Dagboek 13 oktober 2006

Mijn collega’s van de SP aan ‘de overzijde’ zijn erg actief. Inburgeringswet door Fenna. Migratiebeleid door Agnes.

“De aanpassingen die Verdonk vandaag heeft aangebracht aan haar inburgeringswet brengen ons terug bij af.” Dat is de conclusie van SP-Integratiewoordvoerder Fenna Vergeer. Omdat de VVD-minister ondanks alle adviezen blijft vasthouden aan een slaagplicht, is het uiteindelijke restant van de wet gedoemd te mislukken. “Als er iemand niet is geslaagd, is het Verdonk wel. Ze heeft vaak harde woorden, maar is op het gebied van integratie verantwoordelijk voor vier jaar stilstand.”
Zie de SP website.

Gisteren besprak de Tweede Kamer het ‘moderne migratiebeleid’. Namens de SP voert Agnes Kant het woord: “Ik begrijp ineens waar premier Balkenende op doelde met de terug naar de VOC mentaliteit: kolonialisme in een modern jasje. Na de koloniale jacht op grondstoffen zitten wij echter niet te wachten op een neokoloniale jacht op ‘brains’ en talent in armere landen.”
Zie de SP website.

4 gedachten over “Dagboek 13 oktober 2006

  1. Ontzettend mooie en stevige quotes van Agnes en Fenna! Super!
    Over het migratiebeleid: zit het niet in de aard van de westerse landen om de rest van de wereld te plunderen? Het lijkt er soms verdacht veel op!

  2. “Als er iemand niet is geslaagd, is het Verdonk wel. Ze heeft vaak harde woorden, maar is op het gebied van integratie verantwoordelijk voor vier jaar stilstand.”

    Amen.

  3. Welke nieuwkomers moeten nu eigenlijk inburgeren? Alleen de niet-Westerse, niet-Europese of iedereen?

    Toen mijn Nieuw-Zeelandse (nu tevens Nederlandse) vriendin een jaar of 8 geleden hier naartoe kwam, verheugde ze zich op de cusrsus. Fijn om wegwijs gemaakt te worden in je nieuwe land.

    Ik weet niet meer of ze niet hoefde of niet mocht – ik geloof het laatste – maar in ieder geval behoorde ze niet tot de doelgroep.

  4. Ik deel voor een groot deel het kritiek van Mahmut Erciyas (zie De Fabel van de Illegaal”) op de inburgerings-standpunten van de SP.

    De vaak gemaakte vergelijking tussen de leerplicht en inburgeringsplicht gaat helemaal niet op: (1) De leerplicht geldt voor alle kinderen en niet voor een bepaalde groep kinderen, (2) het kost geen 6.000 euro om naar school te gaan, (3) de inburgeringsplicht betreft volwassenen, de enige soortgelijke verplichting zou misschien de militaire dienstplicht kunnen zijn (maar dat kost ook weer geen 6.000 euro).

    Ik ben wel eens dat kennis van de Nederlandse taal belangrijk is. Maar de kern van de inburgeringsverplichting is discriminerend en wordt door allochtonen als vernederend ervaren. Er zijn andere manieren om mensen te stimuleren Nederlands te leren. Om te beginnen een passend aanbod van goedkope (liefst gratis) cursussen die voor iedereen toegankelijk zijn.

    De steun van de SP voor verplichte inburgering (ook in het buitenland) is een van de redenen waarom veel “allochtonen” zich niet in de partij kunnen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *