Dagboek 15 juli 2006

Alle aandacht van de media is nu gevestigd op Libanon. Je zou kunnen denken dat het in Gaza nu even meevalt, maar dat doet het niet, het komt alleen niet meer in de (Nederlandse) krant.

De aanvallen op Gaza gaan gewoon door. Gisteren waren het 24 doden, onder wie alweer een gehele familie, vader, moeder, kinderen in Khan Younis. Vanochtend twee doden in Gaza, een voltreffer op een huis in Gazastad leverde een dode en acht gewonden op. Een jonge man werd doodgeschoten omdat hij volgens het leger granaten naar het ‘veiligheidshek’ gooide.

Verder gaan de bombardementen op alle regeringsgebouwen door. Daar vallen geen doden bij, tenzij van toevallige omstanders, want uiteraard zijn die allang ontruimd, en ook de buren zijn uit voorzorg vertrokken. Het doel lijkt gewoon verwoesting. Toen er brand uitbrak konden de reddingsploegen op tijd de mensen uit de nabije flatgebouwen evacueren.

De laatste ‘operatie’ betrof Khan Younis en het vluchtelingenkamp Deir al Balah. Volgens het leger werden daarbij dertig gewapende Palestijnen gedood. Ook zijn de kantoren van Hamas advocaten beschoten. Verder is er weer een verkeersbrug gebombardeerd. Een voorbijganger kwam om.

Volgens Palestijnse ooggetuigen hebben Israelische bulldozers een deel van de centrale weg opgebroken. De Palestijnen zullen weer blij zijn met hun ezelskarretjes die door het zand kunnen, en het zal over het strand wel weer druk voetgangersverkeer zijn.

Bij de Rafah grensovergang waar een paar honderd Palestijnse patienten nog steeds wachten om weer naar huis te mogen zijn inmiddels acht mensen overleden, waaronder een kankerpatiente.

Dit lezen we dus nauwelijks meer in de Nederlandse kranten. Het is geen nieuws meer. Het wordt ook erg vervelend, nietwaar?

Het te verwachten clubje pro-Isdrael email-schrijvers die ons er op willen wijzen dat ik het helemaal fout zie, dat de Palestijnen zijn begonnen, dat Israel niets anders doet dan zich verdedigen, dat Hamas geen lieverdjes zijn, dat Fisk bekend staat als anti-Israelisch, dat Israel zich teruggetrokken heeft uit Gaza en als dank Kassem raketten toegestuurd kreeg – enzovoorts enzovoorts – is weer actief. Steeds andere namen, steeds dezelfde argumenten en dezelfde verwijzingen naar de bekende propagandistische websites- jullie moeten dat beter coordineren, jongens. Het loopt zo in de gaten als je allemaal hetzelfde zegt. En doe voorlopig geen moeite. Wie graag het pro-Israelische standpunt nog eens wil horen komt elders geheel aan zijn trekken. Hier even niet. Ik heb ook geen zin en geen tijd om steeds maar weer te herhalen wat hier allang en uitgebreid staat.

En verder zal ik echt, echt, weer eens met wat andere onderwerpen komen. Maar eerst moet ik in Den Haag even gaan demonstreren.

4 gedachten over “Dagboek 15 juli 2006

 1. Beste Anja,
  Dit is niet specifiek een reactie op bovenstaand bericht, maar ik wil je graag schrijven.
  Ik ben op dit moment in het Palestijns vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus. Via de vrijwilligersorganisatie VIA doe ik hier een project met Palestijnse vluchtelingen. Er nemen ongeveer 15 mensen uit verschillende Europese landen aan het project deel en het doel er van is om meer begrip te krijgen voor de Palestijnse situatie. Het project wordt georganiseerd door de Palestijnse jeugdorganisatie Jafra. Onderdeel van het programma is het bezoeken van verschillende organisaties die opkomen voor de Palestijnse belangen. Een van die organisaties is de women association ‘Farah’. Misschien ken je het? Waarom ik dit schrijf weet ik niet precies, maar het leek me dat je hier misschien in geinteresseerd bent en misschien heb je wel tips en/of ideeen voor me.
  Met vriendelijke groet,
  Rosalinde

 2. wie zegt dat de palestijnen zijn begonnen?
  zijn het niet de joden die in hun land zijn gekomen, omdat in de thora staat dat vroegerdat landvan hun was.
  zijn zij niet binnen gekomen met geweld ?
  hebben zij niet honderden mensen gedood en nog eens honderden hun huis afgenomen.
  en nu doet iedereen alsof de joden gepest zijn en vernederd zijn door de moslim en dat ze familie leden kwijt zijn geraakt door palestijnen. nu blinde mensen dat is niet zo.
  het zijn zun die een mooi land hadden en die nu blij moeten zijn met een weg die de israelieten even open laten.
  en wie weet weer terug gaan bezetten.
  vele palestijnse jongeren geboren en getogen in oorlog en waar schijnlijk ook sterven in oorlog. kan niemandeven naar hun zien???
  en opstaan en moeten weten dat je elke dag opnieuw een familielid kunt verliezen.
  kijk eens naar hun…….
  en praat dan over meneertje sharon en die bom aanslagen en die terorristen. ZIJN JULLIE DAN DE ECHTE SLACHTOFFERS VERGETEN???

 3. Hajo Mayer schrijft in zijn boek (daar ben ik weer) “Het einde van het jodendom (zou iedereen eens moeten lezen) dat hij teveel gelijkenissen ziet tussen de repressieve technieken toegepast door de Israeli’s van vandaag op de Palestijnen en die welke de joden moesten ondergaan gedurende de eerste jaren van het nazi-regime in Duitsland en de eerste maanden van de bezetting in Nederland. (dat was in 2003) Hij zegt: “het is vreselijk, het is pijnlijk,het is diep tragisch, het is beschamend.” Daar moeten al die lui die achter Israel blijven staan maar eens aan denken. Als ze dat kunnen, (denken!) Hij was een aantal weken geleden in Middelburg en hij zei:”Als je wordt uitgemaakt voor anti-semiet, moet je zo doen” en hij stak zijn borst vooruit. Ik wordt liever nú uitgemaakt voor anti-semiet, dan dat ik later moet zeggen: ik heb er niets van gezegd, ik heb me er niets van aangetrokken dat Israel als een woest beest tekeer ging in Palestina en Libanon en waar nog meer. Vanmorgen heb ik mijn buurvrouw even bijgepraat. Zij is van de Ger.Gem. Geen t.v. leest alleen het Reformatorisch Dagblad en had het uiteraard over Gods volk. Ik heb ze maar eens verteld waar het volk van God mee bezig is en dat ze Deut. 10 vers 19 en Lev. 19 vers 33 nog maar eens goed moet lezen. Ik heb haar het boek van Susan Nathan: De andere kant van Israel” te lezen aangeboden. Ik hoop dat ik haar ogen kan openen.

 4. Ik begrijp dat veel mensen erg kwaad zijn. Ben ik ook. Toch een advies: denk even over je taalgebruik. Zeg niet ‘joden’ als je ‘Israel’ bedoelt. Er zijn ook joden die het helemaal niet eens zijn met de politiek van de Israelische regering, zoals van Een Ander Joods Geluid, er zijn ook joodse Israelische groepen die nu demonstreren. We willen dat niet door elkaar halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *