KORT

KORT vandaag:
Lezingen over de profeet Mohammed, Den Haag
De Bazaar, Amsterdam
Nederlands Sociaal Forum, Nijmegen
Film The Iron Wall, Amsterdam
Arabisch-Islamitisch Cultureel Centrum, Amsterdam
Vrouwen eetcafé, vrouwen met en zonder papieren, Amsterdam
NCDO congres Eerlijk Delen, Den Haag

KORT is een rubriek voor korte berichten, bijeenkomsten, verwijzingen, aanbevelingen. Het is bedoeld als service, niet als discussiebijdrage. Commentaren worden alleen bij uitzondering geplaatst.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

MashriQ Milaad Lectures 2006
Woensdag 26 april, 17.30 – 20.00
Moskee al Aqsa, Wagenstraat 103, Den Haag (centrum)

Wij willen op deze dag de Profeet (vzmh) presenteren zoals hij werkelijk was met drie omstreden punten door drie ervaren sprekers.

Dhr. Abdulwahid van Bommel: Mohammad, de politicus
Abdulwahid van Bommel was van oorsprong jazzmusicus, maar volgde een imamopleiding in Turkije. Terug in Nederland werd hij imam in een moskee in Den Haag en was hij directeur van de Nederlandse Moslim Omroep.

Ook zijn er al meerdere boeken van zijn hand verschenen. De laaste ‘Islam, liefde,

Seksualiteit’, gaat over de open moderne visie die de islam volgens hem biedt op het gebied van liefde en seksualiteit. Imam van Bommel’s werk staat vooral in het teken van jongeren, door wie hij als een autoriteit gezien wordt. Hij functioneert vaak als bemiddelaar tussen moslims en niet-moslims.

Mevr. Ceylan Pektas-Weber: Mohammad, de feminist
Ceylan Pektas-Weber is voorzitter van Al-Nisa, Stichting Nederlandse moslimvrouwen en is verder actief bij tal van maatschappelijke organisaties. Ze schreef onlangs het boek ‘Moslima’s, Emancipatie achter de dijken’. In dit boek beschrijft Ceylan Pektas-Weber de emancipatie van moslima’s in Nederland en de manier waarop zij omgaan met de Islam.

Dhr. Abdullah Haselhoef: Mohammad, de sociale hervormer
Abdullah Haselhoef is werkzaam geweest als eerste islamitische geestelijke verzorger in een ziekenhuis in Den Haag. Hij kreeg landelijke bekendheid na zijn toespraak tijdens een herdenkingsdienst naar aanleiding van de terreuraanslagen in de VS. De media en de aanwezigen, waaronder voormalig premier Wim Kok, waren zeer te spreken over zijn bijdrage. Daarna was Haselhoef regelmatig op de Nederlandse televisie te zien als officieuze woordvoerder van de moslims in Nederland.

Op 10 mei 2006 zal de eerste editie van de “Multiculturele Carrièredag” plaatsvinden op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Deze dag zal in het teken staan van de hogeropgeleide multiculturele student. Hoe liggen de kansen op de arbeidsmarkt voor deze groep studenten, maar vooral ook: hoe kunnen zij zich optimaal voorbereiden op een geweldige carrière?

MashriQ SV stimuleert het debat omtrent deze onderwerpen en wil door middel van deze dag een positief signaal uitzenden naar het bedrijfsleven, de overheid, en de maatschappij als geheel. Wij zijn ervan overtuigd dat wij, als veelzijdige multiculturele studentenvereniging, op deze manier kunnen bijdragen aan de verbetering van de positie van allochtonen op de arbeidsmarkt.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Zondag 14 Mei gaat voor de tweede maal de Bazaar plaatsvinden in de Melkweg.
Over leven na de cartoonrellen, over satelietmedia en sociale verandering, over politieke Islam en hoe wij daar mee om gaan, over mensenrechten in Iran, over geweld in Irak en Syrië, over leiderschapscultus, angst en vrijheid, over vrouwen en democratisering en over het belang van jeugdcultuur voor verandering en vrijheid in de regio. Primeur in Nederland:
Da Arab Mc’s, snoeigoede Hip Hop uit Palestina. Komt dat zien, check de site en verspreid het nieuws www.democratiseringinhetmiddenoosten.nl

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

NEDERLANDS SOCIAAL FORUM: FESTIVAL VAN IDEALEN.

In het weekend van 19 tot 21 mei 2006 staat Nijmegen in het teken van
het tweede Nederlands Sociaal Forum. Onder het motto ‘een andere wereld is mogelijk’ zullen duizenden bezoekers deelnemen aan meer dan 150 workshops, een filmfestival en debatten. Tijdens het weekend wordt een speciale camping ingericht voor de deelnemers. Verder is er een
cultureel programma met ondermeer een optreden van de populaire
live-band Zuco 103.

Tijdens het Nederlands Sociaal Forum zijn er in 35 zalen op het universiteitsterrein in Nijmegen bijeenkomsten met meer dan driehonderd sprekers uit binnen- en buitenland. Ondermeer de onafhankelijke presidentskandidaat Mustafa Barghouti uit Palestina, de bekende milieuactiviste Vandana Shiva uit India, middenoosten-correspondent Robert Fisk van The Independent en Walden Bello, bekend schrijver en criticus van de neo-liberale globalisering uit de Filippijnen komen naar Nijmegen. Deelnemers uit Nederland zijn ondermeer Harry van Bommel (SP), Sylvia Borren (Novib), Agnes Jongerius (FNV), Frank Kohler (Milieudefensie), Mohammed Rabbae (Genoeg is Genoeg) en Diederik Samsom (PvdA).

Het Nederlands Sociaal Forum is een festival van idealen waar je kunt
werken aan een andere globalisering waarbij mens en milieu boven winst
gaan. Een broedplaats van actie voor solidariteit, gelijke rechten,
duurzaamheid en voor werkelijke democratisering. Het Nederlands Sociaal Forum wil een open ontmoetingsplaats zijn voor iedereen die wil opkomen voor een andere wereld zonder neoliberale globalisering, oorlog en uitsluiting.

Het Nederlands Sociaal Forum is onderdeel van de wereldwijde
andersglobaliseringsbeweging. Het Nederlands Sociaal Forum is slechts
een van de vele sociale fora die er in de wereld gehouden worden. Het
Wereld Sociaal Forum dat in 2001 voor het eerst in Brazilie gehouden
werd is uitgegroeid tot een mondiale bijeenkomst met meer dan
honderdduizend deelnemers. Het is de tweede keer dan er in Nederland
zo’n Sociaal Forum georganiseerd wordt. De eerste vond plaats in 2004 in Amsterdam en trok ruim vierduizend mensen.

Kaarten voor het Nederlands Sociaal Forum kosten 5 euro per dag of 10
euro voor het hele weekend. Vanaf station Nijmegen rijden op zaterdag 20 mei, de drukste dag van het forum, gratis pendelbussen naar het
Erasmusplein op de campus. Wil je het hele weekend komen? Dan kun je al op vrijdag 19 mei met bussen uit tien grote plaatsen in het land
rechtstreeks naar Nijmegen reizen voor slechts 10 euro retour.
Reserveren en meer informatie via: www.sociaalforum.nl

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Uitnodiging Première
Documentaire The Iron Wall – 21 mei 14.00 uur

Toegang: gratis
Graag vooraf aanmelden via: ucp@icco.nl
Locatie: Desmet Studio’s Amsterdam,
Plantage Middenlaan 4a, 020-5217100

Georganiseerd door:
Stichting Een Ander Joods Geluid (EAJG), Pax Christi en United Civilians for Peace (UCP)

Vóór Israël en Palestina, tegen bezetting en geweld
Programma:

14.00 Zaal open
14.15 Introductie documentaire door Mohammed Alatar
(coördinator van de productie van de film)
14.45 Documentaire The Iron Wall
15.45 Inleiding discussie door Akiva Eldar
(journalist van de bekende Israëlische krant Ha’aretz)
16.00 Algemene discussie met Mohammed Alatar en Akiva Eldar over documentaire

Synopsis documentaire:
In 1923 schreef Vladimir Jabotinsky, intellectueel leider van de zionistische beweging en vader van de rechtervleugel van deze beweging …

“Zionistische kolonisering moet óf stoppen, óf anders doorgang vinden zonder rekening te houden met de oorspronkelijke bevolking. Wat betekent, dat dit slechts doorgang kan vinden en zich kan ontwikkelen onder de bescherming van een macht die onafhankelijk is van de oorspronkelijke bevolking – achter een IJZEREN MUUR (IRON WALL), die de oorspronkelijke bevolking niet kan breken.”

Vanaf die dag vormden deze woorden het officiële en ongesproken beleid van de zionistische beweging en later de staat Israël. Sinds het begin werden nederzettingen opgezet om een voet aan de grond te krijgen in Palestina.

Na 1967 en de bezetting van de Westoever en Gaza, werd het doel van de nederzettingenbeweging duidelijk – feiten op de grond creëren en maak het stichten van een Palestijnse staat onmogelijk. Negenendertig jaren van bezetting en het beleid heeft resultaat opgeleverd. Nu zijn er meer dan 200 nederzettingen en buitenposten verspreid over de Westoever die de geografische mogelijkheid voor een aaneensluitend Palestijns gebied blokkeert.

The Iron Wall documentaire brengt dit verschijnsel aan het licht en volgt de tijdslijn, omvang, de bevolking van de nederzettingen en de inwerking daarvan op het vredesproces. Deze film behandelt ook het nieuwste project waarbij de nederzettingen tot een vaststaand feit op de grond worden gemaakt– de muur die Israël bouwt op de Westoever en de impact daarvan op de Palestijnen.
Nederzettingen en de daaraan gerelateerde infrastructuur hebben hun weerslag op elk aspect van het leven van alle Palestijnen, beginnend bij de inbeslagneming van land, de diefstal van natuurlijke bronnen, het afpakken van de basale mensenrechten, het in het leven roepen van een soort apartheidssysteem, tot aan de verwoestende invloed met betrekking tot de toekomst van de regio en de vooruitzichten van het vredesproces.

Palestijnen en Israëli’s begonnen het vredesproces met als basis een heel simpel principe, land voor vrede. Nederzettingen vernietigen dat principe en brengen een land voort zonder vrede.

Stichting Een Ander Joods Geluid
Postbus 59506
1040 LA Amsterdam
tel: 020 6795850
fax: 020 6758925
www.eajg.nl

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

De nederlands arabische kring – afdeling amsterdam
presenteert:

VERSCHILLENDE INITIATIEVEN VOOR EEN ARABISCH – ISLAMITISCH CULTUREEL CENTRUM

vrijdag 21 april 2006
20.00 – 22.00 uur
HTIB, 1e Weteringsplantsoen 2c, 1017 SJ Amsterdam
Bereikbaar met tramlijnen 6, 7, 10, 24 en 25, halte Weteringcircuit

“De rijkdom van andere culturen is vlak om de hoek te vinden. Maar ze blijft vaak verscholen of wordt over het hoofd gezien… Wellicht – ik doe maar een suggestie – zou ook een nieuw instituut dat de rijkdom van de Arabische culturen en tradities in Nederland over het voetlicht brengt en meehelpt aan kennisverspreiding en – uitwisseling.”

Dit zei premier Balkenende bij de presentatie van de resultaten van de Commissie PaVEM begin juni vorig jaar. Inmiddels schieten de initiatieven voor dergelijke instituten als paddestoelen uit de grond. Om wat voor plannen gaat het precies? Hoe ver zijn ze gevorderd? En waarin verschillen ze van elkaar? Voor deze avond zijn verschillende vertegenwoordigers uitgenodigd om zich aan u voor te stellen.

Huis voor de Culturele Dialoog
Marhaba
De Mediterraan Oriëntaalse Alliantie
Ook el Hizjra en Podium Mozaiek zijn uitgenodigd hun visie te geven op deze nieuwe ontwikkelingen.
De avond wordt voorgezeten door Hans Luiten, fractievoorzitter voor de PvdA in Zaanstad. Columnist is Rachid Aoulad Abdellah.

Entree : EURH 2.50
NAK-leden : gratis
Meer info : anita resink : 020 – 66 43 500
sharida mohamedjoesoef : 06–48184 228
nak.amsterdam@gmail.com of http://on.to/nakamsterdam

De Nederlands-Arabische Kring (NAK) is een landelijke organisatie opgericht in 1955 met als doel de culturele en wetenschappelijke betrekkingen tussen Nederland en de Arabische wereld te bevorderen. Zij doet dat onder meer door het organiseren van culturele manifestaties, de uitgave van een eigen blad, lezingen en debatten die een breed scala van onderwerpen beslaan. De NAK heeft vier regionale afdelingen in Amsterdam, Den Haag, Niijmegen en Utrecht. De vereniging is gevestigd in Den Haag. Voor meer informatie over het NAK-lidmaatschap, kunt u zich wenden tot het Landelijk NAK-secretariaat, Lobelialaan 36, 2555 PH Den Haag of nak.amsterdam@gmail.com

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

*Vrouwen eetcafe *
voor vrouwen zonder en met verblijfsvergunning

Zaterdag 22 april is het volgende vrouwen-eten. Deze keer is het thema
koninginnedag: hoe kun je dan aan goedkope spullen komen, of wat
verdienen? Het vrouwen eetcafe is voor vrouwen die zelf “illegaal” zijn,
of geïnteresseerd zijn de situatie van vrouwen zonder verblijfsvergunning.

Over de avonden
Elke bijeenkomst kookt een andere groep vrouwen. De ene keer wordt
bijvoorbeeld Perzisch gekookt, de andere keer misschien Ethiopisch.
Iedereen die wil koken, kan zich hiervoor bij ons opgeven. Aan vrouwen
die over een bron van inkomsten beschikken wordt voor de maaltijd een
bijdrage van 5 euro gevraagd. Vrouwen zonder een verblijfsvergunning of inkomen betalen niets.

Na het eten wordt aandacht besteed aan onderwerpen die relevant zijn
voor vrouwen zonder papieren. Behalve praktische informatie kunnen ook maatschappelijke of politieke kwesties, zoals het vreemdelingenbeleid, onderwerp van discussie zijn. Ook voor kinderen zal er iets te doen zijn, zodat ook zij zich niet hoeven te vervelen.

Wanneer en waar?
Elke laatste zaterdag van de maand ben je welkom in ‘de Peper’, het
restaurant van de oude filmacademie, Overtoom 301, in Amsterdam (tram 1 en 6, halte J. P. Heijestraat). 22 april is de volgende keer!
Vanaf 17.30 uur is iedereen welkom. Rond 19.00 uur is er (vegetarisch)
eten en vanaf 20.00 uur volgt het informatieve deel van de avond met een gastspreekster, film of discussie – afhankelijk van de wensen en
behoeftes van de vrouwen die komen.

Kom ook en neem je vriendinnen en kinderen mee!
Tot dan,
Petra Schultz
ASKV en SVZV

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

VOORAANKONDIGING
“ Eerlijk delen = eerlijk meten”
Congres over het meten van echte welvaart, met het oog op een duurzame ontwikkeling, zowel hier als in ontwikkelingslanden.

Hierbij wil ik u namens de NCDO en De Derde Kamer werkgroep ‘Eerlijk delen = eerlijk meten’ uitnodigen voor een congres op 22 mei te Den Haag over hoe we echte welvaart kunnen meten, met het oog op een duurzame ontwikkeling, zowel hier als in ontwikkelingslanden.

Economische groei van landen wordt door economen gemeten d.m.v. het BNP (Bruto Nationaal Product). Deze maatstaf is verouderd en gaat gepaard met ernstige tekortkomingen, omdat bepaalde sociale en milieu aspecten niet worden meegerekend. Hierdoor ontstaat een vertekend beeld van de werkelijke economische vooruitgang (of achteruitgang) van een land.

Sinds de jaren 60 zijn er alternatieve indicatoren ontwikkeld om de economische groei en vitaliteit van een land te meten. Eén van de bekendste is de ISEW, de ‘index for sustainable economic welfare’ ontwikkeld door Herman Daly. Het is een brede indicator, die ook milieu – aantasting, welzijnsaspecten en verdelingsaspecten van macht en rijkdom meet.

Als leden van De Derde Kamer willen wij dit onderwerp opnieuw op de politieke agenda zetten, omdat wij van mening zijn dat de manier waarop gemeten wordt juist ook voor ontwikkelingslanden van groot belang is. Internationale organisaties en nationale regeringen stimuleren ontwikkelingslanden vaak tot eenzijdige verhoging van hun BNP. Hierdoor belemmeren ze, zowel nationaal als mondiaal, een duurzame ontwikkeling. Toekomstig kapitaal wordt vernietigd door uitputting van natuurlijke hulpbronnen. En steeds vaker worden milieubelastende economische activiteiten verschoven naar ontwikkelingslanden, als nieuwe ‘vervuilingparadijzen’.

Door anders te meten kunnen we de verhoudingen tussen landen en werelddelen op een eerlijkere wijze inzichtelijk maken, en duurzame ontwikkeling stimuleren, hier en in ontwikkelingslanden.

De studiemiddag wordt ingeleid door Derde Kamerlid en initiatiefnemer Rob Gort. De dagvoorzitter is Bob Goudzwaard, tevens Derde Kamerlid. Als hoofdspreker treedt Wouter van Dieren op, directeur van IMSA en lid van de Club van Rome. Na de pauze nodigen wij alle deelnemers, waaronder Tweede Kamerleden, uit om deel te nemen aan de plenaire discussie, o.l.v. Kees Waagmeester.

Hieronder bevindt zich het volledige programma. En in de bijlagen vindt u meer achtergrondinformatie over het onderwerp en de voorgenomen studiemiddag.

U kunt zich aanmelden per e-mail: Esther.somers@dederdekamer.org
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u mij uiteraard e-mailen.
Met vriendelijke groet,
Esther Somers
Derde Kamerlid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *