In Gaza

Ik ben er!
Met enige strubbelingen. Vliegtuig vertraging. Daardoor moesten we rennen om de aansluiting te halen. De koffers renden niet mee. Die kwamen dus niet aan in Tel Aviv.

Toen hoorde ik vlak voor ik bij Erez was dat er weer een rakket was afgeschoten, en dit keer met een dodelijk slachtoffer. Grens was weer dicht. Maar zou weer opengaan. En ging dat ook, na een uurtje wachten. In mijn eentje, zonder koffer, de donkere gang in richting Gaza. (Jan heeft nog afspraken in Tel Aviv en Jeruzalem) Aan de andere kant werd er gelukkig op me gewacht. Het is donkerder dan anders in Gaza. Sommige winkels hebben nog electriciteit, van generatoren. Op de flat is af en toe licht.

Hoorde van Fatma en Khaled dat er de laatste weken heel erg hard is gewerkt. Zoveel nieuwe ‘cases’. Morgen gaan we naar Beit Hanoun, om de families op te zoeken en de nieuwe patienten te zien.
Ik mag even internetten op de computer van Walid en Wasim, waar alles op z’n Arabisch op gaat en dus voortdurend de andere kant op schiet dan ik verwacht. Maar het lukt.

Morgen meer.

13 gedachten over “In Gaza

  1. Fijn dat je daar bent Anja – een beetje tenslotte ook namens zoveel mensen hier. Steek ze een hart onder de riem! (rare uitdrukking trouwens die ik nooit heb begrepen!).

  2. Wat fijn dat je weer daar bent en wat K…dat je koffer wéér is achtergebleven. Het wordt nu echt tijd dat je een uitzet in Gaza achterlaat…:)
    Doe alle vrienden en bekenden daar de allerhartelijkste groeten en houd me ajb direct op de hoogte van evt. verwikkelingen rond Annelies wel/niet. Ik snap er niks van dat ze niet mag

    Op welke flat ben je nu?

    Groetjes en veel liefs

    Youssouffie

  3. Ha die Yousouffie.
    Eenmaal hier is alles weer heel vertrouwd. We zitten met de groep straks in een nieuwe flat, ook vlak bij zee, ziet er prima uit. Maar ik logeer tot de anderen komen nog in onze oude flat, waar de familie Abu Zaid nu woont. Het is er erg gezellig, met dat mannenhuishouden. Wasim zat vanochtend de schoenen van zijn papa te poetsen en Walid heeft er voor gezorgd dat er aansluiting is voor een (tamelijk krakkemikkige) computer omdat hij niet zonder spelletjes kan en zelfs de tv doet het af en toe. Ik ga zo met het team en met Khaled naar Beit Hanoun, waar we de noodhulp van Icco gaan verspreiden en naar de nieuwe patienten kijken, want er zijn er weer erg veel zonder armen of benen bij. Je krijgt hier genoeg te doen als je hier over een paar weken bent!
    Ze hebben de afgelopen dagen de hele tijd doorgewerkt om alle gewonden en hun families af te gaan, al hun vrije tijd aan opgeofferd. De sfeer is goed. Je krijgt nog veel meer te horen, Youssoeffie, goed dat jij binnenkort ook gaat.

  4. Hi Anja, een goede en veilige tijd . En een goed weerzien met alle bekenden. Hoop dat je die koffer nog gauw krijgt.
    Groeten Ina

  5. Lieve Anja,
    Wat fantastisch dat je ondanks alle toestanden in en rond Gaza toch binnen bent kunnen “dringen”. Het zal niet meevallen de misère van zo dichtbij te ervaren, zien, horen, ruiken……
    Ik hoop dat het team ondanks alles zich staande houdt, maar met jouw steun (en die van Icco) zal dat wel gaan. Kon ik zelf ook maar een steentje bijdragen….
    Doe allen mijn hartelijke groet, ik leef/s met je mee,
    liefs Alexandra.

  6. Ze doen het hier fantastisch, Alexandra, gek genoeg raak ik daarvan weer in een geweldig goed humeur, want de ellende is echt, maar de weerbarstigheid waarmee iedereen weer aan het werk gaat om puin te ruimen, gewonden te helpen is ook echt en heel aanstekelijk. Onze teams zetten zich nu in tijden van nood ook in bij het bezoeken van families die gewonden thuis hebben, en ze helpen met het verzorgen van wonden. We hebben vandaag zo’n honderd rugzakken met verbandmateriaal en andere medische spullen naar Beit Hanoun gebracht.

    Over twee weken zijn Joes en Eelco hier, dan gaan ze bekijken hoe de zaken in de teams er bij staan, waar het meeste behoefte aan is wat training betreft, en dan gaan we de volgende trainingen weer plannen. Hoop dat jij er ook weer snel bij zult zijn!
    En lieve groeten van iedereen hier.

  7. Lieverd, ik ben blij dat je goed bent aangekomen, ben altijd in spanning als je die reis moet maken.
    Je verslag zou hier in de kranten moeten, zo helder! Overigens de SP gaat fantastisch 29 zetels gisteren, PVDA 32!
    Dikke kus voor Khaled en jou,
    Anneke

  8. Heel veel lieve groeten terug, Anneke. En wil je de mensen in Nederland even zeggen dat ze niet moeten overdrijven met al die stemmen voor de SP? Straks zit Tiny Kox nog in de Tweede Kamer. Die wil ik graag nog een tijdje houden voor de Eerste.
    Ik ben ook altijd weer helemaal opgelucht als ik Erez eenmaal doorben. Blijft een nare ervaring, die grens, de intimidatie van al die wapens om je heen, die lugubere gang waar je door moet, hekken die knarsend en piepend open springen, niemand te zien verder maar wel de camera’s en de wapens op je gericht…
    En ondanks alle ellende hier, de zon schijnt, mijn dierbaren zijn weer om me heen, iedereen werkt fantastisch. Zoals altijd weer opnieuw blijkt hun doorzettingsvermogen en onverwoestbare optimisme aanstekelijk te zijn.
    En een lieve groet van Khaled.

  9. Anja,

    Veel succes met het belangrijke werk!

    A propos:

    -De peilingen zijn natuurlijk maar “dagkoersen”, zoals Wim Kok zei. De vorige keer heeft de SP ook eens op “24 zetels” gestaan. De SP gaat natuurlijk wel winnen, maar hoeveel is nog zeer de vraag.
    -Het wordt tijd je koffer(s) eens goed te trainen. Laten zien wie er de baas is. (Koffers hóren mee te rennen, toch?).

  10. lieve Anja,

    het geeft mij een goed gevoel om te zien/lezen hoe u zich ondanks de slechte omstandigheden daar u werk voortzet, ik schiet gewoon enorm tekort aan woorden om u als goed mens te kwalificeren, ik hoop echter dat er mensen zullen zijn die voorbeeld van u zullen nemen, om een kleurrijke toekomst realiseerbaar te kunnen maken, pas vooral goed op jezelf, en weet dat ik net als vele miljoenen mensen achter u staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *