Mohammed Az Zanoun

gaza-martyr.jpg

Gisteren fotografeerde hij in de al veel geteisterde Zeitoen buurt in de Gazastrook, toen de Israelische tanks daar binnendrongen. Palestijnse fotograaf Mohammed Az Zanoun. Nu ligt hij zelf zwaar gewond in het ziekenhuis.

mohammad-az-zanoun.jpg
(Mohammed Az Zanoun)

Hij werd geraakt door granaatscherven in zijn gezicht, hand en lichaam, maar ging door met fotograferen. Zijn taak was het immers om door te gaan, en de wereld daarbuiten te laten zien wat er in Gaza gebeurt, in de hoop, zoals hij zei, dat zijn foto’s het hart en het geweten van de wereld zouden raken.

Toen hij ondanks zijn verwondingen door ging met zijn werk richtte een Israelische soldaat zijn wapen op hem en schoot hem in zijn buik. Terwijl hij op de grond viel hoorden omstanders hem schreeuwen: let op de camera, er zitten foto’s in de camera van Palestijnen die ze dood hebben geschoten.

Hierboven en onder een paar van zijn foto’s.

gaza-wounded.jpg

gaza-wounded-man.jpg

Az Zanoun ligt zwaar gewond in het Shifa ziekenhuis waar hij wordt geopereerd.

mohamad-zanoun-wounded.jpg

Bron: The electronic intifada.

17 gedachten over “Mohammed Az Zanoun

 1. Selaam walaikoem wara7met allahe wabarakatoeh broeders en zusters van het bestaan. Astagfur Allah dat dit keer op keer gebeurt. Wij hebben het in Nederland zo goed, dat velen het niet eens meer waarderen. Maar loop 1 dag mee in Gaza, Nablus, Jenin enz. en dan zal je zelfs de grond willen kussen in Nederland. Palestijnen in Israel hebben het net zo moeilijk. Op dit moment zit ik bij familie in Dabburiya ( een Palestijns dorpje in Israel ) Op straat in de stad word je zelfs aangehouden, omdat je Arabisch spreekt. Je kan niet eens je eigen taal in je eigen land spreken. Deze jongenman Az Zanoun is een dappere strijder. Zonder geweld te gebruiken, maar toch tegen het Zionisme. Ik zal voor hem bidden, hij verdient veel hasanaat. Moge Allah (Swt) over hem waken insha allah.
  En nogmaals Mevr. Meulenbelt ik vind u stichting en deze site top top top!!!
  Ma3a selema,
  Groetjes InES

 2. het is om te huilen.
  Wat een ontzag heb ik voor zo’n fotograaf en iedereen die ondanks alles maar dapper door gaat in de Palestijnse gebieden.
  En hoe verdrietig dat ik hier in Wallonie,waar ik woon, moet uitleggen wat ik bedoel als ik zeg dat ik me verdrietig voel om wat er gebeurt in Gaza.

 3. Hierbij wil ik nog even reageren op het commentaar van Leihcim Snam op donderdag 6 juli onder `Leugens` waarin hij denkt dat Anja de lezers van haar dagboek juist de kant van Israel kiezen. Nou niets is minder waar denk ik. Juist het tegenovergestelde gebeurt. Daarvoor hoef niet eens Anja haar dagboek te lezen om een mening te vormen over Israel. Alleen al door wat je in de media hoort. Ik merkte vanmorgen tijdens het koffiedrinken na de kerkdienst, meer dan ik vermoedde en hoopte, dat men toch ook zeer verontwaardig is over waar Israel mee bezig is. Er werd schande van gesproken. Het land, het volk dat wij, Christenen zouden moeten steunen. Juist het gedrag van Israel, met één van de sterkste legers ter wereld, creeert met zijn/ haar gedrag steeds meer sympathie en steun voor de Palestijnen!
  Hayo Meyer verwijst in zijn boek `Het einde van het Jodendom` naar de Tora over de uittocht uit Egypte. Hij schrijft ook dat de Joodse ethiek zoals neergelegd in de Tora ten aanzien van het gedrag tegen vreemdelingen volstrekt duidelijk is. Hetzelfde staat ook in onze bijbel; Wat gij niet wil wat u geschiedt doe dat ook een ander niet. Maar dat deel hebben deze Joden en hen die achter deze daden staan er maar uitgeschrapt.

 4. Vanmorgen hoorde ik in het nieuws van 7.00 uur op de radio dat de enige electriciteits centrale in Gaza-stad kapot geschoten is door het Israelische leger en dat het ziekenhuis nu zonder stroom zit. Israel durft zich dan nog een beschaafd land te noemen? Dat is het voor mij al lang niet meer. Ik ben bang dat het met de Palestijnen net zo gaat als met de bewoners in Screbeniza.

 5. zondag 20.55 uur. Er is op Canvas (België)een zeer interessante uitzending over Israel en de Palestijnen in de tijd van de inval in het vluchtelingenkamp Jenin en al wat daar vervolgens plaatsvond met het door de VN geëiste onderzoek.
  Ja, jammer genoeg onder de uitzending van het WK Kampioenschp voetbal.

 6. “De ongrijpbare vrede” blijkt het programma te heten en volgende week is het vervolg met het derde deel over de jaren 2002 tot 2005 met Sharon.

 7. Ze houden niet van pottenkijkers, die Israelische soldaten – bezig met een soort van vuile oorlog (evenals hun Amerikaanse “collega’s” in Irak; die kunnen er ook wat van).

  Immers: De hoeveelste fotograaf / journalist is dit, die om gaas wordt geknald? En in deze gevallen geloof ik niet zo erg in “toeval”. Er wordt ongetwijfeld gericht op deze mensen geschoten.

  ………

  Mij bekruipt het gevoel getuige te zijn van een wel zeer bitter-ironische “Umwertung aller Werte”. Duitsland heeft zich vanaf de 2e wereldoorlog – en al het vreselijks wat daarin is gebeurd – ontwikkeld tot één van de meest beschaafde landen ter wereld, terwijl Israel zich in een omgekeerde richting ontwikkelt: Uiteindelijk mogelijk zelfs erger dan de Apartheid in Zuid Afrika ten tijde van de donkerste periode daarvan.

  En zo werden – nazaten van(!!) – slachtoffers tot wrede, gevoelloze onderdrukkers …

  Inderdaad, zoals Hayo Meyer het ooit uitdrukte:

  De Palestijnen zijn anno 2004 diegenen, die voor de ongehoorde misdaden van Hitler en voor de eveneens ongehoorde onverschilligheid van de gehele westerse wereld inclusief Nederland, moeten boeten. Dit ondanks het feit dat ze als volk met uitzondering van een enkel individu niets met deze misdaden te maken hadden. Echt schuld heeft Hitlers Duitsland, maar ook en dat is hier belangrijk de overige Westerse wereld. Immers, als deze in de jaren 1933-1945 meer had gedaan om eerst de Duitse joden, en vanaf 1940 die in Europa, veel ruimhartiger als vluchtelingen toe te laten, dan waren er niet zes miljoen joden te betreuren. Het besef van het op grote schaal falen van alle westerse landen heeft hen, die medeverantwoordelijk zijn voor de afschuwelijke moord op de Europese joden, met een groot schuldgevoel ten aanzien van de joden opgezadeld. Met dit terechte schuldgevoel nu bedrijft de Israëlische politiek met groot succes chantage. Zij gebruikt het met het vergif van Auschwitz besmette wapen van de beschuldiging van antisemitische motieven om de Europese Unie, inclusief onze premier, het zwijgen op te leggen. Inderdaad hebben ministers als Peres, Sharansky en Sharon bij diverse gelegenheden gezegd “dat kritiek op Israël de huidige vorm van antisemitisme is”. Nu is het zo dat in een succesvolle chantage altijd twee partijen schuldig zijn, de chanteur en de gechanteerde. Met andere woorden, door zich door zo een uitspraak te laten weerhouden om Israël tot de orde te roepen, maakt Europa vertegenwoordigd door premier Balkenende zich opnieuw medeschuldig aan volkerenmoord. Nu gaat het om de vernietiging van twéé volken, de Palestijnen die door het Israëlisch militair geweld vernietigd zullen worden en de Israëliërs, die aan hun eigen morele verwording kapot zullen gaan.

  Mazzel & broge, Evert

 8. Ik probeerde een mail te sturen en dat heb ik ook gedaan maar ik kon gewoon de woorden niet vinden voor de gruweldaden van Israël en hoezo Israël, ikb edoel de bezetters want het land heet Palestina.

 9. Ik weet ook niet wat ik moet schrijven ik heb al meerdere versies gemaakt maar het is niets . Heeft iemand een goede brief die iedereen kan sturen? Ik word namelijk zo kwaad dat ik er niets fatsoenlijks uitkrijg en dat werkt alleen maar averechts.

 10. Ik heb dit geschreven, gewoon om iets te schrijven. Het gaat er denk ik meer om dat je schrijft dan wat je schrijft. Dat er signalen worden afgegeven dat dit wereldwijd niet onopgemerkt blijft en dat we protesteren.

  Urgent request
  (c.c. die andere twee)

  Dear Prime Minister Ehud Olmert,

  As a christian citizen, living in The Netherlands, I am deeply concerned about the horrible effects of your recent actions in Gaza.
  This morning I got the news that the Palestinian photographer Mohammed Az Zanoun was severely wounded by an Israeli soldier. He was shot in the stomach, while just doing his job: taking pictures. I also learned that the hospital of Gaza City lost electricity, as a result of the bombings. Friends of us let us know that their little son (6) was in a shock and didn’t talk or react anymore as a result of the frightening sonic bombings. Yesterday we were told by the Freedom Theatre that two boys of only 16 years old, Eid Nagnagiyya and Ammar El Hanoun, were killed in an attack, while attending a memorial service for their friend Fida Qandil (22) in Jenin.

  Dear Prime Minister, please stop this violence against innocent Palestinian civilians. I do share your concern about Gilad who was taken prisoner, I honestly do. But there must be a better way to get out of this impasse and to reach peace.
  Because at the end that is what we all want for your people and the Palestinians: peace.

  hoogachtend,
  Clara Legêne
  adres

 11. Misschien is het wat minder om het te horen van iemand van 16.
  Maar ik vind het super dat jullie je aandacht er aan besteden!
  Veel mensen negeren zelfs de harde feiten.”Want Israel zou dat toch nooit doen?” Ik heb mijn familie hier in Falasteen (Palestina) over deze site en daden verteld. Ze willen je allemaal hartelijk bedanken voor de aandacht en steun. Moge jullie beloont worden!

 12. Dank je wel, YaFalasteen. Zestien jaar, en Palestijn, dan weet je heel wat beter wat er echt gebeurt dan de gemiddelde Nederlander die nog steeds niet wil geloven dat het zo erg is. Maar ik ken Gaza heel goed, en ik weet wat er echt gebeurt, hoe pijnlijk dat ook is om onder ogen te zien als je, zoals ik, ook eens als oprechte Nederlander achter Israel hebt gestaan. Ook ik dacht eens, laat toch dat kleine stukje land aan de joden die al zoveel hebben geleden, de Arabieren hebben toch al veel meer land. Ik ben pas gaan zien wat de Palestijnen werd aangedaan toen ik in Gaza was, tien jaar geleden voor het eerst. Ik zou iedereen die het niet wil geloven wel een weekje mee willen nemen, maar dat wordt steeds moeilijker..
  Doe mijn groeten aan je familie, en zeg dat ik aan ze denk, elke dag. En dat ik van de Palestijnen een mooi Arabisch woord heb geleerd, soemoed, volharding.

 13. Mevr. Meulenbelt u krijgt heel veel vriendelijke groeten terug. Maar er zijn ook genoeg ”Palestijnen” die Palestina vergeten! Dat vind ik ook zo erg, dat ze hun eigen bloed vergeten. Mijn vriendin en ik hebben u enkele weken geleden een email gestuurd over een project wat we na de zomer willen starten. Zodra ik weer in Nederland ben, zullen we meer laten horen.
  Groetjes Ines

 14. ik ben serhat en ik ben 16 jaar.
  Kan iemand me vertellen waarom er internationaal niks wordt gezegt tegen israel dat ze de gaza strook als laboratorium gebruikken. En kan ook iemand me vertellen waar israel het recht vandaan haalt om libanon binnen te vallen want de soldaten die ontvoerd zijn waren op libanees grond gebied dus heeft libanon het recht om zich te verdedigen
  als iemand me meer kan vertellen over de bezetting van palastina mag je me toevoegen opmsn
  serhat1989@gmail.com

 15. Asalaam’oulaikoum

  Het is zo pijnlijk om dit allemaal aan te zien, maar nog pijnlijker om machteloos toe tekijken. Wetende, dat je niets kunt doen… buiten een oprechte dou3a.

  Dit dan als reactie op een aanval van Hammas, waardoor één joodse slachtoffer is gevallen. Schandaliger nog dat de moslimleiders met veel macht, waar onder andere de islamitische buurlanden roekeloos en harteloos kunnen toekijken. De grenzen sluiten voor vluchtelingen en debatteren daarover om zich toch maar te tonen in de media om hun imago in stand te houden.

  De reactie van de joodse parlement was dat Hammas, al die slachtoffers heeft veroorzaakt door die ene aanval. Arabisch bloed van honderden, vrouwen, kinderen, bejaarden, mannen, baby’s ten koste van het leven van één joodse ziel.
  Dan hoor je ze zeggen de radicale hammas, ik begin sterk te twijfelen of ik het woordje radicaal en extreem wel begrijp.

  Dit is één grote politieke spel van meerdere hypocrieten. Er worden wel belgische, nederlandse, engelse, … soldaten gestuurd naar afganistan, waar helemaal niet nodig voor te bemiddelen maar Palestina, heeft het dus niet nodig??? of verdiend het niet???

  Schandalig !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *