Dagboek 3 juli 2006

(Summary below)
Israel doet er nog een schepje bovenop. Nu ook het kantoor van Haniya gebombardeerd. Ondertussen is er veel diplomatie achter de schermen, onder andere van Europa, om Israel onder druk te zetten op te houden met de invasie en de uithongering van de Palestijnen. Israel bedenkt een nieuwe truc om de gegijzelde soldaat terug te krijgen, die willen ze wel ‘ruilen’ tegen de net geheel illegaal gevangen genomen Palestijnse parlementariers en ministers, plus nog een handjevol gevangenen die ‘geen bloed aan hun handen hebben’. Hebben ze al eerder geprobeerd: lieten ze een paar gewone criminelen gaan, plus mensen die toch al bijna hun straf er op hadden zitten of die ze toch al vrij wilden laten zonder dat ze een proces hadden gehad. Denk dus niet dat iemand hier in trapt. Zie ook het weblog van Jan Marijnissen.

060703 025.jpg
(Leo de Kam)

060703 024.jpg
(Joes Meens)

060703 010.jpg

060703 008.jpg

060703 002.jpg

060703 040.jpg

Zaterdag had ik drie vergaderingen. Niet zielig dat ik op zo’n mooie dag moest werken, want we namen het er ondertussen van. Eerst het bestuur van Stichting Kifaia, bij penningmeester Leo in de tuin in Wormerveer tussen de meisjes kip. Druiven en kersen en overleg: over het geld, hoeveel kunnen we sturen naar Gaza. De nieuwsbrief is laat en moet er nog uit. Plannen van de komende trainingen, alles staat nu weer op losse schroeven, maar dat zijn we al gewend. En ik moet eindelijk eens de website bij gaan werken die er verstoft bijligt. We hebben alledrie last van ene gevoel van machteloosheid, maar vooral Joes is somber. Het scheelt ook dat ik pas weer ben geweest, op een of andere manier houd je makkelijker de moed weer in als je contact hebt met de mensen daar. Joes moet ook gauw weer naar Gaza. Zo gauw het kan.

060703 081.jpg

060703 061.jpg

060703 060.jpg

060703 045.jpg

060703 077.jpg

060703 071.jpg

060703 067.jpg

Door naar Amsterdam, voor een bijeenkomst van de werkgroep vrouwen van de SP. Leuke ploeg hebben we. Onderwerpen: moederschap, vrouwen en de (mantel)zorg, geweld. Bespreken met welke onderwerpen we het eerst naar buiten willen, en of we wat hebben toe te voegen aan het partijprogramma dat voor de verkiezingen weer verfrist moet worden. En nog even buiten op het terras naroddelen.

060703 064.jpg

060703 091.jpg

Door naar Alkmaar, waar Jan me ophaalde om in Bergen aan Zee te overleggen. Ook al niet echt een straf. We hebben het vliegtuig geboekt voor een kort bezoek aan Gaza om de trainingen, niet die van Stichting Kifaia, maar de leiderschapstrainingen voor te bereiden. Nu weten we natuurlijk nog niet of de grenzen weer op tijd open gaan om er in te kunnen. Wordt dus even afwachten. En dan kijken welke trainers er mee willen en kunnen. Sommige mensen durven het nu niet aan en dat nemen we niemand kwalijk. Vooral de achterban thuis wil zich nog wel eens zenuwachtiger maken dan wij als we in Gaza zelf zijn. Gewoon tussen de mensen zitten is altijd een stuk geruststellender, gek genoeg, dan thuis naar de tv te zitten kijken en alleen te zien wat er mis gaat.

En vandaag is het alweer maandag. Vanavond begint de Eerste Kamer aan de laatste zitting voor het zomerreces. Wordt eerst gesteggel over welke wetten ‘controversieel’ zijn en dus uitgesteld moeten worden. En ik weet nog niet hoe het moet met Kobusmans, die nog aan zijn infuus ligt tussen de honden. Of ik die op moet gaan halen en wanneer. Zeggen collega’s wel eens dat ik het toch makkelijker heb met al dat gevergader, omdat ik geen gezinsleden thuis heb die zich beklagen als je nooit meer thuis bent. Hebben ze het niet over mijn minifamilietje, die in die bontjasjes met oortjes er op. Die kunnen ook verschrikkelijk mopperen.

(Summary: in my report of today I write about the situation in Palestine. The chairperson of the Socialist Party also condemns the acts of the Israeli army in his weblog, and Harry van Bommel, our parlementarian for Foreign Affairs asked our Minister of Foreign Affairs some strong question. At least my party is taking a strong stand.
Then there was the meeting of the Board of Kifaia, Joes, Leo and me, in the garden of Leo in between the chickens. No matter how bad the war, the weather is beautiful and we try to enjoy it even with all our worries.
And I had a meeting with the women’s group of the Socialist Party. And a meeting with Jan. And one of my cats got ill and is now in the hospital for animals between some dogs, because the department for sick cats was full. I sometimes have to explain it to people in ohter countries that we treat cats and dogs like family, with their own food and their own doctors. It must sound very strange to you in Palestine, with not even enough food for the people. )

15 gedachten over “Dagboek 3 juli 2006

 1. I dont understand what is it all about but I love the pictures. I love Joes’ Motorcycle and the Roster and Chicken of Leo.

 2. It is summer in the Netherlands, Ramadan, so we held our last meeting of Kifaia Foundation in Leo’s garden. Leo has a lot of lady chickens who make a lot of noise, and try to hide their eggs so we can’t eat them, and one rooster. We have learned something from you, the Palestinians. To enjoy life whenever we can, even in very bad situations. Yes, doesn’t look the doctor on a motorcycle like a big boy hero? When people see Joes coming like that they don’t believe he is a doctor. Joes is very homesick for Gaza, and all of us have to fight this feeling of powerlessness, can’t we do more and why nobody listens?

 3. En nou iedereen raden wie jij bent…
  De foto die jij maakte van de club, en waar ik dus ook op sta, is zomaar door de censuur gekomen, want ik hou zelden van de foto\’s die er van mij gemaakt worden, meestal stom. Dit wordt dus de mutual backpatting society.

 4. Ik weet niet of het Israël echt om de ene soldaat gaat. Ik denk dat het eerder Israël erom gaat Hamas (en de Palestijnen die op Hamas gestemd hebben) te “straffen”. Amerika en Europa zullen weinig doen om het Israëlische leger te stoppen, dat weet Israël al te goed.

  De vraag is wel hoe lang de (olierijke) Arabische landen zullen blijven toekijken. (In 2002 trok Israël zijn troepen terug uit Jenin nadat Prins Abdullah van Saoedi Arabië President Bush waarschuwde dat de “strategische alliantie” tussen hun twee landen op het spel stond.)

  Als het lot van de Palestijnen niet zorgwekkend genoeg was, is er ook het risiko dat (met de oorlog in Irak en de dreigende bombardement van Iran door de VS) het Midden-Oosten in vlammen op zal gaan. Men zou denken dat, tenminste in eigen interesse, de EU met de VS zou breken en Israël meer onder druk zou zetten.

 5. “…of we wat hebben toe te voegen aan het partijprogramma…” Aan het programma misschien niet, maar aan de ploeg: wat bruine gezichten! En dan niet alleen cosmetisch, zoals andere partijen wel doen. Ook bij de vrouwen alleen witte gezichten. Jammer.

  Leuk opmerking in je reactie aan Ramadan, Anja, over het leven genieten, zelfs in slechte situaties. In Indonesië doen ze dat ook en dat is wat ik hier zo vreselijk mis. Het moet altijd zo serieus, geen lachje kan er soms af. Kopje koffie, koekje in een veel te korte pauze is het maximum aan gezelligheid. Vergaderen wordt veel ontspannender wanneer je dat in een gezellige omgeving doet met wat lekkers erbij en af en toe een grap. Wat ook altijd dodelijk is, is de drang om te scoren voordat de tijd om is. Waarom nooit eens lekker doorpraten over een lastig onderwerp, desnoods op een later moment? Nee, te vaak wordt een beslissing doorgedrukt, waarbij mensen met tegenzin overstag gaan. We kunnen nog veel leren van onze multiculturele partners in de samenleving.

 6. Hoi Anne-Marie, jullie mogen ook geheel blank legitiem praten natuurlijk. Ik maak mij alleen zorgen over het witte karakter van de SP. Ik begrijp dat dat geen ideologische keuze is, maar signaleer het wel als praktisch probleem. De SP moet daar echt aan werken, waarom lukt het GL wel? Ik maak mij er daarom zo’n zorgen over omdat ik SP-politici ook regelmatig betrap op islamonvriendelijke stellingname’s, bijv. de kwestie van de islamitische school in Oss, waar de SP-wethouder geen geheim maakte van zijn afkeer van zo’n school. Jan Marijnissen heeft een paar keer gepleit voor het sluiten van moskeeën. i.v.m. radicale ideeën. Met dat soort uitspraken kweek je niet veel goodwill, terwijl de SP zich qua beleidskeuzes juist wel heel sterk maakt als het gaat om problemen die ook en soms juist allochtonen aangaan.

 7. @Hendrik (10): Je hebt helemaal gelijk en ik word zelf ook soms een beetje moedeloos van.

  Aan de ene kant zie ik dat verchillende SP’ers en afdelingen heel goed bezig zijn, o.a. Anja, de samenwerking tussen de SP Amsterdam en Samen Tegen Racisme, de verschillende initiatieven van de SP Rotterdam, en veel meer.

  Aan de andere kant begint Jan M. weer over “aanpassen aan de dominante cultuur” (zie zijn weblog). En de officiële SP standpunten over integratie (o.a. de “integratie delta plan” zijn (in mijn opinie) dringend aan herziening toe.

  Gelukkig zijn er ook mensen als Mahmut Erciyas bij de SP, die voor een “nieuw antiracisme beweging” pleit (zie artikel in Grenzeloos).

  Helaas hebben de tegenstrijdige geluiden soms ook het resultaat dat Nederlanders met een andere achtergrond niet voor de SP kandidaat willen zijn. Wij wilden bijvoorbeeld een zeer successvolle jonge vrouw van Marokkaanse afkomst op een verskiesbare plaats voor de gemeenteraad zetten, maar ze is afgehaakt mede wegens geluiden van een SP raadslid uit Oss. Het is ons trouwens ook niet gelukt om meer dan drie vrouwen op de lijst te krijgen, waarvoor ik me diep schaam.

  Er is dus veel te doen. De SP is veel te blank, veel te mannelijk en veel te hetero. En er moet dringend een ander paradigma m.b.t integratie gekozen worden.

 8. @Charles (11): Ik word altijd een beetje ibbel wanneer ik mannen voor mij hoor zeggen dat er meer vrouwen bij moeten. Op dezelfde manier word ik ibbel wanneer “blanken” gaan roepen dat er meer “zwarten” bij moeten, of wanneer hetero’s roepen dat er meer homo’s bij moeten. Ik ben me ervan bewust dat dat niets zegt, dat ik niet voor alle vrouwen moet of kan spreken. Ik heb een goede baan, ik heb geen kinderen, ik ben hoog opgeleid, ik ben behoorlijk goed gebekt. Allemaal factoren die me enorm helpen om actief te kunnen zijn in de politiek. En daarmee bedreig ik ook laag opgeleide mannen, of vrouwen met kinderen, of mensen die wat minder last hebben van geldingsdrang dan ik.

  Wat ik geleerd heb, dat is dat het erom gaat om mensen kansen te geven. Duidelijk maken dat ze welkom zijn, dat je hun bijdrage graag ziet komen, en dat hun talenten een plaats krijgen, wat die talenten dan ook zijn. Dat moet de SP doen: mensen emanciperen, en zo ruimdenkend zijn om ook mensen binnen te halen die niet in het traditionele plaatje passen. Of dat nou is omdat ze vrouw zijn, of omdat ze jarenlang ervaring hebben in het organiseren van vrijwilligerswerk, of omdat ze opvallend goed zijn als voorzitter van de klaverjasclub. De “leap of faith” maken.

  Daar is de SP niet slecht in, en het is mijn ervaring dat er alle mogelijke kansen geboden worden aan alle mogelijke mensen. Natuurlijk kan het altijd beter, en er zijn inderdaad voorbeelden van onzorgvuldigheden. Maar de SP is niet, en zal nooit zijn, een partij die namens de mensen actie gaat voeren. Dat moeten ze zelf doen. Dat is óók emancipatie.

 9. Mooi artikel van Erciyas. Wat ik daarin nog mis is een oproep aan links om hun allergie voor religie te overwinnen. Dat houdt volgens mij een boel nieuwe Nederlanders tegen om politiek actief te worden.

 10. @Anne-Marie (12): Ik spreek niet voor jou, of voor vrouwen, of wie dan ook. Ik spreek voor mezelf. Ik dacht dat een socialistische partij een bepaalde visie van de samenleving koesterde, waarin gelijkwaardigheid heel hoog zou staan. Ik dacht dat wij allemaal daarachter stonden, ongeacht wie wij persoonlijk zijn.

  Maar je hebt het over mensen welkom laten voelen, en “onzorgvuldigheden”. Als Jan Marijnissen weer met ideëen in het verlengde van “Gastarbeid en kapitaal” aankomt, raakt dat mij persoonlijk. Ik woon al 26 jaren in Nederland. Toen ik een Nederlandse paspoort kreeg, dacht ik dat ik Nederlander was. Dat was ik ook heel lang. Tot ik een paar jaar geleden opeens een “genaturaliseerde allochtoon” was die dringend een verplichte “inburgeringscursus” moest volgen. Want natuurlijk is de “falende integratie” geheel te wijten aan de “vrijblivendheid” waarmee omgesprongen is met zogenaamde allochtonen die zich niet aan de “dominante cultuur” hebben aangepast en maar niet willen realiseren dat Nederlanders het in Nederland voor het zeggen hebben.

  Een beetje overdreven? Misschien, maar zo voel ik dat. En ik kan je verzekeren dat ik ook niet de enige ben.

  En ik doe ook mee aan acties tegen racisme en alle vormen van discriminatie. Dat hoeft de SP niet voor mij te doen. Ik ben wel blij dat de SP ons vaak steunt, al vind ik het jammer dat het steeds oms dezelfde gezichten gaat.

 11. “óf islamiet (!) blijven en teruggaan”

  Je zou de SP bijna vragen om zich van deze tekst te distantiëren. Lijkt wel Verdonk met Hamer en Sikkel op de borst. Brrrr

  Mocht de SP ooit (met mijn steun weliswaar) aan de macht komen, dan ga ik GL stemmen voor het nodige tegenwicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *