Kamervragen Libanon

Van de SP website:

Tweede-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk en Rusland de Israëlische aanval op civiele doelen in Libanon moet veroordelen. De EU zou bovendien het associatieverdrag met Israël moeten opschorten. “Het bombarderen van de luchthaven en een tv-station is in strijd met het internationaal recht en wie zwijgt stemt toe,” aldus Van Bommel.

Nederland moet zich volgens Van Bommel expliciet uitlaten over de acties van Israël die door Frankrijk al ‘disproportioneel’ zijn genoemd. Ook de EU moet volgens de SP’er een actieve diplomatieke opstelling kiezen. De EU en Israël onderhouden een Associatieverdrag dat voorziet in bepalingen dat dit verdrag kan worden opgeschort in het geval van mensenrechtenschendingen. De SP heeft er bij minister Bot op aangedrongen dit nu ook te doen, zodat gunstige handelsvoorwaarden voor Israël vervallen.

Van Bommel: “Na het bombarderen van een elektriciteitscentrale en bruggen in de Gazastrook worden nu ook burgerdoelen in Libanon getroffen. Dit is niet alleen tegen het internationale recht, maar bemoeilijkt ook de kansen op een overeenkomst in de Palestijnse kwestie. Het optreden van Israël is buiten alle proporties en duidelijk gericht op het terroriseren van de burgerbevolking. En ook voor Nederland geldt: wie zwijgt stemt toe.”

Vragen van het lid van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over aanval op Libanon.

1. Heeft U kennis genomen van de Franse, Russische en Amerikaanse reactie op het tussen Israël en Libanon opgelaaide geweld?
2. Deelt u de opvatting van zowel Frankrijk als Rusland dat de aanvallen op civiele doelen in de soevereine staat Libanon veroordeeld moeten worden? (1) Indien neen, welke internationaal rechtelijke legitimatie kunt u geven voor deze aanvallen?
3. Bent u bereid de Associatieraad die op basis van het Associatieakkoord van de EU met met Israël bestaat, bijeen te roepen teneinde het verdrag op te schorten? Zo ja, wanneer? Indien neen, waarom niet?
4. Bent u bereid de ambassadeur van Israël te ontbieden? Indien neen, waarom niet?

Bron:
1. Parool, 13 juli 2006

6 gedachten over “Kamervragen Libanon

  1. Gelukkig heer Van Bommel, een vlugge actie op een gruwelijke daad. U heeft mijn stem en ik wens dat velen uw voorbeeld zullen volgen! Hopelijk zullen mensen op deze wereld, gezamenlijk hun stemmen laten horen zodat dialoog een einde kan maken aan het verwoesten van levens.

  2. harry van bommel heeft volledig gelijk. stel dat hezbollah israel binnenvalt en meer dan 40 burgers daar dood, dan zou het ineens wel duidelijk zijn dat dit niet kan. nu het arabieren betreft kijkt europa en de vs de andere kant op. waarom? en waarom zijn de commerciele media zo onevenwichtig in hun verslaggeving uit het midden-oosten? Neem bijvoorbeeld de krant die zegt de nuance te zoeken.

    De NRC bericht:
    ‘Schuilen voor katjoesja’s.
    Plotseling is de oorlog met Hezbollah weer opgelaaid. Israël voert nu oorlog op twee fronten, in het zuiden en in het noorden. „Niemand weet hoe dit afloopt. Alleen God.”
    Een harde aanpak van Hezbollah en Hamas wordt breed gesteund door de Israëlische bevolking…

    Hamas, dat in Gaza zware verliezen incasseert, is ronduit opgetogen over de hulp van Hezbollah. Hoewel de Palestijnen van Hamas soennieten zijn, kijken de Palestijnse moslimfundamentalisten op tegen de shi’itische Hezbollah, die in 2000 de Israëliërs uit Libanon verjoeg. Hezbollah wordt beschouwd als een organisatorisch en militair voorbeeld. Dat Hezbollah er twee jaar geleden in slaagde via Duitse bemiddeling een gevangenenruil met Israël te organiseren, was voor Hamas mede aanleiding te proberen Israëlische soldaten te ontvoeren. Hezbollah heeft Hamas gesterkt en daarmee is ook een spoedige oplossing van de ontvoeringszaak in Gaza van de baan.’ Lees verder: http://www.nrc.nl/buitenland/article386879.ece

    Wel zware beschietingen op Libanese burgerdoelen, en het collectief straffen van de Libanese burgerbevolking, maar de NRC meldt vreemd genoeg geen doden. Wel een verslag vanuit een dorpje in Noord Israel, maar geen verslag van een correspondent uit een Zuidlibanees dorpje dat beschoten wordt het de Israelische leger. Onevenwichtige berichtgeving dus.

    Voor het onafhankelijkere nieuws is er altijd nog Al Jazeera:

    ‘Israel stepped up its offensive in Lebanon on Thursday, attacking Beirut’s international airport and the southern part of the country, killing more than 36 civilians, Lebanese security officials said, according to the Associated Press news agency.
    Three Israeli missiles hit Lebanon’s only international airport, located in the Hezbollah-controlled southern suburbs of Beirut, destroying three runways, officials said, adding that the airport was closed after the Israeli attacks. All flights were diverted to Cyprus.
    The Israeli military confirmed it struck the airport, claiming that it was used to supply weapons to Hezbollah.
    Israel also bombed the building housing the Hezbollah television station al-Manar in southern Beirut, wounding three employees. However, officials said the station continued to broadcast.
    The attacks came hours before Israel imposed an air and sea blockade on Lebanon as part of a huge assault to pressure Hezbollah to free two Israeli soldiers captured yesterday in a cross-border raid.’ Lees verder: http://www.aljazeera.com/me.asp?service_ID=11691

    Als er 36 joods-Israelische burgers gedood waren, dan was NRC hiermee op zijn internet editie geopend, nu het arabieren betreft, zijn de doden een verwaarloosbare factor. Zo gaat het al jaren.

    Toen ik eind jaren negentig voor de VPRO-radio door het zuiden van Libanon trok, zag ik de onvoorstelbare verwoestingen door het Israelische leger. Meerdere keren sloegen honderdduizenden burgers op de vlucht voor de Israelische bombardementen. Maar ook in zogenaamd rustige tijden verschenen er om de haverklap Israelische vliegtuigen die onder andere de markt van Nabatia ineens bombardeerden omdat enkele uren eerder er ergens op de bezette Westoever Israelische militairen door het Palestijns verzet onder vuur waren genomen. De Israelische terreur kostte altijd Libanese mensenlevens. De westerse commerciele media berichtten er nagenoeg nooit over, zo weet ik uit eigen ervaring. Leden van Hezbollah lieten mij de gebombardeerde flats aan de rand van Nabatia zien, waar mensen uit de middenklasse hadden gewoond. Er was bijna niets van over. Er waren bij het laatste bombardement ook veel kinderen om het leven gekomen. Ook van de overkant van het dal werden de burgers van het stadje plotseling bestookt door Israelische tanks. Dat ging 18 jaar lang ongestoord door. Het Westen zweeg en keek de andere kant op. Af en toe zag ik de Israelische tanks over de heuvelkam rijden. Nabatia is een stadje waar christenen en moslims al vele jaren vredig met elkaar samenwoonden. Op weg ernaar toe lag een gevangenkamp Ansar waar Israelische militairen en geheime dienst-agenten Palestijnen hadden doodgemarteld. Ook dat werd keurig uit de commerciele media weg gefilterd.

    Nu de Israelische strijdkrachten de bevolking van Libanon als doelwit hebben gekozen, schiet Hezbollah raketten op Haifa af. Jarenlang was er een afspraak tussen het Israelische leger en Hezbollah dat ze elkaars bevolkingen ongemoeid zouden laten. Hezbollah vocht in Zuid Libanon tegen het Israelische bezettingsleger. Pas toen Israel opnieuw met terreur tegen de Libanese burgerbevolking begon, schoot Hezbollah raketten af op Israelische burgerdoelen.

    In tegenstelling tot de Nederlandse commerciele media blijft ook het onafhankelijke Amerikaanse Democracy Now het journalistieke handwerk doen:

    ‘Israel Launches Heaviest Bombing of Lebanon in 24 Years; Airport Attacked, Over 40 Civilians Killed.
    Overnight raids across southern Lebanon killed up to 47 civilians, including more than 15 children, and wounded over 100 people. Israeli Army Chief of Staff Dan Halutz told Haaretz “Nothing is safe [in Lebanon], as simple as that.”

    At least 23 Palestinian civilians have died in 24 hours, including nine in one family whose Gaza City home was bombed.’ Zie:
    http://www.democracynow.org/article.pl?sid=06/07/13/1421237

    ‘Niets is veilig [in Libanon], zo simpel als dat,’ aldus de Israelische stafchef. De bevolking is volledig overgeleverd aan de Israelische terreur. En de Europa en de VS staan erbij en kijken ernaar. Sterker steunen deze terreur via economische, militaire en politieke middelen. Ondertussen krijgt de rest van de wereld wel de berichten over de Israelische terreur en daar groeit de walging tegen het Westen, dat denkt dat deze gedoogde Israelische terreur consequentieloos zal blijven.
    stan van houcke

  3. Frankrijk en Rusland hebben de acties van Israël veroordeeld.
    Maar om via veiligheidsraad acties te ondernemen tegen Israël is alweer mislukt. Zoals verwacht heeft VS alweer Israël beschermt en een veto over de acties uitgesproken.VS kan de acties van Israël goed gebruiken met hun strijd tegen de Arabiern en Moslims in het algemeen. Samen staan we sterk volgens VS

    De VN en veiligheidsraad kan niets doen zonder toestemming van VS en bondgenoten van VS. Hierdoor is VN niet het middel om conflicten op te lossen. Het vergroot ze alleen maar, omdat het een organisatie is dat onder controle staat van VS en zijn bondgenoten.Zij zijn ook degenen, die niet aan internationale afspraken houden op het gebied van oorlog en mensenrechten. Ook Nederland volgt steeds meer de methode van VS en Israël.
    VN en veiligheidsraad belemmeren de weg naar rechtvaardige en eerlijke vrede, waardoor vrede niet mogelijk is.

  4. Maar Stan, het blijft toch ook allemaal zonder consequenties? Ik ken vooral de reacties van mijn Israelische vrienden en kennissen. Ook die hebben allang opgegeven te denken dat “politiek” nog enige invloed zou kunnen hebben. En dus kiezen ze alleen nog maar voor hun eigen haggie (is dat niet jiddish? of spel ik het verkeerd?)

  5. Hachje is oud-Nederlands, Elma. Van hacht, brok, kerf (Van Dale). Maar ’t klinkt jiddisch, vind ik ook.

    Hier ter informatie nog de kamervragen van Bert Koenders (PvdA):
    Vragen van het lid Koenders(PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken

    Over de geweld tussen van Israel en Libanon en de Gazastrook

    1) Hoe beoordeelt de Regering de voortgaande en dramatische passiviteit van de internationale gemeenschap, de EU, Nederland en het kwartet zeker in het licht van de dramatische escalatie van het geweld tussen Israel en Libanon en de Gazastrook? Welke initiatieven neemt Nederland bilateraal en in het kader van de EU en de VN om z.s.m te komen tot deëscalatie, bescherming van burgers en een diplomatieke oplossing?

    2) Welke mogelijkheden zijn er en welke initiatieven neemt u om een oorlog tussen Libanon en Israel te voorkomen?

    3) Hoe beoordeelt U het disproportionele gebruik van geweld in de Gazastrook en het grote aantal burgerdoden? Welke voorstellen worden internationaal gedaan om het geweld tegen burgers te stoppen? Wilt U in dat kader mijn vragen terzake van vorige week snel beantwoorden?

    4) Hoe beoordeelt U in dit licht het gebrek aan succes van het bestaande beleid van isolering van de Palestijnse Autoriteit en het gebrek aan communicatie tussen de strijdende partijen?

  6. De VS heeft profijt van deze oorlog. Daarom een veto en via cnn-tv gehoord( 14 juli 2006 ongeveer 19.20 ) dat het verzet van Hamas en Hizbullah op initiatief van Iran is gestart. Een argument zoeken om Iran binnen te vallen. Niet Israël is schuldig, maar Iran volgens VS. Hierdoor wordt de werkelijke oorzaak en veroorzaker van de oorlog niet genoemd. Men legt de schuld bij Iran, Hamas en Hizbullah. Op naar de volgende oorlog.
    Het wordt tijd voor de derde wereld oorlog, blijkbaar. VS en Israël verlangens worden bevredigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *