Dagboek 5 september 2007

300gaza1_ap.jpg

In Israel zijn ze aan het overleggen wat ze met Gaza moeten. De aanleiding – zeggen ze – is dat er weer Kassam raketten zijn afgeschoten, en er is er een neer gekomen op een schoolgebouw. Niemand geraakt, wel mensen geschrokken.

Nu valt mij iets op, als ik de berichten in Haaretz bijhoud. Dat de regering niet veel haast maakt met de versterking van de scholen in Sderot, het stadje aan de andere kant van de grens van Gaza. Kassam raketten zijn primitief, wanneer je zorgt dat de daken zijn versterkt kunnen ze weinig kwaad. Maar dat heeft kennelijk geen pioriteit. Ook wil de regering niet dat de ouders van Sderot hun kinderen naar scholen brengen buiten het schootsveld. Ook stonden ze het de bewoners van Sderot niet toe om hun gezinnen te evacueren in de tijd dat het gevaarlijk leek.

En waarom eigenlijk niet? Israeli’s kunnen, anders dan de mensen in Gaza, alle kanten op. Er is ruimte zat. Ze hoeven niet in Sderot te wonen. Een veiligheidsmarge aan de Israelische kant zou genoeg zijn om die Kassamraketten in niemandsland terecht te laten komen. Je vraagt je dus af waarom Israel niet bereid is om de eigen inwoners beter te beschermen. Anders dan door een nieuwe aanval op Gaza, waarvan iedereen nu al kan weten dat die weer aanleiding zal zijn voor nieuwe pogingen om die stomme raketten over de grens te schieten.

Ehud Barak, die al staat te trappelen om aan te treden wanneer Olmert naar waarschijnlijkheid als premier gaat verdwijnen als het rapport over de mislukte Libanonoorlog er ligt, stelt voor om de Gazastrook voor een tijdje geheel af te sluiten van de Israelische infrastructuur. Let op, mensen die nog steeds denken dat Israel zich uit de Gazastrook heeft teruggetrokken, dit is bezetting nieuwe stijl, bezetting met afstandsbediening. Je bombardeert eerst de electriciteitscentrale in Gaza plat, en staat Gaza dan toe electriciteit van Israel te kopen. Je pompt eerst het water onder Gaza vandaan en verkoopt het dan weer terug. Met het voordeel dat Gaza volkomen afhankelijk is en je op elk moment de kraam dicht kunt draaien. Barak stelt dus voor om water, electriciteit, de invoer van benzine en andere primaire levensgoederen af te sluiten. Dat is dus weer eens tegen elk verdrag over mensenrechten en tegen de Conventies van Geneve, maar een kniesoor die daar op let.

tank.jpg

Een ander voorstel is om de militaire ‘acties’ in Gaza maar weer eens een tandje op te voeren. Die zijn nooit gestopt, onlangs zijn er weer een paar kinderen doodgeschoten, waarvan het leger zelf moest toegeven dat die niet, zoals eerst vermeld, de mobiele afschietinstallaties van de raketten aan het ophalen waren maar gewoon tikkertje speelden. In Gaza zelf houden alle Hamas leiders rekening met een grootscheepse moordactie, met behulp van warlord Dahlan die nu veilig in Ramallah zit, om zoveel mogelijk van hen om zeep te helpen. Net zo onzinnig als de strijd tegen de Kassam raketten, want iedereen weet dat Hamas geworteld is in het volk zelf, en voor iedereen die vermoord wordt staan er weer twee kwade jonge mannen op om de leiding over te nemen. Zo kweek je meer Hamas, daar hoef je geen psychologie voor gestudeerd te hebben.

Een derde voorstel om de Gazastrook weer te herherherbezetten, dat wil zeggen het leger de strook in de sturen, in plaats van het vanuit de lucht te bombarderen gaat het bij de regering niet halen. Weliswaar rijden er regelmatig tanks Gaza binnen (zie de foto hierboven, en zie de woestenij die er van Gaza is gemaakt aan de kant van de grens in het noorden) maar die verdwijnen ook weer snel. Het leger heeft erg veel reden om bang te zijn dat er te veel soldaten gaan sneuvelen – dan wel krijgsgevangen worden gemaakt – wanneer ze werkelijk de woonkernen binnen zouden gaan. De jonge bevolking van Gaza heeft niets meer te verliezen en is tegenwoordig gewapend. Bij de eerste intifada waren het nog jongetjes die stenen gooiden, nu zijn die jongetjes, als ze het hebben overleefd, kwade jonge mannen met een kalashnikov die al hebben laten zien dat ze zelfs een pantserwagen met een zelfgemaakte bom kunnen vernielen. En de sneuvelbereidheid onder de Israelische soldaten is niet wat die was.

Zie Haaretz, hier.

Ondertussen kan nog steeds praktisch niemand de Gazastrook uit. Raji Sourani, een vooraanstaande Palestijn, een jurist die aan het hoofd staat van een mensenrechtenconferentie kreeg geen toestemming om de Gazastrook te verlaten om een VN conferentie over vrede tussen Israel en Palestina voor te zitten in België. Zie op de website van UCP, hier.

300bilin_ta.jpg

En dan bij al het slechte nieuws een mini-overwinning voor de activisten tegen de muur. De demonstraties bij Bil’in, waar Gush Shalom en de Internationale Solidariteitsbeweging aan mee doen, zijn al haast een ritueel, inclusief het optreden van het leger met wapenstokken, rubber kogels een traangas. Ondanks het feit dat de muur in 2004 door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag illegaal is verklaard, is er geen internationale druk op Israel gekomen. Nu heeft het Israelische Hooggerechtshof, het laatste beetje geweten in Israel, besloten dat een klein stukje van de muur, 1,7 kilometer (van de 680 kilometer die de Palestijnen van de wereld en van elkaar af moeten sluiten) moet worden verlegd, omdat er te veel landbouwgrond van de Palestijnen aan de verkeerde kant komt te liggen. Maar het is niet meer dan een symbolische zege, zegt Alex Burghoorn vanochtend in de Volkskrant, al is het wel een overwinning dat het Hoogerechtshof toegeeft dat landroof een van de motieven van de muur is.
Zie hier en hier.

25 gedachten over “Dagboek 5 september 2007

  1. Onbegrijpelijk dat volwassenen ergens blijven zitten waar hun kinderen gevaar zouden lopen wanneer ze een alternatief hebben, Paul. Toen er nog kolonisten in Gaza zelf waren waren er ouders die meemaakten dat hun kinderen in een bus op weg naar school gewond raakten in een aanslag. Het punt was dat diezelfde ouders al eerder een aanslag hadden meegemaakt waar diezelfde kinderen toen met alleen een shock aan ontkwamen. Toen ze gevraagd werd waarom ze bleven, wetende dat ze met kinderen in een vijandig gebied zaten, zeiden ze: als wij weggaan krijgen de Arabieren alles.
    Waar het mij om gaat is dat die ouders hun kinderen lieten betalen voor hun opvattingen, terwijl ze daar geheel vrijwillig zaten. En erger: dat de regering van Israel ze nog subsidieerde ook om daar met hun kinderen te wonen. Ik heb me wel eens afgevraagd of je de regering niet aan zou kunnen klagen wegens schendingen van de rechten van het kind. En deze keer vanwege hun eigen kinderen die nog niets te kiezen hebben. Dat vind ik heel wat anders dan volwassenen die er voor kiezen om in Sderot te wonen en het er kennelijk voor over hebben.

    Jov, over de situatie in Hebron, ik heb die wijk ook bezocht. Een paar honderd kolonisten van het meest fanatieke soort die samen met het leger duizenden Palestijnen gegijzeld houden. Ik schreef er over, in Het Beroofde Land. Hier.

  2. Toen ik deze bovenstaande passage over de aanval op een joodse school las:

    “er weer Kassam raketten zijn afgeschoten, en er is er een neer gekomen op een schoolgebouw. Niemand geraakt, wel mensen geschrokken.”

    Moest ik denken aan je reactie op 10 november, dat ging toen wel niet over een bom of raket, maar over een brandstichting bij een school in Uden. Je schreef toen:

    “Islamitische school in Uden afgebrand. Godverdomme. Een school!”

    In dat artikel pleite je toen niet voor het beter brandveilig maken van islamitische scholen. Maar als het om raketten op Joodse scholen gaat dan schrijf je:

    “Nu valt mij iets op, als ik de berichten in Haaretz bijhoud. Dat de regering niet veel haast maakt met de versterking van de scholen in Sderot, het stadje aan de andere kant van de grens van Gaza. Kassam raketten zijn primitief, wanneer je zorgt dat de daken zijn versterkt kunnen ze weinig kwaad.”

    Vanwaar dat verschil?

  3. Ik vind het een heel terechte vraag die Karel u stelt mevrouw Meulenbelt en ik vind dat u er zich wel heel makkelijk van probeert af te maken.

    Was het u trouwens bekend dat het in mei van dit jaar al tot een gedeeltelijke evacuatie van Sderot is gekomen?

    En beseft u dat de nieuwste generatie Quassam raketten inmiddels al een bereik heeft van 10 kilometer en dat hiermee zelfs de buitenwijken van buitenwijken van Asjkelon gehaald kunnen worden? Over primitief gesproken!

    Wat die school in Uden betreft… Hoe laakbaar die brandstichting ook moge zijn geweest, er zijn geen doden bij gevallen. Daarentegen zijn in de afgelopen jaren bij inslagen van Quassam raketten inmiddels 12 mensen omgekomen.

  4. 1. Dat er in de loop van de jaren in Sderot ook doden zijn gevallen is bekend, en versterkt mijn vraag waarom de regering van Israel niet meer doet om de bewoners te beschermen.
    2. Vergeleken bij de militaire moordmachines van het IDF, met hun ’targetted killings’ vanuit gevechtshelicopters zijn de Kassam raketten, die nauwelijks gericht afgeschoten kunnen worden uitermate primitief.
    3. Ik maak me makkelijk af van de vraag van Karel omdat iedereen die zijn verstand er een beetje bijhoudt, cq dit weblog regelmatig volgt en iets weet over de bezetting van Gaza, heel goed weet wat het verschil is tussen een aanval op een islamitische school in Nederland door rechtse racistische groepen, en het verweer van de Palestijnen die al vele jaren moeten zien te overleven onder een steeds zwaardere militaire bezetting. Ook al ben ik absoluut geen voorstander van het afschieten van raketten, juist omdat die ongeleide projectielen ook slachtoffers kunnen maken onder burgers, (en daar ben ik zoals bekend altijd tegen), het is wel duidelijk dat de Palestijnen die het volgens elk internationaal recht toegestaan is om zich tegen de bezetting te verweren geen andere middelen hebben.
    4. De vergelijking tussen een aanval op een islamitische school en een Palestijnse raket die neergekomen is op een school is dus volstrekt onzuiver. De vergelijking die je wel kunt maken is hoeveel doden er zijn gevallen door Israelisch geweld in de Palestijnse gebieden. Dat zijn er sinds de zogenaamde terugtrekking van 20 august 2005: 1076 doden en 5750 gewonden, grotendeels burgers waaronder veel kinderen.

    Dit verschil kon iedereen al weten, en ook voor de toekomst, met zulke volstrekt onbenullige vragen moet je niet bij mij zijn.

  5. Anja,

    Ik begrijp niet hoe u, nota bene als senator, het in het wilde weg afschieten van Qassamraketten door de Palestijnen op Israël “zelfverdediging” kunt noemen, juist als die dingen niet goed gericht kunnen worden waardoor ze keer op keer burgerdoelen zoals bijvoorbeeld een school raken. U zou die beschietingen toch ondubbelzinnig af moeten keuren omdat ze a) zorgen voor Israëlische burgerslachtoffers en b) omdat het de Palestijnen geen stap verder brengt (behalve naar nog meer ellende). En de Hamas”regering” staat het nog toe ook wat nog eens bevestigt dat de internationale boycot tegen die bende volledig terecht is. En heeft Israël niet het recht zichzelf te verdedigen tegen dat soort palestijnse terreur? Moet Israël het maar gewoon accepteren dat er raketten op worden afgeschoten? De terugtrekking uit de Gazastrook heeft maar weer eens mooi laten zien dat de Palestijnen voorlopig nog niet toe zijn aan een eigen staat. Ze gebruiken al hun vrijheden toch alleen maar om de terreur tegen Israël op te voeren. Waarschijnlijk zal Israël er toch wel voor zorgen dat er geen palestijnse staat komt, omdat de vernietiging van Israël dan weer een stap dichterbij is. Zoals de palestijnse leiders zelf altijd meer weer zeggen: “de tweestatenoplossing is een tussenoplossing: eerst de westbank en de gazastrook vrij, daarna heel palestina”.

    En ja, als ik zelf in Sderot zou wonen en daar een gezin had, was ik ‘m waarschijnlijk ook al gesmeerd. Maar de meesten zullen dat niet zomaar kunnen; je huis stijgt immers ook niet echt in waarde in zo’n situatie. En als de inwoners wegtrekken uit Sderot zou dat een morele overwinning zijn voor de palestijnse terreur en hen aanmoedigen om er mee door te gaan, om raketten nog verder af te schieten zodat ook daar de inwoners weer moeten vertrekken. Dan ook nog Israël weg uit de Westbank en Oost-Jeruzalem zoals u voorstaat en Israël wordt helemaal platbestookt met raketten en andere rotzooi (de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook leidde vooral ook al tot meer Palestijnse raketbeschietingen) en dan moeten er dus volgens uw logica nog veel meer mensen zich maar laten verjagen.

  6. Ik ken de verhalen over Hebron, Anja, maar bewegende beelden zeggen meer dan woorden. (Maar ik ben mij bewust dat dit onderwerp hier eigenlijk niet thuis hoort.)

  7. Daar gaan we weer, Paul.
    Alle bekende non-argumenten weer op een rijtje en niet lezen wat er staat.
    1. Er is niets specifieks aan senatoren, gekozen volksvertenwoordigers, dat ze wijzer maakt dan andere mensen. Je hebt bij ons nota bene senatoren die Israel automatisch verdedigen, ondanks het feit dat iedereen die niet blind en doof is weet dat er sprake is van vergaande schendingen van internationaal recht, wat je als senator niet goed hoort te vinden. Ik bedoel maar.
    2. Heb ik hierboven al voor de zoveelste keer gezegd dat ik tegen elke aanval op burgers ben, dus ook tegen het afschieten van Kassam raketten. Wat me er niet van zal weerhouden om me af te vragen waarom mensen dat doen. En dat is duidelijk: Palestijnen leven onder bezetting en hebben het recht zich daartegen de verdedigen. Geef ze een leger en die stomme Kassam raketten zijn afgelopen.
    3. De boycot tegen Hamas is een boycot van een democratisch gekozen vertegenwoordiging van een groot deel van het Palestijnse volk. Zoals hier al in vele toonaarden bezongen is is het juist die boycot die Hamas er toe brengt andere dan democratische middelen te zoeken en die de radicalisering zeer versterkt.
    4. Als Israel het recht heeft zich tegen de ’terreur’ van de Palestijnen te verzetten hebben de Palestijnen ook het recht zich tegen de ’terreur’ van Israel te verzetten. Elk volk heeft recht op zelfverdediging. Moeten de Palestijnen maar accepteren dat ze onder een volstrekt illegale bezetting leven, compleet met illegale collectieve straffen, illegale moordpartijen, illegale onteigening van land enz?
    5. Israel heeft zich niet teruggetrokken uit de Gazastrook. De Gazastrook staat geheel en al onder Israelische heerschappij, want betreft grenzen, toegang, gebruik van zee, gebruik van luchtruim, gebruik van water, identiteitsbewijzen en bevolkingsregister, invoer en uitvoer, en wordt voortdurend door het IDF bestookt, waar veel doden bij vallen, ook onder de burgers. Kortom: het is een gevangenis, waarvan de gevangenen ook nog door de internationale gemeenschap, wij dus, in leven moeten worden gehouden.
    6. Inderdaad: Israel zal er voor zorgen dat er geen levensvatbare Palestijnse staat komt. En daarom krijgen ze Kassamraketten.
    7. Dat de bewoners van Sderot zich zorgen zouden maken over de daling van waarde van hun huizen is een gotspe als je weet dat Palestijnen hun huizen verliezen zonder er ook maar iets voor terug te krijgen, dankzij de Israelische staatsterreur.
    8. In Israel zou niemand zich hoeven te laten ‘verjagen’ als er een eind wordt gemaakt aan de bezetting. Israel heeft dan driekwart van het oorspronkelijke Palestina, heel wat meer dan wat de VN ze destijds heeft toegekend. En nog is het niet genoeg.

    Niets van wat ik hier heb gezegd is nieuw. Je had het allemaal al kunnen weten, Paul. Het is weer de gewone, geijkte, allang weerlegde Israel blind verdedigende rotzooi waar je mee aan komt zetten.

  8. Nu kan je natuurlijk verschillend denken over de oorlog in het Midden Oosten. Maar voor goede rationele argumentatie is het wel nodig om definities te gebruiken volgens hun betekenis. Neem nu de definitie van racisme. U schrijft bijvoorbeeld dat de aanslag op een islamitische school in Uden rascistisch van aard was. Maar uit alles blijkt toch dat het een anti islamitisch daad was? De Islam is, naar ik weet, geen ras maar slechts een geloof of zo je wilt een ideologie. En met dat soort zaken is het zo dat je er zelf voor kan kiezen of je socialist, moslim of marxist wilt zijn. Als je het zat bent kan je er gewoon mee stoppen.

    Maar voor Joden geld dat nu weer juist niet, want eenmaal uit een Joodse moeder geboren, zullen vele, vooral de racisten, je altijd brandmerken als een Jood.

    Zou het dus niet zuiverder zijn om het schieten van raketten op joods burgers als racistisch geweld te zien?

  9. Laatste keer, Karel. Het verzet van Palestijnen, ook als je de middelen niet goedkeurt, heeft niets maar dan ook niets met racisme te maken. Zoals Azmi Bishara dat al zei: het maakt ons niet uit of het joden of Japanners zijn, waar het om gaat is dat het bezetters zijn.

  10. anja, ik heb eens de tijd genomen om een heleboel artikelen van jou over het probleem tussen israel en de palestijnen te bestuderen. ik wil absoluut stellen,dat ik het heel goed vind,dat er iemand zoals jij het opneemt voor de palestijnen en dat je ook vaak als een soort advocaat hun daden verdedigt en als dat niet kan minstens probeert te begrijpen.wat mij echter soms minder bevalt,is dat je niet alleen nooit enig begrip voor de israelische kant toont,maar dat je zelfs nog niet één keer betrapt ben om israzel proberen te begrijpen.als ik alles zo bij elkaar neem , krijg ik wel eens de indruk , dat jij vindt , dat de israelische besluitnemers en vele anderen in dat land als een soort onmensen er kennelijk plezier in hebben om de palestijnen zoveel mogelijk te pesten,martelen en te doden.en dat gaat er bij mij niet in.ik vraag me af ,of je in jouw positiebepaling ten faveure van de palestijnen niet iets te veel bent doorgeslagen en en te grote blinde vlek hebt gekregen voor sommige israelische argumenten,die m.i. echt niet altijd onredelijk zijn.

  11. Dit is gewoon weer de aloude paradigmakwestie, Willem. Ik kan me voorstellen dat je het moeilijk vind om je werkelijk te bekennen tot paradigma drie – Israel is een bezettende macht die er een ander volk onder houdt – omdat ik eens zelf die weg heb afgelegd. Maar eenmaal daar aangekomen, eenmaal de schellen van je ogen, is er geen weg meer terug.
    Het interesseert mij geen ene moer of de Israeli’s er plezier in hebben zich als onmensen te gedragen en de Palestijnen te pesten, ik interesseer me ervoor wat ze doen. De feiten liegen er niet om en ik kan er niets mooiers van maken.
    Wie die feiten niet aan kan, ze niet wil geloven, teveel oude mythes en geloof in Israel om zeep moet helpen om die feiten tot zich door te laten dringen, noemt de boodschapper dus ‘eenzijdig’, of ‘doorgeschoten’.
    Het is de situatie die eenzijdig en doorgeschoten is, Willem, niet ik. Het is een godgeklaagd historisch schandaal wat Israel doet en wat wij hen laten doen.

  12. Ik verzoek hierbij de heren de film “The Iron Wall” eens te gaan zien. Dan zie je wat voor lieverdjes die, vooral kolonisten, en het Israelische leger zijn. Als ze dan eens een beetje doordenken, dan begrijpen ze misschien iets van de woede van de Palestijnen tegen ‘daden’ van Israel. En niet alleen de woede van de Palestijnen, maar ook van Anja en ik en met ons vele anderen. En er zouden er nog veel meer zijn als ze de moeite eens zouden willen nemen om zich ook eens proberen te verplaatsen in de ‘andere kant’.
    Gelukkig komt er nu ook vanuit de kerken meer en meer protest. Met name o.a. van ds. Henny Veldhuis uit Culemborg met de oprichting “Vrienden van Sabeel” en de werkgroep Keerpunt
    Ik heb geen goed woord over voor de wandaden van Israel en als ik dan weer zo’n film zie als The Iron Wall wordt ik nog kwaaier. Ook op allen die dat maar goed praten. zie http://www.vriendenvansabeel.nl

  13. Anja, u heeft het er over dat mensen in het westen, dat zij de feiten niet willen aanvaarden, maar het probleem is dat het nogal pijnlijke feiten zijn.

    Ik moet als ik jouw stukjes lees vaak terugdenken aan een passage uit m’n filosofieboek.

    Der blick vom turm: Toen mevrouw Glü vanaf de hoogste uitkijktoren in de diepte keek, doemde daar beneden op straat haar zoon op, als een nietig stukje speelgoed. Zij herkende hem aan de kleur van de jas. Het volgende ogenblik werd het stuk speelgoed door een speelgoedvrachtauto overreden.
    Maar dat alles zoëven was slechts een onwerkelijk kort moment; een speelgoedongeval. “Ik wil niet naar beneden”, schreeuwde ze, zich heftig verzettend, terwijl ze naar beneden, de trap werd afgeleid. “Ik wil niet naar beneden! Beneden zou ik gek worden!”

  14. Het is werkelijk niet moeilijk hoor om Israel te begrijpen. Het is veel moelijker om ‘jullie’ te begrijpen. Wie een beetje moeite heeft gedaan om de midden-oosten problematiek een beetje te begrijpen, komt al snel- met zijn of haar pro-Israel standpunt- van een koude kermis thuis. Ik verbaas mij al lang niet meer over Israel: wat moeten zij anders, het is toch hun land en de Palestijnen zijn ondankbare jaloerse honden.
    Ik verbaas mij wel over de reikwijdte en effectiviteit van hun propaganda machine. Dat hier nog mensen zijn- ondanks alle weerleggingen van de pro-zionistische argumentatie lobby, die nog geloven in het oude bekende sprookje van de ultieme onschuld tegenover de barbarij van het Oosten, stemt mij wel heel pessimistisch. Nee…ik vind niet dat alle Joden slecht zijn, en ik weet dat de hele kwestie enorm complex ligt, maar niet ondanks de vooringenomenheid van de publieke opinie in het westen, waar ‘jullie’ weer eens zo stompzinnig- of is het gemakzucht- van getuigen. Ik kan alleen maar respect hebben voor mensen als Anja Meulenbelt, die voortdurend dezelfde- door feiten gestaafde- riddel moeten blijven afdraaien in de hoop dat bij sommigen eindelijk eens het licht gaat branden.

  15. En zo ishet maar net Piet. Ook ik begrijp Israel heel goed. land inpikken, water inpikken en als ze het zouden kunnen, dan zou 1948 zich zo weer herhalen, gewoon alle palestijnen eruit gooien. tegenwoordig moet men dat toch wat voorzichtiger aanpakken, dus dan sluit je ze maar op, honger ze uit, verwoest hun huizen, en langzamerhand gaan degenen die het zich kunnen veroorloven (de rijkeren) naar de US of Canada, en wat over blijft is een verpauperde bevolking die er makkelijk onder te houden is. Vervolgens zijn er toch nog wat lieden die hiertegen in opstand komen en wat van die zelfgemaakte raketten afschieten, die meestal ergens in een veld terechtkomen, uiteraard is het pech en het lijkt me ook beangstigend als je zo’n ding op je huis krijgt.En ja, degene die zo’n ding op zijn huis krijg zijn ook slachtoffers van een zeer cynische politiek van israel, want Israel heeft deze slachtoffers nodig om aan de wereld te laten zien dat men slachtoffer is.Maar het staat in geen verhouding tot wat Israel dagelijks afschiet op gaza, innablus en andere palestijnse steden. Tot nu toe zijn er iedere dag palewtijnse slachtoffers, doden dus. En naast de gedode strijders is er altijd wel “colateral damage” (vertaal even) kinderen die aan aan het spelen waren, vrouwen etc.
    Maar ja , dat zijn palestijnen, dus waar maken we ons druk om.

    Willem, ik begrijp Israel heel goed, beter dan jij denk ik. groet

  16. Ook ik begrijp Israel heel goed, maar ook de situatie waar de ‘palestijnse’ bevolking zich in bevindt. Wat ik niet begrijp, is dat niemand het hier heeft over de verantwoordelijkheid van de omringende arabische wereld. Immers; er was na 1948 een tweezijdig vluchtelingenprobleem.

    Op 15 mei 1948, de dag waarop de Britse troepen het voormalig mandaatgebied verlieten en een dag na de declaratie van de staat Israël, viel een coalitie van Arabische landen Palestina binnen. Zij meenden Israel van de kaart te vegen en van tevoren was de arabische bevolking gewaarschuwd tot na de overwinning Israel te verlaten. Maar dit pakte heel anders uit. Israel won die oorlog. In diezelfde tijd kwamen er bijna een miljoen joodse vluchtelingen; inwoners uit de toenmalige arabische wereld, die daar niet meer welkom waren. Deze vluchtelingen vonden ‘door de nood gedreven’ een plek in Israel. De palestijnse vluchtelingen werden niet opgevangen in de omringende arabische landen (behalve Jordanie). Waarom worden die arabische landen hier niet genoemd, en worden alle problemen steeds op het bordje van Israel gelegd?

    Roos

  17. Verder wil ik nog opmerken, dat de meeste palestijnse kinderen opgevoed zijn in haat. Je kunt hier begrip voor opbrengen, als je dat wilt, maar dan wordt de toekomst wel heel erg duister.
    Want dan kunnen we voor heel Afrika begrip hebben, en staat ons nog heel wat te wachten. Maar wat het mij nu even om gaat is dit; Wie haat zaait, zal haat oogsten. Die haat die in kinderharten gezaaid is, zal zich niet enkel uitstrekken tot een bepaalde bevolkingsgroep of etniteit. Maar in de eerste plaats keert die haat zich tegen zichzelf. Dat zie je nu gebeuren.
    Ook al zijn er gebieden, waar ze zelfbeschikking hebben, ze zijn zo geindoctrineerd met haat en geweld, dat er hier niets goeds uit komt. Ik denk dat het in de eerste plaats belangrijk is, dat wij i.p.v. onze goedbedoelde meningen te geven, de palestijnse bevolking eerst gaan helpen, om deze gevoelens van haat om te buigen in gevoelens van liefde. Ik denk wanneer hen geleerd wordt hoe de geschiedenis werkelijk is geweest, dat er dan weer hoop komt voor de toekomst.

  18. Roos, je bent wederom bezig het vaste repertoire van de Israelische mythes hier te herhalen. Je kunt ondertussen beter weten. Voor 1948, lees het boek van de historicus Ilan Pappe, The Ethnic Cleansing of Palestine.
    En jouw idee dat we de Palestijnse bevolking zouden moeten helpen hun gevoelens van haat om te zetten in liefde is echt de gotspe van de eeuw. Je kent duidelijk geen Palestijnen, je kent de situatie daar niet, je wilt niet weten dat er helemaal geen sprake is van ‘zelfbeschikking’, het dringt niet tot je door dat vrijwel de enige Israeli’s cq joden die de kinderen zien kolonisten of soldaten zijn en het wil ook niet tot je doordringen dat kinderen die dagelijks het Israelische geweld meemaken weinig geindoctrineerd hoeven te worden, voor zover iemand dat zou willen. Als ik jou was zou ik me eens druk maken over de vraag hoe Israelische kinderen leren om Arabieren genoeg te haten om drie jaar van hun leven in het leger te gaan en Palestijnen bij checkpoints te kunnen treiteren. En het zou ook geen gekke vraag zijn hoe het komt dat met de karrevracht aan onmiskenbare feiten mensen als jij nog steeds in staat zijn om te denken dat het de schuld van Israel niet is.

    Roos, kennelijk ben je vastbesloten om alles wat al op dit weblog staat te negeren, en blind terug te komen met het vaste repertoire van de Israel-apologeten. Doe maar niet, we hebben ze allemaal al gehad, ik heb geen zin om te blijven herhalen wat hier al vele keren heeft gestaan.

  19. Ik moet hierop reageren, ook alheb je dat al gedaan Anja.
    Palestijnse kinderen worden neit opgevoed in haat. palestijnse kinderen worden gewoon opgevoed zoals ieder kind waar ook ter wereld.palestijnse ouders zijn net zulke ouders als ouders inederland of waar dan ook. Ze willen een toekomst voor hun kinderen, ze willenhun kinderen 3 keer per dag te eteng even, ze knuffelen ze, ze zijn wel eens boos op ze, zoals wij ook wel eens boos op onze kinderen zijn. echt Roos,palestijnen zijn niet anders dan adneren. maar je gaat automatisch haten als je ziet dat je huis in 15 minuten neergehaald wordt door een buldozer. Als je ziet dat je vader voor de tigste keer snachts van zijn bed gelicht wordt. Als je ziet dat je moeder bij een checkpoint ten overstaan van iedereen haar jurk op moet tillen, om te kijken of ze geen bom eronder heeft. En vaak vinden die Israelsiche soldaten dat ook nog erg leuk, om t elachen. Roos, ik durf te stellen dat je gewoon uit je nek lult, totaal niet weet waar je eht over heb, nog nooit hier ben geweest, en alles alleen maar na papegaait.
    Je heb geen idee.

  20. Hallo Anja,
    Bedankt voor je altijd weer zeer lezenswaardige artikelen.Ik heb groot respect voor je vermogen om steeds maar weer te reageren op die onzin die mesnen in je forum zetten en te blijven herhalen wat mensen allang kunnen weten. Het moet je erg veel tijd kosten!
    Misschien kan ik je nog van dienst zijn met een tip (uit de NRC-next van afgelopen vrijdag) waarmee je “lastpakken” op het internet, ook wel “trollen” genaamd, van je weblog kan weren. Het artikel heet:”stop de trol in een grot” en verwijst naar programma’s als http://www.caveyourtrolls.com. Meer over dit onderwerp: urban75.com/Mag/troll.html
    Hartelijke groeten van Heleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *