Dagboek 16 juni 2006

Gisteren weer Den Haag. Bijeenkomst van de initiatiefgroep van Één land, één samenleving, bij Hans Dijkstal op kantoor. Hoe is het gegaan. Hoe verder. We waren niet ontevreden over de aandacht die het manifest kreeg, vooral Dijkstal, als VVDer, is veel gevraagd om te komen spreken. Maar zoals dat in Nederland gaat werd het nieuws ook heel snel weer vervangen door nieuwer nieuws, het WRR rapport waar veel over te doen was zat er dicht achteraan. Maar er hebben wel bijna zesduizend mensen getekend, waaronder ook burgemeesters, wethouders, kamerleden, academici, kunstenaars. Ga naar de website van Één land, één samenleving, zie ook bij ‘ook hebben getekend’.

Dat moeten er nog meer worden. Er zijn meer mensen die zich zorgen maken over het wij en zij denken in Nederland, en organisaties die daar direct of indirect wat aan willen doen. Dus wie nog niet getekend heeft: doen!

Er waren ook vertegenwoordigers van de jongerengroepen binnen de politieke partijen aanwezig. Want ook al is het niet toevallig dat het initiatief is genomen door een groep oud-politici – die naar eigen zeggen wat meer afstand hebben van het dagelijkse gebeuren – het is niet de bedoeling dat het initiatief blijft hangen bij de ‘mensen van vroeger’. Zittende politici hebben meer moeite om er hun naam aan te verbinden, die zitten nog midden in het gekrakeel, en maken zich vaker zorgen over de stemmen die ze kunnen verliezen als ze te duidelijk hun nek uitsteken. Maar waar het uiteraard om gaat is wat ze gaan doen.

De verleiding is groot om er een echte organisatie van te maken, maar dat doen we niet. We blijven een ‘katalyserende beweging’, met een virtueel kantoor, grotendeels drijvende op vrijwilligerswerk. Maar wel moet er weer wat gaan gebeuren. Dat wordt herfst. De jongeren gaan ook bedenken hoe ze er meer aandacht voor kunnen krijgen, en dan liefst in een wat jongere stijl. Noem het ELES, zei een van hen. En kan dat manifest niet een wat kortere, vlottere versie krijgen?

Wat we ook kunnen doen is duidelijk maken hoe alle sectoren in de samenleving schade oplopen door het wij en zij denken. Zei Rinus Penninx, die er in zit voor de universiteiten. Denk aan het negatieve migratiesaldo. Verdonk kan dan blij zijn dat er meer migranten weg gaan dan er bij komen, maar wat blijkt is dat het juist de migranten zijn met de meeste kansen die vertrekken. Ook de universiteiten lopen schade op. Terwijl het doel juist is om de universiteiten te ‘internationaliseren’ is het steeds moeilijker geworden om nog buitenlandse studenten binnen te halen. Zo moeten er meer reacties komen, van de vakbonden, de werkgevers, de kerken, het onderwijs. De nadruk is tot nu toe gelegd bij politieke partijen en academici, de initiatiefgroep heeft het eigen adressenboekje uitgekamd, maar er kunnen nog veel meer maatschappelijke organisaties en burgerinitiatieven gevonden worden die zich aan willen sluiten.
Wie wil, help mee.
Stuur het manifest door naar vrienden kennissen en organisaties.

Taida Pasic heeft op de Nederlandse ambassade in Sarajevo haar VWO examen gedaan en is geslaagd. Nu wil ze internationaal recht gaan studeren in Leiden. De universiteit vraagt een studentenvisum voor haar aan, en er is een stichting opgericht om haar studie te financieren.
In Frankrijk overweegt de minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy om soepeler te zijn met de uitzetting van ‘illegale’ families. Dit na veel protest van scholen en mensenrechtenorganisaties. Families met kinderen die in Frankrijk zijn geboren, waarvan de kinderen het goed doen op school, mogen volgens hem toch blijven. Protest uiteraard van ultra – rechts die ze zoveel mogelijk weg wil hebben, en van links, die vinden dat er nog veel meer kinderen met uitzetting worden bedreigd, maar SOS Racisme ziet het als een eerste stap. Sarkozy heeft gezegd niet alleen streng te willen zijn maar ook menselijk.

Ondertussen komen in Nederland nu ook de gemeenten in het geweer, nadat Wageningen de spits afbeet. Op een congres in Maastricht spraken alle gemeenten op zeven na zich uit voor een ruimhartig pardon voor de asielzoekers die al voor april 2001 het land binnen kwamen. Het terugkeerbeleid is niet ‘sluitend’ te maken, en de gemeenten maken zich zorgen over de duizenden uitgeprocedeerden die verdwijnen in de illegaliteit.
Verdonk, streng en niet zo menselijk als Sarkozy, vindt al die zoekgeraakte mensen geen punt. ‘Mensen zijn vrij om te gaan waar ze willen’.
Klaas de Vries (PvdA) wees de minister er op dat ze zich niet gaat houden aan haar inspanningsverplichting. Per 1 juli zou de hele oude groep moeten zijn afgehandeld. Toch wachten er nog zesduizend mensen op uitsluitsel.

Wie geinteresseerd is in de vraag of Mohammed de profeet is van geloofsfanatici en extremisten, of misschien eerder een pedagoog is geweest, ga naar een verhaal van Abdulwahid van Bommel, op de website van Wij Blijven Hier. Ga naar de website

8 gedachten over “Dagboek 16 juni 2006

  1. Anja,

    Misschien buiten dit onderwerp om, maar ik ben heel erg benieuwd naar jullie mening als intiatiefnemers van het manifest, waarvoor mijn complimenten overigens, vinden van de pas opgerichte progressieve beweging Lux Voor. Ik zie namelijk een heel belangrijk overeenkomst bij beide initiatieven en dat is dat beide opgericht zijn dwars door alle politieke partijen heen. Ik zie ook voorstellen die gedaan zijn in de tweede manifest van Lux Voor, genaamd ‘Ontplooiing van de wieg tot het graf’, die prima in de lijn zouden passen van jullie beweging.

    Just curious dus… 😉

    Groetjes,

    Abdel Hafid.

  2. Weet ik nog niet, Abdel Hafid. En als initiatiefgroep zijn we te divers om daar een gelijkluidende mening over te hebben. Hebben het er ook nog niet over gehad. Maar ik ga wel eens kijken.

  3. Even gaan kijken. Eerste en dus oppervlakkige reactie: sympathiek omdat het jongeren oproept. Niet onaardig dat het ook uitgaat van pluralisme en dus ‘inclusief’ is. Tegelijk; gaat niet veel uithalen juist omdat het politieke kleur mist. En is onderdoor toch tamelijk liberaal door de nadruk op ‘individuele ontplooiing’. Daar ben ik natuurlijk niet tegen, maar als socialist vind ik dat te weinig. Om er voor te zorgen dat al die individuen toch meer gelijke kansen hebben op ontplooiing moet je het namelijk ook over sociaal-economische kansen hebben. En die zie ik bij hen niet. Dus eerlijk gezegd zie ik niet wat er zo ‘vernieuwend’ is aan wat ze zeggen. Ik zie ook nog niet wat exact hun invloed moet gaan worden, want praktisch alle elementen die ze noemen zijn ook bij al bestaande politieke partijen te vinden, waarbinnen wel degelijk ook jongeren actief zijn.

    En nog een vraag: vergis ik me, of is het een tamelijk wit gezelschap? Ik denk dat ook omdat je als je er ook voor migranten wilt zijn ook over groepsbelangen moet hebben, en niet alleen over individuele ontplooiing.

    Ik ben trouwens helemaal niet voor een soort twee-partijen stelsel. Ik vind dat ook geen vernieuwing. Ik zou dat een ongelooflijke verarming vinden van het politieke landschap, zie de VS. Daar is van werkelijke oppositie binnen het partijenstelsel nauwelijks meer sprake.

    Ik denk dat ze er hoe dan ook niet aan ontkomen om duidelijker kleur te bekennen, want zogauw je het een beetje concreet gaat maken waar je heen wilt ontkom je daar niet aan. En zo gauw je dat doet zit je alweer in de richting van de al bestaande partijen. Dus ik zie het graag aan, en kan nog van mening veranderen als er echt wat uitkomt dat invloed gaat hebben.

    Het grote verschil met het initiatief van Een land een samenleving is dat wij een duidelijk doel hebben, ook al is dat erg breed: en dat is het wij en zij denken te verminderen. Daarvoor is het wel zinvol om juist wel door de partijen heen te opereren.

  4. Het is een mooi manifest. Ik heb het ondertekend al twijfelde ik even door het zinnetje “De scheiding tussen kerk en staat wordt door iedereen in acht genomen.” Ik hoop dat kerk dan zo breed mogelijk bedoeld is, dus ook natuurwetenschap. Er bestaat geen objectieve wetenschap. De natuurwetenschap gaat ook uit van bepaalde paradigma’s. Een overheid die voor burgers beslissingen neemt op basis van ‘deskundigheid’, houdt op kerk en staat te scheiden. Als ik voor mijn kinderen een andere onderwijsvorm wil dan de gebruikelijke met profielen en examens dan zegt de overheid dat ik daar geen geld voor krijg en ben ik niet meer gelijk voor de wet.

    vriendelijke groet,

  5. @ Anja,”Sarkozy heeft gezegd niet alleen streng te willen zijn maar ook menselijk.” de politieke werkelijkheid in Nederland is heel anders dan in frankrijk en ik wil het best geloven dat sarko zo menselijk wil zijn maar komt het uit het hart of is dat weer een politieke spelletje om zieltjes te winnen van links of het midden ,Presidentiele verkiezingen daar gaat hem meer om, wat in Nederland niet speelt, maar hopelijk ( nu links goed heeft geleerd van het verleden ) gaat Ségolène Royal het winnen.

  6. Ik wil best geloven dat Sarkozy die stap neemt uit opportunisme, Jalal. Maar als dat betekent dat er een groep vluchtelingen beter behandeld wordt dan zou ik graag willen dat onze eigen Verdonk wat opportunistischer was en wat minder dat \’regels zijn regels\’ bord voor d\’r kop had.

  7. Een land, een samenleving. Wat nog ontbreekt is: een leider. Kan Jan Marijnisse het zijn, of toch Wouter Bos?

  8. Grapje zeker? Als je het manifest hebt gelezen begrijp je natuurlijk wel dat het niet gaat om een leider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *