Dagboek 19 januari 2006

Even een kleine ceremoniele handeling gepleegd: mijn handtekening gezet op het stadhuis, vanwege mijn kandidaatschap voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ik sta als lijstduwer geregistreerd voor deelraad Amsterdam Centrum. Bart van de SP, die het allemaal moet coordineren was er al, twee vriendelijke ambtenaren die meeleefden met mijn erge verkoudheid, handeling gepleegd. Klein mooi moment.

Samira Abbos had me meegevraagd voor een bijeenkomst van vrouwen. Daar heb ik weer een paar nieuwe vrouwen ontmoet, en een paar oude begroet. Praatten bijvoorbeeld over het vrouwenwerk in Amsterdam, die mooie kleine effectieve buurtprojecten waarbij het migrantenvrouwen zelf zijn die de leiding hebben, zij zijn vaak veel effectiever in het uit hun schulp lokken van geisoleerde vrouwen. Ook leuk: hoe enthousiast sommige autochtone vrouwen naar West fietsen om daar Nederlandse les te geven. En uitgerekend op zulke projecten wordt dan weer bezuinigd. Filmpje van Eva Klooster. Warm en betrokken.

Gepraat over de buurtjongeren waar het niet goed mee gaat. Of jongeren, jongens moeten we zeggen. Naoual Dinia is streng voor ze, ze moeten gewoon ophouden met rotzooi trappen, ze mogen zich niet verschuilen achter racisme, ze moeten hun kansen pakken. Het punt is, dachten we, dat Naoual dat zeggen kan, omdat ze zelf van Marokkaanse afkomst is, als een witte autochtoon dat zegt zeggen de jongens: heb je weer zo’n Nederlander die ontkent dat we gediscrimineerd worden. Goed voorbeeld van hoe we samen kunnen werken, niet over de hoofden van de migranten heen.

Een vrouw vertelde dat het een verrassing is voor de eerste generatie Marokkaanse vrouwen die herhaaldelijk worden verteld dat ze ‘achter’ lopen en nog niet geemancipeerd zijn, dat het voor Nederlandse vrouwen ook nog niet zo lang geleden is dat ze handelingsonbekwaam was voor de wet, ontslagen werd als ze trouwde, nergens heen kon als ze werd geslagen. Nederland is helemaal niet zo lang ‘geemancipeerd’ en er zijn veel overeenkomsten tussen wat de vrouwen van de Tweede Golf meemaakten en wat de migrantenvrouwen nu meemaken. Heb me meteen aangeboden om daar eens wat over te komen vertellen.

Clara heeft een grappige website geopend: Doe je wel voorzichtig? Uit de boze wereld van kinderen.
Ik stop er meteen de verkiezingswebsite bij van de PvdA van Etten Leur die ze beheert: het kan dus ook leuk en informatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *