Nog eens Qana

(met update)

11911.jpg

Brief van Trees:
Hoi Anja,ik weet niet waar ik dit commentaar onder moet zetten, dus ik doe het maar zo. Ik zit tamelijk overstuur achter de computer op dit moment. We zitten te kijken naar wat er vannacht gebeurd is in Qana. Het dorp Qana waar in 1996 105 mensen omgekomen zijn door een Israelisch bombardement.

Vannacht om 1 uur hebben Israelische vliegtuigen Qana onder vuur genomen. Ze zijn de hele nacht doorgegaan.Tot nu toe zijn er 55 doden vlgs. Al Jazeera. Minimaal 25 van hen kinderen. Op Al Jazeera laten ze beelden zien van de reddingspogingen. Het ene kinderlijkje na het andere wordt onder het puin vandaan gehaald. Je ziet wat mensen lijken weghalen, verder is er geen hulpverlener te bekennen.

Even BBC gekeken die weer de Israelische spokesmen aan het woord laat. Die zegt dat Hezbollah volledig verantwoordelijk is voor deze slachting. Want ze schoten van hier uit missiles.

Het is ongelooflijk. Ook zegt men dat men de mensen had gewaarschuwd om weg te gaan. Terwijl men weet dat de wegen kapotgeschoten zijn, dat vluchtkonvooien onder vuur worden
genomen. Dat niet iedereen zomaar weg kan. De Israelische moordmachine gaat maar door. En kuttekop Rice vind het nog geen tijd voor een cease fire,en niemand durft deze moordmachine te stoppen. Schande voor alle politici die toekijken en niets durven doen. Schande voor iedereen die deze akties van Israel goed wil praten.

Palestijnen, Libanezen, die mogen vermoord worden. En Ellen, jouw opmerking is waardeloos, je snapt er geen bal van.
En hier klagen ze over katyushas? Hoe durven ze.

Trees

Haaretz vanochtend.

Update:
Volgens Haaretz waren het minimaal 54 doden in Gaza, waaronder 37 kinderen. Condoleezza Rice zegt dat het nu tijd wordt voor een staakt-het-vuren.

16 gedachten over “Nog eens Qana

 1. O en dan krijg ik hier reacties binnen op mijn posting van gisteren, Trees, dat het IDF mensen opbelt voordat hun huizen worden opgeblazen. Dat bewijst dat Israel beschaving heeft, want Hamas en Hezbollah bellen niet.

 2. Precies, ze waarschuwen de mensen, vervolgens snijden ze de mensen de weg af om te vluchten, men bombardeert, waar uiteraard altijd mensen bij omkomen. En vervolgens zegt men dat er een onderzoek wordt ingesteld. WAT VOOR ONDERZOEK (dit is schreeuwen). Het is toch duidelijk. Bij al die palestijnen, libanezen die vermoord zijn door Israel is het maar zelden tot een onderzoek gekomen, (denk aan Jenin, aan de strandmoorden, aan James Miller, de journalist die vermoord is in Gaza, aan Imaan Akmaz, het meisje in Gaza dat met 22 schoten om het leven is gekomen, de 13 vermoorde Palestijnen binnen Israel) Hier zijn onderzoeken naar geweest, en in geen enkel geval is er iemand voor gestraft, nee, nog gekker, men is er voor beloond, de soldaat die Imman Almas heeft vermoord heeft financiele compensatie gekregen, anderen hebben promotie gekregen.
  We willen die onderzoeken niet, we weten wie er schuldig is.

 3. Nog even vergeten te zeggen. De meeste slachtoffers van deze massamoord waren mensen die al op de vlucht waren. De meesten kwamen uit kleinere dorpen , en hadden een tijdelijk onderdak gevonden bij families uit Qana. Dus voor al die mensen die reageren met “ze waren toch gewaarschuwd”. Bulshit.

 4. Vreselijk weer deze aanval, en valt zeker niet goed te praten.
  Hetis een aanval van israel en niet van de Hezbollah.
  Het waren kinderen die gehandicapt waren en dus niet konden vluchten, schandalig!

 5. Hé Trees, Ik zag het net ook op het nieuws. Qana of all places! Hier kan zelfs minister Bot toch geen excuus meer voor bedenken?! Is de man blind of boosaardig, vraag ik me vaak af.

  Ik moest denken aan wat je zei tijdens de netwerk uitzending, dat je zo graag een gewoon leven wilde voor je dochters. Iedereen wil een gewoon leven, een doodsimpele wens. Hoe haalt Israel het in zijn arrogante kop dat het het recht heeft om mensen een normaal leven te ontzeggen?

  En Ellen heeft het inderdaad niet gesnapt. Kijk thuis eens om je heen. Wat zie je, behalve vier muren en een dak? Het kastje dat je van oma kreeg net voor ze overleed en waar je zo aan gehecht bent? De foto’s van je ouders aan de muur? De kamer waar je kinderen geboren zijn? Hun viltstiftekening op de muur waar je toen zo boos om bent geworden, maar waar je toch niet over heen hebt willen behangen? Muziek, boeken, herinneringen aan mooie momenten met vrienden? En de keuken, met de kruiden die je met zorg gekweekt hebt in de vensterbank, de herinnering aan geuren van het kerstdiner van vorig jaar?

  Stel je nu eens voor dat de telefoon gaat en een stem belooft dat alles straks met de grond gelijk gemaakt gaat worden. Alles. Je herinneringen, je veiligheid (sic!), je warmte. Ben je dan ook zo dankbaar dat ze je even hebben gewaarschuwd?

 6. In den Haag houden ze elke avond een wake , kunne we dat ook in amsterdam doen nu vandaag. hoe organiseer je dat???? Ik wordt Gek trees hou vol meid. En voor de libanesen een p[alestijnen ik weet het niet meer.

 7. lieve Trees
  Hoewel ik al een fijn beeld van je had via je bijdrage aan deze website, vond ik het leuk je te zien via de TV. Redelijk goed geinformeerd [o.a via hier] was er niets nieuws voor me, maar zo heeft het toch weer een groter publiek gezien.
  als ik al zie hoe hoog bij mezelf de tranen zitten,[ de stortbui tijdens de demonstratie was voor mij meer een geschenk [en goedkeuring] van de goden] enkel en alleen om de \’toestand in de wereld\’, want persoonlijk gaat het me heel goed, dan kan ik zo goed met je meevoelen met je frustratie. Jij die in het midden van dat alles leeft. Hoofdletters om te schreeuwen! Vet en dan op 48 punten!!!
  Ik wens je de moed om er af en toe even afstand van te kunnen nemen en te genieten van je prachtige gezin.
  We denken aan je.
  En walgen van het nieuws, maar kan het toch niet laten het telkens weer aan te zetten.

 8. Ik heb nagedacht, na verscheiden telefoontjes. Op korte termijn kan je toch niets organiseren, maar ik ga vanavond op de dam staan. Wie er komen wil kome ook. Om 2000 uur. Allemaal onze eigen privedemonstatie/wake Ik hoop dat ik niet alleen sta.

 9. Geweldig Ina. dat hebben we heir in sakhnin net ook gedaan. We begonnen met zijn tweeen en eindigden met 40 mensen. niet genoeg, maar beter dan niets

 10. Het is verschrikkelijk dat Israël ongestoord door kan gaan met het vermoorden van kinderen en onschuldige volwassenen. En dan durft Rice nog te beweren dat een staakt-het-vuren geen oplossing is. Het is zo overduidelijk dat er partij gekozen wordt, zoals altijd zijn de westerse landen pro-Israël. Het huis was te klein geweest als Libanezen of Palestijnen een VN post hadden beschoten/gebombardeerd of als zij één Israëlisch kind hadden gedood. Uiteraard ben ik tegen het vallen van onschuldige slachtoffers waar dan ook, maar het is helder dat een Arabisch mensenleven beduidend minder waard is dan een Israëlische in de ogen van de VS en veel Europese landen.
  Deze oorlog laat zien hoe Israël zonder enige gewetenswroeging kinderen doodt, dorpen met de grond gelijk maakt en dit waarschijnlijk niet eens alleen doet om beschietingen op het noorden van Israël te stoppen. Neen, ik vrees dat al deze acties erop gericht zijn om enige stabiliteit, enige opbouw van leger van een Arabisch land (in dit geval Libanon) teniet te doen en om Israël militaire superioriteit aan te tonen. Dit is hen erg gelukt, maar ook dat een bezettende macht, een regime dat een strikte apartheid hanteert, niet anders dan inhumaan is. Wanneer dan ook en waar dan ook.

 11. We waren met ongeveer 70 mensen, onverwacht veel. Goede sfeer, iedereen stil bijeen. Hoewel we eerst het gevoel hadden dat het niets zou helpen heeft het in ieder geval voor ons iets geholpen om de woede te kanaliseren .Politie kwam kijken maar maakte geen probleem ondanks dat het niet aangemeld was. Mijn man is in zijn eentje blijven zitten, bij kaarsjes, hij wil de nacht wakend doorbrengen.

 12. Ik vind het heel erg fantastisch dat je het gedaan hebt, Ina, en ik ben hartstikke blij dat er nog zo\’n groep mensen is gekomen. Ik was er niet, ik had een afspraak die ik niet af wilde zeggen. En ik moet een beetje op me zelf letten, wat ik aan kan. Het gaat me allemaal niet in mijn koude kleren zitten, net als jou niet.
  Ik denk dat het wel helpt, Ina, al kan ik dat niet zo beargumenteren. Elke werkelijke tegenbeweging begint met gewone mensen die zeggen: dit kan niet en dit mag niet. En die denken: al was ik de enige, al zag niemand het, toch moet ik nu laten weten dat dit vreselijk is en niet mag.
  Ik wil je even laten weten dat ik me heel dicht bij je voel al was ik er niet.

 13. Ik zag vanavond op de Belgische TV dat er vandaag in Brussel is gedemonstreerd tegen Israel door ca. 10.000 mensen, ook Nederlanders.

 14. Hi anja, perabuis staat mijn oude nick nog op mijn laatste mailtje, wil je het veranderen in ina. verder vond deze twee stukken op joods.nl de eerste is door hen vertaald.

  Milieuramp in oostelijk deel Middellandse Zee
  zondag, 30 juli 2006
  In het oostelijk bekken van de Middellandse Zee dreigt een enorme milieuramp. Door de bombardementen op de Jiyyeh energiecentrale op 13 en 15 juli zijn tientallen tonnen brandstof in zee terecht gekomen. Een groot deel ervan drijft nu voor de Libanese kust. Volgens de Libanese milieuorganisatie Green Line wordt Libanon, dat bekend stond om zijn schone milieu ongerept natuurschoon, niet alleen bedreigd door deze natuurramp maar ook door branden, groeiende afvalhopen en rondzwervend chemisch afval. “Israël doodt burgers, verwoest de infrastructuur en vernietigt daarbij ook nog de natuur van ons land,” aldus Green Line. “De uit de depots in Jiyyeh gestroomde olie staat nog altijd in brand en bedekt de hele omgeving met een laag vettige roet en as. Het vuur is zo heet dat treinwagons en het zand op het strand smelten.”

  De tot voor kort maagdelijk schone stranden en rotsen tussen Jiyyeh en Beiroet en tussen Tabarja en Chekka in het noorden liggen onder een dikke laag stinkende zwarte smurrie. Op dit moment is 70 km kustlijn door de stookolie vervuild, dat is ruim 30% van de totale kustlengte. Door de wind en de zeestroming drijft de vervuiling richting het noorden. In de historische haven van Biblos, 40 km ten noorden van Beiroet, drijven grote aantallen dode vissen en schaaldieren. In zee zwemmen is uitgesloten: het water is pikzwart. De Libanese kust is broedplaats voor de groene zeeschildpad, een bedreigde diersoort. De eerder deze maand uit het ei gekropen jonge schildpadjes zullen de tocht naar schoner water niet overleven. Ook andere vissoorten worden door de milieuvervuiling in hun bestaan bedreigd. Volgens milieudeskundigen kan het jaren duren voor het oostelijk Middellandse Zeebekken zich zal hebben hersteld.

  De Libanese minister van mileu Yacoub al-Sarraf noemt de olievervuiling de grootste milieuramp uit de Libanese geschiedenis. “We hebben niet genoeg materieel om zelfs maar te denken aan opruimen.” Al-Sarraf schat de kosten van het schoonmaken op minsten 50 miljoen dollar. “Maar omdat Israël ons de toegang tot zee belemmert kunnen we niet eens een begin maken.”
  http://greenline.org.lb/new/english/news20060727.html

  Wapens voor Israël via Nederland?
  donderdag, 27 juli 2006
  Farah Karimi, kamerlid voor GroenLInks, wil opheldering van de regering over mogelijke wapentransporten naar Israël. Aanleiding zijn geruchten over de landing, vrijdagmiddag, van vier zwaarbeladen vrachtvliegtuigen op vliegveld Soesterberg. Als de geruchten waar zijn, moet Nederland volgens Karimi deze transporten stoppen. Over het algemeen kunnen bevriende naties wapens doorvoeren zonder vergunning. Daarop kan echter een uitzondering gemaakt worden, zodat deze transporten aan de criteria moeten voldoen die gelden voor wapenexport. Nederland levert in principe geen wapens aan landen die in een conflict verwikkeld zijn.

  Karimi werd getipt door mensen die de aanwezigheid van de vrachtvliegtuigen ‘heel ongebruikelijk’ vinden. De tipgevers zeggen dat het wel eens wapenleveranties aan Israël naar Israël zoude kunnen zijn. Karimi zegt niet verbaasd te zijn als die uit Amerika afkomstig zijn, gezien de geschiedenis van wapentransporten naar Israël.

  Karimi is ook benieuwd of via andere Nederlandse vliegvelden en havens wapens en munitie naar Israël zijn doorgevoerd en wil snel antwoord van de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris voor Economische Zaken. ”Als Nederland actief meewerkt, is er alle aanleiding om in actie te komen.”

  Sinds de Bijlmerramp van oktober 1992 is bekend dat Schiphol een zeer belangrijke luchthaven is voor El Al. Het toen verongelukte toestel van de Israëlische maatschappij had ook defensiematerieel aan boord. Daarna werd duidelijk dat Israël veelvuldig met militaire vrachtvliegtuigen Schiphol aandoet.

  Tijdens de Jom Kipoeroorlog in 1973 fungeerde Nederland in het geheim als doorvoerland voor Amerikaanse wapentransporten naar Israël. Minister Vredeling van Defensie had daar toen toestemming voor gegeven. Het toenmalige kabinet-Den Uyl trok die steun echter weer in toen de Arabische landen met een olieboycot dreigden.

  Bron: Het Parool, 27 juli 2006

 15. Wat bemoedigend al die initiatieven, avondwake, demonstraties. Ik zoek ook steeds wegen om mijn verbijstering en afschuw te uiten. Ik ga een rouwband om doen zolang de bombardementen voortduren. Wie doet ermee!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *