Reactie uit Israel

Reactie uit Israel, van Schlomit Abrahamoff.
Op dit moment plaats ik de vaste, anonieme pro-Israel inzenders die me graag voor van alles uitmaken niet, maar deze, van Schlomit, is interessant, omdat ze nu achter haar pseudoniem vandaan is gekomen, eindelijk eerlijk vertelt dat ze in Israel woont, en een kijkje biedt op hoe Israeli’s denken. Hierbij:

‘Wat zijn jullie enge mensen.

Jullie hebben geen grein verstand over wat zich hier in het Midden Oosten afspeelt.
Jullie dierbare vrienden de Hammas en de Hizballah interesseren zich in geen enkele mate voor het Palestijnse volk.
Ze verschuilen zich onder de burgerbevolking terwijl ze zich zelf in bunkers verschuilen.
De financiele hulp die ze van gasten zoals jullie krijgen worden merendeel voor het aankoop van wapens gebruikt en voor het spekken van hun eigen portemonnaie.
Israel is een soevereine en erkende staat met een vol recht van bestaan, die de stomme zet begaan heeft zich eenzijdig (zonder een vredesovereenkomst met de Palestijnen – kan je uberhaupt een overeenkomst sluiten met moordenaars, terroristen en leugenaars zoals de Hammas en Hizballah?) teruggetrokken heeft uit Libanon en Gaza.
Als stank voor de dank bombarderen de Hammas en Hizballah scholen (duidelijk gericht), kinderen en onschuldige burgers eerst in het Zuiden en nu in het Noorden. En misschien weten jullie dit ook niet. In Galilea, Haifa, enz.wonen een zeer groot aantal Arabieren, die hier dus ook door getroffen worden.
Moet Israel, de grootste legermacht in het Midden Oosten, zich dit laten welgevallen?
Nee dus! Ik had jullie in Nederland willen zien in een dergelijke situatie.
En natuurlijk worden de burgers in Gaza en Libanon geraakt, als de Hizballah en Hammas zich in en onder hun huizen verschuilen.
Ik wil jullie niet teleurstellen, maar ik ben niet een eng rechts figuur.
Ik heb veel vrienden (echte vrienden) onder de Arabische bevolking. Mensen die een rustig leven willen lijden en onder geen voorwaarde onder Palestijns regime willen leven. Mensen die in goede buurtschap met de Joodse bevolking wil leven.
En weer moet ik jullie teleurstellen, dat is ook het streven van de Joodse bevolking in Israel.
Mijn dochter zit op een school die in nauw contact samenwerkt met scholen ik Baka el Garbya, Kfar Kana enz.
Om een leven samen met de Arabische bevolking op te bouwen. En weer, jammer voor jullie, met veel succes.
ALs jullie zo zeer met het lot van de Palestijnen begaan zijn -wat nog een vraag is – zorg er dan voor dat terreurorganisaties daar verdwijnen. Dat de mensen daar een rustig leven kunnen lijden, zonder dreigementen van deze terreurorganisaties. Zorg voor een juiste behandeling van vrouwen die zwaar onderdrukt worden in de Arabische maatschappij. Predik tegen geweld en niet voor de distructie van Israel. Want dat zal nooit gebeuren.
Zorg ervoor dat jullie gelden voor de opbouw van Gaza en de West Bank gebruikt wordt. Er is een heleboel CONSTRUCTIEF werk te doen’.

Shlomit Abrahamoff
Pardes Hanna
Israel

Iemand zin om hierop te reageren voordat ik het doe?

23 gedachten over “Reactie uit Israel

 1. Ik zou willen zeggen tegen die mevrouw: lees “De andere kant van Israel” van Susan Nathan eens. Het vast ook in Israel te koop.

 2. Ik ken Shlomit van eerdere forums. En het is nog steeds hetzelfde liedje. ” Ik heb Arabische vrienden, de arabische bevolking binnen Israel zijn ook slachtofer van de ’terroristen” Shlomit, je bent nog niets veranderd, en je wil het niet begrijpen.”terroristen die zich verschuilen tussen de burgers” en al die onzin nog al meer. het libanese dorp in Zuid libanon, waar gisteren 30 mensen (veelal kinderen) omgekomen zijn omdat het israelische leger op ze begon te schieten toen ze op de vlucht waren, had geen hezbollah strijders tussen hen in.je ben niet eens op de hoogte.

  Anja, dit is niet de moeite waard om op te reageren.Shlomit is een typisch voorbeeld van ” de linkse zionist”. Ze vinden zichzelf geen rascisten , want ” ze hebben arabische vrienden”.
  En nog een beetje nieuws over die ‘israelische arabieren” (mensen als Shlomit kunnen het woord palestijn niet door hun strot krijgen). hier zeggen ze dat wat men in gaza kan verdragen, zij ook kunen verdragen. Er zijn meerdere palestijnse dorpen hier in het noorden geraakt, en ik heb gehoord dat men de scherven om hun nek hangt.We maken ons hier niet zo druk, wat gebeuren moet , moet gebeuren.

 3. Deze vrouw kan niet anders reageren. Want als ze Palestijnen een bestaansrecht erkent, is haar rede van bestaan afgelopen. Haat naar Palestijnen is voor haar een rede van haar leven in Israël. Met zo’n iemand is dus ook geen zinnig gesprek te voeren.

 4. Lees net dat een journalist van Al jazeera, Elias Karam uit Nazareth, is gearesteerd door de Israelische politie. Elias doet de hele dag al verslag vanuit Akko en Haifa.

 5. Misschien hebben we hier meer aan.

  Zaterdag, 15 juli 2006, 12u35

  Verklaring van het Politiek Bureau van de Communistische Partij van Israël

  Donderdag 13 juli 2006

  http://www.maki.org.il , mailto:info@maki.org.il

  Voor een onmiddellijk staakt-het-vuren!

  Voor de terugtrekking van de Israëlische soldaten uit Gaza en Libanon!

  Bommen veroorzaken rampen en verhinderen de vrede!

  De waanzinnige acties onder leiding van de generaals van het Israëlisch leger en de politiek die kortweg neerkomt op “Geen onderhandelingen!” van eerste minister Olmert en minister van Defensie Peretz keren zich als een boemerang tegen de burgers van Israël.

  De oorlog die al twee weken woedt in de Gazastrook en die tot dusver al vele tientallen Palestijnse mannen en vrouwen het leven kostte, en de oorlog die nu tegen Libanon is ontketend, zullen de situatie van de inwoners van Israël nog meer destabiliseren. Tot vandaag vielen daarbij ook al elf Israëlische soldaten en een vrouw.

  In plaats van een lokale onderhandelbare oplossing te zoeken voor het probleem van de vier gegijzelde Israëlische soldaten, stort de regering (van de Kadima-partij en de Partij van de Arbeid) Israël in een verbijsterende oorlog tegen de Palestijnen en tegen Libanon.

  Wij waarschuwen voor de vreselijke gevolgen van de invasie in Libanon en de geplande aanval tegen Syrië, die beide gecoördineerd worden door de regering Bush: ze leiden regelrecht naar een veralgemeende regionale oorlog.

  Het Politiek Bureau van de Communistische Partij van Israël eist dat de regering Olmert zo snel als mogelijk ingaat op de voorstellen tot een staakt-het-vuren in het noorden en het zuiden van Israël, zodat er op het terrein een einde komt aan de bombardementen van de luchtmacht en de artillerie, aan de slachtingen onder de burgers en aan de honger van de kinderen. We eisen de stopzetting van de belegering van Gaza, de opening van handelswegen en de toelating voor een ongehinderde en ononderbroken toestroom van voedsel, medicamenten en brandstof voor de Palestijnse bevolking uit de Gazastrook, want die dreigt slachtoffer te worden van een humanitaire ramp.

  De Communiste Partij van Israël herhaalt dat de politiek van bezetting, bombardementen en listig voorgewende “toenadering” het leven en de toekomst van de twee volkeren, het Israëlische en het Palestijnse, in gevaar brengt. Deze politiek maakt zich schuldig aan oorlogsmisdaden tegen de volkeren van Palestina en Libanon en bedreigt de veiligheid van de inwoners van de Israëlische stad Sderot en van de mensen die dichtbij de noordelijke grens wonen.

  Wij doen een oproep aan alle vredelievende mensen, Joden en Arabieren, om nog intenser te vechten voor een politieke oplossing gebaseerd op de ontmanteling van de kolonies, de terugtrekking van het Israëlische leger uit de sinds 1967 Bezette Gebieden, de oprichting van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad naast Israël en de goedkeuring van een oplossing voor het vluchtelingenprobleem in overeenstemming met de VN-resoluties”.

  Alleen de terugtrekking van de Israëlische soldaten uit Gaza en uit Libanon en een rechtvaardige en duurzame vrede kunnen de slachting doen ophouden en de veiligheid van alle volkeren van het Midden-Oosten verzekeren.

  Deze organisatie verdient onze steun.

  afkomstig van:http://www.pvda.be/

 6. Volgens mij plaatsen die Libanese terroristen expres vrouwen en kinderen op strategische plekken. Die zijn namelijk toch niets waard voor hen; maar zo worden ze toch steeds zieliger gevonden in de wereld.

 7. 6 Koen

  Waar uit blijkt dat ze niets om vrouwen en kinderen geven, je suggereert het toch, plaats even een bronnetje erbij.
  Waar uit blijkt, of jou post wel klopt.
  Anders inscha´Allah breng het verstand.

 8. Al zo lang als ik leef (en dat is best lang) bestaat het Midden-Oostenconflict. Een gigantisch complex en gevaarlijk conflict, vanwege de vele religieuze, historische, sociologische, culturele en politieke implicaties en dwarsverbanden. Niet alleen voor het Midden-Oosten zelf, maar voor de hele wereld.

  Ooit kreeg ik een bedankje van een aardige Somalische mevrouw. Ik zei dat dat niet nodig was. Maar zij zei, dat als zij hier had gewoond en ik vanuit Somalië naar Nederland was gekomen, ze er niet zeker van was geweest dat ze ook maar een poot voor me zou hebben uitgestoken.

  En zo werkt het natuurlijk ook. Ik ben er echt niet zeker van dat als ik in de omstandigheden leefde van Schlomit, ik niet dezelfde emoties en argumenten zou hebben als zij en waarschijnlijk de meeste mensen in haar omgeving. Ik kan het me eerlijk gezegd voorstellen, net zoals ik me ook de wanhopige reacties van Palestijnse vrienden zo goed kan voorstellen.

  Ook aan de reactie van Schlomit kun je zien dat het Midden-Oostenconflict letterlijk muurvast zit. Ook al lees ik in haar brief ook wat ik elders al las: als de gewone mensen het mochten oplossen, konden oplossen, hadden kunnen oplossen, was het best op te lossen. Maar dat gaat niet (meer), daarvoor is het conflict allang te sterk vergiftigd en verhard. In mijn beleving is het daarom van enorm belang dat de rest van de wereld, de gewone mensen die niet direct betrokken zijn, van zich laten horen.

  Je ziet, ook op Anja’s weblog, dat een groot deel van de reacties van de ‘buitenwereld’ zelf ook voornamelijk wordt ingegeven door de complexiteit van het conflict en dat mensen zich bijvoorbeeld laten leiden door schuldgevoel jegens het joodse volk, of religieuze sympathie of antipathie, of culturele verschillen, of eigen angsten, etc. In het groot zie je dezelfde verlamming bij de Nederlandse regering, die ook nog eens politieke belangen niet op het spel wil zetten. Ook in de buitenwereld, dus buiten Palestina en Israel, betrekken mensen dus dezelfde stellingen en bevechten elkaar met woorden en argumenten. Er lijkt aan weerskanten zo weinig bereidheid, oplossingsgericht te denken.

  Ik ben er met mijn boerenverstand ten diepste van overtuigd, dat alle pijn in dit conflict, door de religie, de historie, de culturen, de enorme politieke belangen, niet is op te lossen. Misschien wel nooit. Of alleen als er op het meest urgente niveau, het humanitaire en het (grond)politieke, eerst een oplossing wordt gemaakt. Dus heeft het in mijn beleving ook helemaal geen zin, alle achterliggende factoren en argumenten er steeds bij te halen. Met andere woorden, wil je het oplossen dan moet je beginnen met de schending van de grondwaarden, de mensenrechten, vastgelegd in talloze vrijwillig gemaakte internationale rechtsafspraken en wetten.

  Ik heb als gewone burger geen mening over de achterliggende conflicten en belangen. Of liever gezegd, ik heb wel een mening maar wat doet die ertoe. Maar ik heb een uitgesproken mening over de huidige agressiepolitiek van de staat Israel en de landen die Israel steunen (dus ook Nederland): op dit moment worden zowat alle rechten van Palestijnse burgers verkracht en dit moet onmiddellijk stoppen. Want hun rechten zijn ook mijn rechten. Terug naar de onderhandelingstafel, dus, zeg ik als gewone burger. Motto: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

  Ik wens Schlomit toe dat er snel een tijd zal komen waarin ze haar haat en alle redenaties die ze nu nodig heeft, los mag laten. Haar wens om een gewoon leven te mogen leiden zonder voortdurende bedreiging is volstrekt legitiem. Dat wens ik ook de Palestijnen toe.

 9. Juist bij Arabische mensen zijn vrouwen en kinderen belangrijk.
  En dat weten de vrouwen en kinderen ook. Dat is anders dan de westerse media ons doen wil geloven.
  Ze hebben de plicht om vrouwen en kinderen te beschermen. Dus ook ik heb dat. Ieder kind of vrouw die aangevallen wordt, zal verdedidigd worden.

 10. Het vast zetten van journalisten door Israël en ook Spanje is, omdat ze bang zijn voor de waarheid. Al Jazeera geeft eerlijke informatie over Midden Oosten. Al zijn de beelden, die getoond worden, gruwelijk. In Nederland durven/willen ze die beelden niet laten zien. Angst voor de waarheid? En ook omdat de mensen eindelijk met zijn allen tegen de neo-liberale media en politici, bedrijven keren. Houd de bevolking in het westen maar dom en laat ze maar spelen en genieten, dan hebben we schijn rust en vooral hun bezit is dan veilig gesteld, dat is wat ze willen.

 11. Het klinkt misschien raar.
  Van mij zetten ze er een groot hek er om heen, pakken de wapens van iedereen af, geven hun pijl en boog en laat ze dan mmar uitmaken hoe het zit.

  Gelijke wapens voor iedereen, is nu niet zo.
  Onschuldige slachtoffers tot een minimum beperkt, lees de berichten maar er zijn alleen maar onschuldige slachtoffers.
  De vijand in het gezicht moeten kijken dan zien ze dat het ook mensen zijn en geen rare wezens, van afstand is o,zo, makkelijk.

  Want wie is nu schuldig en wie niet, wie begon en wie stopt.
  Het is een ongelijke strijd, onderdrukte tegen de oppermachtige.
  Onderneem je actie dan is het ook weer niet goed.
  Onschuldigen dat zijn de mensen die op/in de straat leven en niets met een militaire tak of leger hebben, of het nu Libanees, Israelisch, Palastijns personen zijn, ze prediken voor het geloof te gaan, maar mij is ooit op school geleerd,”Gij zult niet doden”.
  Het was een tijd geleden maar miscchien begrijp ik het niet meer zo goed?

 12. Ja dat klinkt tamelijk raar, Luuk. Het is namelijk heel goed mogelijk, al moet je daar wel een beetje moeite voor doen, om de zaak te ontrafelen. We hebben tenslotte, om een vergelijking te maken die maar ten dele op gaat omdat vergelijkingen nooit helemaal opgaan ook op een gegeven ogenblik gezegd dat apartheid slecht was, voor zwarten, maar uiteindelijk ook voor witten, en we hebben partij gekozen.
  Dat kun je in deze zaak ook. Maar daarvoor moet je je wel een beetje verdiepen in hoe de verhoudingen liggen, en roepen zet er maar een hek omheen en laten ze het maar uitvechten is een zwaktebod. Wij zijn namelijk, of we het willen of niet, betrokken. Onze regering durft niet tegen de VS op, de VS staat achter Israel, de Palestijnen hebben geen grote macht achter zich. Dat zijn zaken die meespelen, als je eenmaal de durf hebt om je er werkelijk in te verdiepen. Als je dan toch al een mening wilt hebben, zorg dan tenminste dat je weet waar je het over hebt. Op dit weblog vindt je al een boel materiaal om daar aan te beginnen, en denk je, zoals sommigen, dat dat te eenzijdig is, dan ga je ook maar elders zoeken.

 13. Je moet wel heel erg dom zijn om zoiets te schrijven. Wat denkt ze nou wel? Het wordt op deze manier juist doorzichtiger: Shlomit Abrahamoff is onderdeel van de propagandamachine van de zionisten.

 14. Klopt Anja,

  Als je goed leest, weet je dat ik een keuze heb gemaakt.
  Probleem is, wie steunt wie en hoeveel macht(wapens,geld) hebben deze.
  De machtigen hebben het zo goed als voor het zeggen en de mindere moeten maar overleven en slikken of stikken.

  Waar eindigd dit en hoeveel gewone mensen moeten er nog sterven voor er enig verstand ontwaakt.

  Ik kan mij er wel in verdiepen maar dat brengt hier volgens mij niet de oplossing dichterbij.
  Hoop alleen dat dit spoedig eindigd voor alles kapot gebombardeerd is en het weer opnieuw opgebouwd moet worden.

 15. @Farshad
  Het lijkt me dat Shlomit Abrahamoff gewoon is wat ze zegt dat ze is. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat 1 of andere regeringsorganisatie haar verzonnen heeft als onderdeel van propaganda inspanningen.
  Eerst maar eens beter nadenken voor je wat schrijft, beste Farshad!

 16. Dag allemaal,

  First of all. Farshad ik zou graag willen dat je het woord ‘zionisten’ niet zou gebruiken, want daar gaat ’t nu niet over. Overigens, zionisme heeft niks met de schendingen van mensenrechten te maken, er zijn heel wat pro- palestijnse zionisten die alles doen om voor de palestijnse kwestie op te komen.

  Ik ben ooit bij een bijeenkomst geweest dat over genocide ging. Er waren heel wat genocide- deskundigen. Wat mij bij is gebleven is dat er een rode draad loopt in al die genocides, van Rwanda tot het voormalig Joegoslavie: Er waren populistische leiders en deze leiders werden gesteund door populistische media.
  Zelf in Rwanda was het zo, men verspreidde radiotjes onder ’t volk, via deze radiotjes werden mensen aangemoedigd om mee te doen in de waanzin.
  Daarom denk ik dat ’t heel belangrijk is om vooral niet uit ’t oog te verliezen hoe belangrijk verantwoordelijke leiders zijn en hoe belangrijk ’t is om een onafhankelijke media te hebben.

  Ik weet niet of ik dit nu al mag zeggen, maar ik vermoed dat er een genocide aan de gang is, zowel in Libanon als in Gaza.

 17. Prima Koen. Dit hele forum is een smerige moslimbende, een kudde landverraders van de bovenste plank.

 18. Of Schlomit een deel van de ’propagandamachine’ is, Farshad, of gewoon een Israëlische burger is die slikt wat de propagandamachine haar wil laten geloven zou ik maar in het midden laten, dat weet je niet.

  Ik wil nog even terugkomen op het verhaal van Schlomit. Ook al vindt Trees, die haar kennelijk al vaker in discussies is tegengekomen dat niet meer de moeite. Ik denk ook niet dat het helpt, maar wil wel een keer mijn tijd besteden aan een antwoord.

  Schlomit, jij beschuldigt onder andere mij dat ik geen grein verstand heb van wat zich in het Midden-Oosten afspeelt. Dat is om te beginnen al onzin. Ik werk niet voor niets al tien jaar in de Gazastrook, heb vier boeken geschreven en zelfs het NIW en aanverwanten, die zulke boeken met een vlooienkam doornemen op zoek naar wat ze er tegen kunnen hebben kwamen op niet meer dan een spelfout. Ik heb me goed gedocumenteerd, onder andere bij de Israëlische historici, ik heb er altijd voor gezorgd zowel Israëlische als Palestijnse bronnen te gebruiken. Mijn jarenlange werk in Gaza en mijn bezoeken aan de Westoever, en ook aan Palestijnse gemeenschappen binnen Israel geeft me bovendien veel inzicht in de positie van Palestijnen, waar de gemiddelde burger van Israel, de goeden niet te na gesproken, helemaal geen flauw benul van heeft. Wie in Israel woont en meer wil weten over de Palestijnen moet zijn best doen. Gaza kom je om te beginnen al niet in, behalve als soldaat en voor enige tijd als kolonist, en ook die hebben geen idee. Als je meer wilt weten moet je je bronnen zorgvuldig opzoeken. Die zijn er wel, ook onder de kritische Israëli’s die ik vaak presenteer op dit weblog: Uri Avnery en Gush Shalom, Ran HaCohen, Gideon Levy en Amira Hass, in zekere mate ook Akiva Eldar van Haaretz, de mensen van News from Within, zoals Michael Warschawski, historicus Ilan Pappe, Tanya Reinhart, moedige Israëli’s die het aandurven om tegen de stroom in te zwemmen en die wel de moeite doen om contact te maken met Palestijnen en met hen samen te werken.

  Als je zoals ik de Palestijnse kant erg goed kent, dan weet je ook meteen wat een onzin het is als jij schrijft dat Hamas (met een m, Schlomit) ’zich in geen enkele mate interesseert voor het Palestijnse volk’. Hamas is het Palestijnse volk. Onder andere. Hamas is niet voor niets door dat Palestijnse volk met een ongekend goed verlopen en democratische verkiezing (onder toezicht van internationale waarnemers) verkozen. De redenen daarvoor heb ik op dit weblog al meerdere keren aangegeven, met fundamentalisme heeft die verkiezingsuitslag weinig uitstaande. Maar dat zou je kunnen weten. De opmerking dat ze zich ’onder de burgerbevolking verschuilen’ is net zo’n onzin. Ze zijn de burgerbevolking. En nog een domme, Schlomit, Israel heeft schuilkelders, Gaza niet. Het Israëlische leger had ook niet zoveel Hamas mensen kunnen ’liquideren’ als ze zich verstopten, daar hoef je zelfs niet veel voor te weten.

  Ik ben niet speciaal een aanhanger van Hamas, ook dat mag ondertussen bekend zijn. Maar om de hele handel af te doen als ’moordenaars, terroristen en leugenaars’ is ook al weer ruimschoots te simpel. Als je de recente geschiedenis hebt gevolgd dat weet je dat Hamas in principe de draai al had gemaakt van gewapend verzet naar politiek verzet, net als Fatah daarvoor, dat ze een wapenstilstand hebben afgekondigd die ze 17 maanden hebben volgehouden. Er valt met Hamas heel goed te praten. En zoals je landgenoot Uri Avnery stelt, die wel met de leiders van Hamas om de tafel is gaan zitten, de beste vrede maak je met je vijand, niet met je vrienden.

  Dat wil jij kennelijk allemaal niet weten omdat het niet in je vijandbeeld past. Zo kom je ook met de nieuwste mythe aanzetten: dat Israel zich teruggetrokken zouden hebben uit Gaza. En dan die ondankbare Palestijnen, tja, wat is er toch mis met die lui, zouden dan ’als stank voor dank’ en ook nog doelgericht kinderen en onschuldige burgers bombarderen.
  In de eerste plaats is die ’terugtrekking’ uit Gaza net zo’n mythe als destijds het ’genereuze aanbod van Barak’ waar die ondankbare Palestijnen ook al niet intrapten. Gaza is volledig belegerd, omsingeld, ondanks het feit dat de veel te dure en moeilijk te verdedigen nederzettingen zijn ontruimd – gelijktijdig met de uitbreiding van de nederzettingen op de Westoever overigens, dat is je misschien ook ontgaan. De aard van de bezetting is veranderd, de techniek ervan ook, de bezetting zelf niet. Ook dat is ruimschoots hier op mijn weblog aan de orde geweest, behalve dat ik het in Gaza zelf heb waargenomen. De levenstandaard van die ondankbare Palestijnen dook na de zogenaamde ontuiming naar een nieuw dieptepunt.

  De Palestijnse bevolking is in verzet tegen de bezetting, niet alleen Hamas, iedereen. En inderdaad, er worden zelfgemaakte Kassem-raketten afgeschoten, vooral sinds de wapenstilstand een farce werd, toen het Israëlische geweld, liquidaties waar veel burgerdoden bij vielen gewoon doorgingen. Dat die primitieve raketten ’duidelijk gericht’ zijn is ook al weer zo’n sprookje. Ze komen tamelijk lukraak neer, en al veroorzaken ze uiteraard wel veel schrik, er is heel weinig schade mee aangericht, juist omdat ze niet bestuurbaar zijn.

  En nog een kleinigheid, het geld dat van onze Stichting naar Gaza gaat wordt heel zorgvuldig, tot de laatste shekel, besteed aan de hulp voor gehandicapten, waarvan er dankzij het Israëlische geweld weer een heleboel nieuwe zijn. Ga mij niet vertellen dat dat geld (of het geld dat de EU geeft aan de UNRWA) naar wapens gaat. Ik zit daar met mijn neus bovenop, jij niet.

  Die vrienden van jou onder de Arabische bevolking laat ik maar aan Trees over, die zelf in een Palestijnse gemeenschap in Israel woont. Ja, daar zijn vast wel mensen bij die het allerliefst in goede buurtschap en in rust met de joodse bevolking willen leven. Feit is wel dat de Palestijnse staatsburgers stelselmatig als tweederangsburgers worden behandeld, ook dat is zo uitvoerig gedocumenteerd dat je wel ziende blind moet zijn om dat niet te weten. Dus als jij als Israëlisch staatsburger graag in vrede met je Palestijnse landgenoten wilt leven, dan is dat waar je het eerste wat aan zou kunnen doen. Protesteer bij je regering tegen de tweedeling in Israel, de vaak letterlijke scheidslijn binnen de bevolking op grond van een etnisch/religieus gegeven. Dan maak je nog veel meer Palestijnse vrienden, en dan echte.

  Leuk dat je dochter op een school zit die in nauw contact staat met scholen in Palestijnse gemeenschappen. Ooit over nagedacht hoe het om te beginnen komt dat dat geheel aparte scholen zijn? Of vind je dat als Israëli al normaal? Wij hier noemen dat apartheid.

  Laatste punt: jij maakt geen enkel onderscheid tussen verzet tegen een bezetting, volgens het internationaal recht onder de omstandigheden geheel legitiem, en terrorisme, de aanvallen op burgers die ik ook afwijs. Dat doet jouw regering ook: elke vorm van verzet, zelfs ongewapend verzet, af doen als terreur en met staatsterreur beantwoorden. Kijk even naar het gigantische aantal Palestijnse politieke gevangenen, van wie velen zonder enige vorm van proces zijn opgesloten. Jouw gedachte, dat de ’terreurorganisaties’ te bestrijden zouden zijn, los van ’de bevolking zelf’, komt regelrecht uit de koker van jouw regering, die jou wijsmaakt dat al die bombardementen waarbij zoveel burgers omkomen echt werken om de ’terroristische infrastructuur’ te vernietigen. Dat werkt dus van geen kant, want het verzet zit hem in de gehele bevolking, niet alleen in regeringsgebouwen die je op kunt blazen of alleen bij de leiders die je kunt vermoorden. Hoe meer doden, hoe vaster Hamas in het zadel komt, hoe eendrachtiger de gehele bevolking in hun verzet. Dit zou ondertussen duidelijk moeten zijn: Israel heeft een geavanceerd leger, met de modernste wapens, en met heel veel geld en wapentuig uit de VS. Je kunt wel doden, en nog eens doden, en nog eens doden. Je krijgt er nooit een onderdrukt volk mee op de knieen. Zelfs niet met uithongering. Karen Koning, van de UNRWA heeft het al gezegd, de vechters van nu zijn de kinderen van de eerste intifada. De kinderen van nu, die dagelijks in hun bed plassen van angst, zijn de vechters van morgen. Ook het machtige leger van Israel kan dat niet verhinderen. Integendeel. Zolang het enige antwoord van Israel is om nog meer wapens in te zetten en nog meer geweld te gebruiken, zullen ze omringd blijven door vijanden, inderdaad. Hoe lang denk jij dat dat zo door kan gaan? Zou je niet eens op het idee kunnen komen dat dit de manier niet is?

  En jij wou nog twijfelen aan de vraag of ik wel begaan ben met het lot van de Palestijnen? Hou toch op, Schlomit. Haal het bord van je kop. Ik doe niet anders.

 19. @ 20 Maria

  Prima Maria, Landveraders verraden hun land en meestal in oorlogstijd.
  Nou zijn moslims geen land maar een geloof en er is hier geen oorlog, dus wat is het verraad van de bovenste plank.
  Of is de schoolvakantie aangebroken en heb je niets te doen 😀

 20. @ 22 sahbi elboehalie

  Meteen de hele opmerking van Maria ontkracht. Ik nam de opmerking eigenlijk niet eens serieus, maar de reactie van u laat de stupiditeit zien van een dergelijke opmerking. Laat dit een teken zijn voor andere, onnozele opmerkingen die in de toekomst zullen volgen.
  De groeten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *