School in Rotterdam

070329college-044.jpg

Misschien moeten we het er eens even over hebben of dat wel kan, twee loyaliteiten – ik kom als Amsterdammer tenminste graag in Rotterdam. Ik was als gastdocent uitgenodigd bij het City College Sint Franciscus, voor een project over Israel en Palestina, voor drie klassen VWO-4 leerlingen. Het project is opgezet door Wilma Moerkerk. Ilker Guner hielp mee, met het bedenken en benaderen van gasten en het uitzoeken van films, The Iron Wall, bijvoorbeeld.

070329college-042.jpg
(Wilma Moerkerk)

070329college-060.jpg
(Ilker Guner)

070329college-054.jpg

070329college-055.jpg

070329college-073.jpg

070329college-062.jpg

Ik vind het altijd een uitdaging om een groep jonge mensen ‘aan de lijn’ te krijgen met een verhaal over een land dat zover weg ligt. Maar dat lukte weer prima. Toen ik binnenkwam was iedereen nog gezellig aan het keten, en veel gedoe, nee ik wil niet op de foto ja ik wil wel op de foto, maar toen ik daar eenmaal stond te praten was er wel een uur lang echte aandacht. En vragen.

Ik vond het opvallend, de vrijheid en de openheid op deze school, Ilker die op de afdeling Mediatheek werkt mag er gewoon in zijn SP trui rondlopen. Wilma legde uit waarom ze dit onderwerp had gekozen voor het project, waar de leerlingen straks een werkstuk over gaan schrijven, en niet een veiliger onderwerp, dat minder emotionele reacties oproept. De jonge mensen zijn er thuis ook mee bezig, ze zien de tv, ze vormen al een mening, dan kun je er heel goed een project van maken waarbij de echt in de feiten moeten duiken en hun mening ook moeten onderbouwen, dan dat je ze opscheept met een onderwerp dat ze maar nauwelijks interesseert.
Volgend project gaat waarschijnlijk over vluchtelingen en asielbeleid. Mag ik dan weer komen?

070329college-050.jpg

070329college-069.jpg

070329college-072.jpg

070329college-079.jpg

11 gedachten over “School in Rotterdam

  1. Vanmiddag naar Buitenhof gekeken. Daar was Femke Halsema, net terug uit Palestina. Ze had een prima verhaal. Ze zei ook dat de Nederlandse regering niet zo onvoorwaardelijk achter Israel moet blijven staan en juist ook met Hamas moet gaan praten.
    Van de week hoorde ik Hans van de Broek op de radio zeggen dat altijd maar weer dat de Palestijnen Israel moeten erkennen en het geweld afzweren, maar dat dat nooit wordt gevraagd van Israel. Dit n.a.v. dat Maxime Verhagen de boycot tegen Palestina nog niet op te willen heffen. Morgenavond gaat het in Tegenlicht over de Israel lobby in Amerika.

  2. Leuk te zien dat je plezier hebt in de omgang met de vaak, negatief afgeschilderde jeugd al was het geen VMBO school.

  3. He Anja we vonden deze bericht zo leuk dat we het direkt naar onze rector Dhr. Vonk hebben gemaild.
    Wie weet kan je volgend jaar ook komen i.v.m. vluchtelingenbeleid 🙂 Je krijgt hartelijke groeten van Wilma Moerkerk en de Leerlingen.

  4. Hierbij wil ik even toelichten dat ik de trotse dochter ben van Wilma Moerkerk. Mijn moeder is een echte multiculturele vrouw!
    Daarom wens ik haar en alle andere mensen die meewerken aan haar projecten veel succes in de toekomst!!Ga zo door!!

    Joyce Moerkerk,Aruba.

  5. Wat een geweldig project. Hopelijk gaat dit jaarlijks terugkeren. Maar een project over vluchtelingen en asielbeleid lijkt me ook heel verrijkend voor onze Cityleerlingen en collega’s!

    Dankjewel!
    Amber Damen
    Docent muziek, Citycollege

  6. Wilma, ik hoop dat je dit kunt lezen en dat het een steun is in je vervelende tijd. Het is geweldig om deze reacties te lezen. Niet alleen je dochter, maar ook wij zijn erg trots op je, al lijkt het soms niet zo duidelijk. Knap aub gauw op en rust goed uit. Goede vakantie!
    Groetjes
    Christa

  7. WEHJEEEHH FRAAUDEEEEE waar is mijn foto. SAHIN KK LELIJK HAHAHAHAHHAHAHA. GROOTTHEEE HOOFD ZEMMEEERR .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *