Dagboek 2 januari 2006

Zo. De champagne en de late uren en een overdosis sociaal contact weer te boven. We kunnen weer verder.
Remco Campert in de Volkskrant: het is een illusie om te denken dat je door een willekeurige streep in de tijd te zetten de ongemakken van het voorbije jaar van je af kunt schudden. Mee eens. Maar naast minder willekeurige strepen in de tijd als 2 november en 11/9 kan het geen kwaad een willekeurige streep te gebruiken voor terugblik en goede voornemens en beste wensen – waarom niet.

De beste wensen van Kader Abdolah zijn gericht aan minister Verdonk. Die moet zich wat minder druk maken dat ze te dik is, en ophouden met te denken dat ze die 26000 asielzoekers het land uit kan zetten, dat lukte in 2005 niet en gaat in 2006 ook niet lukken.

Lieve Mevrouw Verdonk. Bedenk iets moois, red die mensen van tien, elf, twaalf, dertien, veertien, zelfs vijftien jaar ellende. U hoeft geen enkele kilo kwijt te raken, u bent mooi zoals u bent. Met een generaal pardon wordt u de prachtigste vrouw van de wereld.

Wouter Bos heeft laten weten na de verkiezingen liever met het CDA te willen dan met GroenLinks en de SP. Dan moet de CDA wel Balkenende wegdoen, maar dat gaat vanzelf, denkt hij. ‘Kleinlinks’ denkt wat hem betreft te onvriendelijk over het bedrijfsleven, ze gooien de belastingen te makkelijk omhoog, gaan te ontspannen om met veiligheid en terrorisme, en GroenLinks denkt te rooskleurig over migratie en integratie.

Verontrustend, zegt Halsema, dat Bos de inhoudelijke verschillen met de CDA kleiner vindt dan de verschillen met de linkse partijen. Marijnissen pleitte al eerder voor samenwerking van links om een alternatief te vormen tegen het neoliberale beleid. En Bos lijkt een neoliberaal beleid, met wat zachtere kantjes misschien, geen enkel probleem te vinden, en flirt met het bedrijfsleven en de rechtse stemmen die vooral hard willen blijven voor migranten.

Het zal de echte socialisten binnen de PvdA niet erg bevallen, deze uitspraak van Bos – want die zijn er, en ik ken ondertussen veel PvdA’ers die wel graag met links willen samenwerken. Dus wie weet wat er binnen de PvdA nog gaat gebeuren. Balkenende wil trouwens niet met Bos. Die vindt de VVD leuker. Het lijkt wel een datingshow waarbij alle candidaten iemand anders willen dan de candidaat die hen wil.

En als Bos zijn zin krijgt? Als hij gaat regeren met het CDA? Schuift de PvdA dan op naar rechts, zoals Bos kennelijk wil, gezien zijn uitspraken? Of gaat het sociale hart van het CDA dan weer spreken, die ze in de afgelopen jaren zo makkelijk opzij hebben gezet als het ging om de zorg en het socialeverzekeringsstelsel? Affijn, aan in de oppositie zitten zijn wij al gewend. En ook dan blijven wij de we-hebben-het-toch-gezegd-partij, die veel van de huidige ellende tijdens de debatten al hebben voorspeld.

Het goede nieuws komt van een andere PvdA’er: burgemeester Cohen van Amsterdam, die zijn visie uiteenzette in zijn Nieuwsjaarsrede, met heel wat meer visie voor een betere toekomst dan Bos. Amsterdam gaat vooral de armoede en de werkloosheid te lijf, die een te grote groep mensen uitsluit. “Veel Amsterdammers knopen maar net de eindjes aan elkaar, of eigenlijk niet. Want om na aftrek van vaste lasten jezelf en twee kinderen te voeden voor 70 euro in de maand, dat is onbegonnen werk”. En dat betekent dat dat talentvolle kind met balgevoel niet naar een voetbalclub kan en een keer per jaar met de kinderen naar Artis er niet in zit.

Uitsluiting kan radicalisering tot gevolg hebben, en radicalisering kan een bron zijn van rellen en erger. Dat hoeft niet, maar het kan, en het is belangrijk om daar tegenwicht tegen te bieden. Want uitsluiting en radicalisering zijn niet goed voor de samenleving, niet goed voor de stad en niet goed voor diegenen die radicaliseren. Amsterdam gaat de armoede te lijf, vooral door 14 miljoen te besteden aan werkloosheidsbestrijding, vooral de VMBO leerlingen moeten meer kansen krijgen op werk.

Zou Bos dit ook een te ontspannen visie op terrorisme vinden, en een te rooskleurige blik op migratie en integratie, nu het verhaal komt van partijgenoten Cohen en Aboutaleb?

7 gedachten over “Dagboek 2 januari 2006

  1. Hallo Anja,
    Is die meneer Bos nou werkelijk zo machtig, of belangrijk?
    Het is toch al langer bekend, dat hij helemaal niet socialistisch is – en dat hij alles wil doen om straks minister-president te kunnen worden.
    Dus waarom al die perplexte reacties?
    Groet,
    Amita

  2. Perplex? Meer dat hij tot nu toe de opties nog openhield en nu een uitspraak heeft gedaan waarmee hij een deur dicht doet naar samenwerking met links. En ja, parijvoorzitters hebben wel meer macht dan een gemiddeld partijlid hoor. Ik schat de kans niet erg groot in dat hij door een meerderheid in zijn partij zal worden teruggefloten.

  3. Diverse malen heb ik al -o.a. op het weblog van Jan Marijnissen-ertegen gewaarschuwd niet te veel op de PvdA te vertrouwen. En terecht, zoals nu duidelijk blijkt. Het verbaast me helemaal niets. Het blijft zaak dat de SP belangrijke beginselen niet verloochent. Als de PvdA haar koers niet wijzigt -wat mij het meest waarschijnlijk lijkt-, dan toch maar oppositie voeren.
    Een lichtpunt is, dat op deze manier misschien wel heel wat mensen aan de linkerflank van de PvdA op de SP gaan stemmen, of zelfs daarvan lid worden.

  4. Anja,

    Ik heb wat gedachten n.a.v. de uitspraken van Wouter Bos op m’n weblog neergezet (commentaar is welkom). Ik zet ze ook nog even hier neer:

    Wat een ieder kon bevroeden bleek waar:

    Wouter Bos heeft geen trek in een links kabinet, en wil wederom met het CDA in zee. Dat heeft hij nu in alle openheid gezegd. Goed, die illusie hoeven de SP en Groen-Links dus niet meer te koesteren.

    Allereerst: Beste meneer Bos, laat u zich nu wéér, net als bij de vorige kabinetsformatie, door Maxime Verhagen piepelen? Als u in mijn achting wilt stijgen, dan zou u van te voren – helder en unverfroren – moeten eisen dat deze meneer van het politieke toneel dient te verdwijnen, omdat er anders in geen geval een CDA-PvdA kabinet zal komen. Maar goed, dat zal wel teveel gevraagd zijn.

    Verder: De mensen van de SP (en Groen-Links) weten wat ze te doen staat. Lok zoveel mogelijk PvdA stemmers. Zorg dat de PvdA zo klein blijft (bij voorkeur zo rond de 40 à 42 zetels) dat er géén meerderheid met CDA (of VVD …) te vormen valt. Een ideale uitslag zou zijn dat PvdA, Groen-Links en de SP samen zo ruw weg 73 à 76 zetels halen (meer zit er m.i. toch niet in) en er alléén een (centrum?-)rechts kabinet kan worden gevormd via een “grote coalitie” (CDA-VVD-PvdA).

    Één ding weet ik dan zeker: Einde geloofwaardigheid Wouter Bos. Dus dat zal vrijwel zeker niet gebeuren.

    En in dat geval zou er een mogelijkheid kunnen zijn voor een “links zakenkabinet” met mensen uit (de omgeving van) PvdA, SP, Groen-Links en de “sociale vleugel” van het CDA. Dat lijkt mij vanuit links standpunt gezien op dit moment het hoogst haalbare.

    Mazzel & broge, Evert

  5. Het zal toch niemand verbazen mag ik hopen dat Wouter Bos deze keuze maakt ? Iedereen die de politiek de laatste tien jaren gevolgd heeft kon zien dat Bos eind jaren ’90 samen met Willem Vermeend de naar sociaal-liberalisme neigende financieel specialisten van de PvdA waren.
    Er zal bij de PvdA volgend jaar schoonmaak worden gehouden. Er komt verjonging en een ander engagement. De Klaas de Vriezen, de Ed van Thijnen, de Marcel van Dammen, hun tijd is voorbij, hun invloed is tanende. Er dient zich inmiddels een nieuwe jonge garde aan met een meer sociaal-liberaal gedachtegoed.
    Dát is de omwenteling die binnen de PvdA nodig was om het echec van 2002 te boven te komen.
    Overigens, ook bij Groen-Links worden proefballonnen met een enigszins liberale inhoud opgelaten.
    Was het niet Dylan die in het begin van de jaren zestig al zong The times they are a changing ?

  6. @ Evert (4):

    Het lijkt me inderdaad erg belangrijk dat de SP en GL linkse kiezers gaan lostrekken van de PvdA. Dat zou nog enige hoop geven op een wat links kabinet.

    @ Henk (5):

    Bob Dylan -die overigens politiek nooit erg gearticuleerd is geweest- zong ook: “the answer is blowing in the wind…..”. En dat is het, voorlopig. 🙂

  7. Het zal toch ook niemand verbazen dat die massa azielzoekers, de echte of vermeend, zich laten overbrengen en de reis laten uitvoeren door nietsontziende uitbuitende en hopeloos dure mensensmokkelaars.
    De hopelozen, waaronder echte vluchtelingen en de vluchtelingen om economische (en andere) redenen, leegzuigen als zogezegde vluchtbemiddelaar om ze de vluchtroute aan te duiden. Die afschuwelijke praktijken worden in stand gehouden door de huidige asielwetten die in de diverse Europese landen gehanteerd worden.
    Die uitbuitng moet gestopt worden!
    Beter zou zijn dat Europa deze asielproblematiek in handen neemt en de asielstromen begeleiden van uit de betrokken uitstroomlanden.
    Zo kunnen er veel meer echte asielzoekers geholpen worden en zijn de procedures niet meer nodig in de ontvangende landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *