Schjerfbeck

sjerfmoeder.jpg

Gisteren in Den Haag, nu eens niet voor de Eerste Kamer maar voor een gesprek in de Kloosterkerk over het werk van Stichting Kifaia in Gaza. Goed gesprek. Veel kerken worstelen met hun oude loyaliteit aan Israel en de behoefte ook iets te doen aan het lot van de Palestijnen. En het is voor veel mensen moeilijk om te beseffen dat opkomen voor Palestijnen niet hetzelfde is als tegen Israel zijn. Maar daar heb ik het nu niet verder over. Ik kom nu al jaren regelmatig in Den Haag en nooit ga ik eens naar een van de musea, ik gun me de tijd niet. Terwijl dat zo goed is voor de ziel. Ik kom er bijna altijd schoongewassen van binnen weer uit, zie de wereld om me heen anders. Frisser. Nieuw. Door zo intensief de wereld van een ander binnen te stappen, relativeer je even die van jezelf.

Gisteren gaf ik mezelf de middag vrij voor het Gemeentemuseum, met de tentoonstelling van de Finse schilder Helene Schjerfbeck. Indrukwekkend. In zo’n overzichtstenstoonstelling kun je iemand in haar ontwikkeling op de voet volgen. Haar zelfportretten bijvoorbeeld. Schjerfbeck, vaak ziek, leidde een grotendeels teruggetrokken leven. Modellen waren moeilijk te krijgen. Dus schilderde ze zichzelf, keer op keer. Of haar moeder. De buurjongetjes.

Het is de moeite om zelf te gaan kijken en het niet te doen met de reproducties in de kranten, of hier, de afbeeldingen, die weer een afbeelding zijn van een afbeelding. Je mist veel: de gloed ervan, de ongelooflijke trefzekerheid. Het licht op een kom of onder een deur door blijkt naderbij gekomen niet meer dan een dikke klodder verf. Je ziet niets dan grove vegen, een paar toetsen, en je stapt weer terug en alles springt weer in beeld.

In de portretten zie je hoe ze steeds verder terugging naar de essentie, steeds minder details, minder kleur, steeds minder verf. Je ziet ook hoe ze zichzelf volgt naar de dood toe, ondanks haar ziekte toch ruim tachtig geworden. Van het eerste potloodportretje uit 1880 het allerlaatste, niet meer dan een schedel, in 1945. Bijna weg. Dan weg. Prachtig.

sjerf1.jpg

sjerf2.jpg

sjerf3.jpg

sjerf4.jpg

sjerf5.jpg

sjerf6.jpg

sjerf7.jpg

7 gedachten over “Schjerfbeck

  1. Wat prachtig. Ik woon er in de buurt, dus ik ga binnenkort zeker kijken hoe mooi ze in het echt zijn. Bedankt voor de tip!

  2. beste Anja,
    omdat ik zelf nog niet in de gelegenheid was de tentoonstelling te zien, maar er wel vandaag aandacht aan wilde besteden, heb ik jouw verslag overgenomen en naar je doorgelinkt. Met dank!

    vriendelijke groet,
    Alma

  3. Dankjewel voor de mooie keuze die je op je website laat zien. Ik was diep onder de indruk van haar werk en was blij verrast nog iemand te treffen die dan ook nog eens de mooiste werken op het net zette. En je hebt gelijk, deze plaatjes gaan eigenlijk nergens over, je moet het in het echt zien.
    Die laatste zelfportretten. Adembenemend.Niet alleen de schaamte voorbij, maar ook nog eens Magere Hein recht in de ogen gekeken, en waarom niet eigenlijk.

  4. Geachte mevr Meulenbelt,

    Vandaag geweest en erg onder de indruk. Weinig nadruk nodig om veel emotie te laten zien, kleuren heel licht en eenvoudig het werk laten doen. En een paar plaatjes die ik nog niet op andere sites tegen ben gekomen. Waarvoor bedankt. U beschikt zo te zien over speciale contacten.

    Hans Huisman

  5. Geen speciale contacten, Hans. Gewoon het boek gekocht en mijn favorieten gescanned.
    Graag gedaan.

  6. Dag Anja,
    Op zoek naar de catalogus van Helene Schjerfbeck kwam ik op jouw weblog terecht. Geweldig dat schilderwerk toen in Den Haag, maar toen ik er was bleek de catalogus uitverkocht.
    Ik zoek al een hele tijd overal naar een exemplaar.
    Weet jij misschien raad?
    Groeten,
    Willem Ploum

  7. Ook ik ben op zoek naar de catalogus van Helene Schjerfbeck. Wie kan mij er een bezorgen?
    Alvast bedankt

    Groeten
    P.Erkens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *