26.000 gezichten

Zondagmiddag was er een soort van feestje, bij de uitreiking van het eerst exemplaar van het mooie boekje Zesentwintigduizend gezichten. Dat eerste exemplaar had naar minister Verdonk moeten gaan maar die kwam niet. Joost Bosland zei dat ze tegenwoordig helemaal niet meer op bijeenkomsten komt waar ze kritiek kan verwachten. En zei het maar recht voor zijn raap: Verdonk verspreidt vreemdelingenhaat, met haar tendentieuze opmerkingen over migranten en asielzoekers.

Dit is de stand van zaken met dat befaamde getal dat niemand meer zal vergeten: 26.000 asielzoekers van voor de nieuwe wet van 1 april 2001, die maar zaten te wachten of ze nu wel of niet een verblijfsvergunning zouden krijgen. De eerste fout van Verdonk was om te suggereren dat die 26.000 mensen uitgezet zouden moeten worden. Inmiddels heeft van de dossiers die zijn afgehandeld bijna 45% een verblijfsvergunning gekregen. Dat wil dus zeggen dat zij hier niet ´illegaal´ verbleven en het dus erg 0nterecht was om hen als zodanig te behandelen. Een groot deel daarvan heeft jaren moeten wachten, en is er uiteindelijk doorheen gekomen door vasthoudende advocaten, maar ze hebben jaren verloren van niet mogen werken, niet mogen studeren, ziek worden van de spanning, soms opgesloten zitten en vaak wonen onder erbarmelijke omstandigheden.

3150 mensen zijn onder begeleiding zelfstandig vertrokken naar hun land van herkomst, vaak moegestreden. Erger nog is dat 5870 mensen ´met onbekende bestemming´ zijn vertrokken. Daaronder dus mensen die als ze het hadden volgehouden alsnog een verblijfsvergunning hadden gekregen. En uiteindelijk zijn bij deze gehele dure en slopende procedure niet meer dan 480 mensen onder dwang uitgezet. Het lukt vaak niet omdat de papieren niet rond te krijgen zijn, of het land van herkomst weigert om mensen terug te nemen.

Er zijn nog 9ooo mensen die in een procedure zitten, en moeten wachten. Daaronder zijn veel mensen die in een uitzichtsloze medische toestand zitten. Bosland, psycholoog, maakt ze mee. Mensen die in het land van herkomst zijn gemarteld, getraumatiseerd door de oorlog, doosdbang zijn om opnieuw vervolgd te worden, of terug te moeten naar het land waar geliefden zijn vermoord of waar ze niemand meer hebben en in de spanning steeds zieker worden. Ook de kinderen die moeten leven met ouders die het niet meer aan kunnen lopen gevaar in hun emotionele ontwikkeling.

De grootste zorg zijn misschien nog de mensen die spoorloos zijn. Veel van hen zijn de straat op geschopt, ook zij die uiteindelijk misschien wel een verblijfsvergunning hadden kunnen krijgen, omdat ze geen onderdak meer kregen in afwachting van hun procedure. John van Tilburg, van INLIA, is er meer dan woedend over. Twintig duizend mensen gewoon aan de andere kant van de slagboom op straat gezet, terwijl ze vaak niet eens uitgeprocedeerd zijn. Die zijn dan overgeleverd aan de goedwillendheid van burgers en gemeenten.

Ook veel van de gemeentes zijn dus woedend. Je kunt de mensen niet maar op straat laten doorbrengen, dat is niet goed voor de mensen zelf, maar ook niet voor de stad. Dus is er miljoenen gestoken in noodopvang. Spekman, wethouder in Utrecht van de PvdA, die nu in de Tweede Kamer gaat zitten om deze strijd verder te kunnen voeren heeft onder zijn eigen ogen gezien wat er met de mensen gebeurt die nu ´administratief zijn afgeboekt´. De verslaafde jongeren die rondhangen op Hoog Katharijne, de meiden die zich laten verkrachten voor een euro per keer. Spekman is ook woedend op de regering die ze ook nog kwalijk neemt dat ze als gemeente voor opvang zorgen. We zouden ze valse hoop geven, zegt hij, maar wat is valse hoop? Veertig procent krijgt uiteindelijk toch een verblijfsvergunning. Hadden we ze dan in de tussentijd maar in de vernieling moeten laten gaan?

Een filmpje van Hedda van Gennep. Akelig actueel. Een jonge homo uit Iran. Zijn vriend is al opgehangen. Hij werd ter dood veroordeeld, hij heeft het vonnis meegenomen. Maar het IND had verzuimd het te lezen, wat te zien was aan het feit dat het niet eens was vertaald. Toen dat uiteindelijk toch gebeurde zei het IND dat het te laat was om nog als nieuw bewijsmateriaal te gelden. Hij dreigt te worden uitgezet, met zijn doodsvonnis, want Verdonk denkt dat het in Iran wel meevalt als hij er maar niet mee te koop loopt dat hij homo is.
Een ander filmpje, waar Nederlandse kinderen in een klas het bandje horen van hun vriendinnetje dat is uitgezet, en hun tranen niet in kunnen houden. Ik ook niet.

Kinderen die in een gevangenis opgesloten worden, die dakloos worden, die hun onderwijs af moeten breken, die niet voldoende te eten krijgen, die niet verzekerd zijn tegen ziekte. Dat lijkt elk redelijk mens niet in overeenstemming met de rechten van het kind. Over de situatie van de kinderen gaat nu een proces gevoerd worden door Defence for Children International, daar vertelde Carla de Groot over.

Ondanks alles was het nog een mooie bijeenkomst, met veel van de filmmakers, de fotografen, de initiatiefnemers van de actie, de mensen die de moed hadden om zich te laten filmen en fotograferen, die hun verhaal hebben verteld. De mensen die zich hebben ingezet om ze een gezicht te geven.

Het is een prachtig boekje geworden, met de feiten er kort in weergegeven, door Katrien de Klein en Joost Bosland, de initiatiefnemers, mooie foto´s en een DVD van de filmpjes. Indrukwekkend. Dat ze binnenkort geschiedenis mogen zijn geworden.

18 gedachten over “26.000 gezichten

  1. Die ter dood veroordeelde jonge homo -met een al opgehangen vriend- die “te laat” kwam met zijn nog niet vertaalde doodvonnis: dat is het ronduit misdadige, mensenrechten verkrachtende beleid van het huidige kabinet ten voeten uit.

    Voeg daarbij dat niet de moeite wordt genomen om te bezien wat gebeurt met uitgezette uitgeprocedeerden, die soms spoorloos blijken te verdwijnen. Zo zijn vader en zoon Bahj en Gabi Abdulahad, na zes jaar uitgeprocedeerd, naar Syrië uitgezet, met overhandiging van hun dossiers aan de Syrische autoriteiten, en zitten sindsdien gevangen. (Netwerk, 16 maart jl.).
    Verder lieten minister Verdonk en de IND een Syrische delegatie met geheime dienstambtenaren zonder enige begeleiding spreken met 270 uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens Verdonk ging het slechts om de “immigratiedienst”, maar zij besloot naderhand toch maar schriftelijk informatiemateriaal te maken voor dit soort situaties. Weer zo’n demping van de put als het kalf verdronken is.

    Het huidige kabinet maakt Nederland internationaal te schande wat betreft de mensenrechten.

  2. Hoi Anja,

    (prive-bericht) Ik ben heel tevreden over het aan de kaak brengen van discriminatie op deze website. Wat ik hierbij mis is, discriminatie van joden, en dan vooral het nog steeds niet volkomen vrij zijn om bv een keppel te kunnen dragen, en het verbergen onder een pet.
    Het komt veel te vaak voor, en ik zou graag willen dat ook hier stelling voor wordt genomen.

  3. Ik ben uiteraard tegen elke vorm van discriminatie, Salima, ook die van joden. Maar daar gaat de discussie hierboven niet over, die gaat over asielzoekers – ook al zijn daar ook joden onder, bijvoorbeeld een oudere mevrouw die als jodin in de Oekraine zo slecht werd behandeld dat ze niet meer terug durft.

  4. Anja, om INlIA wat meer uit de verf te laten komen, deze aanvulling.
    aNNEKE

    http://www.inlia.nl

    21 maart 2006

    op de internetsite van de Stichting INLIA.

    U kunt hier kennismaken met het werk van onze Stichting ten behoeve van asielzoekers in nood. Voor de overzichtelijkheid is de informatie verdeeld in drie segmenten, die u middels de knoppen aan de bovenzijde van het scherm kunt bereiken:
    actuele informatie over de gemeentelijke noodopvang voor dakloze asielzoekers waarvoor INLIA een project heeft opgezet
    informatie over de noodhulp die INLIA biedt aan individuele asielzoekers, en die kan bestaan uit juridisch advies, maatschappelijke begeleiding en in uitzonderlijke gevallen ook hulp bij het vinden van opvang
    informatie over het kerkelijk netwerk van INLIA, dat wordt gevormd door locale geloofsgemeenschappen die het zogenaamde Charter van Groningen hebben ondertekend.
    Daarnaast zijn er service-rubrieken zoals de Agenda en Contact met INLIA en kunt u zich aanmelden als donateur.

  5. 26.000 gezichten. Pakkend en duidelijk uitleg over deze Zondagmiddag bij de uitreiking van het eerst exemplaar van het mooie boekje Zesentwintigduizend gezichtendag. Verdonk heeft weer haar kop in het zand gestoken door niet te komen. Ze houdt vast aan verkeerde wetten.

  6. Breek me de bek niet open over de IND. Wat een beerput!!!!
    Toen ik een contactpersoon probeerde te bellen over de begeleiding van mijn man werd me gezegd “Meneer X is in bespreking met een delegatie uit Damascus!!”[ men dacht abusief dat ik een advocate was want ik zei altijd : Ik bel over de zaak S] Ja, ja de IND en de Geheime dienst….
    de dag erna is mijn lief ondergedoken. Tegenwoordig wonen we in Belgie. Hier mag hij als partner van een Europeaan wel legaal wonen en werken. Uiteindelijk vinden we het hier nog wel leuk ook, maar in feite voel ik me toch verbannen.
    Hij, mijn lief, is dus een van de 26.000.[ ben benieuwd naar het boek,heb het nog niet gezien] En wij hebben het nog goed. Ik had [ als redelijk ontwikkeld Nederlandse] mogelijkheden om hem ‘eruit te trekken’,maar gemakkelijk was het niet. Maar we kennen zoveel crepeergevallen. Het is om te huilen.
    Gelukkig ontmoet ik alleen maar mensen die zich ook schamen voor dat Nederlandse beleid.Waar zitten die fans van Verdonk toch? Ach, laat ook maar, ik ben blij dat ik ze niet ken.

  7. Ook ik ben geen fan van Verdonk maar dat Bosland beweert dat ze vreemdelingenhaat verspreidt is onzin. Iedere minster die op de post van vreemdelingenzaken zit wordt vaak als een halve nazi afgeschilderd, of zijn huis wordt opgeblazen (Kosto). Het is te begrijpen dat ze niet komt op bijeenkomsten waar ze kan verwachten te worden uitgescholden. Net zoals op dit forum normen gelden (25 januari ‘Nog eens de spelregels’) hanteert Verdonk kennelijk ook haar regels.
    Trouwens in de SP merk ik enige tegenstrijdigheden. Enerzijds haar moeite met het toelaten van Oost-Europeanen, anderzijds moeite met het strenge asielbeleid.
    Het is natuurlijk cru dat door het wanbeleid van Paars mensen zolang hadden moeten wachten met hun procedure, dan hadden ze beter meteen teruggestuud moeten worden.
    Tien jaar geleden heb ik in een asielzoekerscentrum gewerkt. De medewerkers hadden al vastgesteld dat 95% alleen om economische redenen hier zat, zelfs mensen die écht gemarteld waren en te vrezen hadden voor hun leven klaagden hierover. Wie wel eens in een AZC heeft gewerkt heeft het onderscheid in mentaliteit tussen de economische asielzoeker en de zogenaamde quota vluchteling wel kunnen merken.
    Hierdoor is het toelatingsbeleid voor de echte vluchtelingen verpest. Ook later ben ik wel eens “vluchtelingen” tegengekomen die jaarlijks op vakantie naar hun land van herkomst gingen.
    Een streng toelatingsbeleid is voorlopig wel nodig. We kunnen niet alle mensen opvangen en verzorgen. Ik pleit daarom voor een generaal pardon voor de 26000 mensen die door wanbeleid al jaren in Nederland zitten, maar voor een strenger en duidelijker beleid voor de toekomst.
    Een bijzonder verschijnsel is trouwens dat in de VS het juist linkse mensen zijn die tegen immigratie zijn, want dan mogen de arbeidsvoorwaarden verschralen, en de rechtse mensen voor om dezelfde reden, want goedkoop, terwijl het in Europa andersom is.
    Het klassiek-liberale gedachtengoed volgens de VS leent zich dan ook veel minder voor afkeer van immigratie dan het socialistische gedachtengoed. Daarin ligt dan ook een hele dunne scheidslijn waardoor we onze ogen open moeten houden om ervoor te zorgen dat het laatstgenoemde niet nationalistisch wordt.

  8. Aanrader om te lezen: ‘Er is thans geen grond…’ van (voormalig) asieladvocaat Frans-Willem Verbaas. Een toegankelijke schets van het asielbeleid de afgelopen, zeg tien, jaren in Nederland.
    Ik schaamde me de laatste jaren al voor Nederland maar deze beschrijving tart elke nachtmerrie.
    De IND is vooral bezig te kijken op welke grond ze mensen kunnen terugsturen, ipv te kijken of iemand onder de – ja sorry IND, soms ingewikkelde – omstandigheden recht heeft om hier te blijven.
    Er moet toch een manier zijn om de gelukzoekers sneller – maar gedegen – te schiften.
    Ik heb overigens niets tegen gelukszoekers… ook dat vergt lef: economisch gaat het je slecht en dan hoor je van een plek waar je wellicht wel kansen hebt… maar daarvoor moet je wel huis en haard verlaten… de meeste mensen zijn in hun hart niet zo avontuurlijk. Toch is dat wel heel wat anders dan op de vlucht zijn voor gevaar – in welke vorm dan ook. Voor beide groepen is denk ik verschillende benadering nodig.
    Maar in ieder geval zouden een andere minister en een heel vette, dikke bezem door de IND (te weten ze vanuit een ander perspectief hun werk laten doen) een boel helpen.

  9. @ Evert Wesker (8):

    Nu is zwart op wit duidelijk wat voor rechts-extremistisch vlees we in de kuip hebben met Wilders. Pim Fortuyns pleidooi voor afschaffing van artikel 1 van de Grondwet (interview in de Volkskrant, 9 februari 2002) berustte eigenlijk op een misverstand van hem. Hij meende dat dat vereist was om vrijer en ongestraft te kunnen spreken over moslims en de Islam. Maar daartoe is alleen nodig: schrapping of tenminste versoepeling van de artikelen in het Wetboek van Strafrecht die handelen over beledigen e.d. (Waarvan ik overigens geen voorstander ben). Wilders snapt dat als jurist kennelijk niet eens.
    Hij zegt niet te willen discrimineren, maar vastlegging van de “joods-christelijke en humanistische traditie en cultuur” als dominant, omdat de Islam “intrinsiek a-democratisch” zou zijn, is regelrechte discriminatie, net als andere voorstellen. Jammer voor hem, maar we leven niet in het Wilders Westen!

  10. Geert Wilders neem ik al tijden niet meer serieus, is voor mij een persona non grata, doodzwijgwn die man, dat is het beste….
    Van steeds meer kanten hoor ik dat Verdonk zich niet meer vertoont in het openbaar: bang voor kritiek.

  11. Lieve Anja, opgepast, die Edward is volgens mij een spion, die met valse voorwendselen (“ook ik ben geen fan van Verdonk”) probeert onze rijen binnen te dringen. We zullen hem later nog wel krijgen, moet ie voor straf in het Verdonkhoekje!

  12. Er valt hier niets te spioneren, Wanda. Iedereen kan gewoon lezen wat er staat. Dat hij met dat verhaal van ´we kunnen niet alle mensen opvangen en verzorgen´ op dit weblog niet aankomt merkt hij zelf wel. Want wie snapt waar het om gaat weet dat dat helemaal niet het punt is. Er gaan al meer mensen weg dan er in komen, met de nieuwe wetten. Het gaat om mensen die buiten hun schuld al vele jaren wachten. En die allang een generaal pardon verdienen. Met een generaal excuus.

  13. Één van de 26.000:

    Gevlucht uit zijn geboorteland Armenie, uitzichtloos, maar vol goede moed jaren geleden in Nederland aangekomen om een nieuw leven op te bouwen in ons vrije, democratische land. Zijn droom achterna, grote offers gebracht, familie achtergelaten:

    G.L. Davidyan 22 maart 1982 – 12 maart 2006

    Maar na jaren knokken, procederen, wachten, verhuizen van kamp naar kamp in Nederland totdat uiteindelijk de uitspraak er is: ” Nee, U mag niet blijven, U moet terug naar waar U vandaan gekomen bent”

    Na maanden rondzwerven,op de vlucht zonder rechten, zonder hulp met de wetenschap, ik kan niet terug naar m’n geboorteland. Moe en wanhopig uiteindelijk nog maar een uitweg voor ogen.. zelfdoding, G.L. Davidyan is gevonden zondag 12 maart 2006 in het bos bij het COA Dronten. Een briefje gevonden op zijn lichaam smeekte “zorg goed voor mama”.

    SP Dronten – In Memoriam: G.L. Davidyan bijna 24 jaar

  14. Ik heb lange tijd gedacht dat er een groot verschil is tussen economische en politieke vluchtelingen. In zekere zin is dat natuurlijk ook zo. Het maakt nogal uit of je je leven niet zeker bent of alleen geen werk en inkomen hebt. Hoewel ook niet elke economische vluchteling per definitie gewoon een ‘gelukszoeker’ is. Ook dood gaan van de honger is immers een martelgang…

  15. @amna, @edward.
    Er zijn inderdaad geen 2 soorten asielzoekers.
    Of het moet de algemene indeling zijn die je misschien voor alle mensen kunt maken: Zij die op geld uit zijn en zij die op geluk uit zijn.
    Maar ik hoor inderdaad nog steeds verhalen van mijn man, die 2 jaar in een asielzoekerscentrum heeft gewoond, over [helaas veel]dieven, profiteurs en bedriegers [ mede-asielzoekers] die zijn geloof in de eerlijkheid van de mens danig hebben geschokt.
    Maar in alle groepen vond je ‘goeden’en ‘kwaden'[hoor mij nou!]: godsdienstfanaten en bigotten die het begrip godsdienst verzoedelen, politici met verkeerde ideeen die ons teleurgesteld doen zijn in de politiek, en zo ook ‘verkeerde’ asielzoekers, koren op de molen van sommigen.
    Als de IND nu gewoon toegeeft dat het gewoon onmogelijk is, het kaf van het koren te scheiden, een ridderlijke oplossing zou zoeken in plaats van tegen beter weten in te roepen dat het allemaal zorgvuldig gaat, dan……
    ach ja..Laten we ons maar concentreren op die positieve mensen. En dat ,Anja, is ook waarom ik zo graag jouw website lees. Ik lees over zoveel goede mensen en initiatieven dat ik weer met goede moed verder ga en me geinspireerd voel.

  16. Het is inderdaad vrijwel onmogelijk om het kaf van het koren te scheiden. Het is niet mijn bedoeling om hier te spioneren Wanda,12, ik heb gisteren dan ook in het Verdonkhoekje gestaan.
    Ik wilde zeggen dat mijn idealen toendertijds een flinke deuk hebben opgelopen. Ik probeer gewoon mee te denken over hoe een beter asielbeleid tot stand gebracht kan worden.
    Het bevorderen van democratie en economie in de landen zelf behoort op de eerste plaats te staan zodat een reden om te vluchten tot een minimum gebracht wordt. Als dat voorlopig niet kan dan is een humanere opvang in de regio van waaruit vluchtelingen evt. in Nederland asiel kunnen aanvragen, zoals in het partijprogramma van de SP staat de volgende optie.
    Het aanvragen in de regio kan ook voorkomen dat asielzoekers in Nederland oog in oog komen te staan met degene die hun in hun moederland gemarteld heeft. Dit is ongeveer acht jaar geleden gebeurd met Afghaanse vluchelingen. Zo’n iemand kon van zijn trawanten makkelijk een ‘vluchtverhaal’ krijgen die normaliter bij de mensensmokkelovereenkomst van 15000 gulden werd geleverd.

  17. Hoi Anja,

    Eigenlijk had ik mijn berichtje privé willen sturen. Het was in een moment van gedachten’flitsen. Het is mij opgevallen dat joden die een keppel dragen het nóg moeilijker hebben dan moslims met een hoofddoek of djelaba. Om problemen te voorkomen dragen ze een pet over hun keppel, dat vind ik persoonlijk heel jammer, dat iemand zo zijn identiteit/geloof moet verbergen. Ik vind het heel jammer, juist omdat ik zelf weet hoe het is.

    Individualiteit is iets waar je trots op moet zijn, juist omdat het iets persoonlijks is, iets kwetsbaars, en dan vind ik het heel jammer als mensen dán maar een alledaagse pet moeten dragen, omdat ze anders gepest worden.

    Groetjes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *