Dagboek 20 augustus 2006

060819khal 076.jpg

Een erg ander huishouden dan anders. De wasmachine draait veel vaker dan anders, mijn balkonnetje hangt vol was, en kijk, de bril van de wc staat omhoog.

Gisteren wezen zwemmen met de kids. Walid zwemt als iets tussen een hondje en een vis in, en durft alles, ook duiken. Wassim en Fida zijn beter in dobberen.

060819khal 030.jpg

060819khal 037.jpg

Dan gaan we naar Loosdrecht, naar Joes en Henny. Joes heeft de vlag uitgehangen. Ook nog even vergaderen met de Kifaiaploeg. De financiele situatie, de fondsen, de trainingen die we nu hebben gemist. Helma helpt met het over laten faxen van papieren die we nog nodig hebben voor de verlenging van de visa. Maar vooral wil iedereen weten hoe de situatie is in Gaza. Slecht. De afgelopen periode was de moeilijkste tot nu toe, omdat het een combinatie was van voortdurende aanvallen en invasies, elke dag doden en gewonden, en de economische boycot die nu al zeven maanden duurt. De vraag is of de nieuwe regering niet gaat vallen. Dat is wat Israel en de VS willen. Mensen zijn meer dan ooit uit het lood geslagen en weten ondanks hun lange jaren van volharding niet hoe het nu verder moet. Voor het eerst is diefstal een echt probleem. Het is een deprimerend onderwerp. Ondanks alles blijft Khaled maar optimistisch. Het zijn de leiders die het verkeerd doen, zegt hij. Hij is er van overtuigd dat ook de bevolking van Israel vrede wil, net als de Palestijnse bevolking. Voor de tweede intifada uitbrak was hij bezig met allerlei initiatieven om de bevolkingen met elkaar in contact te brengen. En nu ook praat hij met groepen studenten, die hun leeftijdsgenoten er van af moeten brengen om die stomme kassem-raketjes naar de andere kant te schieten. Je bereikt er niets mee, behalve dat er anderhalf miljoen mensen hard voor bestraft worden. Dus hoopt hij om jonge mensen die die andere, woedende, ongedurige jonge mensen kunnen overtuigen om zich op een andere manier in te zetten.

060819khal 024.jpg

060819khal 019.jpg

060819khal 017.jpg

060819khal 010.jpg

060819khal 004.jpg

De kids vermaken zich ondertussen. In de trein hebben ze hun eigen spelletjes en hebben de grootste lol. Fida kijkt ondertussen dromerig naar buiten, al dat groen. Het leuke als je iemand uit Gaza hier hebt, en ik ken het grauwe beton van Gaza zo goed, met hier en daar wat palmen en verbouwde groente, maar met nauwelijks enig gras, dat je met hun ogen mee gaat kijken. Wat is het hier groen! Ik vraag Fida waar ze van droomt. Wat ze zou willen. Ik wil een weiland, zegt ze.

060819khal 043.jpg

060819khal 041.jpg

060819khal 066.jpg

060819khal 049.jpg

Khaled heeft nog een trofee meegenomen om ons van Kifaia te bedanken. Penningmeester Leo neemt het in ontvangst. Eelco is ook gekomen, met Jonathan en David, Wasim speelt met de autootjes van Martijn, Walid zit met Joris aan de computer, Fida helpt Henny in de keuken. Anneke komt ook nog langs, Anneke zonder wie Kifaia helemaal niet zou bestaan, want zij heeft ons bij elkaar gekregen.
Even lijkt het vrede.
We kijken deze dagen maar niet naar het nieuws.

060819khal 057.jpg

060819khal 052.jpg

060819khal 068.jpg

8 gedachten over “Dagboek 20 augustus 2006

  1. @Anja
    De fotos zijn geweldig, het verhaal verfrissend en indrukwekkend. Waarom doe jij daar dan aan af met een manipulatieve uitdrukking als “die stomme kassem-raketjes”?

    Het feit dat Khaled een dergelijke mening heeft, geeft mij nog hoop, als er genoeg mensen zoals hem aan beide kanten rondlopen, kan het nog goedkomen.

    Ik wens jullie allemaal een heel prettige en gezellige tijd toe.

    Qassam 3 Qassam 2 Qassam 1
    lengte (cm) 200+ 180 79
    Diameter (cm) 17 15 6
    gewicht(kg) 90 32 5.5
    lading (kg) 10 5-7 0.5
    maximum bereik 10 8-10 3

    De Qassam-raket is een zelfgemaakte raket. De brandstof voor de raket is een mengsel van suiker, olie, alcohol en kunstmest. De Qassam-3 is een 2m lange buis en weegt ongeveer 90kg. Er kan een gewicht van 5-8 kg aan spijkers, metaalscherven of ander materiaal in.

    http://www.globalsecurity.org/military/world/para/hamas-qassam.htm GlobalSecurity.org – Qassam Rocket
    http://www.time.com/time/world/article/0,8599,202159,00.html The Homemade Rocket That Could Change The Mideast – By Tony Karon, TIME Online Edition (10 February, 2002)
    http://edition.cnn.com/2002/WORLD/meast/02/12/qassam.facts/index.html Qassam-2 missile a wild card in Mideast conflict – CNN (March 5, 2002)
    http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/3845731.stm Gaza rockets kill two in Israel], BBC article (June 28, 2004)
    http://www1.idf.il/DOVER/site/mainpage.asp?sl=EN&id=7&docid=32640.EN The creation and launching of Kassam rockets from the Gaza Strip
    http://www.weaponsurvey.com/missilesrockets.htm Palestinian Weapons Production and Smuggling : Missiles & Rockets
    http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-4244,00.html ”Special: Gaza kidnapping” Israeli News – Ynetnews English version of [[Yedioth Ahronoth]]

  2. Nou, dank je wel voor je goede wensen Mike. En ook bedankt voor je informatie over de kassem-raketten. Dat is echt waar we nu behoefte aan hadden.

  3. Ik heb Khaled verteld over de reacties op dit weblog, wat er ongeveer staat. Dit is wat hij jullie zeggen wil. Hij wil jullie allemaal bedanken voor de hoop die je hem geeft, ook aan Mike. Dit is duidelijk, aan beide kanten denkt hij dat de mensen vrede willen, geen bloedvergieten meer. En geen raketten, niet vanuit de Israelische vliegtuigen en niet afgeschoten vanuit Gaza. Van alle twee de kanten niet. Het is zijn droom dat er aan beide kanten niemand meer verwond raakt of nog langer moet lijden, en dat geen moeder meer mee hoeft te maken dat haar zoon wordt gedood, dat niemand meer gehandicapt raakt. En hij denkt dat meer dan vijftig jaar oorlog tussen de twee volken er eindelijk toe moeten leiden dat de leiders van beide kanten moeten beginnen om een eind te maken aan de oorlog. Beide volken weten dat de leiders idioten zijn, en dat het de bevolkingen zelf zijn die duidelijk moeten maken dat het tijd is voor vrede, en dat ze beide weten dat we met elkaar moeten leven.
    Khaled Abu Zaid.

  4. @Khaled

    Dank voor je wijze woorden waar ik me helemaal in kan vinden. Als jij je kinderen met die woorden opvoedt en ik de mijne, zullen de kinderen zich dat als volwassenen herinneren en doen wat wij niet konden. Ik hoop met heel mijn hart dat zij de kracht zullen vinden te doen wat onze generatiegenoten niet lukt: een eind maken aan het bloedvergieten.

  5. Het enige dat ik Khaled terug wil zeggen is insha-Allah (of Amin). Herkenbaar trouwens, de hoeveelheid was die je hebt met een gezin in huis. Kan me goed voorstellen dat dat heel anders is als je een éénpersoonshuishouden gewend bent. Ik wens jou en je gasten het allerbeste. Insha-Allah komt er een dag dat men ook in Gaza in vrede kan leven.

  6. Nou Anja, als iemand jouw vraagt of jij je “vakantie/reces” als Eerste Kamerlid ook nog een beetje nuttig hebt doorgebracht, heb je wel een antwoord zeg. Hulde!

  7. how are you anja this is wonderfull picture about my sister and uncel khaled and his childrin
    thanke you
    byeeeeeeeeeee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *