Dagboek 4 december 2006

Wat was dat prettig om in een Gentse kroeg de Nederlandse kranten te lezen over de nasleep van de mislukte coup van Verdonk. Ik blijf me afvragen wat haar bezielt. Zelfs als ze deze overval gewonnen zou hebben, wat zou dat hebben betekend voor haar partij, die toch al vrijwel uit elkaar ligt? Langzamerhand komen ook de commentaren los in de kranten, die enige kanttekeningen maken bij de grote winst van Verdonk binnen het verlies van de VVD. Want zij kan dan wel een fikse schare kiezers achter zich hebben, er zijn ook heel veel stemmen voor de VVD verloren gegaan, en zou dat alleen maar aan Rutte liggen?

Een lekkere foto van de nieuwe SP fractie die nu een gehele punt van de tweedekamer zetels in beslag neemt, voor mij natuurlijk een vrolijk gezicht. De foto’s van de installatie, drie kamerleden met eed (met God) en twee met belofte (zonder God). Zie ze hier. Ik heb dat al eens eerder verteld, maar voor degenen die niet al tijden dit weblog volgen, toen wij voor de Eerste Kamer werden geintalleerd, vier stuks, deden Tineke en ik het met God en de mannen zonder. Kwam er een meneer van de SGP naar me toe, u was toch die vrouw van dat eh… boek? In het denkwolkje boven zijn hoofd verschenen de woorden: dat goddeloze boek. De schaamte voorbij dus. Ik zei: ja hoor, van dat boek, en zondags ga ik naar de kerk. Hoofdschuddend van verwarring ging hij weer naar zijn bankje. Inmiddels zijn ze er in de EK aan gewend, dat de ware christen dus ook een ware socialist kan zijn. Nu de TK nog.

En dan de stemming in de Tweede Kamer om het uitzetten van asielzoekers tegen te gaan, tot er een nieuwe regering is, die het generaal pardon in een coalitieaccoord mee zou kunnen nemen. Bos en Halsema die elkaar omarmden, Halsema even ontroerd. Ik leefde mee. Want het is de zaak om niet al te triomfantelijk te zijn, we zijn er nog niet, maar wat een opluchting, na al die jaren verontrusting en verontwaardiging, dat er misschien een meerderheid komt om het generaal pardon in te voeren. En een menselijker en humaner asielbeleid vorm te geven. En je moet er toch niet aan denken dat er nu nog mensen uitgezet gaan worden, die weten dat ze waarschijnlijk zouden mogen blijven als ze het nog een paar maanden uithouden. Balkenende reageert dan zuur over een ’toevallige’ meerderheid. Hoezo toevallig? De beweging om een humaner asielbeleid is gegroeid, omvat vele burgerinitiatieven, vele gemeentes staan er achter, er is niets toevalligs aan. En waarom zou deze meerderheid toevalliger zijn dan de granieten meerderheid van VVD en CDA waar we de laatste jaren herhaaldelijk op stuk zijn gelopen? Balkenende moet er duidelijk nog aan wennen dat die meerderheid er niet toevallig niet meer zomaar is. En gedraagt zich nog steeds als hard to get, zo van komen jullie maar mijn richting op want wij zijn de grootste. Dat lijkt mij een vergissing. Als hij opnieuw een kabinet zou willen leiden zal hij soepeler om moeten gaan met een nieuwe situatie waarin hij nu eens niet van te voren kan rekenen op een meerderheid.

Morgen wordt duidelijk hoe het verder gaat. Vanwege Sinterklaas is er geen avondzitting in de Eerste Kamer en moeten we vanavond al aan het werk. De pensioenwet. Ik moet die voor onze fractie behandelen. Ik heb het dossier doorgelezen, ik moet nog formuleren wat ik namens onze fractie ga zeggen. Ik moet ook nog achter de positie van de ‘witte illegalen’ aan, vanwege de meneer die vorige keer langs kwam. En nu Ronald is overgelopen naar de Tweede Kamer, en we Bob Ruers krijgen als vervanger, een ouwe rot, moet de taakverdeling opnieuw geshuffeld worden. Voor dat laatste half jaartje tot de nieuwe samenstelling van de EK. Misschien schuif ik op van sociale zaken naar volkshuisvesting.

8 gedachten over “Dagboek 4 december 2006

  1. Alsof de kabinetten Balkenende geen “toevallige” meerderheden hadden, bv. dankzij de LPF, die al tijden over geen aanhang meer bleek te beschikken. En daarna als minderheids-/rompkabinet overlevend dankzij “toevallige” rechtse steun.

    Gelukkig dat naast zo’n “overloper” als Ronald van Raak nog een “trouwe” Tiny Kox bestaat. Anders verlies je toch elke zekerheid in het leven? 🙂

    Anja, die hoge toon van Balkenende over de aangenomen motie -die alleen over de opschorting van uitzettingen gaat, en niet over een “generaal pardon”-regeling zelf, welke door het volgende kabinet zou moeten worden gemaakt- sterkt mij in mijn opvatting, dat het huidige CDA nooit en te nimmer van plan is een kabinet te vormen met de SP. Hooguit met de PvdA en de CU. Ik vermoed zelfs dat het CDA, net als in 2003 (naar het voorbeeld van 1977), ook onderhandelingen met de PvdA wil laten stuklopen, maar die partij uiteraard wél de Zwarte Piet toespelen. Het CDA heeft altijd een extra geheime agenda bij dit soort onderhandelingen, en is onbetrouwbaar en oer-conservatief. What’s new? Kortom: we moeten ons voorbereiden op eindeloze formatieonderhandelingen, pogingen tot een rechtse kabinetsformatie, en eventueel uiteindelijk nieuwe Kamerverkiezingen.

  2. Twee geloven op één kussen? Daar slaapt de duivel tussen!
    Nog eerder gaat een naald door het oog van een kameel van de Partij voor de Dieren dan dat een coalitie ontstaat van CDA en SP.
    Misschien kan Huub Oosterhuis een ode aan Balkenende schrijven?
    Ik ben benieuwd hoe polderen op z’n SPees gaat. Wat zal JAN laten lopen voor regeringsmacht? De armoede, de zorg, 26.000 gezichten?
    We gaan een leuke tijd tegemoet met eindeloos gesteggel. Lekker handen wrijven om de onmacht van de macht.

  3. Wat leiderschap van Rita Verdonk zou hebben betekend is onderzocht. Minstens 6 zetels meer. Je leest toch wel eens wat Anja? ..)

  4. Vervolg op nr. 1:

    Op 2 december jl. vond in Utrecht een bijeenkomst plaats van de PvdA-denktank Forum, ter nabespreking van de verkiezingen.
    Wouter Bos zei te denken dat de winst bij de verkiezingen vooral is gegaan naar partijen die anti-Europees en nostalgisch zijn, de SP en Wilders dus. (Sic! Aldus de Parlementaire Nieuwsbrief vandaag).

    Historicus Thomas von der Dunk haalde hard uit. Bos had beter voorbereid moeten zijn op het CDA en moeten weten dat ,,Maxime Verhagen een permanent gifgas verspreidend serpent is”, zei hij.
    Dat is tenminste wel duidelijk, moet ik toegeven. 🙂

  5. Dat wisten we al Horst. Dat zijn de stemmen die de VVD waarschijnlijk gekregen had wanneer Verdonk lijsttrekker was geweest. Wat niet gevraagd is is welke mensen nu geen VVD gestemd hebben vanwege Verdonk, ook al was die geen lijsttrekker.

  6. anja dat is wel gevraagd,
    20% van de huidige VVD stemmers zou zijn vertrokken. maar wat je uit dat onderzoek kon horen was het zo dat er PER SALDO 6 zetels bij zouden komen

  7. Vanmorgen werd het duidelijk dat het Kabinet niet van plan is de motie uit te voeren. Waarvan dus akte. Wát een slappe hap, zeg! Laf ook nog. Het gaat al om een zeer beperkte groep mensen en bovendien alleen om uitstel…. en half Nederland staat op zijn kop, vanwege zogenaamde Spaanse toestanden. In “De Andere Wereld” van de Ikon, afgelopen zondagmorgen, werd veel interessants gezegd. http://www.deanderewereld.nl Lees zelf maar even. Ohja, de column van André Manuel is deze keer wel heel goed, vind ik.

    Olav, je schrijfstijl is zo herkenbaar dat ik bij de eerste regels al wist dat jij dat was. 😀 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *