Dagboek 14 november 2006

Op de toon van Sammy: Links, Wouter, kijk naar links Wouter, want daar ligt wat je ooit had.
Gorilla in de Volkskrant, vanochtend.
Ik hoor dat Bos heeft gezegd dat het generaal pardon voor hem een breekpunt is in de mogelijke onderhandelingen met het CDA. Heel goed.

Verdonk laat het afweten, en neemt de uitnodiging van Huub Oosterhuis om met hem in discussie te gaan niet aan. Verdonk wil eerst de uitspraak van de rechter afwachten. Of met andere woorden: geen gesprek voor de verkiezingen. En waarom verbaast me dat helemaal niet?

En wat me ook niet verbaast: de VN had een resolutie in willen dienen waarin het optreden van Israel in de Gazastrook werd veroordeeld, waarbij 19 burgers om het leven kwamen. Voor het evenwicht hadden ze er nog aan toegevoegd dat ook de raketaanvallen op Israel werden veroordeeld. Amerika heeft zijn veto uitgesproken, en vindt het wel voldoende dat Israel al had gezegd dat het een fout was. Zo doet de VS dat.

In een belangwekkende studie van twintig ‘wijze mensen’, waaronder Mohamed Kathami, de vroegere president van Iran, aartsbisschop Desmond Tutu en wetenschapster Karen Armstrong, werd benadrukt dat de kloof tussen westerse en islamitische samenlevingen, die nog nooit zo groot geweest is, vooral wordt veroorzaakt door de politiek, en niet door de religie.

Het conflict tussen israel en palestina werkt als spliijtzwam. Ook de westerse aanwezigheid in Irak en Afghanistan draagt bij aan het wantrouwen dat de relaties tussen de verschillende gemeenschappen bemoeilijkt. “Bovendien draagt de waarneming van dubbele maatstaven in de toepassing van internationaal recht bij aan een gevoel van kwestbaarheid bij veel moslims over de gehele wereld.”
Ik heb dit uit een kort berichtje in Trouw. Het rapport lijkt mij zeer de moeite waard. Ik zal kijken of ik het kan vinden.

Vandaag nog een drukke dag Den Haag. Dan pak ik mijn koffertje en ga voor een paar dagen naar Gaza. Het IDF heeft ons ‘gecleared’, ik ga vooruit. Ik ben er door al die toestanden sinds juli niet meer geweest. Hoog tijd.

8 gedachten over “Dagboek 14 november 2006

  1. Er wordt vaak vergeten dat de “clash of civilizations” eigenlijk een politieke keuze is geweest van Bush en de neo-conservatieven.

    Na de aanslagen van 11 september hebben vrijwel alle “islamitische” landen steun aan Amerika betuigt en aktieve hulp aangeboden, inclusief Iran, Soedan, Libië en Syrië. In plaats van een wereldwijde alliantie tegen de organisatie van Osama Bin Laden te vormen, die waarschijnlijk veel betere kansen had gehad om hem definitief uit te schakelen, heeft de regering Bush en zijn vrienden van de “Project for a New American Century” gekozen om de situatie te misbruiken om de polaristatie voor hun eigen geopolitieke doelen en fantasiën op te voeren. “If you’re not with us, you’re against us” zei Bush toen letterlijk, maar bepaalde zelf wie voor Amerika was en wie tegen.

    Interessant is overigens ook dat theologe Karen Armstrong die het boek “A Short History of Islam” heeft geschreven een voormalige non is. Ze heeft veel interessante artiklen geschreven en interviews gegeven. Het is zeer de moeite waard om die via Google op te zoeken.

  2. a-NEE meh-da-BEH-ret Mannentaal! op Ben Goerion:
    Ha dar-kon shel-kha beh-va-ka-shah = Uw paspoort graag.

    Mee-ay-een at-ah? = waar komt u vandaan?
    A-nee bah mee Holland = Ik kom uit Holland

    a-TAH ta-YAR? = Is u toerist?
    kayn, a-NEE ta-YAR mee Holland = Ja, ik ben toerist van Holland
    Loh, a-NEE bah leer-OT = Nee, ik kom om te kijken.
    A-nee ro-tseh leer-ot Gaza = Ik wil zien Gaza
    ay-FOH ha shook ha Bed-oo-ee = Waar is de Bedoeienen markt?

    Ma-tie yo-tsay ha o-to-boos leh khaifa = Wanneer vertrek de bus naar Haifa? ( onthouden otoboos=autobus)

  3. Is dit leuk bedoeld Paul? Ik ben naar schatting zo’n honderd keer bij Ben Goerion Israel binnen gekomen. Ze spreken daar Engels.

  4. Ik zou alles wat Mohamed Kathami zegt met een korreltje zout nemen. Deze meneer heeft op zeer bloeddorstige wijze een studentenopstand aan de Universiteit van Teheran neergeslagen, en heeft nooit een poot uitgestoken naar de slachtoffers van de stenigingen, amputaties en hangpartijen die er in zijn land onder zijn toezicht werden uitgevoerd. Hij staat dan wel bekend als gematigd, maar dan wel naar iraanse maatstaven en niet naar westerse maatstaven. Kathami was president in een theocratie. Voor hem gaan politiek en geloof dus hand in hand, zoals dat per definitie gaat in een theocratie. Wat hij nu dus ook beweerd en we allemaal voor waar moeten aannemen.

  5. Johan, het kan zijn dat je gelijk hebt, het kan ook zijn van niet. Je weet namelijk ook dat er met name over islamitische landen van alles wordt beweerd wat niet klopt. Dus ik zou er graag meer over willen weten voordat ik nu jouw opmerkingen weer voor waar aanneem.
    Het is een van de redenen dat ik heel spaarzaam ben met wat ik op dit weblog zet, over het algemeen wil ik zelf graag na kunnen gaan waar het vandaan komt en hoe betrouwbaar die informatie is. Jij geeft in ieder geval geen bronnen aan.

  6. Mijn inschatting is dat Khatami voorzichtig heeft geprobeerd hervormingen door te voeren, wel wetend dat hij terdege rekening moest houden met een conservatieve Raad van Hoeders. Hij was niet in een positie om al die wreedheden die Jan noemt van de ene op de andere dag uit te bannen. Ik geef hem het voordeel van de twijfel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *