Dagboek 19 december 2006

Laatste Den Haag dinsdag voor het kerstreces. Ik neem vandaag de archeologiewet van Ronald over, die aan de overzijde werkt en nu moet aanzien dat ik zijn kindje onder mijn hoede neem. Ik zal mijn best doen.

Gisteren afscheid van Farah Karimi, die kamerlid was voor GroenLinks. Ze gaat in Afghanistan werken. Jammer voor ons dat ze weg is. Ze was een erg origineel kamerlid, erg veel rechter door zee dan sommige andere politici die ik maar niet zal noemen, en een kei op buitenland. Aan de prachtige groepen mensen die ze voor haar afscheid bij elkaar had gehaald, van vluchtelingenwerk, Een Ander Joods Geluid, werkers voor Palestina, mensen van Iran, kun je zien waar zij het midden van was. Ik had geen tijd om langs huis te gaan voor mijn camera, maar ik kreeg nog wat foto’s opgestuurd. Daar moet ik eerst voor naar huis.

Gaza aan de telefoon. Ja, het was erg, geschiet in de nacht, niemand sliep. En sinds die kinderen zijn vermoord zijn veel van hen bang. De vijand Israel was al erg genoeg, maar psychologisch gezien, zegt Khaled aan de telefoon, is het nog veel erger als het je eigen mensen zijn die schieten. Dan is het nergens veilig meer. Khaleds zoontjes willen nu dat hun vader ze zelf naar school brengt, elke morgen. Alsof hij iets zou kunnen doen als het er op aan komt. Maar het geeft het gevoel van veiligheid.

Hieronder een woedend artikel van Virginia Tilley, gericht aan Israel, op de toon van hebben jullie nou je zin? En hoe dacht je dat het nu verder moest?
De woede kan ik delen, de irritatie ook als ik weer eens in de krant lees (NRC vanochtend) ‘dat de Palestijnen de zeldzame, maar volstrekt niet benijdenswaardige vermogen bezitten om het keer op keer nog moeilijker voor zichzelf te maken dan ze het toch al hebben’. Ja hoor, denk ik dan. Dat zeggen de mensen uit Europa die zo ontzettend hard hebben meegeholpen om het daar nog moeilijker te maken, en nu met kritiek kijken naar het gespartel om nog iets te verzinnen om een beetje uit de ellende te komen. Geef mij de woede van Tilley dan maar, al ben ik het niet met haar eens als ze Fatah uitmaakt voor boeven. Fouten, ja, grote fouten, inderdaad, maar maak de hele groep nu niet uit voor schurk. Kijk naar het gesprek met Husseini, dat ik kort geleden had in Gaza. Dat is behoorlijke zelfkritiek en dat opent perspectieven.

9 gedachten over “Dagboek 19 december 2006

  1. Het was niet NRC maar Volkskrant. Was me ook al opgevallen en ik dacht meteen: 98% van de mensen trapt hier in, want wie weet nou hoe het werkelijk werkt? Er is dus nog genoeg te doen, vooral buiten dit blog, dat veel te weinig aandacht krijgt.

  2. Als je nog ideeen hebt hoe we ‘het andere nieuws’ verder kunnen verspreiden, Hermi… Gisteren waren er 3656 bezoekers op dit weblog. Dat is heel veel voor een weblog dat tegen alle regels ingaat, te lange stukken, te moeilijke onderwerpen. Er is dus een flinke groep mensen die zich echt op de hoogte wil stellen, hier of bij de andere nieuwsbronnen die ik regelmatig noem. Ik hoop altijd maar op de olievlekwerking.

  3. “echt op de hoogte wil stellen”

    Dat is me nogal een waarheidsclaim die je daar hebt Anja, terwijl je al het nieuws dat je onwelgevallig is overslaat. Ook op deze blog, zoals bij de rest van de media: “The first casualty of war is the truth” Zo eenzijdig als jij bijvoorbeeld het boek van Luyendijk leest, moge model staan voor “echt op de hoogte” (en dat je Luyendijks echte punt laat liggen)

    Let wel: ik vind het prima dat je dit doet hoor, het is de zoveelste visie op het conflict, maar niet de (nadruk op de) waarheid.

  4. Fijn dat je het prima vind wat ik doe, Mark, dat is een hele geruststelling. En inderdaad, ik vind dat mensen die dat willen op mijn weblog betrouwbaarder informatie over Palestina/Israel kunnen vinden dan je meestal in de media aantreft. Als jij dat niet vindt staat het je geheel vrij je informatie ergens anders te zoeken.

  5. @Anja – Die 3656 bezoekers zou ik op willen roepen om voor zover dat in hun invloedsfeer ligt ook een steentje bij te dragen aan het corrigeren van een door media en politiek overwegend erg scheef gepresenteerd beeld. Inderdaad, zoals een olievlek. Een praatje met buurman of collega kan al helpen.

    @Clara – Hoezo bestaat er geen waarheid? 2+2=4 en Israël bezet Palestijns gebied en pleegt oorlogs- en andere misdaden.

  6. Ik verwar helemaal niets: “Er is dus een flinke groep mensen die zich echt op de hoogte wil stellen, hier of bij de andere nieuwsbronnen die ik regelmatig noem.”

    Als je hier moet komen om “echt” op de hoogte gesteld te worden, dan is dat een waarheidsclaim. In NRC Handelsblad – of De Volkskrant als die eigenlijk bedoelt wordt- wordt je blijkbaar onecht op de hoogte gehouden.

    Maar inderdaad NRC en deze weblog hebben informatie. Ik heb de indruk dat NRC in deze kwestie iets minder gekleurd is, maar dat zegt dan weer niet zoveel over de waarheid…

    Verschil is natuurlijk wel dat er hier openlijk politiek wordt bedreven (sp-site etc) terwijl dat in andere media soms minder openlijk gebeurt. Dat geeft deze weblog voor mij op zich een pre. Je kan het lezen, met medeweten van een breder gedachtegoed van de schrijfster, terwijl we dat van journalisten vaak niet weten. Maar mijn krantje vind ik ook heel fijn.

  7. Wat ik bedoel is dat informatie verward wordt met ‘de waarheid’. De informatie kan dezelfde zijn en voor iedereen een andere waarheid opleveren.
    We hebben deze discussie hier al eerder gevoerd. Hij is verwant aan de discussie dat objectieve informatie bestaat. Als objectieve informatie al bestaat, wat ik betwijfel, dan wordt’ie altijd gekleurd ontvangen.

    ‘Echt op de hoogte gehouden worden’ is dus niet hetzelfde als een waarheidsclaim. “echt’ staat ook niet tegenover ‘onecht’. ‘Echt’ wil niet meer zeggen dan dat je hier meer informatie krijgt dan elders, wat waar is. Waarbij degene die de informatie verstrekt, Anja dus, voortdurend erbij zegt dat ze partijdig is. Wat ook waar is.

    Wat je hier leest is dus haar informatie, niet ‘de waarheid’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *