De speech die niet werd uitgesproken

Khaled Abu Zaid, onze vriend en collega in Gaza, oprichter van het centrum voor gehandicapten dat wij van Stichting Kifaia ondersteunen, zou vandaag in Nederland zijn geweest, met zijn zooontjes. De visa lagen klaar. Maar de grens is nog steeds dicht en ging ook gisteren niet open. Dit is de speech die hij zou hebben uitgesproken op het Museumplein.



Lieve broeders, zusters en vrienden,

De menselijke sympathie van de Europese landen met het Palestijnse volk zijn teken van hun beschaving ten opzichte van anderen in de wereld. De Europese landen staan bekend om hun solidariteit en hun betrokkenheid bij de gebeurtenissen in de wereld. Wat Europa biedt aan charitatieve hulp en persoonlijke ondersteuning is een bewijs van die beschaving.

Wij, afkomstig uit de hulpverlenende instanties in de Gazastrook en Palestina in het algemeen waarderen deze giften en onophoudelijke betrokkenheid in hoge mate. We zijn hoopvol dat deze hulp toe zal nemen onder de huidige omstandigheden die steeds erger worden in Gaza. Zelfs de meest basale middelen van bestaan raken op.

De zaken worden verergerd door de barbaarse agressie waarmee Israel tekeer gaat tegen alle doelwitten: kinderen, burgers, humanitaire instellingen, medische centra, ambulances, het Rode Kruis, de infrastructuur, de electriciteit, water en zelfs gehandicapte mensen. Banken wordt het niet meer toegestaan geld over te maken dat de Palestijnen en hun organisaties nodig hebben.

Het werk van die organisaties is het enige dat nog een straaltje hoop geeft in het leven van noodlijdende mensen, de enige die hen kan voorzien van medische hulp, voedsel, onderdak en andere zaken. Al die diensten kunnen alleen voortbestaan door jullie hulp en jullie ondersteuning van humanitaire doelen.

Over de gehele wereld zijn mensen afhankelijk van de hulp van hun broeders, zeker nu in deze moeilijke fase, hulp die onmisbaar is in de wederopbouw. Die noodzakelijk is voor de samenwerking, voor vreedzaam met elkaar samenleven in een rechtvaardige wereld die nu bedreigd wordt door conflicten veroorzaakt door achterlijke ideologieen en onederdrukkende regimes die het terrorisme in de wereld veroorzaken.

Wij waarderen jullie solidariteit met ons in Palestina en vooral in de Gazastrip enorm. De burgers proberen te overleven in een gevangenis, met hun zorgen en verdriet door het voortgaande bloedvergieten onder de ogen van de wereld. De crisis wordt steeds gecompliceerder, we zien tanks hier en daar.. de wereld lijkt om ons heen in te storten, het aantal martelaren stijgt.

Er is niet genoeg electriciteit, water is alleen af en toe te krijgen en duur geworden, voor sommige mensen een luxe. Honderden gezinnen krijgen helemaal geen electriciteit meer. Daardoor komen veel patienten in gevaar, die niet meer behandeld kunnen worden. Zoals kinderen met hersenbeschadigingen die behandelingen nodig hebben om ze in leven te houden.

Het leven in Gaza lijkt een tragedie te zijn geworden. Ik wil mijn speech niet te lang maken. Ik heb niet zoveel te zeggen, behalve dat we jullie vanuit het diepst van ons hart bedanken voor jullie medeleven en jullie menselijkheid.

7 gedachten over “De speech die niet werd uitgesproken

  1. Dear Khaled,
    Thank you for your letter, your speech.
    I promise you that I will read this speech to audiences the whole year, wherever I am and even it is not suitable for the content or the audience: I will forward yourmessage.
    You are my friend, my soulmate, my buddy, my compagnon. I will be yours always and will be behind your people.
    With love, Jan

  2. De publieke omroep NOS heeft weer eens duidelijk gemaakt waar de journalisten staan wat het beleid van Israel betreft.
    Op RTL werd weliswaar slechts kort bericht over de demonstratie in Amsterdam en ging men uit van 2000 tot 2500 deelnemers.
    De NOS stelde het aantal bij tot 1500 en liet, zoals eigenlijk wel te verwachten, vooral zien dat er anti-joodse leuzen en “weg met Israel” werd geroepen, hetgeen natuurlijk onverstandig is maar daarom de organisatie niet aangerekend mag worden. Nota bene “Een ander joods geluid” was deelnemer en dat Hedy d’Ancona, zelf joods tot de sprekers behoorde werd natuurlijk ook niet vermeld. Het kwaad is weer geschied, “tegenstanders van de politiek van Israel zijn voornamelijk linkse extremisten”. Bah, we hebben niet alleen een “botte” regering maar ook nog eens botte NOS. En dan te weten dat de NOS dagelijks wordt verweten dat het een “links” bolwerk is. Wat woont er toch allemaal in ons landje?

  3. En om het standpunt van de VS nog eens duidelijk te maken:

    Dit lees je vandaag in Haaretz:

    Report: U.S. rushes precision-guided bombs to Israel.

    “A spokesman for the Israeli Embassy in Washington told the Times: “We have been using precision-guided munitions in order to neutralize the military capabilities of Hezbollah and to minimize harm to civilians. As a rule, however, we do not comment on Israel’s defense acquisitions.”

    http://www.haaretz.com/hasen/spages/741392.html

  4. Dat het bij RTL in verhouding beter gaat is niet per ongeluk, dat is Conny Mus persoonlijk. Die heb ik ook ter plekke leren kennen en ik vind dat hij het fantastisch doet, ere wie eer toekomt. Het punt is dat Mus, hij zei dat ook tijdens een forum over de media en het Midden Oosten van de Dick Scherpenzeel Stichting, dat hij er van uit gaat dat een goede journalist beide zijden kan coveren. Dat doet hij dus ook.
    Het probleem met veel andere kranten en tv programma’s is dat ze een aparte verslaggever hebben voor de Israelische kant, die zich zelden over de grens waagt naar de Palestijnse gebieden. Dat moet dan worden gecovered door een ander, zoals bijvoorbeeld Joris Luyendijk dat heeft gedaan. Dat heeft wel tot gevolg dat wanneer er commentaar wordt gevraagd, en dat wordt gegeven door de verslaggever die wel thuis is in Israel maar helemaal niet in de Palestijnse gebieden, zoals Eddo Rosenthal voor de NOS, je haast vanzelf een vertekening krijgt in het beeld. Leve Conny Mus dus, die het al vele jaren volhoudt, gelukkig.

  5. Dear Jan :
    Above everything else, we would like to send our greetings and our gratefulness to all our friends in Holland for supporting us. we are really proud of having great friends like you all as you are along sharing us our feelings and standing with us in all our ceremonies that support the Palestinian people. your efforts are remarked and taken into consideration by the Palestinian people as whole that touches your human sense in being back to back defending the Palestinian rights within these hard conditions
    yours
    khaled

  6. Ahlan, Khaled, good to hear from you.
    The demonstration went very well, and there were thousands of people, more than we ever got together for a demonstration like that in difficult Holland. I think more and more people are beginning to understand what is really happening, and now dare to take a stand.
    The Israeli activist Adam Keller (he is the one that made our Anneke cry, as you can see on the picture) said that the people who were demonstrating were not the enemies of Israel but the real friends. He said, would you stop your friend if he would get in a car drunk and start driving? Would you stop a friend when he would do bad things? Of course you would. So history will show you are the real friends of Israel in the end.
    Not everybody agreed, because some people are too angry with Israel, but I think you understand.
    All my very best to you and love to all our friends.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *