De kinderen van de buren

We vinden in Nederland blijkbaar dat kinderen te onbeschoft zijn geworden en ouders niet goed opvoeden. Dat stond tenminste in J/M: driekwart van de ouders vinden dat Nederlandse kinderen niet goed worden opgevoed. Kinderen moeten strenger worden opgevoed, en minder worden verwend. Ik dacht meteen: ze bedoelen natuurlijk de kinderen van de buren en uiteraard niet die van henzelf.

Pieter Hilhorst vanochtend in de Volkskrant. Die gedachte: als de kinderen van de buren maar meer worden gedrild, dan schreeuwen ze niet zo, dan gooien ze hun lege chipszakjes niet meer op straat, en dan zijn ze niet brutaal als iemand ze op hun asociale gedrag aanspreekt.

Een tragisch misverstand, zegt Hilhorst, die zijn eigen kinderen gevraagd heeft wanneer ze waren bestraft – ze konden het zich niet herinneren. Want een kind dat leert te gehoorzamen is nog geen kind dat geleerd heeft zich verantwoordelijk te gedragen. Sterker: juist kinderen die thuis autoritair worden opgevoed voelen in de openbare ruimte, zonder toezicht, geen enkele rem meer. Ze hebben nooit geleerd met vrijheid om te gaan. En dus krijgt iedereen die ze op straat aanspreekt een grote bek, want die hoeven niet te denken dat ze de baas mogen spelen.

Een tweede misverstand, zegt Hilhorst, is dat ouders, andere ouders vanzelfsprekend, nooit ‘nee’ zeggen en hun kinderen verwennen. Ze zijn gaan geloven in de mythe dat de ‘anti-autoritaire’ van de jaren zestig en zeventig heeft geleid tot een klimaat waarin kinderen alles mogen. Blijkt gewoon niet waar te zijn. Uit onderzoek blijkt dat er maar heel weinig kinderen zijn die nooit gestraft worden, en het aantal is gedaald, niet gestegen.

Het punt is dat er tegenwoordig niet minder maar juist méér eisen aan kinderen worden gesteld. Het is allang niet meer voldoende om gehoorzaam te zijn en je best te doen. Kinderen moeten van alles: ze moeten zich ontwikkelen, ze moeten op school presteren, ze moeten sociaal vaardig zijn en zich in anderen kunnen verplaatsen, ze moeten teleurstellingen kunnen verwerken, ze moeten verantwoordelijkheidsgevoel tonen. En dat zijn nou juist niet de vaardigheden die je ze met de knoet bij kunt brengen.

Karakter kweek je door vertrouwen te geven, het goede te belonen en het goede voor te leven, niet door de boeman uit te hangen, zegt Hilhorst. De etters van de buren misdragen zich niet omdat ze te veel mogen, maar omdat ze te weinig kunnen. Ze hebben niet geleerd om teleurstellingen te verwerken of zich in een ander in te leven. Ze hebben niet geleerd om een conflict zonder agressie te beslechten. Zulke kinderen zijn niet verwend, ze zijn verwaarloosd.

In sommige scholen weten ze dat. Zo noemt Hilhorst de Kraanvogel in de Amsterdamse Transvaalbuurt, waar leraren de kinderen sociale bijles geven, ze leren lastige kinderen niet door drillen maar door ze bij te brengen hoe je een conflict op kunt lossen en hoe je je kunt verplaatsen in een ander. En dat je onder woorden kunt brengen wat je niet zint, in plaats van er op te slaan. En oudere kinderen worden opgeleid tot ‘mediator’, die kunnen bemiddelen bij ruzies. Zo proberen ze van de Kraanvogel een vreedzame school te maken. Ook in de Utrechtse wijk Overvecht werken ze met deze aanpak, om er een vreedzame wijk van te maken.

‘De opdracht is niet om lastige kinderen klein te krijgen maar om ze groot te maken. Dat klinkt heel soft, maar is veel effectiever dan de knoet’.

12 gedachten over “De kinderen van de buren

  1. Met woorden als autoritair krijgt dit artikel een nare bijsmaak. Streng, maar rechtvaardiger klinkt al wat beter.
    Waar het volgens mij om gaat is dat ouders hun kinderen gewoon fatsoen bijbrengen. De afgelopen jaren is opvoeding doorgeschoten in assertiviteit, individualiteit etc. Hiermee kweek je brutale en egoistische kinderen. Boefjes zijn ettertjes geworden. De ouders willen al schreeuwend langs het voetbalveld vooral niet dat hun kinderen als “softies” worden gezien.
    Onze zuiderburen doen het wat mij betreft een stuk beter. Dat merk je al meteen aan de instappende passagiers als je met de trein de grens overgaat.

  2. Toen mijn kinderen nog op de lagere school zaten, de vrije school in Alkmaar, deden ze mee aan het stedelijk voetbaltoernooi voor basisscholen. Onze school kreeg van de scheidsrechters een compliment, onder andere omdat onze kinderen als enigen geen enkele keer scholden naar de scheidsrechters. Ik denk dat dat niet toevallig is.
    Van de website van de vrije school in Alkmaar (de Rudolf Steinerschool):
    “Pedagogische keuzes zijn altijd terug te voeren op de visie die men heeft op het kind en zijn ontwikkeling. Net als andere vormen van onderwijs heeft het vrijeschoolonderwijs een eigen pedagogische visie. De vrijeschoolpedagogie is gebaseerd op het antroposofische mensbeeld. Centraal daarin staat de persoonlijke ontwikkelingsweg van elk individueel kind. De ontplooiing van zijn sociale, kunstzinnige en ambachtelijke vermogens is daarin even belangrijk als de ontwikkeling van zijn intellectuele vermogen.”
    Een zevenjarig kind is anders dan een tienjarig kind, is anders dan een twaalfjarig kind enz.
    De vrijeschoolpedagogie past zich aan aan die verschillende leeftijdsfasen, past zich aan aan het kind, respect voor het kind.
    De reguliere schoolpedagogie past zich voortdurend aan aan de wispelturige visies van de politiek, het kind past zich aan aan de school. Is het niet van de zotte dat als een school als de Kraanvogel in Amsterdam toch nog naar het kind kijkt en van daaruit onderwijs wil geven dat dat in bijlessen moet?
    Is het niet zo dat wie respect ontmoet, respect geeft?

    Groet,

  3. Als driekwart van de ouderen vinden dat kinderen slecht opgevoed worden, kunnen het niet alleen de kinderen van de buren zijn, maar ook de grootste helft van de kinderen van diezelfde ouders aan wie het gevraagd is. Dat is natuurlijk vreemd. Of zijn tegenwoordig ouders zo genereus dat ze toegeven hun kinderen slecht op te voeden. Of is door al te suggestieve vragen over opvoeding de uitslag van de enquête al voorgeprogrammeerd.
    En autoritair of anti-autoritair, ouders hebben altijd al vanaf het begin gezag en kunnen het alleen maar zelf verpesten door zich onredelijk of streng te gedragen. En wat dat met rechtvaardigheid te maken heeft? De zg. anti-autoritaire opvoeding uit de jaren 70 en later was in feite niet veel meer dan de hele grote afstand tussen ouders en kinderen die er voorheen heerste, een flink stuk te verkleinen. En ik denk dat vele jongeren en ook veel ouders er nu heel gelukkig mee zijn. En die rotzooi op straat, dat heeft toch meer te maken met het wegsaneren van de straatvegers, ook in die jaren 70 en 80.
    elisabeth

  4. Ojee, ik moet er zo om lachen en dan mijn moederhart. Ik hoop toch wel, watje als ik ben, dat degene die die foto’s heeft gemaakt die eendjes die er in gedonderd zijn er daarna wel uit heeft gevist. Want anders mag ik er niet om lachen.

  5. Sedert het laatste halfjaar van 2009 heeft onze buurvrouw goed de kolder in haar hoofd; minstens 10 tikken van de molen gehad (echt waar, ik overdrijf niet)!!!

    Deze buurvrouw is in het verleden opgenomen geweest (tot dwangbuis toe), niet bepaald vies van alcohol en heeft duidelijke psychische problemen!!!

    Ik woon met mijn moeder in Heerhugowaard. Ik heb zelf sedert 2004 al geen internet meer maar dit mens beweert postpakketten te krijgen, welke mijn moeder en ik via internet zouden bestellen en bij haar zouden laten bezorgen?!?!?! Wat een achterlijke idioterie dit nou is; Joost mag het weten!! Daarnaast zou ze brieven ontvangen welke mijn moeder zou hebben geschreven?!?!?

    Als je dan aan dat mens vraagt of ze die brieven en postpakketjes eens wil laten zien, dan kan ze dat niet en wil ze het ook niet!!!

    Ik heb zoiets van:

    Als je iemand beschuldigt, kom dan met overduidelijk bewijs en druk iemand die je verdenkt met zijn/haar neus op de feiten!!!

    Zo niet (als je geen “bewijs” hebt), hou dan je mond dicht!!!

    Het is ook al een aantal keren geweest, dat we ’s avonds laat op bed lagen (zoals normale mensen) we wakker werden doordat dat gekke mens bij haar in de woonkamer zat te krijsen van HELP ME, HELP ME TOCH!!!

    Lekkere buurvrouw is dit he!!!

    Ze zeggen weleens: een goede buur is beter dan een verre vriend!! Nu dat is op deze vrouw absoluut niet van toepassing hoor!!!

  6. Die mevrouw heeft dus duidelijk hulp nodig, Andre. Ik kan me voorstellen dat het niet prettig is om daar naast te wonen, maar als ik jou was zou ik kijken of er geen hulp te krijgen is, want alleen maar veroordelen en jezelf te beklagen helpt niet erg.

  7. Ik kwam toevallig googelend op deze site en dacht: laat ik maar iets toevoegen. Recent hebben we de Vreedzame Wijk geevalueerd. Ik vind persoonlijk de resultaten zelfs na 1 jaar onderzoek al bijzonder. Het rapport is te vinden op http://www.horjuspartners.nl. Doorklikken naar publicaties. Recent heeft Teleac er een klein item aan gewijd: Kijk op: http://www.wetenschap24.nl/video/bekijk/utrecht-overvecht-als-vreedzame-wijk.htm.
    Het item begint op 1 minuut en 55 seconde (1.55)
    We zijn nu bezig met een tweede meting in Utrecht Overvecht en metingen in Kanaleneiland en Sterrenwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *