Schrijnende gevallen

De praktijk in de gemeentes. Lees Alma Oostenwint.

Bij ons zou per 1 april het Asielverzoekerscentrum (AZC) worden gesloten. De contracttermijn van 5 jaar liep die dag af en het COA had besloten ons AZC op te heffen, nu de instroom zoveel kleiner is geworden.

De asielverzoekers die nog bij ons verbleven zouden, vaak voor de zoveelste keer, worden overgeplaatst naar andere AZC’s. Onder hen een aantal gezinnen met kinderen die soms al jaren bij ons wonen en naar onze scholen gaan.

Raad en college waren het er snel over eens dat dit – met het generaal pardon in het verschiet – mogelijk tot onnodig gesleep met mensen zou leiden. De meeste gezinnen vielen volgens ons namelijk onder het komende generaal pardon en zouden dan in onze gemeente gehuisvest kunnen worden. Besloten werd, met instemming van het COA, het AZC in elk geval tot de zomervakantie open te houden. Er is immers ook landelijk afgesproken dat kinderen niet meer halverwege het schooljaar op een nieuwe school elders in het land opnieuw moeten beginnen met inburgeren. Bovendien bleek het nog helemaal niet geregeld te zijn, een nieuwe school elders. En daarmee zouden deze kinderen een paar maanden onderwijs moeten missen.

Maar we hadden buiten een paar principiële burgers gerekend. Zij kwamen breeduit in de krant en dreigden met gerechtelijke stappen als de gemeente zich niet aan de sluitingsdatum hield. Vijf jaar is vijf jaar en regels zijn regels en belofte maakt schuld. Allemaal waar.

Lees verder, hier.

2 gedachten over “Schrijnende gevallen

  1. “Ordnung muss sein!” Waar ik dus akuut hartstikke misselijk van wordt. Wat een gedoe zeg. Laat die mensen rustig afwachten wat er gaat gebeuren en daarna kan het AZC alsnog worden opgedoekt. Kommaneukers! 🙁 sorry

  2. Als je dus mensen alleen maar ziet als identiteiten (bijvoorbeeld asielverzoekers, leuk gevonden) en niet als individuen die gemist worden bij de eind-musical of op het kamp, of sowieso in de klas, dan discrimineer je en kun je zelfs mensenrechten schenden. Dat die burgers dreigden met gerechtelijke stappen vind ik dus de omgekeerde wereld. Ik vind dat Balkenende gedagvaard moet worden wegens het schenden van mensenrechten en snap dus al al die tijd niet dat Balkenende opnieuw premier is en nota bene met de PvdA. (Zo is het gebruik in de politiek zeggen ze dan bij Groen Links).

    Groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *