Trees, over Gaza

Te gast: Trees uit Sakhnin.

Ik moet dit kwijt. Heb net gesproken met mijn vriendin Leila. Anja dit is de zus van Nazwa. Leila komt uit Jerusalem, maar is getrouwd met een arts uit Gaza, en op het moment zit ze in Jerusalem. Leila vertelde me dat ze vanochtend om een uur of 10 met haar man heeft gesproken. Hij werkt in het Shifa ziekenhuis. Hij vertelde haar dat er geen enkele medicijn meer is, ze opereren zonder verdoving. Vanochtend is de electriciteitscentrale in Gaza gebombardeerd. Die staat nu in de fik, wat betekent dat het grootste gedeelte van Gaza de eerstkomende tijd (misschien wel maanden, want het is tot de grond toe afgebrand) geen electriciteit zal zijn. De ziekenhuizen werken op generatoren, die op diesel werken. Maar de Sufa grensovergang is afgesloten. Via deze grensovergang komt alle brandstof binnen, dus ook diesel, wat betekent dat er binnen een paar dagen geen brandstof meer is voor de generatoren. De water aanvoer is gebombardeerd, mensen hebben geen water meer. Bij de grensovergang met Rafah staan honderden mensen die vanuit Egypte komen, te wachten tot ze er weer in mogen. Deze mensen hebben geen geld om terug te gaan naar Egypte, en zitten nu in de hitte te wachten, vrouwen, kinderen, ouderen, zonder water, zonder voedsel.

Leila heeft vanochtend met haar man kunnen spreken, maar als de cell phones het begeven, kunnen ze niet meer opgeladen worden, dus ze weet niet tot wanneer ze met hem contact kan blijven houden. In Gaza Stad hebben de mensen de hele nacht in de schuilkelder doorgebracht. (Voor wie er een schuilkelder hebben, de meeste mensen niet, A.M.) Constant bombardementen.
Wie doet er verdomme wat, dit kan toch niet.

24 gedachten over “Trees, over Gaza

  1. Anja ik begrijp dat het niet gaat om een elektriciteits centrale maar een tussenstation, dat gerepareerd kan worden binnen enkele dagen of minder.
    Ook begrijp ik niet hoe er bijna spontaan een tekort aan medicijnen kan ontstaan.
    Het klinkt allemaal zeer dramatisch maar de realiteit is zoals gewoonlijk weer anders.
    Ook zijn er bij de huidige operaties van de IDF tot nu toe geen enkele doden of gewonden gevallen.

    Ik denk dat mensen de Palestijnen serieuzer zouden nemen als ze meer bereid waren om over vrede te praten in plaats van Israël te willen vernietigen en valse propaganda zouden verspreiden.
    Dat is denk ik het grootste probleem niemand neemt ze serieus.

  2. Hoe is dit in godsnaam mogelijk?! Ik voel me zo machteloos als ik de berichten lees. Wat kan ik doen?! Ik wil wat doen

  3. Heb op het weblog van Jan ook al mijn hart gelucht hierover.
    Het is precies als in de nazi-tijd, all over again. – Dezelfde eenzijdig gekleurde info, – dezelfde manier van wegkijken.
    Anja, ik weet het niet meer.
    Israëlisch, slachtoffers van de holocaust, zij – juist zij zouden beter moeten weten.
    Groet,
    Amita

  4. MACHTELOOS…… DAT IS HET ENIGE WAT IK NOG VOEL HIEROVER. Waarom zijn onze mensen in Gaza niet allemaal razend. Waarom hebben ze nog zoveel hoop. Ik hoop van harte dat die Israëlische soldaat weer veilig thuis komt, maar waarom staan al moorden en kidnappings en palestijnse gevangenen zonder proces in Israël niet meer in het nieuws en waarom kan de wereld dat gewoon laten bestaan. Ik snap er niets meer van.

    Leo

  5. Ik mag hopen dat het maar een tussenstation is, Rogier. Gazastad zat vandaag de hele dag zonder stroom.
    Verder is het duidelijk dat jij nog steeds niet wilt zien wat er gebeurt. Het gebrek aan medicijnen is allesbehalve \’spontaan\’. Het is verder duidelijk dat jij nog steeds bij voorkeur oogkleppen op wilt houden als het gaat om de bezetting van de Palestijnse gebieden en de gevolgen daarvan.
    Niemand neemt de Palestijnen serieus? Jij niet, Rogier. Doe die stront uit je oren en dat bord voor je kop weg.

  6. TROUW:

    “Veel Palestijnen in de Gazastrook vinden dat Shalit niet zo maar moet worden vrijgelaten. “Zelfs als ze honderdduizend Palestijnen afslachten, is dit een kans die niet verloren mag gaan. Het is de enige manier om de (Palestijnse) gevangenen vrij te krijgen”, zei kraamhouder Bassem al Khoudry in Gaza-Stad. “Als ze hem vrijlaten zonder er iets voor terug te krijgen, verraden ze hun land.” De ontvoerders eisen de vrijlating van Palestijnse gevangenen, maar de Israëlische premier Ehud Olmert heeft gezegd dat hij niet van plan is de korporaal te ruilen voor Palestijnse gevangenen.”

  7. Die electriciteits centrale platgooien kan je onder de huidige omstandigheden als een oorlogsmisdrijf bestempelen. Het betekent dat een flink deel van de watervoorziening op z’n gat gaat.

    Hoeveel kleine kinderen gaat dit – onzichtbaar, want de verbindingen met de buitenwereld zijn nu ook goeddeels verbroken – het leven kosten? Vele Israelieërs zullen misschien denken: Weer een paar toekomstige “terroristen” minder …

    En zo werd het slachtoffer (alhoewel, de daders zijn van – ver –na de oorlog …) tot onderdrukker & beul. Als ik iemand uit Israel tegen kom zal ik het hem/haar voor de voeten slingeren. En als het geen effect heeft verpest ik er mogelijk wel z’n dag mee. Opdat dat vaak zal gaan gebeuren.

    Mazzel & broge, Evert

  8. Ik ben op dit moment bezig met ’t lezen van een boekje over rechtsdwaling in de klassieke oudheid. Vooral de stelling van Socrates is me bijgebleven. Hij stelde ‘deugd’ gelijk met ‘kennis’. ‘Niemand kiest vrijwillig voor het slechte, omdat de keuze voor het slechte slechts geschiedt uit onwetendheid’. Aldus Socrates.
    Ik denk dat veel Israeli’s en ook veel anderen op deze aardbol weinig besef hebben van wat er werkelijk gebeurd met de Palestijnen in de bezette gebieden.
    Daarom denk ik dat de enige manier om hier een eind aan te maken ligt in ’t beeindigen van deze ‘onwetendheid’.

    Dit kan enkel geschieden via kennis. ‘The pen is mightier than the sword’.

    Ik hoop mijn bijdrage te kunnen geven door Kifaia te steunen. Verder ben ik op dit moment op zoek naar palestijnse munten. Bestaan deze wel?

  9. Was dit niet te voorzien? Oorlog is overal een verschrikking zonder regels. Dit had voorkomen moeten worden door normale betrekkingen aan te gaan. Daar is niet voor gekozen en zo blijft het bloedvergieten. Israël aan de ene kant, technologisch hoogontwikkeld, en de grote overwegend vijandige Arabische wereld aan de andere.
    Beidde van oorsprong (Semitische) broedervolken.

  10. Er zijn in Nederland, helaas, veel te veel mensen die niet willen horen dat Israel een misdadige politiek voert ten opzichte van de Palestijnen, de verdreven bewoners van “het beloofde land”.
    De meeste van hen laten alle informatie over wat in Israel plaatsvindt gewoon langs zich heengaan: wat niet weet, wat niet deert. Zij hebben een gerust geweten.
    Iemand als de heer Rogier hierboven is van een ander soort. Hen interesseert wel degelijk wat daar gebeurt maar het is voor hen, net zoals trouwens voor de meeste Israelies, onmogelijk het Palestijnse volk als evenwaardig te beschouwen. Voor hen is alles wat Israel doet niet alleen geoorloofd maar een vanzelfsprekend gevolg van de weigering van dat achterlijke volkje zich bij de situatie neer te leggen.
    Dat er dagelijks slachtoffers vallen is niet het gevolg van de daden van het IDF met zijn idealen waaraan de rest van de wereld niet kan tippen, maar eigen schuld, dikke bult. Of mensen als Rogier ook wel eens last van hun geweten hebben weet ik niet.

  11. Nico, je reactie is stuitend van onwetendheid.
    a. In ons \’technisch hoogontwikkelde\’ westen geldt oorlogsrecht. Verdragen die ook door Israel zijn onderschreven en waar ze zich niet aan houden, zoals de Conventies van Geneve.
    b. Hoe had je gedacht dat er \’normale betrekkingen\’ aan gegaan kunnen worden als het ene land onder militaire bezetting van het andere land leeft? In jouw verhaal komt, zoals gewoonlijk bij mensen die de werkelijkheid willen ontkennen of bagatelliseren, die bezetting, en de volstrekt ongelijke machtsverhouding niet voor.
    c. Hoogontwikkelde Israeli\’s tegenover kennelijk niet hoog ontwikkelde vijandige Arabieren, dat is dus het oude, racistische, kolonialistische beeld waarmee onrecht wordt goedgepraat. Stuitend, Nico.

  12. Protest van Israelische Mensenrechtenorganisatie B’Tselem. Bombarderen van voorzieningen als electriciteit en water zijn tegen de mensenrechtenverdragen.

    28 June 2006: B’Tselem to Israeli Defense Minister: Don’t damage indispensable civilian facilities in Gaza

    B’Tselem today sent an urgent request to Israeli Defense Minister Amir Peretz to instruct Israeli forces to refrain from bombing or deliberately damaging in any way facilities that supply indispensable services to the civilian population in the Gaza Strip.

    B’Tselem added that Israel has the right to all legal measures to free the abducted soldier, Corporal Gilad Shalit. However, Israel must refrain from using measures which contravene International Humanitarian Law, which categorically prohibits all sides to a conflict from attacking “objects indispensable to the survival of the civilian population”.

    Israel ’s military operation in the Gaza Strip today included Air Force bombing of Palestinian civilian infrastructure. Among the facilities hit was the central electricity relay station south of Gaza City , which caused a widespread blackout. Damage to electricity facilities is liable to severely impair the provision of indispensable services, such as water supply and health care.

  13. Salima, tegenwoordig is “het niet weten” geen argument meer. iedere Israeli en ieder ander kan weten wat er daar gebeurt. De wereld is klein en er is al zoveel geschreven, films gemaakt over…..Televisie. Ik geloof niet meer dat onwetendheid de reden is. Voor mij is het onverschilligheid, het interesseert ze geen lor. Ik trek dit door naar wat er overal aan de hand is. Wij ‘verlichte volkeren uit het westen bepalen wat er gebeurt en de rest is dom, onderontwikkeld,en zijn niet zoals wij. Zogauw men gaat beseffen dat , in dit geval, palestijnen gewone mensen zijn die voelen net zoals wij, dan wordt het moeilijk. dan moeten we erkennen dat ze misschien wel eens alle reden hebben om boos te zijn.Kijk naar die inzending van Rogier. Hij weet even te vertellen dat het allemaal wel meevalt. En twijfelt aan woorden van iemand die (in dit geval vriendin Leila) daar is, die het voor haar ogen ziet gebeuren.
    Palestijnen liegen en moet je niet serieus nemen. daar gaat hij vanuit. Dus ook al zou hij weten (via t.v, via wat voor krant dan ook) dan nog zou hij blijven ontkennen.Want hij zou eens moeten bekennen dat er wel een grote electriciteitcentrale is gebombardeerd, met als gevolg dat er 800.000 mensen zonder electriciteit zitten, met de nodige gevolgen vandien. In zijn brein is dat gewoon onmogelijk. Dus men overdrijft en liegt en ze moeten niet serieus genomen worden. Klaar, zo iemand wil het niet zien en het intereseert hem geen lor dat palestijnen bang zijn, etc.
    Ik wil nog een leuk verhaal vertellen. Vorig jaar zijn er twee nichtjes (dochters van de zus van mijn echtgenoot, palestijns dus) voor een jaar naar Amerika geweest, via een uitwisselingsprogramma. 16 en 17 jaar. Ze werden ondergebracht bij families en gingen naar de high school. De ene nicht genaamd Marleen, zat in huis bij de geschiedenislerares van haar school, en zat zelfs bij haar in de klas. op een gegeven moment ging de les over Israel/Palestina, en de lerares vertelde de leerlingen dat in 1948 driekwart van de Palestijnen is vertrokken uit Palestina,zomaar. Marleen zei voor de klas dat de meesten zijn verdreven, op trucks gezet , weggegaan zijn uit angst. marleen kan het weten,ze heeft familie (van vaders kant) in Libanon in een vluchtelingenkamp zitten. Ze weet precies de verhalen. De lerares werd vreselijk boos op haar en vertelde haar haar mond te houden. want, zei ze, als ik dit moet vertellen aan mijn studenten en als dit waar is dan moet ik dus vertellen en erkennen dat het Israelsiche leger zich destijds misdragen heeft naar de Palestijnen toe. Precies,zei Marleen, dat is ook gebeurd. De lerares wilde er niets van weten en Marleen is uit huis gezet en moest naar een ander host gezin. Deze lerares wil gewoon niet weten, ze kan het weten, maar ze wil niet. Enzo gaat het met veel mensen. Onwetendheid is geen excuus meer tegenwoordig.

  14. Beste Jan,
    Oorlog is altijd wreed en misdadig en Israel heeft geen schonen handen. Maar dat hebben de massa’s die om wraak schreeuwen en zelfmoordaanslagen goedpraten ook niet. Zolang dit conflict religieus gevoed wordt zal er mi. geen vrede komen. De reactie van jouw Anja spreekt voor zich en zegt meer over jouw dan over mij. Ik voel mij niet aangevallen.

  15. Je snapt het nog steeds niet, Nico. Dit \’conflict\’ is niet religieus gevoed. Het gaat over een militaire staat die probeert zoveel mogelijk land in te pikken met zo min mogelijk Arabieren, cq niet-joden er op. Dat noemen we bezetting, Nico. Nee, zolang dat bord voor je kop daar nog zo stevig zit zul je je zeker niet aangevallen voelen, dat geloof ik zo. Maar snappen zul je ook niks.

  16. Nico, het maakt de palestijne, moslim of christen, weinig uit wie ze bezet, vermoord, land afpakt etc, In dit geval is het Israel, die het doet in de naam van het Joodse volk, hoewel er gelukkig heel wat zijn die het er niet mee eens zijn, ik hoor ze alleen te weinig. men wil je laten geloven dat het religieus is. In Ierland ging het ook niet om protestant of katholiek, het ging erom dat de protestanten, gesteund door engeland, de katholieken onderdruktten. Als het boedhisten waren geweest, zou men ook de pest in hebben. En als palestijnen onderdrukt worden door chinezen, zouden ze ook de pest aan chinezen hebben. Maar voor veel mensen is het gemakkelijker om het af te doen als een religieuze strijd, en niet een strijd van een sterke, militaristiche kolonialistische staat, tegen een bijna complete burgerbevolking.Je zou dit eens doorhebben, dan moet je bekennen dat Israel foute dingen doet, en dat zal niet meeevallen.

  17. Beste Trees,

    Bedankt voor jou reactie. Ja, de meeste mensen weten wel van de gruwelijke wandaden van het Israelisch leger. Toch vrees ik dat de meeste mensen nog steeds niet voldoende kennis hebben over hoe ’t ‘echt’ is. Op tv zie ik vaak alleen beelden van woedende palestijen gehuld in bivaksmutsen en met geweren. Daarnaast zie ik dat terreurorganisaties/ bevrijdingsorganisaties burgerdoelen niet schuwen. Het zou ontzettend veel ‘goodwill’ scheppen als de palestijen een andere niet gewelddadige manier zouden vinden om hun kwestie wereldwijd aan de orde te stellen. Het voorbeeld van Tibet vind ik heel mooi. Zij verzetten zich tegen onrecht zonder geweld te gebruiken.
    Het handvest van Hamas vind ik ook niet kunnen, het is overduidelijk anti-semitisch en doet het serieus nemen van de palestijnen weinig goeds.

  18. Dit conflict dateert van 1948. Ik ben van 1947. Uit machteloosheid heb ik op een gegeven moment maar besloten om nog maar slechts vanuit mijn ooghoeken naar dit gevecht te kijken. Ik ben niet religieus en ik heb m’n voorhuid nog.Ik ben in die zin geen partij. Maar ik begin steeds meer in te zien dat het een oorlog is van mannen tegen vrouwen en kinderen. Israelische soldaten in coalitie met Palestijnse mannen tegen vrouwen en kinderen. Net zoals vrouwen in de criminele statistiek en gevangenissen zeer ondervertegenwoordigd zijn, zijn ze omgekeerd evenredig aanwezig als slachtoffer in de oorlog.
    Ik denk dat de voorgestelde ruil van vrouwen en kinderen tegen 1 Israelische soldaat een goed voorstel is. Hamas geeft een stuk Israel terug en impliceert daarmee erkenning.

  19. “The palestinians are baests walking on two legs” Begin,june 1982
    “We must use terror,assassination,intimidation,land confiscation,and the cutting social services to rid the Galilee of its arab population.” Israel koenig
    Moshe Ya’alon (ex chief of staff) in newspaper Ha’aretz:”:”Palestinians are a cancerous manifestation equate the military actions in the occupied territories with chemotherapy so more radical treatment may be necewssary. Sharon has backed this “assessment of reality”! SIC

  20. Trees, goed dat je ons hier steeds blijft informeren. Dat wilde ik je even zeggen, dankjewel. Jouw verhalen en die van anderen laten zien hoe enorm de dagelijkse gevolgen zijn van de nieuwsfeiten die wij hier mondjesmaat krijgen voorgeschoteld. Ik wilde voor jou dat het anders was en blijf erin geloven dat het anders kan. Hoe is het met de man van Leila?

  21. Het is wel aardig dat je het opneemt voor vrouwen en kinderen Evert, en dat ondanks het feit dat je je voorhuid nog hebt. Maar het is toch vooral de oorlog van een militaire staat tegen een ander volk. Dat oorlogen vooral door mannen worden uitgevoerd is waar, maar poetst de machtsverschillen tussen de ene of de andere groep mannen niet weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *