Israel recht op verdediging?

Te gast: Mohammed Benzakour met een opiniestuk.

(Ik was een beetje te haastig met het plaatsen van dit stuk, Mohammed had het nog in de aanbieding voor een krant. Als het geplaatst is komt zijn stuk hier terug)

3 gedachten over “Israel recht op verdediging?

  1. Beste Mohammed Benzakour,

    Zeer helder en duidelijk geformuleerd. Dit is wat we nodig hebben in de discussie: heldere verwoording van zaken. De reactie van veel pro-Palestijnen is (begrijpelijk, maar contraproductief) om zich tegen de drogredenen van Israelische zijde te verweren. Je zou eigenlijk helemaal niet in moeten gaan op valse beschuldigingen.
    Wat vaak van Israelische zijde wordt gedaan is dat ze geen inhoudelijk antwoord geven op vragen, zoals hoe het (militaire) beleid van Israel te verklaren en te verantwoorden is. De reactie is dan vaak een drogreden. Er zijn vele vormen:
    -Het op de man spelen (zwart maken van de discussiepartner);
    -Pars pro toto (een Palestijn vermoordt een burger: alle palestijnenen zijn moordenaars;
    -Het uitvergroten van misdaden van Palestijnse zijde en het verduisteren van de eigen misdaden;
    -Het vergoeilijken van geweld enerzijds en verwerpen anderzijds;
    -Het beschuldigen van de tegenpartij van antisemitisme, zonder dat wordt gekeken naar de aard en inhoud van de kritiek;
    -Het te pas en te onpas gebruiken van de Holocaust als argument van vergoeilijking van hedendaags beleid (hoe verschrikkelijk en onmenselijk de Holocaust natuurlijk ook was)

    Wat men moet proberen is de zaken voor te stellen zoals ze zijn: wat is oorzaak, wat is gevolg? Wie is bezetter, wie verzet zich daar tegen? Wie heeft het machtige leger, wie slechts stenen en zelfgemaakte raketten? Wie valt welk land binnen? Wie annexeert land en wie probeert zich daar tegen te verzetten? Welk land mag zich wel en welk land mag zich niet verdedigen? Wie bouwt er een metershoge muur en waarom staat die op palestijns gebied?

    Het enige juiste dat men kan (proberen te) doen is keer op keer de discussie zuiver proberen te houden en de wereld wijzen op de feiten en niet ingaan op vage en vaak onzuivere retoriek. Er zal een tijd komen dat Israel zich niet meer alleen met holle frasen zal kunnen verdedigen en zich moet verantwoorden voor zijn daden.
    Die dag zal het land schromelijk door de mand vallen en de geschiedenis zal oordelen over de daden van vandaag. Ik hoop voor Israel dat op die dag zijn buren meer empathie en menselijkheid aan de dag leggen dan Israel nu voor zijn buren aan de dag legt.

  2. Citaat: “Het land schendt sinds 1976 in tal van opzichten de internationale rechtsorde.”
    Ongetwijfeld wordt 1967 bedoeld. Maar ik denk dat het al sinds de stichting van de staat in 1948 het geval is.

  3. Natuurlijk heeft meneer Benzakour gelijk.

    Wordt zo onderhand niet duidelijk, dat veel problemen, zowel landelijk als internationaal voortkomen uit een geobsedeerd gefixeerd zijn op economie?!
    Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen. Heeft men er één keer van geproefd, dan blijkt men toch al snel slaaf te worden van bezit, macht, aanzien, en is men dus niet meer vrij en onafhankelijk.Tegelijkertijd ontstaat de ANGST om deze (bezit, macht en aanzien) te verliezen.

    Zolang zij die de multimacht in handen hebben en over de multimiljarden beschikken hun gang kunnen gaan (en wie zal hen in GODsnaam stoppen?), zolang zullen wij nooit leren en ervaren om SAMEN-te-leven. Want alleen dát maakt gelukkig, geeft rust en vrede én vreugde. Want het hoofd scheidt, analyseert, is slim, sluw en geslepen. Het hart is verbindend, insluitend, synthetiserend, mededogend.
    De aandachttrekkers (minderwaardigheidscomplex), de machtswellustelingen (angsthazen) zullen nooit mededogen tonen. Nóóit. Zullen nooit gelijkwaardigheid betrachten, integendeel, zij gaan over lijken (zie bv. de “behandeling” van asielzoekers in Nederland).

    Wanneer laat de massa zich niet meer gebruiken om slaafs te luisteren, om de winst voor de reeds multi-rijke nog verder te vergroten. Wanneer wordt zij wakker? Nee, zij is grotendeels wél wakker, maar … wanneer staat zij OP en komt zij in beweging en in AKTIE?!
    Martin Luther King: “Als jonge mensen verliefd worden, vervolgens kindertjes krijgen en dan voor de buis gaan zitten, ja dán kunnen kwade krachten hun gang gaan.”

    Deze kwade krachten zijn uitermate goed georganiseerd en hebben alles goed dichtgetimmerd. Hoe kunnen wij het tij dan keren?
    Door de wortels (van het kwaad) aan het licht te brengen!
    Want wortels gedijen in het licht niet; daar gaan zij dood. Daarom moeten wij vooral OPENBAREN. Dit aan het (dag)licht brengen van het kwade (het vieze en vunzige) roept enorme tegenkrachten op. Ga daarom voorbij aan de angst!
    Dit is wat met name meneer Benzakour en Anja doen: inzicht geven, openbaren. Daarom vind ik hen zeer moedige mensen, die wij niet kunnen, noch willen missen. Hun openbaren moet echter nog beter uit de verf komen; moet nog breder, nog ruimer geopenbaard. Zodat de machthebbers uiteindelijk begrijpen dat hun dagen geteld zijn (wat absoluut niet zonder slag of stoot zal gaan). Hoeveel oorlog willen wij nog??

    B. Maathuis, Almelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *