Lied van Generaal Pardon

Zomer tweeduizend zes.
In Holland vallen geen bommen.
In Holland vallen mensen
in een diep zwart gat.

Als je papieren niet deugen
maak je bij ons geen kans.
Moest jij je land ontvluchten?
Dat is dan jammer voor jou.

Maar nog vóór het wintert
waait iets van lente aan:
stemmen zijn opgestaan,
willen opnieuw beginnen.

Rechtop komen te voorschijn
onder de lentezon
al onze vreemde bekenden
en vernemen de woorden
van Generaal Pardon.

Zomer tweeduizend zeven,
toekomst op een kier:
leven zullen zij, veilig
wonen zullen zij hier.

(Tekst Huub Oosterhuis)

13 gedachten over “Lied van Generaal Pardon

  1. Wij( de bus die uit leusden kwam) hadden het lied nog uitgebreid geoefent onder weg in de bus, omdat we in de veronderstelling waren dat we zouden zingen op het Plein in Den Haag.Maar helaas het kwam niet meer aan bod.
    Jammer wel een bijzonder mooi lied heel erg typerend.

  2. Zeker wel, Tim. Het gaat om de mensen die onder de oude wet al jaren wachten en die op grond daarvan nu eindelijk maar eens gewoon toegelaten moeten worden.

  3. als je papieren gewoon deugen maak je bij ons gewoon kans je hoeft je land niet te ontvluchten dat is beter voor jou rechtop komen te voorschijn uit de lentezon honderdduizenden onbekenden voor datzelfde pardon zomer tweeduizendtwintig de deur stond wagenwijd open ja zij leven nu veilig terwijl ze onze families opknopen

  4. Hartstikke spaans, Rien. Ik heb net een bijdrage van je verwijderd waarin je alle – hoe noemde je dat – gastarbeiders, lanterfanters noemde. Besef je wat je over een hele groep mensen zegt? Enig idee wat die gastarbeiders, die we hier zelf naar toe hebben gehaald, aan werk gedaan hebben? Wou je dat ontkennen? Weet je wel waar je het over hebt?

  5. Het spijt me Rien. Wat er met jou is gebeurd dat je het nodig vindt om tegen ‘gastarbeiders’ te keer te gaan weet ik niet. Als ik je persoonlijk zou kennen zou ik je er naar vragen, want meestal zit er wel wat achter. Maar net zoals ik geen antisemitisme plaats, en geen racisme, hoef ik op mijn weblog ook geen tirades tegen moslims, migranten, vluchtelingen, de nieuwe mode, zeg maar. En lees de spelregels maar even, als je het nog eens zou willen proberen.

  6. prachtig, dat generaal pardon. Het wordt hoog tijd dat het er komt. Maar ik ben vreselijk bang, dat daarna de discussie over asielzoekers helemaal weg is. Onder het mom, van nu zijn we er, de grote groepen zijn veilig in NL en mogen blijven, de rest wordt onder strenge maar rechtvaardige wet over beslist. Het is nu al zo vreselijk moeilijk om de aandacht voor de behandeling van asielzoekers te vragen die het verdient.

    Mijn vriend zit hier ook al 5 jaar en 2 maand. Hij valt onder de nieuwe wet, hij is net 5 maanden te ‘laat’ gekomen voor het generaal pardon. Zijn geboorteland laat hem niet terugkeren omdat hij geen nationaliteit heeft. Hij is al meer dan een jaar bezig om te proberen terug te keren. Hij mag hier niet blijven, hij kan niet terug, hij mag geen asiel vragen in een ander land. Nu zijn we bezig met de laatste kans op een vergunning buitenschuld, maar de IND blijft maar beweren dat hij niet genoeg doet om terug te gaan. Het wachten is slopend en al die tijd mag hij niet werken, niet studeren, niet leven. Zijn leven staat ook al meer dan 5 jaar stil en de tactiek van de IND is om hem zo knettergek te maken dat hij wel terug gaat. Maar hij KAN niet terug, niet alleen uit angst voor vervolging, maar gewoon puur omdat zijn land hem niet toelaat. Moeilijk voor te stellen misschien, maar het gebeurt. Dus laten we alsjeblieft niet vergeten dat ook onder de nieuwe wet groepen mensen tussen wal en schip vallen. Ik hoop dat jij Anja, en de SP zich hiervoor zullen blijven inzetten en ook hiervoor aandacht vragen.

  7. Isle, ik zit nu in Gaza, ik heb niet zoveel tijd om er verder op in te gaan. Maar dit kan ik je wel beloven: wij zijn ons er erg van bewust dat er meer aan de hand is dan het generaal pardon. Dat daarmee de problemen nog niet voorbij zijn. Je hebt dus mijn woord dat we het niet laten bij ht generaal pardon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *