Stop de Israëlische invasie in Palestina

Stop de Israëlische invasie in Palestina

Als reactie op de Palestijnse arrestatie van een Israëlische soldaat, heeft het Israëlische leger de afgelopen dagen op een afschuwelijke manier huisgehouden in de Gazastrook en – zei het minder massaal – op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Onder het motto ‘ gelimiteerde operatie’ wordt daarbij in de praktijk geen enkel middel geschuwd. De voortdurende bombardementen en de inzet van gevechtshelikopters, bulldozers en tanks zorgen voor de vernietiging van een groot deel van de Palestijnse infrastructuur. Doelwitten waren onder meer de elektriciteitcentrale, de universiteit en het wegennet. Er vallen aan Palestijnse kant dagelijks doden en gewonden, onder wie kinderen en vrouwen. Bovendien zijn een groot aantal democratisch gekozen parlementariërs en ministers gearresteerd.

Deze collectieve strafmaatregelen zijn volledig in strijd met talloze conventies en internationale verdragen waar Israël als bezettingsmacht aan is gebonden. De internationale gemeenschap wacht zoals gebruikelijk in stilte af en blijkt opnieuw niet van zins Israël tot de orde te roepen door gebruik te maken van de aanwezige effectieve politieke en economische drukmiddelen. Deze stilte moet worden doorbroken:

Wij eisen effectieve politieke en economische druk van de internationale gemeenschap op Israël, die moet leiden tot:

– onmiddellijke beëindiging van de invasie in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever;
– stopzetting van de vernietiging van de Palestijnse infrastructuur;
– beëindiging van alle andere collectieve strafmaatregelen;
– vrijlating van democratisch gekozen parlementariërs en ministers;
– terugtrekking van het Israëlische bezettingsleger uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanover;
– hervatting van onderhandelingen met als inzet de implementatie van alle relevante internationale resoluties die betrekking hebben op het Palestijns-Israëlisch conflict.
– ontruiming van alle illegale nederzettingen in bezet gebied;
– een onafhankelijke en economisch levensvatbare Palestijnse staat, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Euro-mediterraan Centum Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO)

Postbus 59676. 1040 LD Amsterdam Tel : 00 31(0) 20 42 888 25 – Fax 00 31 (0) 20 46 362 22

GSM : 00 31 655 818 828 E-mail :info@emcemo.nl

19 gedachten over “Stop de Israëlische invasie in Palestina

  1. We moeten niet aleen tekenen, maar ook tot actie overgaan.
    Kabinet weg, Israël weg uit Palestina.
    De regering heeft al veel te lang het leger van Israël gesteund en bevoorraad.
    Het wordt tijd voor een massa demonstratie met boycot van Israëlische producten en het wegsturen van hun Ambassada=mossad.
    Lang leve het moedige Palestijnse volk!!
    Het is niet tgen het Joods zijn gericht, maar alleen tegen de Joden van het gouden kalf. De Joden van Mozes steunen de Palestijnen. Dat is bekend.

  2. Beetje off-topic: Er is hier weinig aandacht geweest voor de affaire Pieter van der Horst, die in zijn afscheidsrede in Utrecht een schandelijk eenzijdig beeld pro-Israël en anti-islam als zijnde wetenschappelijk meende te moeten neerzetten. Ik constateer nu dat in Trouw, waar erg veel aandacht hieraan besteed is, JAA van Doorn vandaag (zaterdag) die enge man keurig op de juiste plaats zet. Aanbevolen:
    http://www.trouw.nl/deverdieping/dossiers/article375755.ece/Van_Doorn_Het_strijdschrift_van_Pieter_W._van_der_Horst

  3. Helemaal mee eens

    – maar nogmaals regelmatig vind ik het dus ook een stelletje domme sukkels als het om de strategie van verzet gaat.En dat werkt niet goed publicitair gezien.

    Je vormt de regering en je laat een stelletje dombo’s een tunnel graven , omdat ze teveel Amerikaanse films hebben gezien. Totaal onnuttig , onverantwoord en onzin.Wie zegt dat eens een keer in eigen kring ?

    Waar is de volwassenheid ? Is moeilijk , ik begrijp het.

    Hierbij tevens geen greintje begrip voor Israel.

  4. Wat ik niet begrijp is waarom Hamas niet gewoon die Israelische soldaat terug stuurt. Die jongen heeft niets misdaan en “arrestatie” klinkt terecht maar zijn enige misdaad is dat hij Joods is. Ik hoop dat ze hem niet zullen berechten want daar staat in Palestina helaas de doodstraf op. De invasie is heel makkelijk te stoppen, stuur die jongen gewoon terug.

  5. Anja,

    Deze berichtgeving van je is onjuist. Het gaat over een ontvoering en niet over een arrestatie. Ik vraag mij af wat je met deze tendentieuze berichtgeving wilt bewerkstelligen?

    Graag antwoord.

  6. Dit is niet mijn berichtgeving, Josine, dit is de stellingname van het EmCeMo. Daar sta ik voor 99% achter en dat lijkt me genoeg. Over het woord arrestatie kun je twisten. Dat kun je overigens ook over het woord arrestatie als het gaat om het oppakken van Palestijnse leiders door Israel.
    Wat ik met deze \’tendentieuze\’ berichtgeving wil bereiken mag ondertussen wel duidelijk zijn. Grote verontwaardiging over groot onrecht. Mijn partijdigheid heb ik nooit verborgen en het waarom daarvan heb ik op dit weblog meerdere keren uitgelegd.

    Cees, wederom, je hebt je nog voor geen millimeter verdiept in de kwestie, je kent kennelijk de achtergrond niet. Je kunt je afvragen of het verstandig was om een actie te voeren, met tunnel en met het ontvoeren van een soldaat, je kunt het in ieder geval niet afdoen als een actie van dumbo\’s die naar Amerikaanse films hebben gekeken. Wat het laat zien is dat op den duur geen enkele muur in staat is om de Palestijnen in hun gevangenis op te sluiten en dat is uiteraard waarom Israel nu geheel over de rooie en in paniek is. Die miljarden die gestoken zijn in steeds hogere muren en nog duurdere bewakinsapparatuur en nog bredere \’veiligheidszones\’ waren alleen te verantwoorden met een beroep op \’de veiligheid\’. De Palestijnen hebben laten zien dat je nooit never een hele bevolking definitief op te sluiten is.

    Johan, dat begrijp je niet omdat je nog niet tot je door hebt laten dringen dat er honderden Palestijnen zonder proces gevangen zitten in Israel. De Palestijnen hebben geen leger, geen tanks, geen gevechtshelicopters, geen marine, en geen militaire hulp uit het buitenland. Het is dus niet zo gek dat ze na deze actie de soldaat gegijzeld houden tot daar iets tegenover staat. Nog eens, je kunt je afvragen of het verstandig was, maar het is duidelijk een actie die niet tegen burgers maar tegen het Israelische leger is gericht. Daar zijn dus goede redenenen voor.

    Hermie, van der Horst komt nog, ik heb duidelijk even mijn handen vol.

  7. De reactie van Anja is volkomen eerlijk en juist.
    De Israëlische militair/soldaat is er niet om koffie in te schenken voor de Palestijnen. Hij heeft alleen maar een opdracht van zijn regering en dat is om zoveel mogelijk Palestijnen dood te schieten. Het liefst babies en vrouwen.
    Dus in oorlog mag je ook je tegenstander ontvoeren en doden. Voor VS en Israël is dat heel normaal, toch. Nu was de andere kant een keer aanzet. Helaas is er nog te weinig steun voor het verzet tegen het Israëlisch politiek van hun genocide t.o.v de Palestijnen en andere Arabische en Afrikaanse volkeren

  8. Veiligheid is alleen gewaarborgd als je in vrede leeft met je buren/ met je medemens, heeft ooit iemand eens gezegd. Dat heeft VS en Israël blijkbaar nog niet geleerd.Zij zijn degenen die begonnen met massaal aanvallen op weerlozen/kanslozen. Of zijn we dat vergeten?
    Veel van hun gepraat en propaganda over democratie, vrede en veiligheid is niets anders dan camouflage kletsen, waarmee ze de werkelijke intenties en motieven willen verbergen. (Want het woord vrede voor hen is oorlog)

  9. nieuws van de andere kant:

    za 1 jul 2006, 23:26
    Honderden Israëliërs protesteren tegen offensief Gaza
    JERUZALEM – Honderden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd tegen het legeroffensief in de Gazastrook nadat een Israëlische korporaal door militante Palestijnen was ontvoerd.

    De betogers vezamelden zich voor het huis van premier Ehud Olmert. Ze hadden borden met opschriften als „geen militaire oplossing” en „geen aanvallen op burgers”. Ze riepen ook op tot een dialoog met de Palestijnse Hamas-regering.

    De Palestijnse premier Mahmoud Abbas zei dat de besprekingen over de vrijlating van korporaal Gilad Shalit nog steeds doorgaan. Hij zei hoop te hebben op een goede afloop van de crisis. Ook hoopte hij dat een oplossing gevonden wordt die aanvaardbaar is voor alle partijen.

    De militante groeperingen die de korporaal hebben ontvoerd, willen onder meer een gevangenenruil. Abbas zei dat tegemoet gekomen moet worden aan een aantal eisen van de gijzelnemers, maar hij zei niet wat Israël hen moet bieden.

  10. De betogers in Israél weten hoe ze conflicten kunnen oplossen. Nu de rest van Israël en het westen nog.
    Laat het geluid van de demonstranten niet verstommen, door Israëische en westerse bommen!!

  11. In de DE Brug van juni 2006 een intervieuw met een Israelische soldaat die “Breaking the Silence” heeft opgericht. Hij verteld: Vanwege de lionkse achtergrond van de militairen van het 50-ste “Nahal”-bataljon waren er vooral in het begin van hun tijd in Hebron wel discussies geweest over het gweld van de kolonisten en de onmenselijke omstandigheden waarin de Palestijnen leven. “Maar ook als wij het daar om drie uur ’s middags over hadden voerde ons peloton vanaf vijf uur weer volop granaataanvallen uit op Palestijnse woonwijken”. Het denkpatroon veranderde in Hebron snel. Beschietingen met granaten werden hetzelfde als een computerspelletje spelen. Soms werd er lukraak een doel uitgekozen. Vijfentwintig shekel als het je lukt om binnen drie keer die blauwe auto daar bij de linkervoorband te raken””. Er wordt geschoten op watertanks van Palestijnse huizen. De soldaten rijden expres met hun pantsevoertuig over een mooie Mercedes terwijl er genoeg ruimte is op de weg. Waarom? Alleen maar om de Palestijnen bang te maken en om tegenaanvallen te voorkomen. Wie zou hier niet woedend om worden. Geen wonder toch dat de palestijnen Israel de zee in wenst. Als mij dat zou overkomen zou ik precies hetzelfde denken. Ik geloof dat ik het al een eerder verteld heb. Een half jaar geleden is er bij kennissen van mij ingebroken. De inbrekers hebben een grote bende achtergelaten. Die kennis, een doodgoede vrouw, Gereformeerd, zei: “Je zou ze vermoorden”. Bij andere kennissen werd er dagen achtereen midden in de nacht hevig door de buren op de muur geklopt, zodat ze niet konden slapen. Politie erbij ed. Idem dito. Keurig Gereformeerd. Ook doodwensen. Wat hebben zij nu mee moeten maken in vergelijking van het Palestijnse volk al jaren mee moeten maken. En dan al zulke gedachten.
    Wat Israel nu doet in GAZA is gewoon barbaars! Dat moet gestopt worden.

  12. We weten allemaal dat hetgeen er in Israël gebeurt niet normaal is. Buitenproportioneel volgens de UN. Maar wat maakt het uit. Niemand trekt zich er wat van aan, er zijn geen consequenties dus wie doet ze wat. De enigen die het lef hebben op te staan tegen dat geweld zijn de Palestijnen.

    Een lijst waarop staat welke producten uit Israël komen zou m.i. welkom zijn, dan kunnen we een begin maken met een nationale boycot van Israëlische producten.

  13. Ik heb het woord nazi uit je reactie verwijderd, damaded. Het is zonder zulke vergelijkingen er bij de halen die alleen maar deuren dicht doen ook al erg genoeg.

  14. Het is zo jammer dat er geen wijsheid zit in de mens, die pretendeert intelligenter te zijn dan wat dan ook op deze aardbol. En de oneindige spiraal van geweld niet kunnen keren, zijn zij ontwikkeld vraag ik mij hardop af.
    Ik roep een ieder op zich te bezinnen op het kiezen van partij, door een partij af te wijzen of juist gelijk te geven in een conflict verergert de situatie.
    Ik wil niet zeggen dat je niets moet doen, maar op zijn minst weigeren partij te kiezen, is de meest wijze oplossing. Omdat daarmee de strijders geen steun meer zullen vinden voor hun wandaden tegen mens en natuur.
    En vooral dit laatste wordt te vaak vergeten, kent u de reclames van WSPA ? Hoe hartverscheurend dieren door “Beesten” worden behandeld als ze strijden om ???? een stukje land ?

    Wie brengt deze mensen civiele normen bij, dit zijn niet onze normen en waarden in het westen. Stop met het steunen van crimineel gedrag wederzijds. Kies vooral géén partij.
    Ik ben zelf geheel tegen elke vorm van geweld of de oorzaak ertoe, en protesteer tegen het gebruik van geweld, ongeacht wie het gebruikt.
    In dit geval is de Israëlische soldaat reden tot geweld, als hij dood is wat heeft het dan opgelost ?

  15. Als eerste moet je calvin klein boycotten, want k heb gehoord dat dat een Israelier is!

    Dus eerste vorm van boycot tegen israel en amerika: BOYCOT CALVIN KLEIN!

  16. anja, kun je me uitleggen, waarom hamas en hezbollah (in
    libanon zelf een staat in een staat genoemd), die beiden
    rechtstreeks gesteund worden door syrie en iran, als
    fundamentalistische jihad organisaties, bij jou op zoveel
    steun kunnen rekenen ?
    de militante palestijnse extremisten blijken volgen zovele
    bronnen uiterst corrupt en juist niets te doen voor het volk.
    arafat en zijn echtgenote hebben het palestijns volk bestolen.
    zonder meer met je eens dat er internationaal hulp moet komen
    voor een onafhankelijke palestijnse staat, maar zou daarnaast
    er misschien ook een onafhankelijke staat israel mogen bestaan ?
    het lijkt wel of je als je links bent, verplicht bent oogkleppen
    op te zetten..

  17. Je kunt nergens uit opmaken dat ik Hamas en Hezbollah steun, Els. Over Herbollah heb ik zelfs helemaal niets gezegd, omdat ik daar te weinig van af weet. Over Hamas heb ik op meerdere plekken gezegd dat ze door de Palestijnse bevolking zelf zijn verkozen, wat hun democratisch recht is, en dat we dus gewoon met de Hamas regering moeten praten en die niet boycotten. Ik heb ook verteld dat Hamas al een hele tijd bezig was om de draai te maken van alleen maar verzetsorganisatie naar een politieke organisatie, net als de PLO destijds, en al anderhalf jaar een zelfopgelegde wapenstilstand hebben aangehouden. Ik heb met veel Palestijnen gepraat, zeker ook mensen die van huis uit geen Hamas aanhangers waren, en zij vonden dat ze het voordeel van de twijfel verdienden.
    Verder haal je zaken door elkaar, want een reden dat veel Palestijnen Hamas verkozen boven Fatah is nou juist dat Hamas niet corrupt is en over het algemeen heel sober leven.
    Arafat is erg verleden tijd.
    En ik heb nooit gezegd dat er geen onafhankelijke staat Israel zou mogen bestaan.
    Dat staat hier allemaal al uitgebreid op dit weblog te lezen. Lees jij misschien met oogkleppen op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *