrouwen. Inmiddels hebben meer dan 4500 vrouwen een kleine lening van $ 100 dollar ontvangen, waarmee ze of een agrarische- of een ambachtelijke activiteit hebben opgezet. Aan de lening is ook een training verbonden in spaar- en kredietbeheer.
Begin 2003 is een tweede project van startgegaan in Hargeisha: een werkplaats voor het maken van arm- en beenprotheses. Een belangrijk onderdeel is het helpen bij de revalidatie. Al meer dan duizend patiënten zijn behandeld, waarvan eenderde kinderen onder de 15 jaar. Het ‘Orthohope Rehabilitation Center’ biedt beugels, prothesen, krukken, orthopedische schoenen en fysiotherapie aan.
Er zijn in Somaliland 22 mensen in dienst, in Nederland werken 4 vrijwilligers. Financiering van Doses of Hope komt tot nu toe via Wilde Ganzen, UNHCR, Care International. Rabobank Foundation.Steun van particulieren is zeer welkom.

Het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging
Gironummer 67 27 720 t.a.v. Stichting IIAV, Amsterdam, o.v.v. ‘Donatie Aletta
Jacobs Fonds’
www.iiav.nl
Het IIAV verzamelt, bewaart en documenteert het cultureel erfgoed van vrouwen in het verleden en heden. Het IIAV is dè vraagbaak, bemiddelaar en leverancier van informatie en documentatie voor wie zich bezighoudt met de positie van vrouwen. Of het nu gaat om boeken, tijdschriften, data, adressen, archieven, beeldmateriaal, actueel of historisch, nationaal of internationaal – het IIAV heeft het in haar bezit of kan vertellen waar het te vinden is.. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat we in Nederland een dergelijk bijzonder instituut hebben, maar het heeft ook, zoals zoveel vrouwen-initiatieven, extra steun nodig. Ter ere van het 70 jarig bestaan is onlangs het Aletta Jacobs Fonds opgericht waaruit activiteiten betaald kunnen worden die niet in uit de reguliere subsidie betaald kunnen worden. Zoals onderzoek of het opzetten van speciale projecten. Word vriend(in) van het Aletta Jacobs Fonds, al vanaf € 50,- per jaar.

TIP1-TIP1-TIP1-TIP1-TIP1:
In Amsterdam is onlangs Buna Bet geopend: een moderne Ethiopische koffiecorner op de van Woustraat 74 (tussen de Albert Cuyp en de Ceintuurbaan). Open maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.
Je kunt er een kopje koffie drinken en wat eten. Daarnaast kun je heerlijke Ethiopische koffie kopen, waarvoor de koffieboeren in Ethiopië een eerlijke prijs krijgen en waarmee een project voor prostituees in Addis Abeba wordt gesteund. Buna Jimma (zoals koffie vroeger smaakte), Buna Jirga (met accenten van jasmijn en chocolade), Buna Harrar (met een accent van bessen), Buna Melange (een mix), allemaal even lekker en bijzonder.

TIP2-TIP2-TIP2-TIP2-TIP2:
Nog meer Ethiopie: Restaurant Queen of Sheba, het lekkerste Ethiopische restaurant van Amsterdam!
Queen of Sheba ademt een authentiek Ethiopische sfeer, de keuken is heel verfijnd met een grote variëteit aan gerechten, die op grote ronde schalen worden geserveerd, zoals in Ethiopië gebruikelijk.
Eigenaar Negede Kumbi kwam in 1990 als politiek vluchtelinge naar Nederland en is behalve een fantastische kok ook een zeer charmante gastvrouw.
Eerste Nassaustraat 32) 1052 BH Amsterdam, tel. 020-6888954
Dagelijks geopend behalve maandag,vanaf 17.00 uur.
Tram 10, halte de Wittenkade of bus 32 van CS, halte Nassauplein (tussen de Wittenkade en de Wittenstraat).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *