Haat

Te gast: Elma Verhey, hoofdredacteur van De Tribune (van de SP)

Haat

Afgelopen vrijdag kreeg ik de politieke tekening binnen van Arend van Dam: de letters Libanon in de vorm van gebouwen zijn na de bombardementen verwrongen tot het woord haat. In het septembernummer van de Tribune zal ie te zien zijn.

Idee achter de tekening is natuurlijk dat niet alleen Libanezen of Palestijnen, maar heel veel moslims in de Arabische wereld en daarbuiten in de verwoestingen eerder een aansporing zullen zien om Hezbollah of Hamas te steunen, dan dat ze begrip zullen kunnen opbrengen voor Israël. De geschiedenis heeft dat eerder laten zien. De bombardementen van de geallieerden op steden als Hamburg, Berlijn of Dresden hebben Hitler destijds voornamelijk meer aanhang bezorgd.

Na dagen van radiostilte (wat schrijf je na het bloedbad in Kana?), en toen gelukkig het ‘staakt het vuren’ in zicht kwam, vroeg ik Mimi G. of zij zich daar geen zorgen over maakt. Mimi is 72 jaar en een van mijn dierbaarste vriendinnen in Israël. Maar ze was alleen maar blij dát ik iets van me liet horen en dat ik tenminste begrip opbracht voor de positie van Israël. Want haat? ‘Haat ken ik al sinds herinnering heb,’ reageerde ze laconiek.

Toen pas viel bij mij het kwartje. Haat heeft ervoor gezorgd dat ze met haar ouders uit Duitsland naar Nederland moest vluchten. Haat leidde tot de moord op haar ouders en andere familieleden. En angst voor nieuwe haat zorgde ervoor dat zij – als jong weeskind – naar Israël werd gestuurd. Toen in 1960 haar eerste kind werd geboren, hoopte ze dat tenminste híj het zou meemaken dat Israël de veilige plek zou zijn, die haar als kind was beloofd. Dat verschoof naar haar kleinkinderen en inmiddels hoopt ze dat haar achterkleinkinderen het zullen meemaken.

Ze is een felle tegenstander van de aanval op Libanon, maar dan toch vooral omdat er in haar ogen veel te laat en te halfhartig is ingegrepen. En kom niet aan met het verhaal dat Israël de situatie ook aan zichzelf te wijten heeft. ‘Bij jullie groeit het antisemitisme toch ook?’, is dan haar antwoord. Want voor haar bestaat er geen verschil tussen de jodenvernietiging in Hitler-Duitsland en de afbrokkelende steun in Nederland voor Israël. Misschien kun je ook niet anders redeneren – als je een leven lang hebt moeten vechten voor je bestaan.

Elma Verhey

6 gedachten over “Haat

  1. Als reactie, niet minder schrijnend. Een verhaal over ‘vermenselijken'(Camus). Vandaag in Trouw: Todd Hasak-Lowy (schrijver en docent Hebreeuwse literatuur) over David Grossman.

    “Misschien is het nu de tijd om te beseffen – als je bereid bent om de verschrikkelijk eenvoudige rekensom toe te laten – dat al enige tijd iedere Palestijn en iedere Isreëlier, vaal al meerdere malen tegen zijn zin, in elkaars vernietigende cirkel is getrokken, een strijd tussen twee naties van rouwenden achterlatend”.

    het hele artikel hier:

    http://www.trouw.nl/deverdieping/podium/

  2. beste Thea, als je een eenvoudige rekensom zou toelaten zijn wij, het materieel rijke, westen de klos.

    Immaterieel zijn we al jaren de klos hier, wij begrijpen niet meer de essentie die de oprichting van de staat Israel met zich mee heeft gebracht. In een ander stuk schrijf ik over het gegeven dat het zo is, maar niemand hoeft zich verplicht te voelen dit gegeven (de staat Israel) te ondersteunen. En dan heb ik het niet over een veilige plek voor Joden. Ik heb het over gedrag wat een staat, overheid, laat zien aan anderen. De oorsprong van deze cyclus ligt in niet in 2 naties, of 3 of 4. De oorsprong is de onrechtvaardige verdeling van grond, het innemen van grond en verkeerde machten uitvoeren over bewoners intern, in bezet gebied (Gaza en westoever) en gedrag in aanpalend gebied (recent Libanon)

    Er wordt immer geschaald in het “midden-oosten” conflict, edoch, de schaal ligt sinds 1948 uit balans en niemand die hem in balans wil brengen.

  3. Dag Thea,

    Dat is precies wat ik wilde zeggen. Maar is het niet wanhopig dat veel mensen van beide kampen dat niet meer kunnen/willen zien? Vandaag kreeg ik van een andere vriendin uit Israel een mailtje met foto’s en geluid waarop jonge Palestijnen te zien zijn die worden opgeleid voor de strijd, met gruwelijke beelden van aanslagen enz. Echt heel afgrijselijk. Maar ziet de afzendster niet in dat ook kinderen aan Israelische zijde worden geindoctrineerd en gehersenspoeld, en dat het niet zo heel veel moeite zou kosten om een vergelijkbaar filmpje te maken over Israel, vraag je je af. Nee dus. Terwijl het echt niet om een onontwikkelde vrouw gaat. Maar ook deze vrouw is ooit als weeskind naar Israel gestuurd omdat het daar veilig zou zijn. En net als Mimi voedt ze haar kinderen en kleinkinderen op in het idee dat er een rechte lijn loopt tussen de jodenvernietiging van Hitler-Duitsland en de situatie in Israel nu.

  4. Het is geen haat van de Palestijnen of van de Libanese mensen
    Maar als je het goed wil spreken is het een zelfverdediging voor hun eigen land
    Stel je voor dat er iemand naar Nederland komt en zegt dit land is voor mij wat zullen de Nederlanders gaan doen ???
    De Arabieren hebben nooit haat tegen andere mensen maar in de zelfde tijd zijn ze ook niet bij iemands andere deur gaan slopen en zeggen dit is mijn huis.

  5. Er wordt hier gesproken over een “veilige plaats voor de joden” wie heeft het recht hier zelfs over te schrijven! is er een debate over een veilige plaas voor de nederlanders, italianen of duitsers ergens aan de gang? maar de wereld mening gelooft nog steeds dat het joodse volk een “probleem” is dat moet worden opgelost. tot nu toe zijn de oplossingen die de wereld gaf niet erg gunstig geweest voor het joodse volk.
    de laatste oorlog in libanon was vooral een virtual war met mooie fotos van dode kinderen. die niet echt gebombardeerd werden en niet echt ook in zulke hoeveelheden geraakt werden. wat verwacht de wereld voor reaktie van een land en een volk dat elke dag aangevallen is elke dag terrorisme moet voelen en waar velen van haar burgers niet eens kinderen naar school kunnen sturen omdat er raketten in de lucht vliegen.
    gaat er iemand naar een kroeg op het leidse plein als er daar bommen vallen? en doet iemand er iets aan.
    dit is niet een conflict over land- het is een conflict over het bestaan van het joodse volk in haar eigen land- het land van israel.
    lees de bijbel en leer je geschiedenis!!!
    ruth

  6. Iedereen die ziet hoe de Palestijnen lijden onder de Israelische bezetting hebben niet alleen het recht maar ook de plicht zich daarover te uiten, mevrouw Tenenholz. En de doden in Libanon, net zoals die in Gaza, zijn niet virtueel maar echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *