Goodmorning Sakhnin

‘Every time the Hezbollah katyusha rockets hit an Arab village or town and fall victims the Israeli media asks: isn’t Hezbollah and Hassan Nasrallah responsible for this damage and killing? Don’t you see that they don’t distinguish between Arab Palestinians and Israelis? Why you don’t condemn them?’

Aan het woord is Ali Zbidat. Ali is een van de meer dan een miljoen Palestijnen die in Israel leven. In Sakhnin, een Arabisch stadje in Galilea. Hij is getrouwd met Trees Kostermans, onze vaste correspondente op dit weblog.
Het is mogelijk om hem vragen te stellen. Mag in het Nederlands, Trees of ik kunnen vertalen.

Ga voor het antwoord van Ali op de vraag hierboven naar zijn weblog, Goodmorning Sakhnin.

31 gedachten over “Goodmorning Sakhnin

  1. Saturday, August 12 2006, 15:00 – 19:00 PM CEST [–> 16:00 – 20:00 EEST]

    http://beirut.streamtime.org
    http://streamtime.org

    Live audio/video streaming transmission from Waag Society in Amsterdam, in direct connection with Beirut and surrounding localities. The event was initiated by Streamtime, a web support campaign for Iraqi bloggers.

    After one month of violence and carnage, this Global Web Jam brings together live interviews and conversations, video clips, cartoons and blog blurbs, soundscapes, DJs and VJs, a lively mix of information, art, protest, party and reflection. We feature the voices, images stories, reports and initiatives from Lebanon and beyond, with participation of activists, artists, bloggers, journalists, musicians and many others.

    This is a call for an immediate end to the violence and destruction, in defiance of war, and in search for solidarity.

    With contributions and participation of: Wahid el-Solh, Mounira el-Solh, Sonya Knox, Naeem Mohaiemen, Kanj Hamadi, Jim Quilty, Randa Mirza, Mazen Kerbaj, Raed Yassin, Charbel Haber, Nathalie Fallaha, Henri Gemayel, Fadi Tufayli, Tariq Shadid, Peter Speetjens, Chalaan Charif, Martin Siepermann, Arjan El Fassed, Ruud Huurman, Kadir van Lohuizen, Thomas Burkhalter and Anna Trechsel, Beirut DC, Tarek Atoui and many others.

    This Global Web Jam is an initiative of Jo van der Spek, Geert Lovink and Cecile Landman (from Streamtime), Nat Muller, Paul Keller and Denis Jaromil Rojo in Amsterdam; and Tarek Atoui and Rawya el-Chab in Beirut.

    info: http://beirut.streamtime.org | mail: beirut@dischosting.nl

    This project is supported by Waag Society, Novib (Dutch Oxfam) and X-Y Solidarity Fund

    /////////

    diegenen die in amsterdam live willen bijdragen, zijn vanaf 14.45 welkom in de waag, nieuwmarkt 4, amsterdam. http://www.waag.org.

  2. Nou, ik heb het gelezen. Ja hoor, de Arabisch-Israelische slachtoffers van katyusha-raketten zijn martelaren… moet ik dat nou serieus nemen? Het zijn gewoon onschuldige slachtoffers van de terreur van hun eigen Arabische “broeders”. Ook wordt er positief gesproken over Nasrallah. Anja, neem jij dit zelf allemaal wel serieus?

    Het lijkt er op dat je de Hezbollah probeert goed te praten op je weblog. In elk geval, je hebt wel heel weinig kritiek op die club. De Hezbollah is niks anders dan een terreurbeweging en gebruikt liefdadigheid e.d. als een dekmantel. Kijk maar op Wikipedia en je weet genoeg. Hun tv-station Al-Manar vertoont de meest weerzinwekkende propaganda – niet voor niets dat dat station in Europa en de VS van de buis is gehaald.

    Organisaties als de Hezbollah, die met de gewapende strijd Israël willen vernietigen, zijn een groot gevaar voor de vrede en veiligheid in het Midden-Oosten. Terecht dus dat Israël nu echt afrekent met de Hezbollah. Hun aanhang groei misschien, maar ze raken wel verzwakt doordat hun hele terroristischeinfrastructuur vernietigd wordt. Toen Israël zich terugtrok uit Libanon werd dat gezien als een overwinning door de Hezbollah die daar toen een eigen staat in het zuiden van Libanon oprichtte om daar vanuit lekker burgerdoelen in Israël te bestoken (WAAROM?). Maar om de een of andere reden schijnt dat geen terrorisme te zijn. Nu schiet Israël terug op de Hezbollah om daar een eind aan te maken en dat is dan weer terrorisme. De wereld op z’n kop. Ik vind het ook erg dat er onschuldige Libanezen omkomen. Maar ja, dat krijg je als de Hezbollah hun wapens en munitie verstoppen in huize en hun raketlanceerinstallaties plaatsen op daken van flatgebouwen. En ja, hetzelfde zagen we allemaal in Gaza.

    Anja, begrijp je nou echt niet dat dergelijk terrorisme niet de oorzaak is van het Israëlische optreden? Of denk je soms dat Israël nu voor de lol Libanon aan het bestoken is? Zolang de palestijnen en de Hezbollah Israël maar aan blijven vallen, zal Israël terugslaan en terecht.

    Anja, dat je het niet met mij eens bent wat betreft het Israëlische optreden, okay. Maar wees gewoon eerlijk: de Hezbollah is een terreurbeweging.

  3. Wie al besloten heeft dat Hezbollah alleen maar een terreurbeweging is en niets anders heeft weinig aan dit weblog, dat is duidelijk. Zoals al gezegd wil ik er meer van weten, en daarvoor zoek ik betrouwbare informatie. Onder andere het artikel van Lara Deeb, en verwijzingen naar meer artikelen, vooral over de achtergrond en de ontstaansgeschiedenis van Hezbollah en de relatie met Libanon als geheel.

    Wat jij doet, Paul, is nog eens herhalen hoe Israel wil dat we het zien, Israel verdedigt zichzelf alleen maar, Hezbollah is begonnen, zij schieten op burgers Israel niet, enzovoorts. Dat is in ieder geval te simplistisch en er is echt al genoeg op teruggezegd, je kunt het als je terugbladert allemaal zo vinden.

    En van mij weet je het al: de kern van het conflict ligt in de bezetting van Palestijns gebied, als Israel\’s het recht hebben zich te verdedigen dan toch minstens de Palestijnen ook. Zolang het merendeel van de Palestijnen moeten leven onder militaire bezetting hoef jij niet aan te komen zetten dat zij het zijn die steeds maar Israel aanvallen. En als Israel Libanon aanvalt, niemand kan nog met droge ogen beweren dat het alleen maar Hezbollah is die ze bestrijden, dan kun je verwachten dat ook zij vinden dat ze het recht hebben zich te verdedigen. Dat escaleert uiteraard alleen maar, ik ben daarom ook een voorstander van een ogenblikkelijk staakt-het-vuren. Zoals je ook al kunt weten.

    En nee, Israel is de invasie in Libanon niet begonnen voor de lol, en nee, ze zullen er niet in slagen om Hezbollah op deze wijze te verslaan. Maar ook dat is al uitgebreid hier aan de orde geweest.

    En martelaren is in de regio niets anders dan een benaming voor alle doden die door de strijd gevallen zijn, ongeacht of het strijders of burgerslachtoffers waren. Voor je informatie.

  4. anja,
    zowel hamas als hezbollah hebben als fundamenteel uitgangspunt de volledige vernietiging van israel. daarom verzamelde hezobollah al gedurende een lange tijd raketten.
    israel heeft geen expliciet standpunt de palestijnen uit te willen roeien. het streeff een vreedzame coexistentie na, gebaseerd op een ethnische scheiding om haar eigen identiteit te beschermen tegen de ‘vernietigings’-filosofie van de jihad aanhangers.
    waarom wandel je daar zo vlot over heen ?
    of onderschrijf je hun religieus dogma om israel te vernietigen, en moet islarel zich als een lam ter slachtbank laten leiden ?
    ook niet opgevallen dat iran, ook wekelijks brullend dat israel vernietigd moet worden, deze beide groepen materieel en militair steunt ?

  5. Meer van hetzelfde Simon. Israel als onschuldig lam, alle tegenstanders brullende terroristen. Nee, Israel heeft geen plan om de Palestijnen als geheel uit te roeien, maar wel om ze te verdrijven, op te sluiten, uit te hongeren, als tweederangsburgers te behandelen, van hun land te beroven. ‘Etnische scheiding’, onder andere omstandigheden noemden wij dat gewoon apartheid. En ‘vreedzame co-existentie’ is een gotspe, Simon, als je de geschiedenis eens even wilt bekijken vanuit de Palestijnen, en niet alleen maar de leerstukken waarmee Israel zichzelf verdedigt wilt herhalen.

    Ik wandel nergens vlot overheen. Ik ben niet voor een vernietiging van Israel. Ik constateer wel dat Israel op dit moment zijn eigen ergste vijand is. Wanneer Israel werkelijk denkt voor de eeuwigheid de gehele regio met militair geweld onder de duim te kunnen houden, is het inderdaad de vraag of ze niet erg aan het bijdragen zijn aan hun eigen ondergang, eens. Zelfs met de hulp van de VS is het de vraag of je de gehele Arabische wereld zo onder schot kunt blijven houden.

    Je kunt je niet verstoppen achter de retoriek van mannen als Nasrallah en Ahmadinejad, hoe erg ook. Israel heeft ondertussen een geschiedenis in het Midden Oosten, en dat is zeker niet de geschiedenis van een schuldeloos lam. Als je dat niet onder ogen wilt zien, begrijp je dus niets van het steeds feller wordende Arabische verzet.

  6. Ik vind het wel lef hebben, om je hier Simon van Syrene te noemen. Was dat niet die akkerbouwer aan wie niets werd gevraagd, maar die gedwongen werd het kruis van Jezus over te nemen en te dragen? Waardoor hij ongevraagd deel kreeg aan het lijden van Christus? (5e kruiswegstatie)

    Kies dan een nick waarmee je zelf duidelijk stelling neemt. En wat mij betreft: laat het lijden van Christus erbuiten.

  7. knap Anja om constant weer te reageren op deze inzendingen.hezbollah wil niet de vernietiging van israel, het is een libanese beweging die geen israelsiche soldaten willen zien in Libanon. Sinds 2000 schond (of schendde) israel constant het Libanese luchtruim, we hoorden de vliegtuigen overkomen. En Jullie hebben het de hele tijd over het feit dat hezbollah ochguttegut wapens krijgt van Syrie. hebben jullie dan geen flauw idee wat Amerika gedurende al die jaren aan Israel heeft gegeven.?
    Dit land, Israel is helemaal op hol geslagen. Willen ze maandagmorgen de UN resolutie ondertekenen, gaan ze nu nog even doortrekken naar het noorden , de litanie rivier, met als resultaat 25 gedode soldaten en meer dan 100 gewonden. Als ik een Israelische moeder was, dan had ik ik weet niet wat gedaan, maar ik had mijn zoon niet opgeofferd voor dit walgelijke optreden van een stelletje opgefokte politici die hun ballen even willen laten zien.Die soldaten worden als kannonevoer gebruikt. Ik snap die mensen hierboven neit. Ze blijven maar herhalen wat ze hier en daa roppikken.’Hamas en Hezbolah willen Israel vernietigen” etc. etc. etc. Als jullie willen mediscussieren, zorg dan dat je op de hoogte ben van feiten, en lees wat meer. ga op onderzoek uit, maar ga niet van alles roepen, als je er geen donder verstand van heb.
    Hierboven zegt iemand “Israel heeft geen standpunt om de palestijnen te vernietigen”. Wat denk jij wat ze de laatste decennia gedaan hebben.?En wat ze vandaag de dag doen. Wrsl nog nooit hier geweest eng ezien wat Israel aanricht in gaza en de West-bank, met volledige toestemming van de westerse landen. israel is bezig met een langzame genocide op het palestijnse volk. Uithongeren, hun toekomst vernietigen. Erg netjes, hoewel, het maakt tegenwoordig weinig indruk als er weer palestijnse slachtoffers zijn gevallen. het interesseert niemand wat.
    En ok ik zie Hezbollah niet als een terroristische groepering. Het is zo makkelijk om alles wat niet instemt met de amerikaanse en Israelsiche plannen op de grote hoop van terroristen te gooien.Dan ben je er van af. Maar ieder mens heeft het recht om zichzelf te verdedigen. Een palestijn mag zichzelf verdedigen emt stenen als de andere partij bommen op hun huizen laat vallen. Ik hou maar op, want deze mensen hierboven willen het toch niet begrijpen. De groeten.

    Hieronder nog even een link hoe het ook allemaal weer begonen was, misschien leuk studiemateriaal voor Hiek en paul en Simon?

    http://www.counterpunch.org/lin07252006.html

    E

  8. Trees, de Hezbollah is zwaar bewapend en propageert de jihad. Dus hoe je er bij komt dat Hezbollah Israël niet wil vernietigen en geen terreurbeweging is, is mij echt een raadsel.

    En natuurlijk is het geen doel van Israël om de palestijnen uit te moorden, want de palestijnse bevolking groeit altijd nog harder dan de Israelische.

    En ja Trees, ik ben op de hoogte van de feiten van Hamas en Hezbollah en heb er ook over gelezen en foto’s en filmpjes gezien van hun optredens: kleine kinderen verkleed als zelfmoordterrorist…how low can you go?! Ik heb een tip voor je: ga naar images.google.com en tik “Hamas” of “Hezbollah” in. Misschien dat dat je ogen opent…

  9. Je luistert niet, Paul. Je wil nog steeds niet zien wat oorzaak is en wat gevolg.
    En kijk eens even naar je eigen misselijke opmerking: Israel heeft niet het doel om de Palestijnse bevolking uit te moorden want die groeien harder.
    En nee, jij hebt helemaal geen idee waar het over gaat. Niemand hier is voor zelfmoordterrorisme, daar hoef je helemaal niet mee aan te komen zetten. Maar je mag nu eindelijk wel eens een klein beetje je best doen om je voor te stellen waar al dat verzet uit voort komt.
    En hoe haal jij het in je hoofd om tegen Trees te zeggen dat haar \’ogen open zouden moeten gaan\’ als die er midden in woont, Paul, wie ben jij helemaal dat je denkt dat jij het beter weet wat de Palestijnen doormaken onder Israelische heerschappij? Wil jij ons eens vertellen wie jij bent, waarom jij denkt dat je het beter weet en waar je je wijsheid vandaan haalt?

  10. Ja trees, ik begrijp dat jij de zelfmoordaanslagen op scholen en bussen, waarbij malloten en minder begaafden worden misbruikt, door jou gezien wordt als verdedigen…

    En Anja..dat steeds feller wordend verzet beperkt zich nog steeds tot de totalitaire regimes Syrie en Iran, maar wordt niet gesteund door de overige Arabische landen…
    Pikant detail is dat alle humanitaire hulp aan de Palestijnen de laatste tien jaar gefoureneerd werd door Israel, de VS en Europa…, en deze edele vrijheidstrijders daar op de meest corrupte wijze zijn mee omgesprongen…
    De meest lucratieve economische activiteit van de palestijnen is wapenhandel… en helaas niet de handel in citrusvruchten…

    De aanvallen en de verwijten van links richting Israel rieken verdomd veel naar jodenhaat..
    En het vergoeilijken van de de politiek van Hamas en Hezbollah naar poltitiek opportunisme.
    Eenieder die zich breed informeert, weet hoezeer Hezbollah in Libanon een staat in een staat vormt en een bedreiging voor de libanese democratie is..
    Flirten met extreme jihad organisaties door links is contraproductief voor de vrede…
    Straks gaan jullie me nog vertellen dat Shamil Basajev in Beslan aan de kinderen broodjes wilde uitedelen, maar door de slechte russen werd gehinderd…
    De tjetsjenen kun je immers vergelijken met de palestijnen, nietwaar ?

  11. Ook jij levert weer het schoolvoorbeeld van wat ik bedoel, Simon.
    Niemand verdedigt zelfmoordaanslagen. Wat er hier wel geprobeerd wordt is te begrijpen waar het verzet uit voort komt.Het antwoord is al gegeven: de bezetting.
    Die bezetting maakt ook dat er geen mogelijkheid is om \’lucratieve handel\’ met citrusvruchten voort te zetten, die is vrijwel kapot, vanwege de verwoestingen waarbij vooral de boomgaarden het moesten ontgelden, de watertoevoer die werd verhinderd of niet meer te betalen was, en de export die werd verhinderd door de grensafsluitingen. Zie Sara Roy, die feiten kan je allang weten. En er is geen wapenhandel waar de Palestijnen aan zouden verdienen, Simon. De enige wapens die de Palestijnen zelf kunnen produceren zijn behoorlijk primitieve kassam-raketten.
    Dat \’de aanvallen\’ op Israel voortkomen uit jodenhaat is het bekende smoes, en onacceptabel, je hoeft dat niet nog eens te zeggen.
    Je doet dus niet anders dan de feiten die hier al zo vaak zijn genoemd ontkennen, de context van de bezetting weg te laten, en je doet niets anders dan de propagandapraatjes van Israel te herhalen. Helaas voor jou zijn de meeste mensen, waaronder ik, op dit weblog inderdaad \’breed georienteerd\’. Je hoeft deze rotzooi niet nog eens te komen herhalen, Simon.

  12. Simon van Syrene (ik krijg het bijna niet getiept) hierboven schrijft: “De aanvallen en de verwijten van links richting Israel rieken verdomd veel naar jodenhaat..”

    Ik kan er niets aan doen, ik zou er zelf niet over beginnen. Maar als jij je Simon van Syrene noemt, dan hoor je toch ook te weten dat de èchte Simon van Syrene daar destijds onvrijwillig met het kruis van Jezus moest lopen omdat de joden heel hard hadden geroepen dat Jezus gekruisigt moest worden en niet Barrabas (Barrabas was een rover).

    Dus je nick alleen is al een reden om niet (je bent de zoveelste) elke keer als er kritisch wordt gekeken naar het optreden van Israel, dan elke keer weer aan te komen met sjouwen met “dat dat antisemitisme is”.

    En volgens mij is het antwoord op je laatste vraag nee.

  13. Anja,

    Waarom was het een misselijk opmerking van mij dat het voor Israël geen doel is om de palestijnen uit te moorden? Want als dat een doel van Israël is, moet je wel bekennen dat de Israëliers daar, ondanks al hun moderne wapentuig, heel erg slecht in zijn aangezien de palestijnse bevolking nog altijd hard groeit.

    Okay, als niemand hier voor zelfmoordterrorisme is, waarom wordt hier dan gesuggereerd dat de Hamas en de Hezbollah, die vele zelfmoordaanslagen hebben laten plegen en de daders daarvan nog altijd als helden vereren, geen terreurbewegingen zijn? Ik snap dat echt niet. Ik heb dit al eerder gevraagd, maar daar geen antwoord op gekregen.

    Waarom ik tegen Trees gezegd heb dat haar ogen open zouden moeten gaan? Omdat volgens haar de Hezbollah geen terreurbeweging is, terwijl die dat overduidelijk wel is: oproepen tot vernietiging van Israël, verkleden van kleine kinderen als jihadstrijders, hezbollahstrijders die de Hitlergroet uitbrengen, enz. enz. enz. Het is allemaal heel makkelijk op internet te vinden hoor, daar hoef je niet één of andere deskundige voor te zijn.

  14. “Responding to the mounting carnage in Gaza, and the Israeli seizure of much of the Palestinian government leadership, the Lebanese Hezbollah militia engages in border skirmishes with Israeli troops.”

    Zeg, Trees, kan jij dit met droge ogen lezen en dan ook nog claimen dat daarom Israel de oorlog in Libanon is begonnen? Ik in ieder geval niet. Als Hezbollah klaar is met Israel, beginnen ze aan de Palestijnen, net als in Libanon tijdens de burgeroorlog.

    Als je de rest grondig doorleest, wordt het voor het Gaza verhaal een aanklacht tegen Hamas: Ze vuren wel degelijk kassam raketten af als reactie op Israelische aanvallen, maar dat is puur toeval. Ook als er geen aanvallen zijn blijven ze raketten afvuren.

    Als je de data even googelt, samen met Kassam raket, blijken er wel degelijk doden en gewonden in Sderot en Ashkelon te zijn geweest.

    Kortom, spin, spin, spin. Als je alle feiten in een grote pot gooit en er goed in roert kan je er van alles van bakken en dat doe je!

  15. Paul, mijn ogen zij vreselijk wijd open en ik wilde dat ik ze af en toe kon sluiten, mijn leven zou er stukken rustiger door worden. Zoals Anja zei, ik woon er midden in.

    “Ja trees, ik begrijp dat jij de zelfmoordaanslagen op scholen en bussen, waarbij malloten en minder begaafden worden misbruikt, door jou gezien wordt als verdedigen”
    net zo min als dat ik het opblazen v an bussen zie als zelfverdediging, zie ik ook niet het compleet platbombarderen van Libanon, het vermoorden van stenengooiende jongetjes voor hun eigen huis, het bommen gooien op complete flatgebouwen, het vernietigen van duizenden huizen etc. etc. etc. als zelfverdediging. laatste reactie op dit soort malloten. Gaan jullie ff naar de website van het Cidi, die ziet gasten als jullie graag komen

  16. politieke diversiteit zou een verschillende invalshoek qua zicht op de waarheid kunnen rechtvaardigen, en dan leiden tot dialoog.
    maar ik ben bang dat verschillende interpretaties van de
    waarheid alleen maar leiden tot meningsverschil.
    mijn waarheid is niet die van jou, en jouw waarheid wordt helaas ook niet door eenieder gedeeld.

    ik blijf bij mijn standpunt, dat de basisfilosofie van de aggressieve islam, zoals deze verwoord wordt in de wens israel te vernietigen, een kathalysator is voor permanente oorlog.
    Hezbollah en Hamas wensen geen vrede. En Iran en Syrie voeden dat.
    En iedereen weet wat er met Israel gebeuren zal, als het zich van zijn stellingen terugtrekt en zich ontwapent. Mogelijk lopen dan de zelfde naievelingen met het vredseteken op de Dam ‘ach en wee’ te roepen, terwijl zich een tweede holocaust voltrekt.
    Ik herhaal; Iran, Syrie, Hezbollah en Hamas weigeren pertinent een erkenning van de Joodse staat. Ze kunnen daarbij blijkbaar rekenen op credit bij links nederland vanwege het palestijns probleem.
    Meer en meer wordt duidelijk dat in het Midden Oosten het werkelijke spanningsveld een machtsverschuiving tussen sunnieten en shiieten wordt.
    Met de Joden als bliksemafleider.

  17. Ya’ir Chilu, die weigert dienst te doen in de bezette gebieden verteld in “De moed om te weigeren” in 2002: “Ik kan niet inzien hoe de onderdrukking van het Palestijns verzet door middel van staatsterreur – wreder en van groter omvang zelfs dan de contra-terreur die het oproept – de gemeenschap waar ik deel van uitmaak dient. Wanneer ik het bevel krijg om me te voegen bij een grote en gewelddadige organisatie zoals het Israelische leger is het mijn plicht te informeren in wat voor activiteiten het betrokken is en wie het dient.
    Een ander verteld: “De vernedering van die mensen vond ik in het begin vreselijk. Maar in het vijftigste huis zijn de Palestijnen nog altijd bang en bij jij immuun. Als je verdachten wegbrengt moeten ze in de rij lopen, met één hand op de schouder van wie vóór hen loopt. Daar is dan een man van vijftig bij die je vader zou kunnen zijn Eén keer heb ik op het punt gestaan ermee te kappen. De meeste van die terroristen zijn zelf niet verdacht; ze zijn aangehouden omdat ze de vader, de broer of de vriend van een vermoedelijke terrorist zijn en omdat we inlichtingen over die mensen uit hen willen sleuren . Vandalisme heb ik ook gezien. Een soldaat die een auto mitrailleert, zonder enig motief. Ik riep Hou op. Hij antwoordde; Laat me toch, dat doet me deugd. 1 detachement heeft een hele reeks huizen kort en klein geslagen en geplunderd . Vreselijk was het”.
    Ik zou de reacties wel eens willen zien van al diegenen die nu Hezbollah en Hamas verafschuwen, als zij zouden meemaken wat hierboven beschreven is over het Israelische leger. Ook hier geldt weer, verwijder eerst de balk eens in je eigen oog

  18. Het is natuurlijk niet: verwijder eerst de balk in je oog, maar uit je eigen oog, voordat je de splinter uit het oog van de ander verwijder.

  19. Dus zover is het conflict in een halve eeuw al verhard dat mensen alleen hun eigen waarheid nog willen zien en bevestigd willen zien?

    Dat wil er bij mij niet in. En dan zitten we over 100 jaar nog zo.

    Er lag als ik het wel heb, vlak voordat deze oorlog uitbrak een akkoord aan Palestijns/Arabische zijde over een voorstel tot een oplossing. Als praktisch mens leek me dat een uitstekend en haalbaar voorstel. Maar er is nauwelijks aandacht aan geschonken. Want meteen daarna begon Israel een offensief (heet zoiets niet een defensief als je je verdedigt?) op Libanon. Er is in de media en in de diplomatie nauwelijks meer aandacht aan dat voorstel besteed.

    Dat Palestijnse voorstel, wat ook Arabische instemming heeft, in combinatie met VN-resolutie 1701 en een onmiddellijk staakt-het-vuren, nu. Deze oorlog lost niets op, de verliezen aan alle zijden zijn niet acceptabel.

    Zo moeilijk is dat toch niet? Kom anders als pro-Israelmensen eens met een andere oplossing, in plaats van je nog verder in je stellingen in te graven? Dat weten we nou wel en ik ben het echt jartstikke beu om almaar dingen in de schoenen geschoven te krijgen die niet kloppen met wat ik vind.

    p.s. voor SvS: Het is LEgêne en niet LA. Dus taalkundig kan je hoogbejaarde grap niet, al jaren niet trouwens. En als je echt Israel het kruis wilt helpen dragen, kom dan met constructieve bijdragen. Het kruis helpen dragen betekent namelijk: verlichting brengen voor degene die het kruis moet dragen, niet het lijden bevestigen, aanmoedigen en alleen maar nog erger maken. Een land dat schuilkelders moet subsidiëren, omdat het schuilkelders nodig heeft, omdat het in een halve eeuw nog maar steeds niet in staat is geweest een vrede te bereiken voor de eigen mensen en de mensen die het land bezet, lijdt. Help dan zorgen dat er een vrede wordt bereikt waar de burgers van Israel, de Gaza, de Westbank, Libanon naar snakken. Hou dan op met gelijk willen hebben.

  20. @simone van syrene: Interessant feit: een van de drie door Israel gevangen gehouden Libanezen voor wie Hezbollah vrijlating eist is Joods (namelijk Nissim Nasser).

  21. Trees, ga gewoon in op wat ik zeg. Het viel me op. Daarmee zeg ik niet dat ik ‘voor Israël’ ben of dat ik vind dat Nasrallah een terrorist is.

  22. Ik zal het nog even duidelijker stellen: Nasrallah riep alleen de Arabische mensen op om uit het gebied waar Hezbollah’s raketten neer komen weg te gaan. Zegt hij hiermee niet dat anderen hem niets uit maken?

    Misschien een tikkeltje naieve vraag misschien maar goed, ik vraag het mij af.

  23. Lees het boek van Joris Luyendijk eens Paul. Ook het deel over de zelfmoordenaars. En bekijk de film Arna’s children eens en vraag je dan eens af: hoe zou ik me gevoeld hebben als ik dat jongetje geweest was die daar op die puinhopen zat van wat eens zijn huis was. Het is niet goed te praten, maar als je de achtergronden weet, begrijp je het misschien

  24. Toch nog even een nuancerende algemene opmerking over het naslagwerk wikipedia, dat hier vaker als bron wordt opgevoerd.

    Paul (4) schrijft:
    ‘”De Hezbollah is niks anders dan een terreurbeweging en gebruikt liefdadigheid e.d. als een dekmantel. Kijk maar op Wikipedia en je weet genoeg.”

    Ik wil erop wijzen dat wikipedia een naslagwerk op internet is dat door lezers zelf wordt samengesteld. Het bestaat uit een deel ‘verleden’ en een deel ‘actualiteit’.

    Over het deel ‘verleden’ wordt, omdat het over onderwerpen gaat die langer geleden gebeurd zijn, op een andere manier door de auteurs overlegd dan over het deel ‘actualiteit’. De (levendige) discussies over het deel ‘verleden’ gaan over feiten, bronnen, academische tradities, wetenschappelijke richtingen, interpretaties.

    Het deel ‘actualiteit’ roept hele andere discussies op. Gebleken is dat distantie en objectiviteit moeilijker te realiseren zijn in beschrijvingen van actuele lemma’s en ‘living persons’.

    Hoewel ik weet dat de schrijvers van wikipedia (ik ben er zelf ook een geweest) de grootst mogelijke objectiviteit nastreven en elkaar daarop dagelijks controleren, corrigeren en erover discussiëren, is de betrouwbaarheid van deze actuele gegevens als het gaat om de eigen denkwereld en standpunten van de auteurs niet zo groot, dat je je altijd zonder meer op wikipedia als bron kunt beroepen. Het overkomt mij toch te vaak dat ik auteurs verdenk van gekleurde stellingname.

    Paul hierboven adviseert me naar wikipedia te gaan voor info over Hezbollah. Hij geeft helaas niet even de link erbij, ik wel:
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Hezbollah

    Wikipedia (een encyclopedie en niet een forum) is zich ervan bewust dat informatie over een actueel lemma tricky kan zijn.

    Bovenaan staat er dus een waarschuwing:
    In dit artikel wordt een actuele gebeurtenis beschreven. De informatie op deze pagina kan daarom snel veranderen.

    Aan Paul, die ons wijs wil maken dat in wikipedia (“lees het maar en je weet genoeg”) staat dat Hezbollah niks anders is dan een terreurbeweging, moet ik dus direct al vragen, waar hij zijn bewering in vredesnaam op baseert. Wikipedia begint namelijk met in de openingszin al te stellen dat Hezbollah een politieke partij is en een militante beweging.
    Met andere woorden: Paul verschaft zelf gekleurde informatie, die door zijn eigen bron niet wordt bevestigd.

    Maar op de bron zelf valt wetenschappelijk (nog eens, we hebben het over een door lezers samengesteld naslagwerk en geen forum) wel het een en ander aan te merken, zeker gemeten naar de strenge criteria van wikipedia zelf.
    http://www.zbc.nu/main.asp?ChapterID=4142

    Zo lijkt het of wikipedia het lemma Hezbollah onderbouwt met talloze bronnen waarnaar je kunt doorlinken. Maar de beweringen die worden gedaan en de feiten die daarbij worden gegeven, worden niet altijd met bronnen onderbouwd. Ik noem maar twee voorbeelden:

    Er staat:
    Hezbollah staat op de VS-lijst van terreurbewegingen en ook de Verenigde Naties waarschuwen tegen terreur van de organisatie.

    Doorgelinkt kan worden op de door mij vetgedrukte woorden. Wie verwacht dat je dan dus de VS-lijst van terreurbewegingen en de waarschuwingen van de Verenigde Naties tegen terreurbewegingen te zien krijgt, komt bedrogen uit. Je krijgt alleen info over de VS, over terreurbewegingen in het algemeen en over de Verenigde Naties.

    Tweede voorbeeld:
    Hezbollah is de grootste Libanese moslimbeweging en vervult ook veel publieke en burgerlijke taken in de Libanese maatschappij, met name voor geloofsgenoten. De beweging voert bijvoorbeeld het bewind over banken, scholen en ziekenhuizen. Daarnaast beheert het een eigen televisie-station, Al Manar, dat onder andere in Europa en Amerika verboden is omdat het zou aanzetten tot haat.

    Ook hier weer zijn woorden door mij vetgedrukt.
    De bewering dat Hezbollah zich vooral inspant voor geloofsgenoten zou voor mij reden zijn, de auteur van de tekst direct ter verantwoording te roepen. Ik vind dit een tendentieuze, gekleurde opmerking en wil dan als lezer onmiddellijk weten hoeveel inwoners van Libanon niet-geloofsgenoot zijn en of deze bewering met bronnen onderbouwd kan worden.
    Ook de bewering dat de televisiezender Al Manar onder andere (waar nog meer? Feiten!) verboden is in Europa en Amerika omdat hij aan zou zetten tot haat, vind ik wetenschappelijk niet houdbaar zonder bronvermelding.

    Voor een juist begrip: ik zeg hier nadrukkelijk niet dat wikipedia inzake de verstrekte gegevens ongelijk heeft, ik zeg dat ik de feiten van wikipedia in dit geval onvoldoende onderbouwd vind, ze geven mij in elk geval niet de gelegenheid om zèlf te kunnen checken of ze correct zijn. Waar het gaat om een actueel onderwerp is dit van groot belang. Ik verdenk bovendien de schrijver van deze bijdrage ervan dat hij Hezbollah te veel heeft beschreven vanuit zijn westers perspectief. Dat gebeurt overal, maar is voor de betrouwbaarheid van een naslagwerk funest.

    Ik ben een groot voorstander van deze ‘democratische encyclopedie’, zoals wikipedia ook wel wordt genoemd. Niet alleen professionele deskundigen bezitten deskundigheid. Ik geloof erg in de wetenschappelijke duscussies die er het gevolg van zijn. Maar juist daarom ben ik des te strenger en kritischer als iemand, wie dan ook, wikipedia als bron noemt.
    http://www.vegatopia.com/forum/index.php?board=16;action=display;threadid=9678

    Dat Paul (4) als bron en verwijzer naar een bron voor mij heeft afgedaan, hoeft verder geen betoog.

  25. Eerst en vooral wil ik duidelijk zijn en zeggen dat ik geen middenoosten kenner ben dan de meeste van julie. Al jaren worden we overstelpt door berichtgeving over deze regio , ik moet bijna dagelijks mijn mening over wie nu eigenlijk de boosdoener is en wie het slachtoffer bijstellen .Ik ben dan ook zeer somber en pessimistisch gestemd voor de beide bevolkingsgroepen zowel joden als arabieren .Ik ben er nochtans van overtuigd dat in beide kampen vredesduiven aanwezig zijn en alles willen bijleggen en zo snel mogelijk de havikken echter zullen niet gemakkelijk de duimen leggen , bijgevolg de vrede is veraf.

  26. Het is geen kwestie van ‘vredesduiven aan beide kanten’, Paul. Dat is de bekende manier om het conflict te zien als ruzie tussen twee gelijke partijen, en dat noemen we ‘paradigma twee’. De werkelijkheid is dat Israel een bezettende macht is, die zoveel mogelijk land wil hebben met zo min mogelijk Arabieren er op. Al bestond de gehele Palestijnse bevolking uit vredesduiven, wat natuurlijk niet zo is, dan kon je daar nog niet tegenop. Als je dit nog eens uitgelegd wil hebben, ga met het mini-googletje naar ‘paradigmastrijd’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *