Dagboek 15 maart 2006


(Nuri Karabulut)

Nieuws dat voor mij geen nieuws meer is: het Boekenbal. Deed ik vroeger nog wel aan mee met een groepje dichtende en schrijvende vriendinnen. Na een paar keer was het niet leuk meer. Al dat kijk mij eens beroemd zijn of kijk mij eens naast Harry Mulisch staan. Ik kijk naar het journaal en zie vooral verleden tijd.

Nieuws dat ik heb overgeslagen: Milosevic. Ik heb een paar jaar in Servie gewerkt, en in de andere landen van het voormalig Joegoslavie. Was er bij de grote demonstraties, toen vlak nadat Milosevic was verjaagd en iedereen nog een beetje verdwaasd om zich heen keek, dat dat zo makkelijk was gebeurd. De vrouwen daar, die dwars door de oorlogen heen voor de vrede bleven demonstreren en kontakten onderhielden met de vrouwen uit de andere landen. Wat ik er geleerd heb, over slachtoffers en daders. Ik schreef er over, een stuk dat ik nog wel goed vind, sympathie voor de duivel. Maar ook dat lijkt al heel erg lang geleden.

Gisteren de Eerste Kamer. Een volle, drukke dag, met veel inbreng in de commissies, over gelijke behandeling en seksuele intimidatie, over de afbraak van de WW, een dikke nota over de ontwikkelingssamenwerking. Fractieoverleg, vooral natuurlijk over de gevolgen van de verkiezingen. Ik ging nog even een rondje maken aan ´de overkant´, de collega´s van de Tweede Kamer, Paul, Jan de Wit, Jasper, Niels, Guido, Ineke. We hadden een gast uitgenodigd voor de lunch, Nuri Karabulut, van DIDF: voluit de Federatie van Democratische Verenigingen van Arbeiders uit Turkije in Nederland. Een organisatie met verwantschap met de SP, werken we graag mee samen. En Nuri´s zus Sadet is net voor de SP gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad. We hebben het over de inburgeringswet. Nuri is helemaal tegen. Tiny was net in een discussie in Deventer, met het Tweede Kamerlid Mieke Sterk. Tiny´s standpunt: die wet komt er toch, dat houden we niet tegen. Maar we kunnen in ieder geval de meest onzinnige kant van die wet nog proberen tegen te houden, dat oudere mensen, die geen enkele kans meer maken op een plek op de arbeidsmarkt nu nog gedwongen zouden worden om Nederlands te gaan leren, op eigen kosten, met een fikse boete als ze niet slagen. Het is vernederend en overbodig, pure pesterij. Mieke Sterk had gezegd dat het CDA bereid was om mensen boven de zestig vrijstelling te geven. Maar niet die tussen vijftig en zestig. Niet dat iemand verwacht dat die wet voor die leeftijdscategorie uitgevoerd gaat worden. Maar waarom er dan wel aan vasthouden, en oudere gastarbeiders in de spanning houden wat hen nog boven het hoofd kan hangen? Ik ben het eens met Tiny, de gedachte heeft zich gevormd toen we in Weert een groep oudere Turkse en Marokkaanse arbeiders bezochten, nu vrijwel allemaal uitgeschakeld uit het arbeidsproces, om leeftijd of gezondheid, geef ze een crusus cadeau, als blij van waardering, en hou op met dwang. Die dwang is nergens voor nodig, en je bereikt er alleen maar mee dat ook de jongeren woedend zijn over hoe hun ouders en grootouders worden behandeld. We hebben nog wel meer te bespreken met Nuri. Binnenkort moet er maar eens een bijeenkomst met DIDF worden belegd.

Nieuws komt binnen: De PvdA Amsterdam heeft de onderhandelingen voor de komende coalitie met de SP Amsterdam afgebroken. Ze willen liever verder met GroenLinks en de VVD. Overlegje met Leo Platvoet van GL, die naar Amsterdam gaat. de vraag is nu of GroenLinks wel zin heeft om in de coalitie te gaan met de VVD als de SP al is uitgeschakeld. Maar Marijke Vos staat al in de startblokken om wethouder te worden, ze heeft zich uit de naad gewerkt in de campagne en heeft veel voorkeursstemmen gekregen. We zullen zien.

Er komt nog meer nieuws binnen: het Israelische leger heeft met bulldozers, helicopters en een boel leger de gevangenis in Jericho belegerd en daar de gevangenen uitgehaald die ze zelf willen hebben. Van te voren waren de Engelse en Amerikaanse waarnemers daar gewaarschuwd, die vertrokken zodat het Israelische leger ongestoord hun werk konden doen. Waarop de woede in Gaza en de Westoever zich ontlaadde over de daar verblijvende buitenlanders, onder andere die van de Amerikaanse school, en iedereen overhaast de gebieden heeft verlaten. Slecht nieuws. We moeten zien of wij er in april al weer heen kunnen. Ik had dit nieuws graag over willen slaan.

´s Avonds weer een overleg van de drie linkse partijen, Een Ander Nederland. Hieronder. Foto´s.

9 gedachten over “Dagboek 15 maart 2006

  1. Sorry, ik las even dat je graag had willen slaan.
    Iets waar ik mij dan ook wel iets bij voor had kunnen stellen al werp ik geweld verre van mij.

  2. Dat totale gebrek aan bereidheid of vermogen zich echt in te leven in de geschiedenis en de huidige situatie van de oudere allochtone medelanders maakt me woedend, Anja. Volgens mij kunnen de sociaal gehandicapten die dit soort dingen bedenken -de dwang om (beter) Nederlands te leren op eigen kosten, met een boete als het niet goed lukt- alleen maar in abstracte en theoretische termen over allochtone medemensen denken.

  3. En er blijft maar slecht nieuws binnenkomen Anja, wat dacht je hier van…

    Buitenland

    wo 15 mrt 2006, 14:34
    Elf doden bij bombardement op Iraaks huis
    ISAHAQI – Elf mensen, vooral vrouwen en kinderen, zijn woensdagochtend omgekomen bij een Amerikaans bombardement op een huis in de Iraakse regio Isahaqi, tachtig kilometer ten noorden van Bagdad. Dit hebben de Iraakse politie en nabestaanden van de slachtoffers bekendgemaakt. Het Amerikaanse leger gaf toe dat bij de aanval een man, twee vrouwen en een kind waren omgekomen.

    Volgens het Amerikaanse leger werd het huis gebombardeerd toen militairen die er een inval wilden uitvoeren onder vuur werden genomen. Gezegd werd dat de actie was gericht tegen een persoon die buitenlandse Al-Qaidastrijders in Irak hielp en dat deze persoon gevangen was genomen. Volgens nabestaanden waren de slachtoffers negen leden van één gezin en twee onbekende bezoekers.

    “De vermoorde familie maakte geen deel uit van het verzet, het waren vrouwen en kinderen”, zei Ahmed Khalaf, een broer van het hoofd van het gezin, Faez Khalaf. “De Amerikanen hebben ons een beter leven beloofd, maar we krijgen slechts de dood.”

    In Baqouba, zestig kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bagdad, zijn bij drie aanslagen vier doden en twintig gewonden gevallen.

    Redenen te meer a.s. zaterdag om 14:00 uur op het Museumplein te zijn bij de manifestatie “Breken met Bush”.

  4. Na het omvallen van de Berlijnse muur en het ineenstorten van de communistische vijand heeft de Navo een beste tijd geworsteld met het vinden van een nieuwe vijand. Want al die wapens en militairen moeten natuurlijk wel uit de roest en inzetbaar blijven.
    En eureka .. “we” gaan nu voor humanitaire akties.

    Humanitair behulpzaam als wij westerlingen zijn gooien we bommen op Kosovo, mopperen niet al te hard op Amerika als dat de Taliban uit Afghanistan wegschiet en zijn we de engelsen en amerikanen dankbaar dat ze boef Saddam Hoessein uit diens schuttersputje hijsen. En dat we Israël intussen zijn bijbelse gang laten gaan en de uitnodiging voor de bijna 40 jarige bezetting van de Westelijke Jordaanoever tegemoet kunnen zien is natuurlijk óók alleszins humaan.

    2200 Amerikanen en 100.000 irakezen inmiddels in het paradijs en de aantallen gelukkigen uit Afghanisten, Kosovo en Palestina moet ik even schuldig blijven.

    Oorlog en Vrede.
    Humanitair handelen door “ons” Christenen.

    Nu kan dat aan mij liggen maar ik heb altijd een beetje het gevoel gehad dat we bij humaan moesten denken aan helpen en niet aan meppen, aan eten geven en niet aan weg laten rotten, aan opbouwen en niet aan vernietigen. Gewoon, omdat ik denk dat dát humaan is.

    “Hij die vrede wil, bereidt zich voor op oorlog.”

    Een bijbelse uitdrukking die vaak gebruikt wordt om de oorlogsmachinerie en wapenhandel een door God goedgekeurd tintje te geven. Maar ik vrees dat men de betekenis van die opmerking niet geheel begrijpt, of beter gezegd, geheel NIET.

    Wat daar staat is dat hij die vrede wil en derhalve geen wapens maakt en die ook niet oppakt, er op moet rekenen dat anderen hem een makkelijke doelwit vindt. “Wilt gij vrede, verwacht dan dat u aangevallen wordt.”

    Als wij in deze wereld vrede willen, moeten we beginnen om anderen niet aan te vallen, óók niet “humanitair.”

  5. US Army = murder & mayhem

    N.a.v. de posting van Leo Hart (#3) hierboven het volgende:

    Ik heb n.a.v. de 11 doden nog even een “opfris posting” op m’n weblog neergezet onder de titel ‘US Army = murder & mayhem‘.

    Aldaar staan nog wat extra linkjes naar ouder nieuws, zoals de slachting in Falluja.

    Mazzel & broge, Evert

  6. Naast DIDF zijn er meer mensen en organisaties actief tegen de inburgeringsplicht. Meer informatie is te vinden op de bovenstaande website, of op http://www.aksi.nu/. Onderteken het manifest en mail ons als je mee wilt doen.

    Laatst hebben we actie gevoerd bij de IBG in Amsterdam en Nijmegen omdat zij het zooitje gaan uitvoeren. Maar we hebben nog meer in petto in de toekomst.

  7. @ Ard Olsthoorn (4):

    “Si vis pacem para bellum” = Als je vrede wil, bereid de oorlog voor.
    Dit is Latijn, want het is een Romeins gezegde. Niet dus uit de Bijbel. Lijkt me trowuens ook een tikkeltje onchristelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *