De boycot van Palestina

Te gast: Simone Korkus. Hoe zit het werkelijk?

De cijfers ( Bron De Wereld Bank Groep/ rapport van 7 mei 2006)

De Palestijnse Autoriteiten hebben een budget nodig van $2,15 miljard per jaar ofwel $ 182 miljoen per maand; de grootse kosten zijn personeel en dienstverlening aan de burgers( met name Gezondheidszorg en Bijstand).
De PA financierde dit budget in 2005 met $1,232 miljard belastinginkomsten, $349 miljoen van de donors , $173 miljoen winst uit het Palestinian investment Fund en overige inkomsten.
Door de maatregelen van Israel ( het niet afdragen van de belastinginkomsten, die 50% van het budget financieren), het instorten van het bankstelsel, het afsluiten van de checkposten met name in Gaza en in geringere mate de bevriezing van het donor geld, zijn de inkomsten van de PA gereduceerd tot
$ 35 miljoen per maand, die het zelf van de burgers int.

Met een uitstaande schuld van $1.3 miljard – $640 miljoen aan de commerciele banken en $660 miljoen aan lokale leveranciers, zijn lokale financieringsmogelijkheden voor de failliete Palestijnse staat grotendeels uitgeput.
De overheid is de grootste werkgever en onderhoudt een op de drie huishoudens in de Palestijnse gebieden. De maandelijkse loonkosten voor de 152.000 ambtenaren (waaronder artsen, verplegers etc) bedragen $95 miljoen per maand en zijn al vier maanden niet voldaan. Ergo er is nu een loonschuld van $380miljoen.
De 100miljoen Euro noodhulp van de EU is zelfs onvoldoende om deze achterstallige lonen te voldoen

Volgens de analyse van de Wereldbank zal – als de beperkingen zich voortzetten – binnen anderhalf jaar het persoonlijk inkomen per capita van de bevolking met 30% dalen.
Werkeloosheid zal stijgen tot 45% tegen 23% voor de verkiezingen
En 70% van de bevolking zal onder de armoedegrens leven (in 2005 was dat 44%)
Verval van alle economische en sociale structuren acht de Wereldbank waarschijnlijk

5 gedachten over “De boycot van Palestina

  1. Noodhulp kan niet blijven duren, eenderde van de bevolking in overheidsdienst: dat is absurd. De “hulp” van de NGOs verergert de situatie. Het zelfbeklag, en het beschuldigen van de israelis, wordt langzamerhand pathetisch! Wordt het geen tijd voor lange termijn ontwikkeling van de landbouw en toerisme (strand!) ism met de Israelis, die echt wel zullen helpen als het anti-zionistische gedonder is afgelopen? Mensen als uw vriend Kaled denken hoogstwaarschijnlijk stiekem ook langs deze lijn(graag geen cynisme in evt reactie).

  2. Zorg jij eens dat je beter geinformeerd raakt, Huib. Je hebt kennelijk echt geen idee wat een bezetting inhoudt: in ieder geval dat er geen manier is om landbouw of toerisme te ontwikkelen. Je oordeel, zelfbeklag, is stuitend. En Gaza is niet bezet vanwege ‘anti-zionistisch gedonder’, voor jouw informatie. Dat de Israeli’s ‘echt wel zullen helpen’ willen we nog wel eens meemaken. Tot nu toe hebben ze alleen maar verwoest. Het vliegveld kapot gebombardeerd, twee keer de haven in aanleg die met Nederlands geld was betaald, praktisch alle huizen van de nederzettingen opgeblazen, nu de electriciteitscentrale kapotgebombardeerd. Azmi Bishara zegt dat wanneer er eindelijk, ooit, een einde wordt gemaakt aan de bezetting, Israel de enige koloniale mogendheid zal zijn die niets maar dan ook niets heeft achtergelaten behalve puin.
    En begin er maar niet aan om te denken dat jij wel weet wat onze vriend Khaled ‘stiekem’ denkt. Daar weet jij niets van.

  3. Bedankt voor uw antwoord,
    (Als U het geen cynisch antwoord vindt dan ben ik akkoord, Over de reikwijdte van het begrip wil ik geen discussie starten, maar ik vind het persoonlijk kantje boord),
    Maar afgezien van uw verontwaardiging: Zou Khaled (sorry van de vergeten “h”) ZELF eens zijn visie op de toekomst van de Ghaza-strip en dus zijn bloedeigen kinderen kunnen geven – in het Engels, -ZONDER zelfbeklag en beschuldiging van de Israeliers (dat zijn toch ook gewoon aardige mensen en geen monsters)?.

  4. Hij heeft zijn visie gegeven, Huib, ik heb geen spat zelfbeklag gezien en hoor van hem geen andere beschuldiging van Israeli’s dan wat Israeli’s gewoon doen.
    Of Israeli’s gewone mensen zijn en geen monsters is niet aan de orde. Aan de orde is een bezetting.

  5. de heer HuibVriend moet het boekje “De moed om te weigeren” van de reservisten die geen dienst meer willen doen in de bezette gebieden maar eens lezen. Dan komt hij tot de ontdekking dat er ook monsters in Israel rondlopen. Deze reservisten hebben het zelfs over o.a. staatsterreur! wreder en groter dan de contra-terreur. Dan hebben ze het over hun eigen leger. Ze hebben opdrachten gekregen om het bloedvergieten zo groot mogelijk te maken. Ze hebben het ook over de overbodigste, waanzinnigste en wreedste oorlog. De soldaten wedijveren over moorddadige handelingen tot de dood er op volgt. Over het doden van in zich in veiligheid zoekende kinderen. In “Drinken uit de zee van Gaza” kun je lezen over de martelpraktijken van Palestijnse gevangenen in de Israelische gevangenissen. Wie zou dat ooit gelaten over zich heen laten komen. U meneer HuibVriend? Wat zou u doen als een soldaat moedwillig uw auto aan flarden schoot, omdat hij dat zo leuk vindt? Ik zou dat wel eens willen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *