Dagboek 20 maart 2006

Bij de ontbijtkoffie geconstateerd dat mijn opiniestuk in de Volkskrant staat. Dat stemt tevreden. Ik werk graag hard maar niet graag voor niks, en al weet ik dat kranten veel te veel opiniestukken en ingezonden brieven krijgen dan ze plaatsen kunnen, ik schrijf nog maar zelden een stuk voor een krant omdat ik het vervelend vind als het in de la verdwijnt. Het was eens een van de redenen om dit weblog te beginnen.

Vriendin vertelde me dat Plasterk in Buitenhof leuk was met een uitspraak dat de mensen die ontkennen dat er een verschil is tussen rechts en links zelf rechts zijn. Zeg ik ook vaak. Opgezocht op de website. Goede column. Stukje eruit:

En in de Volkskrant schreef gisteren een groep mensen, deels ook van PvdA en Groen Links: “De huidige verzorgingsstaat is een bron van verstarring.” Kernwoord is dynamiek. Het moet flexibeler worden. De ambtenaren CAOs moeten worden geflexibiliseerd. Dat laatste betekent, ik vertaal het maar even, dat onderwijzers, en verpleegsters minder betaald moeten krijgen, en managers meer. Typerend is de kop: “Niet links, niet rechts, wel progressief”. Dat is eigenlijk ook wat die VU professor zegt met “onvermijdelijk”: er is geen links-rechts keuze.

Daarmee wordt de kern van het debat tussen politiek links en rechts ontkend. Want er is wél een spanning tussen de vrije markt en het collectieve arrangement, tussen flexibel en rechtvaardig. Wat die directeur van Essent verdient is misschien de markt, maar het is niet rechtvaardig in verhouding tot wat een monteur bij Essent verdient.

De vergrijzing, de opkomst van China, dat zijn feiten, maar de oplossingen zijn politieke keuzes. Het is van alle tijden: mensen die zeggen dat links en rechts niet bestaan, die zijn rechts

Lees de hele column op de website van Buitenhof.

Ik miste Buitenhof weer eens omdat ik in de kerk zat waar Huub Oosterhuis een hele felle preek deed, met een sterke aanklacht tegen het huidige onmenselijke asielbeleid. ´Een wet die nietige, bedreigde, vluchtende mensen opjaagt is een onmenselijke wet. In een beschaafd land moet zo´n wet herschreven worden. Geen van de oppositiepartijen heeft nog in het vooruitzicht gesteld die wet te zullen herschrijven als zij aan de macht zijn´. Ik kon Huub vertellen dat Jan Marijnissen net in een interview aan de Volkskrant had gezegd dat een generaal pardon bij de eerste dingen hoort die hij zou doen, als het op regeren aankomt. Huub had de krant nog niet gelezen maar was er blij mee, net als ik. Morgen komt de hele tekst van de preek.

Gistermiddag was ik bij de presentatie van het boek 26.000 gezichten. Anneke en ik konden beiden onze tranen niet binnenhouden bij de filmpjes. Ik kan er gewoon niet tegen dat er zo met mensen wordt omgesprongen. Ik wil het ook eigenlijk gewoon niet zien. We moesten daarna alletwee een straffe borrel. Verslag volgt nog, net als het tweede deel van Islam in Kampen. Ik moet eerst een hele lijst zaken afwerken, en vanavond is het De nacht van de vervanging, waar ik ook heenga.

Eerst mijn andere werk. O en sorry jongens wanneer iemand voor niets naar me mailde, de box zat even vol en moest eerst worden leeggeschept.

9 gedachten over “Dagboek 20 maart 2006

  1. Flexibiliteit is het tegenovergestelde van starheid. Deze begrippen behoren niet toe aan rechts ( eigen belang) of links (sociale rechtvaardigheid). Er zijn zowel aan de linker als aan de rechter kant van het politieke spectrum altijd flexibele en starre stromingen geweest.
    Ik vind het merkwaardig, dat Plasterk flexibiliteit in de rechtse hoek onderbrengt. Daarmee dreigt hij een nuttig instrument ter verbetering van een samenleving uit handen te geven aan rechts.
    In zijn artikel geeft hij zelf toe, dat vernieuwing van het zorgstelsel noodzakelijk is. Maar als er van de linkerzijde voorstellen tot hervorming van het sociale stelsel komen dan noemt hij zo’n hervorming ineens geen vernieuwing maar afschaffing van het sociale stelsel.

    Waar voor gewaakt moet worden is dat rechts niet op de loop gaat met louter die linkse voorstellen tot flexibilisering van de samenleving, die aan hun rechtse agenda ten goede komt. Dat gevaar dreigt, met name t.a.v. de versoepeling van het ontslagrecht. Versoepeling van het ontslagrecht mag alleen doorgevoerd worden als het vergezeld gaat van een serie andere maatregelen, zoals bv baangarantie, die de bestaanszekerheid onder de burgers verbeteren en eerlijker verdelen. Links kan zich het eenvoudigst beschermen door vroegtijdig duidelijk te maken niet met rechts in zee te zullen gaan na de komende verkiezingen.
    Zolang de PvdA dat niet wenst te garanderen, is het goed oppassen.

  2. He Anja,

    Net terug uit het buitenland las ik van het weekend de kranten terug en viel mij inderdaad de problematische benadering van de allochtone opkomst op. In 2002 was de opkomst van ‘blank’ Nederland aanleiding voor een stevige portie luisteren naar de burger. Nu het om allochtone burgers gaat, lijkt het eerder omgekeerd. Zo was ik gisteren bij een bijeenkomst van zelforganisaties in Rotterdam waar veel mensen zich in de rug gestoken voelden door de opmerkingen van Wouter Bos over allochtone raadsleden. Werd er ook enorm kriegelig van. Tot ik vanochtend je stuk in de Volkskrant las: heerlijk, helder en zeer overtuigend. Prima.

    warme groet,

    Naima

  3. Hallo Anja,

    Ik vind jouw stuk in de Volkskrant heel mooi, omdat ik het bij de waarheid vind passen. Ik probeer me tegenwoordig te verdiepen in de problematiek op de wereld, zoals de controverse in Israël/Palestina, de Bush-politiek, en nu ook de ‘allochtonen’ in Nederland.

    Mag ik jou wat vragen?
    Waarom doen sommige mensen zo moeilijk over onze landgenoten ‘met een kleurtje’?
    Ik moet steeds denken aan het feit dat WIJ – de ‘witte’ Hollanders – in de jaren 50, 60 en 70 HEN – de mensen met ‘een kleurtje’ – zelf binnen hebben gehaald als gastarbeiders!
    Moeten wij hen dan niet ook gewoon zien als landgenoten ‘met een EIGEN kleurtje’?!

    Ik geniet erg van je – door mij pas ontdekte – weblog.

    Vriendelijke groeten.

  4. Nebahat Elbayrak zei in Buitenhof zinnige dingen, en zette Paul Scheffer in de hoek met de vraag ‘ben ik als allochtoon geen aanwinst voor de politiek?'(heeft ze niet zo letterlijk gezegd, is mijn parafrase). Het begint er steeds meer op te lijken dat de heer Scheffer ‘bang’is voor allochtonen….Wat mij betreft mag mevrouw Elbayrak wethouder in Rotterdam worden! Kan ze mooi mevrouw Van de Anker vervangen…Ik zal haar met open armen worden ontvangen (haar Rotterdamse accent heeft ze al mee).

  5. @ Thea (5):

    Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak (ook PvdA!) diende grote steden-professor Paul Scheffer in “Buitenhof” inderdaad uitstekend van repliek. In enkele voorgaande “threads” heb ik hierover ook opmerkingen gemaakt.

  6. In het NRC van dit weekend stond ook een groot artikel van Paul Scheffer. Heb het helaas voor een groot niet kunnen lezen, omdat meer dan de helft niet meer in de krant zat (2de handsje…).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *