De oorsprong van terreur (2)

Te gast: Ziauddin Zardar, op de Nieuwsbrief van Eutopa. Over moslimterreur.

We hebben de neiging er automatisch vanuit te gaan, dat alle terroristen die in Europa rondwaren moslims zijn. Dat ligt ook voor de hand, want de belangrijkste terroristische gruweldaden in Europa – de bommen in Madrid en Londen – werden door jonge moslimmannen werden gepleegd. Voeg dit toe aan de dagelijkse krantenkoppen over de ‘islamitische dreiging’, de voortdurende onthullingen over ‘terroristische plannen’ die bij ons om de hoek zouden worden gesmeed – het lijkt dan allemaal zo vanzelfsprekend.

Uit ervaring weet ik echter dat wat vanzelfsprekend lijkt vaak bij nader inzien niet zo vanzelfsprekend is.
De feiten zijn als volgt: in 2006 waren er in de hele Europese Unie 498 incidenten die werden omschreven als ‘terroristische aanslagen’. Precies 424 daarvan werden gepleegd door ‘separatistische terroristen’, zoals de Baskische ETA. De aanslagen uit deze categorie vonden uitsluitend plaats op Corsica en in de Baskische regio’s van Spanje en Frankrijk.
De ETA zelf was verantwoordelijk voor 136 van de 424 aanvallen. Linkse en anarchistische groeperingen in Duitsland, Griekenland, Italië en Spanje pleegden in totaal 55 aanslagen. Het overgrote deel hiervan resulteerde in beperkte materiële schade en was ook niet bedoeld om slachtoffers te maken. Slechts één keer vielen er doden. Dat was bij een aanslag van de ETA in Madrid, waarbij twee mensen omkwamen.

Lees verder: hier.

5 gedachten over “De oorsprong van terreur (2)

  1. Ik heb het hele artikel gelezen en vind het afschuwelijk, dat we ons zo voor de gek laten houden, door onszelf, door de pers en door politici.

    Ik begin steeds vaker het idee te krijgen, dat het lezen van de krant of het volgen van andere nieuwsbronnen, zinloos is. Je schijnt namelijk niet het nieuws te volgen, maar de angsten van de journalisten en redacties.

    Wat dat betreft vraag ik me af of het niet tijd wordt, dat journalisten tijdens hun opleiding leren om hun angsten te onderkennen. Zodat ze weten wanneer ze iets nieuws noemen, omdat het hun opvalt vanuit hun angst en wanneer ze iets nieuws noemen omdat het echt nieuws is vanuit het afwijkende van de gewone dagelijkse gang van zaken.

  2. Er is geen reden om geen kranten te lezen, Norman, als je maar een beetje kritisch leert lezen. En zorgt dat je ook op de hoogte blijft van de tegengeluiden.

  3. Daar heb je gelijk Anja, kritisch lezen blijkt steeds belangrijker te worden. Daarom vind ik het ook wat vreemd, dat zo’n belangrijke vaardigheid in het onderwijs volledig verdwijnt onder de verplichting te produceren. Maar ook op vele andere plaatsen wordt in onze maatschappij een kritisch geluid niet gewaardeerd. Als ik bijvoorbeeld kijk naar hoe als gemakzuchtig schapen allerlei journalisten en webloggers kritiek hebben op de weerstand vanuit de vakbeweging op de nieuwe ontslag wetgevingsplannen.
    Of hoe politici er als de kippen bij zijn om op bijna propagandistische wijze hun successen en plannen te etaleren. En iedereen die een tegengeluid laten horen afbranden als tegenstanders van de vooruitgang of de verbetering.
    Dan kan ik daar behoorlijk moedeloos van worden. Ik ben meer tijd kwijt aan het beoordelen van iemands woorden, dan zijn plannen.

    En ik ben blij, dat ik hier van tijd tot tijd op eenvoudige wijze toegang krijg tot een tegengeluid, dat de benodigde nuance meedraagt, om het leesbaar en informerend te maken.

    Wat dat betreft zou het goed zijn, als er meer sites zouden zijn zoals deze, van mensen die geen belangen meer hoeven te verdedigen, anders dan de belangen die mensen de kans geven op gelijke voet met elkaar om te gaan.

  4. Nou ja, Norman, het artikel citeert ook weer selectief uit het rapport. Als je dat rapport helemaal leest, dan zie je dat het aantal arrestaties ivm islamistisch terrorisme hoog is, net als dat ivm separatisme. Het aantal arrestaties ivm extreem links dan wel rechts is erg laag.
    En als die kofferbommen in Duitsland waren afgegaan, dan had je wel met een behoorlijke ramp gezeten die alle separatistische kneuter-aanslagjes doet verbleken. Zie de trein in Madrid.

    Ander punt:

  5. Dank je wel Sebastiaan. Helaas heb ik niet altijd de tijd om ieder rapport van voor naar achter te gaan zitten spellen. Wat dat betreft is het dan goed, als er mensen zijn, die dat wel doen en er ook over willen vertellen.

    Het rapport maakt in ieder geval duidelijk, dat het justitie apparaat hard aan het werk is. Nu maar hopen dat ze dat ook op een correcte wijze hebben gedaan. Want anders is al dat werk voor niets geweest. Dan bewijst het rapport niet alleen dat afwijkingen van de norm waaraan we gewend zijn, vooral aandacht krijgen van justitie. Maar bewijst het ook, dat we geld over de balk aan het gooien zijn om onszelf een gevoel van veiligheid te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *