Geef Hamas een kans

Nog in Jeruzalem schreven Deny de Jong, Jan Andreae en ik een opiniestuk, naar aanleiding van de gesprekken die we gevoerd hadden met vele Palestijnen over de verkiezingszege van Hamas. Het stuk lag een week op de plank bij de Volkskrant – alles werd overwoekerd door de cartoondiscussie, en werd uiteindelijk niet geplaatst. Achteraf vonden we de titel nog te vriendelijk. Het is geen verzoek – geef Hamas een kans, het zou eigenlijk niet meer dan vanzelfsprekend moeten zijn dat ons parlement en onze regering de uitslag van een democratische verkiezing respecteren. Poetin en Turkije gingen voor. Nou Europa nog.

Geef Hamas een kans

Als er een moment was in de recente geschiedenis van het Israëlisch- Palestijnse conflict waarop Europa een positieve bijdrage kon leveren aan stabiliteit in de regio, dan is het wel nu. Nu is gebleken dat Hamas een monsterzege heeft behaald met de eerlijk verlopen verkiezingen is er een unieke kans om de volgende stap naar een oplossing te zetten. En die kans is gelegen in de mogelijkheid spoedig de dialoog te openen met de leiders van Hamas. Een dialoog die er toe moet gaan leiden dat Europa erkent dat er democratische verkiezingen hebben plaats gevonden, dat Hamas door de bevolking is verkozen, en dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat er een nieuw tijdperk is aangebroken.

Nog niet eerder was het mogelijk om in gesprek te gaan met de groepering die tot nu toe gold als de grootste tegenstander. Maar dat kan alleen een succes worden als de wil er is om daarvoor moedige stappen te zetten. Moed bij de Europese Unie, moed bij de Amerikanen, moed bij de Israëli’s en natuurlijk ook moed bij de Arabische wereld. Het zou kunnen als er een wil is. Daarvoor moeten wij vooral de moed hebben om over de oude oordelen heen te stappen die ons zo lang in de ban hebben gehouden, en te beseffen dat we te lang vanuit een oude loyaliteit met Israël de Palestijnen politiek gezien in de steek hebben gelaten. En daarmee mee hebben geholpen van Israël een bezettende mogendheid te maken, met een maatschappij die ondertussen heel erg lijkt op een apartheidsstaat. Noch de Palestijnen, noch de Israëlische burgers hebben we daarmee een dienst bewezen.

De Palestijnen hebben genoeg van alle pseudo-onderhandelingen die hen helemaal niets hebben opgeleverd. De frustratie is alleen maar gestegen, met het dalen van de levensstandaard. Europa heeft wel geld gestuurd, en moet daar vooral mee door gaan, maar het is ook duidelijk dat geld alleen dient om te overleven en niet om een zelfstandige economie op te bouwen, zolang de bezetting voortduurt. Zonder die zelfstandige economie wordt het toekennen van ‘autonomie’ aan de verschillende van elkaar gescheiden Palestijnse gebiedjes een farce.De muur die al door de VN gerechtshof in Den Haag is veroordeeld gaat niet de veiligheid van Israël dienen, maar is een onderdeel van het plan om zoveel mogelijk Palestijnen te laten vertrekken of in enclaves op te sluiten. Als deze bevolkingspolitiek, die neerkomt op sluipende etnische zuivering niet wordt gestopt is elke ‘oplossing’ een illusie.

Wij werken op het moment dat we dit schrijven in het Palestijnse gebied, en hebben met veel Palestijnen gesproken. Ook degenen die geen aanhangers zijn van Hamas geven toe dat er belangrijke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden: Hamas is in staat gebleken om een jaar lang geen aanslagen te plegen en wil de wapenstilstand handhaven. Hamas blijkt de eigen achterban beter in bedwang te kunnen houden dan Fatah heeft gedaan. 62% van de aanhang van Hamas is tegen aanslagen. Hamas is toegetreden tot het democratische systeem, en heeft het vertrouwen gewonnen van een groot deel van de bevolking, vooral door hun fatsoenlijke locale bestuur. Het is duidelijk dat de winst van Hamas niet is gelegen in een draai naar terrorisme of fundamentalisme, maar de wens van de Palestijnse bevolking naar democratie en een nieuwe stap in de richting van werkelijke vrijheid. Hamas zal nu moeten bewijzen dat ze in staat zijn om een pluriforme samenleving te besturen. Hamas verdient een kans, zeggen ook de Palestijnen. En zoals Uri Avnery zegt, dit is voor Israël en de VS een unieke kans om direct in gesprek te gaan met Hamas, die zich tot nu toe onttrok aan de dialoog. Want vrede sluit je niet met je vrienden, maar met je vijanden.

Nadat Europa zich lang achter de Amerikaanse politiek heeft verschuild om Israël niet lastig te vallen, is er nu een kans om de patstelling die Midden-Oosten heet te gaan doorbreken. Nederland kan daaraan een actieve bijdrage leveren. Minister Bot zou er goed aan doen om na zijn overwinning met het zenden van troepen naar Afghanistan zich in Europees verband in te zetten voor diplomatieke banden met de legitieme leiders van de Palestijnen. Als dit niet snel gebeurt en de Palestijnen in kou blijven staan gaan zij zich echt afwenden van het Westen en dan gebeuren en dingen die nog veel minder gewenst zijn. Het zou getuigen van moed als Nederland in deze situatie het voortouw neemt. Noorwegen heeft de vorige ronde van vredesinitiatief veroorzaakt met de Oslo-accoorden. Nu zou een Den Haag initiatief ook de EU kunnen laten zien dat wij Nederlanders wel degelijk een contructief Europees denkend volk zijn dat zich wil voorstaan op een strijd voor rechtvaardigheid en mensenrechten.

Deny de Jong, ondernemer, Jan Andreae, trainer, Anja Meulenbelt, Eerste Kamer SP

Zie ook de stellingname van Harry van Bommel, en de discussie met SP leden.

9 gedachten over “Geef Hamas een kans

  1. Hoi Anja,

    Ik lees de wekelijkse stukjes van Avnery ook en hij had het laats over een 5de aardbeving. Na Peretz, Kadima, Sharon en Hamas, zou er nog een aardbeving moeten volgen om Kadima van een overwinning af te helpen. Ik dacht, nadat rusland de Hamas had uitgenodigt, dat een uitnodiging van Europa misschien zo’n aardbeving kon zijn. Ik hoop dat na Rusland en Turkije vele zullen volgen.

  2. Verschuilen-verschool-verscholen (ipv verschuild) Het is onbelangrijk in een gesprek maar in een intellectueel stuk maakt het een ietwat rare indruk. Success verder!

  3. ik hoop dat hamas binnenkort wordt uitgenodigd door europa,want verwacht niet dat de v.s hamas voor een babbeltje gaat uitnodigen,aangezien de grootste lobby van de V.S (AIPAC)zelf joods is.

    en snap ook niet dat europa de druk op israel niet uitoefent in plaats dat te doen op hams,hamas is immers degene die al meer dan een jaar EENZEIDIG bestand van staakt het vuren naleeft,en israel door blijft bombarderen

    altijd door de media gemanipuleerd worden,hamas is wel degene die 6 CHRISTENEN in zn partij heeft,niet het israelishe regeringspartij!

    ik denk juist dat hamas de perfecte wienaar is,dat palestijnen zich geen betere partij kan wensen als hamas!

    wat heeft fatah gedaan in al die jaren waar ze aan de macht zijn geweest? tis alleen maar achteruit gegaan,er zijn alleen maar meer isralishe kolonisten bijgekomen

  4. Tsja,

    Ik hoop dat het pragmatisme de boventoon gaat voeren. Overigens ben ik op dit moment wat pessimistisch. Een bericht over de annexatie van de Jordaan Vallei (o.a. in NRC van 14/2 j.l., n.b. op de voorpagina) kreeg verder weinig vervolg. Maar denk de consequenties er van maar eens door:

    Een afsluiting van de Jordaan Vallei voor de Palestijnen impliceert dat een eventuele Palestijnse staat tot een Bantustan verwordt — en Israel tot een apartheidsstaat.

    Ik sloot dan ook m’n weblog, verwijzend naar een stukje op m’n internet site, af met:

    Israel faces a stark choice:

    • Either it chooses for Peace, implying the vacating of the settlements on the West Bank and the Gaza strip. And accept the formation of a Palestinian state – how difficult that may have become,
    • or it doesn’t, which will mean a perpetual state of war. It will also mean the transformation of the state of Israel into an ugly “Apartheid-look-alike” state.
    The “safety wall”, now being built, shows how that will look like.

    In its ultimate consequence the choice will be between democracy & peace, or apartheid & perpetual war.

    Als men kiest voor een oplossing zoals weergegeven op dit kaartje, dan zou het inderdaad een keuze voor Apartheid en permanente oorlog zijn.

    Mazzel & broge, Evert

  5. Israel is allang een apartheidsstaat en dat stukje land wat men de palestijnse gebieden noemt allang een paar bantustans, evert, je loopt achter op de feiten.
    las net dat de US van de palestijnen vraagt om 50 miljoen dollar terug te geven, wat men als hulp had ontvangen en Israel houdt de belastingen in, die men voor de palestijnen vergaart.
    Een bedrag van,als ik het wel heb, 50 miljoen dollar permaand. Ze hebben nog niet genoeg gestolen. Nu zal Hamas geld moeten vragen aan b.v. Iran, en dan hoort Palestina ook tot de axes of evil. heeft israel het weer mooi voor elkaar. Ik maak me er zo kwaad over.

  6. Trees, met dat achter lopen op de feiten valt het wel mee hoor!

    Kijk maar op m’n internet site. 🙂

    Alleen ben ik nogal terughoudend om “grote woorden” als “Apartheid” te gebruiken. Ik doe dat – misschien in jouw ogen wat aan de late kant, dat mag je van mij vinden – pas als ik daarvoor een voldoende goede reden voor meen te hebben.

    Mazzel & broge, Evert

  7. Het stuk lag een week op de plank bij de Volkskrant – alles werd overwoekerd door de cartoondiscussie, en werd uiteindelijk niet geplaatst.

    Ik vraag het me af of het stuk zonder de spotprentdiscussie wel geplaatst was, Anja.
    Ik heb steeds vaker het gevoel dat De Volkskrant zelf geen idee heeft wat ze ervan moeten vinden. Het zwabbert maar wat op en neer.

    En dat geldt voor steeds meer onderwerpen. Geen duidelijke stellingname meer, geen (voor mij) zichtbare duidelijke koers, steeds minder visie.

    Mij begint dat te storen. Ik verwacht van een krant dat ze goed weten wat ze willen.

  8. Hoi Evert. Ik heb wel eens gekeken op je weblog, hartstikke mooi. Maar als je heir woont dan weet je dat dit allang een apartheidsstaat is, zo’n groot woord is dat niet. het is gewoon zo en dan mag je het best bij de naam noemen. Ik heb een keer eerder hier op dit weblog iets verteld over mijn zwarte Zuid-afrikaanse vrienden. Die waren hier vorig jaar en waren compleet geschokt, omdat men zag wat hier gebeurde. Ze zeiden letterlijk, wat hier in Israel gebeurt is waar het witte apartheidsregime van Z-Afrika naar toe had gewild, complete apartheid,men was zeer geschokt, en dan durft men het niet eens apartheid te noemen. Evert gewoon doen, want dat is het. Groetjes

  9. Als het stuk over die kans voor Hamas niet in de Volkskrant kon, kan je het dan niet aan een andere krant aanbieden (Trouw b.v.)?
    Ik vind het jammer dat het niet in een krant gepubliceerd is.

    (ik heb SPSO gestudeerd en nog college van je gehad)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *