Dijkstal en Halsema

Buitenhof, even naar gekeken, nu we in Zeeland zitten en ik geen zin had in een andere kerk dan mijn vertrouwde linkse. Was een interessant gesprek, over de zaak met Hirsi Ali, sprekers Hans Dijkstal en Femke Halsema. Interessant vooral omdat nu eens niet de grootste tegenstanders tegenover elkaar gezet werden, maar twee sprekers die het voor driekwart met elkaar eens waren.

Dijkstal zei dat hij bewondering had voor de moed van Hirsi Ali in het aan de orde stellen van zaken als eerwraak, besnijdenis en gewdongen huwelijken, maar veel minder dat ze zo weinig verantwoordelijkheid neemt voor het effect van haar woorden. Met de kwestie over de leugens waarmee ze het land binnen is gekomen is haar geloofwaardigheid in het geding. Een leugentje om het bestwil zou een vluchteling niet moeten schaden, de vraag is wel of je daarmee in de kamer moet gaan zitten, want hoe kan je dan nog opkomen voor gelijke behandeling van andere vluchtelingen?

Halsema: Dit is niet de verantwoordelijkheid van de kamer, maar van de VVD. Het is kennelijk een oude kwestie die speelde in 1992, dat Hirsi Ali heeft gelogen wist de VVD, toch hebben ze haar om opprtunistische redenen op de lijst gezet. De VVD is heel streng als het gaat om uitzettingsgronden, maar niet als ze iemand binnen willen halen met een hoog mediaprofiel en veel charme voor de partij.

Dijkstal: Dit gaat niet alleen de VVD aan, maar de hele kamer. Daar hadden ook vragen gesteld kunnen worden.

Halsema: U had dus ook vragen kunnen stellen.

Dijkstal: Ik heb me verzet tegen het opportunisme, maar ik zat toen niet in de kamer.

Halsema: Ik ben het meestal niet met Hirsi Ali eens, maar dat is geen reden om zoiets ergs te doen als het terugdraaien van een naturalisatie. Dat zijn twee verschillende dingen. Ik heb grote bezwaren tegen de hardheid waarmee een gezin dat niet erger had gelogen het land uit werd gezet.

Dijkstal: Ik ben ook ongelukkig over de toegenomen verharding, en dat is een vraag die door de kwestie met Hirsi Ali nog prangender wordt.

Halsema: Het is de verantwoordelijkheid van de partij, die haar op de lijst heeft gezet terwijl ze wisten dat ze had gelogen, niet van Hirsi Ali die het had opgebiecht.

Dijkstal: Het is de verantwoordelijkheid van de partij, maar ze moet ook de mogelijkheid onder ogen zien om de eer aan zichzelf te houden.

Halsema: Het gelijkheidsbeginsel is heel belangrijk. Dus laten we een discussie voeren over de hardheid, en de onhoudbaarheid van het VVD standpunt, en dat niet over het hoofd van een vluchtelinge uitvechten en n Hirsi Ali slachtofferen.

Dijkstal: Ja, als we met deze hardheid doorgaan zijn we op de verkeerde weg. Maar toch vind ik dat Hirsi Ali ook persoonlijk verantwoordelijkheid draagt.

Halsema: Je mag Nederlanders niet hun nationaliteit afnemen, als ze daarmee statenloos worden. Juridisch kan dat niet. Het is erg dat Verdonk nu pas, na een mediarelletje, besluit om onderzoek te doen. Ze zegt: iedereen weet wat ze aan me hebben. Maar Hirsi Ali weet nu niet wat ze aan Verdonk heeft. Verdonk kan ook zeggen: geen onderzoek, maar wel discussie binnen de VVD.

Dijkstal brengt het manifest Een land, een samenleving naar voren, waarin hij pleit tegen de v erharding. Hij is ook niet te spreken over de VVD, die nu met het mediacircus rondom Rutte en Verdonk een soort Idolsverkiezing houden. Dat is een verkiezing zonder inhoud, met een bedenkelijke volgorde. Ondoordacht. Op wie hij gaat stemmen? Wie het manifest ondertekent, zegt Dijkstal. Want ik wil weten hoe ze met de rechtsstaat omgaan, met de integratie, ik wil een leider die verbindend is in deze al zo verwarde wereld. En nee, het beviel hem niet dat hij als VVD lid voor het eerst werd aangesproken vanuit de Bouw Rai.

Halsema nog eens over de asielzoekers; ja, er zijn er veel die liegen. Soms leugens uit bestwil, soms leugens uit kwaadaardigheid. Maar er waren ook vrouwen die zijn verkracht, en dat niet tijdens het eerst gesprek hebben gezegd, en er vervolgens uitgezet zijn omdat ze logen. Je moet dus zorgvuldig luisteren naar iemands verhaal, en je mag zeker niet zomaar zeggen: bij de eerste leugen er uit.

(Dit verhaal heb ik opgetikt uit haastig gemaakte aantekeningen. Voor de gehele en precieze tekst, ga naar Buitenhof op het internet).

Wat ik er van vond: ik was het geheel met Femke Halsema eens. De discussie zou moeten gaan over de hardheid van het VVD beleid ten aanzien van vluchtelingen, en daar moet je Ali Hirsi niet aan op offeren. Daar was Dijkstal het trouwens mee eens, die ook vind dat het VVD beleid te hard is. Het gelijkheidsbeginsel is een groot goed, dat vonden ook alle twee. Dan kun je twee kanten op: of Hirsi Ali even hard behandelen, en haar er alsnog uitzetten – daar ben ik dus ook helemaal niet voor. Of opnieuw naar de onhoudbare hardheid van het huidige systeem kijken. Dat lijkt me een veel betere optie.

Waar de twee sprekers over van mening verschilden is waar de verantwoordelijkheid moet worden gelegd. Halsema zegt: alleen de VVD. Daar is Dijkstal het niet mee oneens, maar hij vindt het ook de verantwoordelijkheid van de kamer, en ook van Hirsi Ali zelf, die zich af moet vragen of ze nog geloofwaardig is als ze meewerkt aan het uitzetten van vluchtelingen die niets ergers hebben gedaan dan zijzelf. Ik vind dat ze alletwee een punt hebben. Maar het allerbelangrijkste punt is dat je veel bezwaar mag hebben tegen de uitingen en het optreden van Hirsi Ali, maar dat nationaliteit afpakken of haar het land uit zetten volledig buiten proportie is. En dus: als we het gelijkheidsbeginsel wel willen handhaven, gaat het de vraag worden of het strenge beleid, met een leugen het land uit, gehandhaafd kan blijven. De VVD heeft met de aanstelling van Hirsi Ali, wetende dat dit nog eens een issue kon worden, een eigen valkuil gegraven.

(De spelregels voor het reageren gelden weer. Wie ze nog niet heeft gelezen, ga naar spelregels)

24 gedachten over “Dijkstal en Halsema

  1. Anja,

    Ik heb er op m’n weblog dit stukje over neergezet (kijk ook naar mijn reactie op een reactie van ‘Karel’ eronder). Een beetje terzijde maar wel nog voldoende “on topic”, zo lijkt me.

    Mazzel & broge, Evert

  2. Ik ben het met je eens Anja, dat Ayaan het land niet uit hoeft.

    Maar als de regels worden gevolgd, die de kamer zelf heeft vastgesteld, dan moet haar naturalisatie ongedaan gemaakt worden. Femke heeft ongelijk als ze zegt dat het juridisch niet kan. Sterker nog, in andere zaken is het ook gebeurd. Ayaan heeft immers een valse achternaam opgegeven. Juridisch betekent dit dat haar valse identiteit is genaturaliseerd en zij zelf niet. De naturalisatie is dus van het begin af aan ongeldig en Ayaan heeft nog de Somalische nationaliteit.
    Verder geldt dat een eventuele verjaringstermijn pas gaat lopen vanaf het moment dat zij eerlijk is en zich onder haar eigen naam gaat registreren. Elke dag dat zij haar handtekening zet met haar valse naam, blijft haar fraude voortduren.

    Dit bedenk ik niet, maar dit is de praktijk. Ik ken iemand die een jaar na Ayaan naar Nederland is gekomen en zich in 1998 onder zijn juiste naam heeft laten registreren. Helaas is zijn leugen uit 1993 nog steeds aanleiding hem geen verblijfsvergunning te verstrekken.

    Als de kamer nu van mening is dat Ayaan haar Nederlanderschap mag houden, dan moeten de regels aangepast worden. De gevolgen van deze regels zijn voor mensen die je niet kent namelijk even erg als voor mensen die je wel kent.

  3. De VVD zit in een heel lastig parket en is iedere geloofwaardigheid in het debat verloren. De verharding van het asielzoekers beleid werd immers juist door de VVD verdedigd met het argument dat gelukszoekers toch vooral buiten de deur gehouden moesten worden. Maar natuurlijk moet het hele kabinet zich nu achter de oren krabben.

    Natuurlijk is het buitenproportioneel om Hirsi Ali haar Nederlanderschap te ontnemen. Volgens mij kan zoiets ook alleen maar in heel bijzondere gevallen. Maar dan moet voor andere vluchtelingen die hun verhaal hebben aangedikt dezelfde coulance opgaan.

    Het starre toelatingsbeleid en de situatie bij het IND (volstrekte kafkaïaanse chaos)maken dat ik me goed kan voorstellen dat vluchtelingen liegen. Een paar maanden geelden las ik “Er is thans geen grond…” van asieladvocaat Frans-Willem Verbaas. Ik kende de schrijnende verhalen over vluchtverhalen die nioet geloofd werden terwijl bij wijze van spreken de littekens voor zich spraken, maar om het allemaal achter elkaar in een boek te zien, schokte enorm. Komt een vluchtelmin zonder paspoort dan is dat verdacht, want dan zal hij zijn ware identiteit wel willen verbergen. heeft hij een paspoort, dan zal hij zo’n gevaar op vervolging niet lopen , want de autoritieten hebben hem toch een paspoort verstrekt.

    Vluchtelingen weten dat ze met een “beter” verhaal zullen moeten komen dan hun eigen lijden omdat de IND het waarshijnlijk niet erg genoeg zal vinden.

    Ik hoop dat deze affaire ertoe leidt dat er een fundamenteel debat in de Kamer en daarbuiten gevoerd zal worden over de hardheid van het asielbeleid.

  4. Toch ben ik bang dat de VVD het beleid van Verdonk niet gaat versoepelen maar dat Hirsi Ali gewoon word geofferd.
    Wat ik zo op andere blogs lees dankt de VVD de stemmenwinst in de peilingen juist aan Verdonk en haar harde lijn.
    Dat is ook hetgene wat mij zoveel zorgen baart, de intolerantie van het Nederlandse volk jegens anders denkenden.
    Waar Hirsi Ali sterk haar steentje aan heeft bijgedragen.
    Met een groot deel van de bevolking is geen echte dialoog meer mogelijk, maar ontaard alles direct in gescheld.
    Dit is de winst die de afgelopen jaren is geboekt onder het normen en waarden beleid.

  5. Dijkstal was volledig op de hoogte van Hirsi Ali’s verhaal. Hij heeft drie jaar lang zijn mond gehouden en gaat nu, naar aanleiding van een documentaire die niets nieuws onthulde, de positie van Hirsi Ali ter discussie stellen. Dan ben je een opportunist. En dat werd hem door Halsema ook flink onder de neus gewreven.

  6. @barbara (2): De Nederlandse nationaliteit wordt altijd behouden als het verlies daarvan tot statenloosheid zou leiden. Overigens Ayaan Hirsi Magan is wel degelijk door het UNHCR als vluchteling herkend. Daarom kan ze niet zo maar naar Somalië uitgezet worden, als ze überhaupt de Somalische nationaliteit noch bezit. In Kenia heeft ze waarschijnlijk geen verblijfstitel meer.

    Maar afgezien daarvan zou Nederland internationaal een pleefiguur staan als Nederland haar nu zou proberen uit te zetten. Kijk naar hoe in Amerika nu al gereageerd wordt op het feit dat ze van de rechter haar woning uit moet. AHA zal onmiddelijk door de Amerikaanse conservatieven omarmd worden, die sowieso al Nederland maar een raar land in “Old Europe” vinden.

    Femke Halsema heeft gelijk, de VVD wist ervan en vondt alles prima. Als de VVD haar nu zou laten vallen wordt het pas echt een rel. Als ik Hirsi Ali ken gaat ze niet stilzwijgend weg. Ze zegt al tegen de buitenlandse pers “Zijn ze allemaal gek geworden?”

    Hirsi Ali, 36, said Saturday she was puzzled by the uproar since she publicly acknowledged the false refugee application when she stood for parliament in 2002.

    “Have they all gone mad?” she said, accusing her rivals of a political vendetta.

    “Yes, I did lie to get asylum in Holland. This is public knowledge since at least September 2002,” she said in a telephone call from Hamburg, Germany.

    De VVD zal de waarschijnlijk de enige verliezer zijn in de hele affaire. AHA was al lang bezig haar internationale carriere voor te bereiden.

  7. “Maar er waren ook vrouwen die zijn verkracht, en dat niet tijdens het eerst gesprek hebben gezegd, en er vervolgens uitgezet zijn omdat ze logen.”

    Hier geloof ik dus niets van. Iets niet vertellen dat in je voordeel is, en dat later wel vertellen, dat kan toch niet als leugen worden bestempeld? Ik denk dat Femke zich hier versprak.

  8. Met Femke Halsema ben ik het ook grotendeels eens. Maar met Dijkstal ben ik het eens, dat het niet alleen om een VVD-zaak gaat, zoals Femke stelt, maar dat het de hele Kamer aangaat. M.i. heeft Hirsi Ali/Magan het moreel gezag verloren om goed te kunnen blijven functioneren als Tweede Kamerlid. Verder is de dubbelhartigheid en het enorme opportunisme van de VVD nu wel scherp aan het licht gekomen, wat ik een goed bij-effect vind.

    @ Barbara (2):

    Femke heeft gesteld, dat het Nederlanderschap niet kan worden ingetrokken als iemand daardoor statenloos wordt, tenzij die persoon “in vreemde krijgsdienst” is geweest. (Denk aan de geschiedenis van de anti-fascistische Spanjegangers (Spaanse Burgeroorlog), die lange tijd statenloos zijn gebleven!).Hierin heeft ze volgens mij gelijk.

    De Hoge Raad heeft vorig jaar nog een Iraaks gezin het Nederlanderschap ontzegd, omdat het gelogen had over de naam.
    Het Nederlanderschap kan wel worden geweigerd, maar achteraf intrekken is toch nog heel wat anders. Op dit moment weet ik niet hoe dat precies zit. Maar hoe dan ook: dat lijkt me geen noodzakelijke sanctie in dit geval.

  9. B. Jansen, je weet kennelijk niet dat er mensen zijn die het moeilijk vinden zaken als verkrachting aan een vreemde te vertellen. Ja, dit is onder andere gebeurd met vrouwen die uit het voormalig Joegoslavie zijn gevlucht. Femke verzon dat niet.

  10. Ik ben blij dat Halsema niet is meegegaan in de roddelarij over Hirsi Ali, ongeacht of ze het met haar standpunten eens is of niet.

  11. Het gaat geen moment over roddelarij, Edward. Het gaat om de vraag of er met twee maten gemeten mag worden. En het gaat er nu om hoe recht de rug van Verdonk is. Als ze Hirsi Ali laat blijven moet ze ook soepeler worden ten aanzien van andere vluchtelingen die hebben gelogen, daar gaat het om. En daar zijn zowel Halsema als ik voor. Daar waren we al voor. Het gaat eigenlijk niet eens om Hirsi Ali, en net als Halsema, hoeveel ik ook tegen de opvattingen en optreden van Hirsi Ali heb als politica, ik ben geen voorstander van uitzetting van Hirsi Ali de vluchtelinge. Ik wist al lang dat ze loog, en heb het niet tegen haar willen gebruiken.

  12. Ik hoop dat Hirsi Ali het land uitgezet wordt onder begeleiding van Rita Verdonk zoals Job Cohen Gumus uitgeleide deed. Vervolgens kunnen alle asielzoekers die logen (en dat is ruim 90%) direct op het vliegtuig gezet worden inclusief hun kinderen, met in het kielzog ‘witte illegalen’, kerkillegalen/bezetters en andere leugenaars.
    Nog nooit heb ik links een grotere blunder zien maken dan te eisen dat Hirsi Ali het land uitgezet dient te worden, want dat is de uiteiendelijke consequentie.
    De haat van links jegens alles wat in hun ogen rechts is en niet deugt en afvallig is van ‘het socialistische en sociale (lees: humane) ideaal’ hebben zij met deze belachelijke actie volledig ondergraven. Erger blunderen is nauwelijks denkbaar. Dit is nu wat je noemt in eigen mes vallen terwijl je probeert een ander het mes in de rug te zetten.
    Bedenk eens de gevolgen: lege gevangenissen, geen bedreigingen meer, woningen die vrij komen, het CWI kan zijn deuren sluiten, minder auto’s, minder asvalt, kortom minder belasting en weer leuke dingen voor het volk.

  13. Sinds 2003 is de Rijkswet op het Nederlanderschap zodanig gewijzigd, dat fraude een reden is de naturalisatie en asielstatus ongedaan te maken. Dat kan tot twaalf jaar na de naturalisatie! Hirsi Ali/Magan is in 1997 genaturaliseerd.
    De minister van justitie heeft hierin uiteindelijk het laatste woord (vgl. de verblijfsvergunningen voor asielzoekers). Om minder leugens dan die van AHA (b.v. alleen opgave van onjuiste personalia) hebben mensen hun Nederlanderschap verloren.
    Ik weet niet of AHA nog een andere nationaliteit bezit. (Officieel had ze die moeten opgeven).
    Hoe dan ook: dat met twee maten wordt gemeten is zonneklaar!

    @ B. Jansen (10):

    Vroeger heb ik zelf als advocaat ook vreemdelingen-/asielzaken gedaan. Ik weet uit eigen ervaring dat “het eerste gehoor” zéér beslissend is. Alle latere aanpassingen en nuanceringen van een vluchtverhaal worden door justitie als “ongeloofwaardig” bestempeld. Terwijl asielzoekers in het eerste gehoor vaak zeer angstig zijn en niet weten waar ze aan toe zijn. Vrouwen schamen zich zeer voor gebeurtenissen als verkrachtingen, ook al hebben ze er zelf geen schuld aan.
    Zelf heb ik het een keer met héél, héél veel moeite voor elkaar gekregen, dat een Libanese vrouw, die verkracht was en dat pas later durfde te zeggen, toch nog de asielstatus kreeg, mede dankzij medische (psychiatrische) attesten.

  14. Anja, ik denk dat de rug van Verdonk recht zal blijven, zo recht als een plank. Toen ik hoorde dat zij een onderzoek laat instellen naar de naturalisatie van Hirsi Ali was mijn eerste reactie: dit zou wel eens kunnen leiden tot een minder hardvochtig asielbeleid. Intussen ben ik daar niet meer zo zeker van. Het zou wel eens zo kunnen gaan: Hirsi Ali ‘houdt de eer aan zichzelf’, verlaat de Tweede Kamer en vervolgens ook Nederland. Ze krijgt het Amerikaans staatsburgerschap, mogelijk na wat diplomatieke machinaties vanuit Nederland. En dan krijgt links de schuld dat deze ‘moedige vrouw’ voor Nederland verloren is gegaan. Ellen

  15. b jansen, halsema heeft zich niet vergist. er zijn idd vrouwen die in eerste instantie achterwegen laten dat zij zijn verkracht. in een verdere procedurefase komen de verkrachtingsscènes´s naar boven. de ind ziet dit niet als nieuwe feiten waarop ze hun beslissing moeten baseren maar beschouwt de inhoud van het eerste gehoor als leugen. Asielverzoeken worden afgewezen en vrouwen worden uitgezet. dit overkomt vrouwen uit de hele wereld.

  16. Jacintha, noem eens een linkse politica die geeeist heeft dat Hirsi Ali het land uitgezet zou moeten worden? Femke Halsema vindt dat niet, ik vind het niet, ik ken er geen een. Dus over wie heb jij het?

    Je zou wel eens gelijk kunnen krijgen, Ellen. In de Volkskrant op het internet staat nu al een bericht dat Hirsi Ali per september naar de VS gaat. En aan alle reacties die ik ontvang,ook die je hier niet leest omdat ik niet voor moordenaar uitgemaakt wens te worden, is duidelijk dat er een nieuwe mythe in de maak is: links wil Hirsi Ali er uitzetten. Links is een hetze tegen Hirsi Ali begonnen en links wil haar het liefste dood hebben. Wat in feite het probleem is van de VVD, je kunt niet met twee maten meten, wordt nu geprojecteerd op links. Fascinerend hoe dat werkt, zo’n verschuiving.

  17. Ennuh, links krijgt niet enkel de schuld, maar hebben dat ook wel. Hoewel niet iedereen. Ik heb linkse kennissen (jawel !) die deze hele set-up walgelijk vonden.

  18. Leg eens uit, Henk. Links heeft de schuld. Nu weet ik alleen dat de Vara een documentaire heeft gemaakt die voor opschudding heeft gezorgd. Daar kun je dus tegen zijn, maar het zou toch een beetje overdreven zijn dat ‘links’ het nu dus gedaan heeft. Degene die gezegd heeft dat Hirsi Ali nu moet vertrekken was Nawijn. Noem je die links? Degene die gezegd heeft dat er nu onderzoek moet komen is Verdonk. Noem je die links? Degene die, heel beschaafd, heeft gesuggereerd dat Hirsi Ali beter de eer aan zichzelf kan houden, is Dijkstal (links?) en Hirsi Ali was hem voor, want die had haar aftocht al geregeld voor de uitzending. Dus leg eens uit, Henk. Wie van links moet nu de schuld krijgen, behalve de Vara, en waarom?

  19. Je nodigt me hiertoe uit (22), dus vooruit een reactie. Ik nuanceer zelf al enigszins bij 21 door te zeggen “Hoewel niet iedereen”. Wie de kranten, radio en Tv en de diverse fora op internet nagelopen heeft, heeft een fraai inkijkje gekregen in de morele staat van ons land. Mag ik een paar citaten geven ?
    “Ik zal haar op Schiphol uittzwaaien”
    “Hopelijk zien we haar nooit meer terug”
    “Laat ze ook haar beveiliging terugbetalen” (hier op het forum ook iets dergelijks)
    “Ze heeft haar klit weg laten snijden om ook daar over te kunnen liegen”
    “AHA bonusaanbieding, Somalisch huis te koop”
    Kortom, smakeloosheid troef. En met links bedoel ik dus niet enkel de politieke kopstukken, maar vooral de linkse media. Maar je hebt groot gelijk, ook ter rechterzijde (Wiegel, Dijkstal) waren er een paar die een op de grond liggend slachtoffer een paar trappen na wilden geven. Stijlloos.
    En nu laat ik Indymedia maar buiten beschouwing, want die site vind ik te vergelijken met het extreemrechtse Stormfront. Daar kijk ik niet eens.
    Ik blijf er bij dat Zembla een uitzending heeft gemaakt met geen enkel ander doel dan het beschadigen van Hirsi Ali. Niks geen ongelijke behandeling van asielzoekers aan de orde stellen. Nee, ordinaire roddelpraat en zaken die al lang en breed bekend watren via Barend & van Dorp en via haar boek De Zoontjesfabriek. Iedereen wist dit, tenzij je de laatste vier jaar op Mars verbleef.
    Vervolgens was er onze hoogleraar (René de Groot ?, onthoud die naam !) die op luide toon riep dat Verdonk gezien de jurisprudentie niet anders meer kon dan direct haar paspoort af te nemen.
    Anja, mag ik hier de opmerking plaatsen dat ik dit vind getuigen van een onvervalste verradersmentaliteit die de laatste vierenzestig jaar niet meer gesignaleerd is hier te lande.
    De officiële linkse politiek bleef, Halsema en Meulenbelt uitgezonderd stil. Marijnissen lult vijf kwartier in een uur en schrijft drie keer per dag op z’n weblog, maar deed of er niks aan de hand was. Stop dan met je weblog als je niets anders dan “Moederdag” op je weblog zet. Bos weet dat zwijgen tijdens hectische taferelen goed is voor zetelwinst, dus niet gehoord. D-66 praat enkel over zichzelf.
    Ach, je kent mijn standpunt. Asielzoekers mag je niet verwijten dat ze liegen. Dat doen velen. Een eenmaal verleende verblijfsstatus en Nederlanderschap moet vervolgens definitief zijn, behoudens zeer ernstige zaken als oorlogsmisdaden). Dan moet er maar opgelet worden vóórdat je ze afgeeft.
    Ergens moet een streep getrokken worden. En dan verder met je leven.
    Nu is iederen die na 1994 verblijfsstatus en Nederlanderschap verkregen hebben vogelvrij als ze nog betrapt kunnen worden op een leugen. Dat vind ik krankzinnig, dat gaat om meer dan honderdduizend mensen.
    Anja, nu een tegenvraag. Vind je zelf de gang van zaken rond Hirsi Ali (met name Zembla en De Groot) ook niet een vorm van rattenjournalistiek ? Zeg eens eerlijk.

  20. Henk (23), ik ben het geheel met je eens. een amerikaanse reactie geeft perfekt de woede weer die ik ook voel:
    Een reactie op ‘ibloga.hotspot.com’:

    Hirsi Ali can come stay at my pad, if she would like.
    But, let’s get serious for a second. It may be that, before we go kick any more Islamofascist ass, we may first have to put together a citizen posse, for a little European vacation of kicking Dhimmi-ass.
    WTF is wrong with you people? You are attempting to kick the modern-day equivalent of Thomas Jefferson out of your country? Are you friggin’ insane? Have you lost everyone of the marbles you won on the playground, back in the day? Have all the wheels come off the wagon?
    Do you need a fucking IV of Viagra?
    You friggin’ Euro-Dhimmi-fascists make me want to puke. You disgust me. You’re like that battle-fatigued soldier in the movie Patton, laying next to the guy who had two legs blown off, while you sit there with your body unblemished, crying, “I can’t take it anymore. I can’t take it anymore.”
    You need to act like men. You need to get up and start protecting your women. You need to fight for your land, and your ideals.
    YOUR IDEALS!!!
    You know, those things written on those old pieces of paper that they keep in the government halls.
    For God’s sake, you motherfuckers, wake the fuck up.
    You’re contemplating kicking a woman ( a very noble woman ) out of your country for the crime of trying to help you remember what you stand for.
    I don’t know how you got so inverted.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *