Vrouwen tussen Ahmadinejad en Bush

070307verkiezing-327.jpg

Ik heb nooit zoveel met Internationale Vrouwendag, ik vond het altijd net zo’n moederdag waarop mamma een bloemetje en ontbijt op bed krijgt zodat ze weer voor het gehele jaar is bedankt. Maar toch heb ik al veertig jaar lang wel elke 8 maart wat te doen, het is elk jaar kiezen. Nog steeds.

Ik sloeg de stilettohakkenrace om voor duizend euro gratis te mogen shoppen maar over, en deed wat je wat mij betreft op internationale vrouwendag hoort te doen, internationale solidariteit, met vrouwen hier en elders. Dus was ik als spreekster bij de demonstratie van Iraanse vrouwen en bondgenoten in Den Haag. Een kleine, kleurrijke en indrukwekkende demonstratie, omdat het nog de hartstocht en de geladenheid had van strijd die nu moet worden uitgevochten.

070307verkiezing-303.jpg

070307verkiezing-313.jpg

070307verkiezing-324.jpg

070307verkiezing-314.jpg

En meer dan ooit actueel, want net was er in Iran een grote groep vrouwen gearresteerd die openlijk voor vrouwenrechten zijn. Iran is een tegenstrijdig land. Sinds de islamitische revolutie, en de openstelling van het onderwijs voor vrouwen, is 97% van de vrouwen gealfabetiseerd. Er is een grote inhaalslag gaande op het gebied van opleidingen, en wat de participatie in werk betreft, eenderde van de artsen is vrouw, 60% van de ambtenaren, 80% van de leraren, lopen de Iraanse vrouwen vooruit op de stand van de emancipatie in Nederland. Tegelijk heeft het islamistische regime steeds meer vrouwvijandige maatregelen genomen, vrouwen worden gedwongen de hoofddoek te dragen, lijfstraffen zijn weer ingevoerd, en ook de doodstraf.

070307verkiezing-329.jpg

070307verkiezing-343.jpg

070307verkiezing-356.jpg

070307verkiezing-364.jpg

070307verkiezing-366.jpg

070307verkiezing-369.jpg

070307verkiezing-373.jpg

070307verkiezing-378.jpg

070307verkiezing-379.jpg

070307verkiezing-398.jpg

Veel vrouwen begonnen hun emancipatie met de islam als uitgangspunt voor de vrouwenstrijd. Maar sommige gingen verder, en werkten samen, of sloten zich aan bij de seculiere vrouwenorganisaties. En dat is wat de fundamentalisten van de regering Ahmadinejad met harde hand wil voorkomen. Dus worden de vrouwen die opkomen voor hun rechten ervan beschuldigd buitenlands geld aan te nemen, verdeeldheide te zaaien, en in strijd te handelen met de nationale veiligheid.

Ik had geen moeite om de woorden te vinden voor mijn speech. Het gaat waar het altijd om gaat: de keuzevrijheid voor vrouwen, het recht op bescherming tegen geweld, om de integriteit van ons lichaam, geen lijfstraffen, de vrijheid om je eigen partner te kiezen, de vrijheid om je te kleden zoals je wilt en je vrij te kunnen bewegen. Ik zei wat over de dubbele strijd van vrouwen in Iran, in gevecht met hun eigen mannen om gelijkheid, maar ook met het fundamentalistische regime. En hoe ze vragen om ondersteuning van hun strijd voor mensenrechten en democratie, en tegelijk duidelijk moeten maken dat die democratie er niet ingebombardeerd kan worden, en dat imperialisme geen alternatief is. En ik had het over de dubbele strijd van de vrouwen en mannen die als vluchteling naar Nederland waren gekomen, en ik zei dat ik me soms schaamde hoe we in dit vrije land met migranten en vluchtelingen omgingen.

070307verkiezing-402.jpg

070307verkiezing-407.jpg

070307verkiezing-416.jpg

070307verkiezing-423.jpg

070307verkiezing-429.jpg

070307verkiezing-428.jpg

070307verkiezing-437.jpg

070307verkiezing-439.jpg

070307verkiezing-442.jpg

070307verkiezing-452.jpg

070307verkiezing-449.jpg

070307verkiezing-459.jpg

Er werd hartstochtelijk gezongen, strijdliederen waar ik de woorden niet van versta, maar die toch weer een heel oud gevoel in me wakker riepen. Als we dan toch Internationale Vrouwendag vieren, dan zo.
En vanmiddag ga ik naar de Balie, waar het gaat om asielzoekers. Hoe het nu staat voor de vrouwen, onder het generaal pardon.

16 gedachten over “Vrouwen tussen Ahmadinejad en Bush

  1. Waar slaat de titel op? Vrouwen tussen Ahmadinejad en Bush? Is Bush nu verantwoordelijk voor de onderdrukking van de Iraanse vrouwen of zo? Oh ja, stupid me……. Bush is natuurlijk een imperialist……! En dus net zo slecht als Ahminenogwat. En dus even verantwoordelijk ja…….! Wat een bezopen denkpatroon zeg!

    Dit denkpatroon is niet zo verbazingwekkend hier in de EU waar Amerika en Iran als even duivels gezien worden. Bah!
    Ik vind de cultuur relativistische mentaliteit om te kotsen.
    Ik zou 100x liever onder een ‘Bush regime’, dan onder een Ahmidinejad regime leven.

    En dan Anja die schrijft;

    “………..En ik had het over de dubbele strijd van de vrouwen en mannen die als vluchteling naar Nederland waren gekomen, en ik zei dat ik me soms schaamde hoe we in dit vrije land met migranten en vluchtelingen omgingen. ………”

    Schamen………Het westen is superieur (hoewel verre van perfekt) in bijna alle opzichten tav landen in het Midden Oosten. En als je daar over bekvechten wil, vraag jezelf dan eerst eens heeeeeel eerlijk af waar je liever je kinderen op zou zien groeien en waarom.

    Zeg maar bye bye tegen het verlichte Westen, de lampjes beginnen langzaamaan uit te gaan.

    Bedankt Anja!

  2. Graag gedaan, Margriet.
    Het was je misschien ontgaan dat er een Amerikaanse aanval op Irak heeft plaatsgevonden, dat dat vele duizenden doden heeft gekost, Irak onveiliger is dan ooit, de democratie verder weg dan ooit, de positie van vrouwen nog slechter dan onder de dictatuur van Sadam.
    En aangezien er nu letterlijk gedreigd wordt dat hetzelfde met Iran kan gebeuren, kun je je dan misschien voorstellen dat de Iraanse vrouwen niet alleen tegen Ahmadinejad zijn maar ook tegen Bush?

    Ik vind Nederland in de omgang met vluchtelingen en migranten helemaal niet superieur, maar ver achter blijven bij de normen en waarden waar we zo trots op zijn. Ik vind het Westen ook helemaal niet superieur in de manier waarop er met twee maten wordt gemeten in het Midden Oosten. Met name dat er verschillende eisen worden gesteld aan Israel en aan Palestina. Het is verder geen kunst om onze ‘superioriteit’ af te meten aan landen in het Midden Oosten. Het zou wel de kunst zijn om na te gaan in hoeverre we onze eigen pretenties van tolerantie en het handhaven van mensenrechten en gelijkwaardigheid waar maken. Ik geef onszelf op dit punt, op dit moment, een dikke onvoldoende. Dus inderdaad, de lampjes van het zogenaamde verlichte Westen zijn langzaamaan uit aan het gaan, maar ik vrees dat ik daar het tegenovergestelde mee bedoel als jij, Margriet.

  3. Inderdaad, het wordt tijd dat we onze ‘pretenties ten aanzien van tolerantie’ opgeven; met de toleramtoe zijn we veel te ver doorgeslagen en nu zitten we met de gebakken peren. Geef jij NL maar een dikke onvoldoende Mevr Meulenbelt. Zoals Margiet aangeeft is het Westen verre van perfekt, maar als je het westen een dikke onvoldoende geeft, moet het rapport cijfer voor het Midden Oosten toch wel ergens ‘onder nul’ liggen.

  4. toleramtoe=tolerantie……..mmmmm…..misschien wel een goed nieuw woord voor misplaatste toleranie……

  5. @ Madelon en Margriet, Wat ik niet begrijp is waarom mensen altijd zich willen vergelijken met andere landen op het gebied van mensenrechten en dergelijke. Kijk gewoon kritisch naar je eigen land en streef naar de best mogelijke situatie hier in eigen land en stimuleer andere landen om ook kritisch naar hun eigen situatie te kijken. Maar waarom het minder erg zou zijn als wij er een zootje van maken op bepaalde punten omdat ze in het middenoosten er nog een erger zootje van maken zie ik niet zo. Laten we eens ophouden met het vingertje te wijzen,maar gewoon het goede voorbeeld geven, zonder ons daarover op de borst te kloppen en ons te vergelijken met anderen. Dergelijke vergelijkingen gaan zo wie zo mank omdat beginsituaties totaal verschllend zijn en we onze eigen aandeel in de situatie elders liefst daarbij buiten beschouwing laten.
    Een goede mensenrechten situatie bovendien is naar mijn mening geen verdienste ,maar een plicht . Geen enkele samenleving is perfect en de onze ook niet en dus is jezelf uitroepen tot superieur naar mijn mening een vorm van misplaatste arrogantie, waarbij het gevaar ontstaat dat er vergeten wordt kritisch naar ons zelf te blijven kijken.

  6. Ina,

    Het is m.i. hoog tijd dat we vergelijken; de cultuur relativisten hebben dat jarenlang vermeden; in hun wereld visie zijn alle culturen gelijkwaardig en relatief even goed of even slecht. Naar mijn mening is dat de gevaarlijke onzin die vooral de links leunende elite aan ons opgedrongen heeft.
    Alle culturen zijn NIET gelijkwaardig, sommigen zijn superieur (als in beter, functioneler, rechtvaardiger, gelijkwaardiger etc) dan anderen. Een ieder die dat niet erkent is volgens mijn bescheiden mening zichzelf voor de gek aan houden of heeft een akelig kortzichtig wereldbeeld betreffende de realiteit hoe mensen in andere landen leven.
    En als je wat nauwkeuriger had gelezen Ina, dan zou je opgenomen hebben dat er tweemaal gezegd is dat het westen VERRE VAN PERFEKT maar superieur is aan het MO.

    Je schrijft dat je niet begrijpt waarom mensen altijd willen vergelijken met andere landen mbt mensenrechten; vergelijkingen trekken is ons ingeboren lijkt me. Daar hoeven we helemaal niet dramatisch over te doen. Vergelijkingen maken zal zelfs een drijfveer zijn om veranderingen te bewerkstelligen (in NL kun je protesteren zonder in het gevang gegooid te worden, dat wil ik in mijn thuisland ook bewerkstelligen …….voila, een positief gevolg van vergelijkingen maken)

    Bovendien heb je een bord voor je kop als je denkt dat ik (en Margriet) in dit geval begon met vergelijkingen maken; als je nogmaals kijkt naar het stuk van Anja en de fotos, dan zie je dat de de demonstranten (en Anja ook) zelf het onderwerp ter vergelijking aan snijden (de rechten van de vrouw in het MO, slechte Bush, slecht NL). En dan wil jij dat dat wordt genegeerd en dat we alleen onszelf maar kritisch bekijken? Persoonlijk vertik ik het om nog aan dat spelletje mee te doen.

    Je schrijft verder;
    “……..onze eigen aandeel in de situatie elders liefst daarbij buiten beschouwing laten……”

    In het westen doen we tegenwoordig niks anders dan ‘kritisch zelfonderzoek’; je kunt geen tijdschrift, weblog, tv programma, krant op wat dan ook lezen of je komt een vorm van ‘kritisch zelfonderzoek’ tegen. Dus je verwijt “……..dat er vergeten wordt kritisch naar ons zelf te blijven kijken…..”
    is gewoon lariekoek. Noem maar een onderwerp op waar het westen, NL, Bush of wie dan ook mee te maken heeft en ik zal geen enkele moeite hebben daar kritische reakties op te vinden vanuit DE EIGEN KULTUUR. Dat kun je van landen in het Midden Oosten niet beweren; zelf kritiek is daar te vinden als een naald in een hooiberg.
    En dus jouw commentaar “……..en stimuleer andere landen om ook kritisch naar hun eigen situatie te kijken…..” is volgens mij naief; dictatoriale regimes doen niet mee aan ons westerse model van ‘zelfkritiek’ en dulden geen kritiek van buitenaf. En intussen wordt ons maar aangepraat dat we ons moeten schamen.
    Ik ben voor zelf kritiek (niet te geloven he?) maar wel in een proper perspektief aub.

  7. Nog even doorgaand op het onderwerp ‘zelf kritiek’;
    Een gezonde doses zelf kritiek leidt tot zelf beschouwing en tot verandering. De verlichting die het westen een aantal eeuwen geleden doormaakte (een periode van veel zelf beschouwing en zelf kritiek), resulteerde in enorme veranderingen voor ‘het gepeupel’ in diensbetreffende landen.
    Een ONGEZONDE DOSES zelf kritiek en onderwerping aan het idee dat alle kulturen gelijkwaardig zijn kan ironish genoeg leiden tot een afbraak van alles wat het westen bewerkstelligd heeft tav demokratie, vrijheid van meningsuiting, vrouwen rechten, stemrecht, economische vrijheid etc.

    “Democracy is the worst form of government except all the others.” – Winston Churchill

  8. @Margriet: En in de door Amerika “bevrijde” en bezette Irak zijn nu drie jonge vrouwen ter dood veroordeeld. Twee daarvan zijn moeders met jonge kinderen. Alle drie kregen geen eerlijk proces. Een zegt dat ze niet eens in Irak was toen de aanslag waarvan ze beschuldigd wordt plaatsvond.

    Wat er in Iran gebeurt is heel erg. (Hoewel veel van de islamofoben die steeds naar Iran wijzen opmerkelijk stil waren toen Verdonk homo’s daarheen wilde terugsturen.)

    Maar Amerika is (met steun van Nederland) Irak binnengevallen en is daarom ervoor medeverantwoordelijk dat het land tot een onvoorstelbare hel verworden is. Een land waaruit mensen juist naar Iran vluchten omdat ze daar in ieder geval niet zomaar bij een wegblokkade worden vermoord.

    De keuze tussen Bush en Ahmadinejad is duidelijk: geen van de twee! Iraanse vluchtelingen in Nederland die ik ken zijn felle tegenstaanders van Ahmadinejad en de Iraanse regime. Maar ze zijn nog meer tegen dat Bush en de Amerikaanse neocons hun land komt “bevrijden”. Iedereen weet inmiddels wat dat inhoudt.

  9. Inderdaad Charles, we komen er op een harde manier achter dat demokratie in Irak binnen zichtbare tijd blijkbaar niet zal wortelen; Amerika en andere westerse landen dragen zeker verantwoordeljkheid voor hun beleid met betrekking tot het spreiden van demokratie (of het falen daarvan)! Wie had gedacht dat de verlichtte massas in het MO niet klaar waren voor demokratie! Stom, stom, stom! Bush had beter naar de adviseurs kunnen luisteren dat demokratie in het MO een ‘pipedream’ was.
    En natuurlijk waren de mensen beter af onder Saddam…….oeps, de Koerden willen vast niet terug naar de Saddam jaren maar ach, wie vraagt de Koerden wat.

    Helaas, grootste belemmering vormen niet Amerika of NL maar zij die er alles aan doen om de kans (of je nou voor of tegen de oorlog was – de kans was er) die Irak kreeg om een demokratie te maken te ondermijnen; de Islamisten, de zelfmoordenaars die bommen afzetten.
    Maar om dat aan te wijzen past niet in jouw visie he Charles? Dat laat je er maar uit. Hoop je dat Irak zal falen omdat je dan je gelijk kunt halen dat Irak een ‘foute oorlog’ was en dat de puinhoop vnl de schuld is van de VS en haar ‘allies’? Je zegt dat natuurlijk niet maar het zou me niet verbazen als jij en nog zoveel cultuur relativisten dat stiekum zouden wensen.

    Je schrijft;

    “……De keuze tussen Bush en Ahmadinejad is duidelijk: geen van de twee!…..”

    Dat is inderdaad wel duidelijk. Je boft dat je in NL woont en je die slappe houding kunt veroorloven.

    En inderdaad, Bush en co kunnen beter stoppen ‘landen te bevrijden’; de VS kan beter weer ‘isolationist’ worden en wachten tot ze aangevallen word. Dan maar 10x zo hard terugslaan en niet doen aan die nation building onzin. Dat is ook niks gedaan. Alleen maar een harde les leren aan de vijand en ze dan in hun sop gaar laten koken. Ook geen interventies voor ‘goeie redenen’ want je kunt Amerika nooooiiiit vertrouwen uit ‘goede overwegingen’ te handelen.

    En laat Ahmadinejad maar lekker kernwapens onwikkelen want hij kan toch echt niet gevaarlijker zijn dan die idioot Bush die ze al tot beschikking heeft.

    Sleep tight Charlie!

  10. Hou maar op, Madelon. Dit is geen manier waarop je op dit weblog een discussie voert. Als je de vrouwen die weten waar ze het over hebben niet serieus kan nemen, Ina niet en ook Charles niet, dan moet je hier niet zijn.

  11. @Madelon: Als een ander land de Nederlandse infrastructuur zou verwoesten en alle wegen, waterzuiveringsinstallaties en energiecentrales zou bombarderen. Als een ander land Nederland zou bezetten en bijna alle ambtenaren, politiemannen en lokale politici zou ontslaan. Als een ander land eerst een veroordeelde fraudeur als president van Nederland aan zou stellen, en hem dan weer zou ontslaan omdat hij zonder toestemming met een grote buurland durfde te overleggen. Als een ander land een bezettingsmacht in Nederland zou stationeren die de Nederlandse bevolking totaal zou verachten en onschuldige burgers waaronder kinderen, vrouwen en hele gezinnen neer zou schieten. Als een ander land Nederlanders zonder proces in een gevangenis zou stoppen, hun zou folteren en tot sexuele daden zou dwingen, waarbij de cipiers ook nog trots op de foto erbij willen staan. Als een ander land de Nederlandse aardgasbaten zou opeisen om de bezettingkosten te betalen, want Nederland zou als bevrijd land iets voor de bevrijding over moeten hebben.

    Denk je dat dan de Nederlandse democratie op zou bloeien? Denk je dan dat een democratie überhaupt zou kunnen bestaan?

    Want dit en veel meer hebben de Amerikanen onder bevel van Bush in Irak gedaan.

    Maar natuurlijk volgens jou heb ik iets gemist. De Irakezen zijn natuurlijk Arabieren. Ze zouden blij moeten zijn dat wij hun land kapot gemaakt hebben en dat 650.000 Irakezen inmiddels als gevolg van de Amerikaanse inval dood zijn. Dat ze de Amerikaanse troepen niet als bevrijders met bloemen hebben begroet ligt helemaal niet aan het feit dat ze de Amerikanen daar helemaal niet wilden hebben. Nee, het ligt natuurlijk aan het feit dat ze ondemocratische Arabieren zijn. Wat stom van mij: Nederlanders zouden natuurlijk totaal anders reageren als een ander land Nederland zou bezetten.

  12. Het is duidelijk dat je alleen maar eenzijdige vergelijkingen wilt maken Charles en selectief wil reageren. Nergens maak je duidelijk in je voorbeeld onder wat voor bewind de Nederlander zou leven (een ‘benign dictator’ misschien????). En natuurlijk maak je nergens duidelijk dat de meeste Nederlanders vermoord zouden worden door andere Nederlanders of van de inwoners van haar buurlanden……….want dat moeten we maar even vergeten.

    Irak is een catastrophe; Bush heeft er door zijn wanbeleid een enorme puinhoop van gemaakt. (En had NOOIT IRAK BINNEN MOETEN VALLEN.)De Islamisten, (de verheerlijkers van) zelfmoordenaars, corrupte buurlanden (m.n. Iran) hebben daar geweldig gebruik van gemaakt.

    Je vergelijking zit trouwens verder ook mank; want hoewel NL zeker bezet is geweest reageerde zij niet door met zelfmoordenaars te voorschijn te komen.Dat was niet de vorm van verzet tijdens de 2e wereldoorlog (natuurlijk hebben we onze Joodse medelanders ook niet zo geweldig beschermd als we aanvankelijk voorgedaan hadden).

    Kun je niet bekennen dat er iets vreselijk fout is met een kultuur die zoveel suicide bombers (zelfmoordenaars is een foute typering want dat geeft niet aan dat je in het proces van je eigen moord 20, 45 of 90 mensen ‘meeneemt’) produceert.
    Ga tekeer over de VS, maar blijf in hemelsnaam niet stil over de verrotte praktijken in het MO.

  13. tnX 4 report.
    & 2 be with us

    Liebe FreundInnen,
    am 8. März 2007 waren wir in Den Haag (Niederland) wie letztes Jahr!
    Nein zur Reaktion!
    Nein zum Imperialismus!
    Wir sind dabei eine andere Welt zu schaffen!
    Film auf niederländisch TV Holland 2007:

    http://video. google.de/ videoplay? docid=8300623587 046257943&pr=goog-sl

    Film auf englisch 2006:

    http://video. google.de/ videoplay? docid=-749248808 691352429

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *