NEDERLAND: WIE ZWIJGT STEMT TOE

NEDERLAND: WIE ZWIJGT STEMT TOE

Stop de humanitaire crisis in het Midden-Oosten

Burgers aanvallen is een misdaad. In Libanon, Gaza en Israel worden vooral burgers het slachtoffer van het aanhoudende conflict. Het bombardement op Qana is daarvan het trieste hoogtepunt. Een staakt-het-vuren is de enige manier om hen te beschermen.

Wij veroordelen het geweld van alle partijen tegen de burgers. Israëls recht om zich te verdedigen tegen aanvallen van Hezbollah geeft geen vrijbrief om buitenproportioneel geweld tegen de bevolking te gebruiken, zoals het bombarderen van woonwijken. Het stelselmatig schenden van het internationaal recht heeft geleid tot een humanitaire crisis in Libanon en Gaza.

De Nederlandse regering verspeelt in onze ogen haar geloofwaardigheid als voorvechter van het internationaal recht, zolang zij stilwijgend het recht van de sterkste tolereert. Een onmiddellijk, onvoorwaardelijk en volledig staakt-het-vuren is de enige manier om burgers bescherming te bieden. VN-secretaris generaal Kofi Annan heeft hiertoe opgeroepen. Wij verlangen van de Nederlandse regering dat zij haar stem verheft en deze oproep ondubbelzinnig steunt.

REGERING: LAAT U ZIEN.
REGERING: SPREEK.

CORDAID, Defence for Children International, Een Ander Joods Geluid, ICCO, OXFAM-NOVIB, Het Haags Vredesplatform, Meeting the Enemy, Pax Christi, Stichting Israelische Mensenrechtenorganisaties SIVMO, Stichting Kifaia, United Civilians for Peace (UCP), Werkgroep Keerpunt

(Verscheen op 3 augustus 2006 als advertentie in Trouw)

6 gedachten over “NEDERLAND: WIE ZWIJGT STEMT TOE

  1. @Anja, Als ik hierop mag reageren, ik ben het niet eens met deze formulering ” Israëls recht om zich te verdedigen tegen aanvallen van Hezbollah”
    wie dit leest en niets weet van wat er gaande is dis zou gelijk in zijn hoofd hebben dat de agressor Hezbollah is en de onschuldige partij die niks anders doet dan zich te verdedigen is israel, wat helemaal niet het geval is, en men heeft het dan over verheffen van stem dan mag wat mij betreft ook een goede formulering gebruikt worden die een goede beeld schetst van de drama in het MO.

  2. Alle bijdragen in deze zin (kunnen) helpen, al was het alleen maar vanwege de publieke opinie.
    Alleen zou ik het bombardement op Qana liever “het trieste dieptepunt” noemen, dan het hoogtepunt.

  3. Jalal, in elke gezamenlijk opgesteld manifest zitten zinnen die ik als ondertekenaar anders zou zeggen, en je hebt zeker een punt. Jawel Olav, ik zou dieptepunt ook beter vinden. Maar het is mosterd na de maaltijd. Het is sowieso altijd al een wonder als je met zo\’n club eigenzinnige mensen een gezamenlijke tekst weet te produceren. Dan moet je je houden aan het gemiddelde dat iedereen aankan. Dit is altijd een beetje het dilemma als je probeert een bredere coalitie bij elkaar te krijgen, je kunt niet te ver voor de troepen uit gaan rennen zonder je achterban te verliezen, en soms moet je dan een redelijk compromis sluiten. Als het aan mij had gelegen had ik er ook in vermeld dat de Palestijnen en de Libanezen net zo goed het recht hebben zich te verdedigen. Maar ik kan me er goed in vinden dat zo\’n brede groep, en niet alleen maar de usual suspects van links en de bekende actiegroepen zo ver is gegaan om deze advertentie te willen zetten. Ik vind het een belangrijke stap. En het is te merken aan de reacties: het heeft meteen indruk gemaakt.

  4. Ik las vandaag in de regionale krant PZC dat de Parlementaire ASssemblee van de aRaad van Europa gisteren een harde veroordeling heeft uitgesproken over het Israelische offensief. Nu nog de sancties, want praten helpt niet bij Olmert en zijn vrienden. Ik hoorde op de radio dat er 9 Israelische burgers zijn omgekomen bij een raket aanval en ook een aantal miliairen. Zou de bevolking er ook geen genoeg van krijgen en in opstand komen tegen de eigen regering. Ik hoop dat het verstand eens gaat zegevieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *