SVP accepteren

Te gast: Abdellah Tallal
Column uitgesproken tijdens de iftar in Bos en Lommer, hier.

Burgerschap en dubble loyaliteit

Ik ben in Marokko geboren, woon alle 19 jaar in Nederland en heb 2 Hollandse kinderen (voor de zekerheid geen dubbele paspoort)

Ben ik nu in de ogen van Wilders en de zijnen wel of niet een burger van Nederland?
Nee… wat Wilders betreft moet ik alleen nog de islam openlijk afzweren en mijn dubble nationaliteit inleveren. Pas dan ben ik, wat hem betreft een volwaardig burger….
Tot zover kan ik aan de voorwaarden van Wilders voldoen, maar hoe moet ik dat laten zien aan Jan, Piet en Hans… de potentiele stemmers van Wilders….op straat…
Ik heb een idee: Ik zal voortaan een band dragen met de volgende tekst: Ander uiterlijk maar voldoe aan de voorwaarden van de burgerschap. svp accepteren!.

070928iftar-095.jpg

Als wij dat allemaal doen hebben wij – de echte burgers van Nederland – geen last meer (wij zijn herkenbaar), de anderen die dat niet doen hebben pech…het kan ons niet schelen… dat is hun eigen schuld. Moeten ze zich maar aanpassen.

Ik vraag aan Wilders en zijn achterban een wet voor elkaar te krijgen mij het recht geeft een band te dragen die mij verzekerd van begrip en erkenning van mijn volwaardig burgerschap tijdens mijn dagelijks leven. Wanneer ik uitga, solliciteer, een huis zoek, enz…- En niet te vergeten – wanneer ik gezien word gewoon op straat en reactie krijg van ‘oh shit, daar heb je weer z’n kut Marokkaan’.

Als ik me aanpas, assimileer, integreer en de Nederlandse cultuur als superieur beschouw…ben ik dan een gelijkwaardig burger….?
Ik denk van niet.
Ik zal elke dag, elk moment dankbaar moeten zijn en me dankbaar tonen dat ik hier in dit land mag zijn en mag mee genieten.
Ik heb het inderdaad heel goed naar mijn zin in Nederland.

Ik heb nog een probleem!!!!!!!!!!!!!

Ik hoop van ganse harte dat Marokko, het land dat ik ooit heb verlaten om het beter te krijgen, een democratische land wordt, een land waar de rechten van de mens gerespecteerd worden, een land waar de journalisten niet voor een gevangnisstraf hoeven te vrezen als ze hun werk doen…een land waar de vrouw en man gelijk rechten hebben…Omdat ik uit Marokko afkomstig ben, ben ik solidair met Marokko en wil graag een bijdrage leveren aan een democratische en welvarend Marokko….
…..van Wilders mag dat niet, want dat is dubble loyaliteit…..
….Wilders: je kan mij betichten van dubbele loyaliteit…maar zeker niet van verraad… ….

Ik sluit mijn colum af met een citaat uit het pamflet van Geert Leers Burgemeester van Maastricht gepubliceerd 20 september in divers landelijke dagbladen:

“Wilders moet je bestrijden met humor en relativeringsvermogen”. Mijn verzoek aan alle degene die het recht hebben om hier in Nederland te wonen als voorwaardig burgers maar niet zoals ik, een band willen dragen: VOER JE STRIJD MET HUMOR EN HEB EEN DOSIS RELATIVERINGSVERMOGEN.

Abdellah Tallal
St Aknarij

7 gedachten over “SVP accepteren

  1. Beste Abdellah Tallal,

    Wat een genot om uw column te lezen. Geen rancuneus gezeur of slachtoffer getetter.
    Maar assertieve reakties op onzinnige standpunten van Wilders.

    Ik hoop nog veel humor en relatveringsvermogen van u en van Anja op deze site aan te treffen.

    groet, Max Hoenderdos

  2. Ook een manier om wilders voor te laten houden waar hij mee bezig is.
    Maar natuurlijk hoop ik niet dat het zo ver mag komen dan er echt zo’n wilders wet komt, dan hoeft ie alleen maar zijn snor te laten staan om de geschiedenis te laten herhalen.

  3. Dank zij de humor en de zelf-relativering (zou Wilders ook eens moeten doen) wordt Nederland aldra een land zonder zeurpieten en lastpakken maar van intelligente en hartelijke medemensen met internationale identiteit.
    Eeuwen van kaaskopperige betweterigheid: afgelopen,… eindelijk rust, vrede en contemplatie in gebed gebogen voor het Opperwezen. Kan het? Asjeblieft?

  4. Zeker, goeie column. Kan hem nu pas echt lezen, want gisteren ben ik behoorlijk bedreigd door een knul van Turkse afkomst die vond dat ik hem discrimineerde, omdat ik vroeg of hij even achteraan wilde aansluiten. Dat soort rotjongens roept bij mij een grote weerstand op en ik ben inderdaad bang van die jongens. Grappig dat ik gisteren even mijn verhaal kwijt kon aan een schat van een vrouw. Turkse afkomst… Ik ben er dan ook van overtuigd dat het niet iemand’s afkomst is, maar iemand’s gedrag. Alleen valt het wel op dat veel ellende wordt veroorzaakt door een relatief kleine groep rotjongens van niet Nederlandse afkomst. Wat een rotwoord zo. Ik ben een vrouw van 58 en ik ben behoorlijk bang voor jongens van Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse afkomst. Ze komen erg dreigend over en als je naar ze kijkt worden ze al agressief. Waarom kan niemand die angst bij mij wegnemen dan?

  5. Dag Lydia, je vraagt je af waarom niemand de angst voor die jongens kan wegnemen. Ik denk niet dat iemand anders dat voor je kan dan jij zelf alleen. Als ik denk dat ik gediscrimineerd wordt dan gebeurt het bijna automatisch dat ik in een defensieve houding spring, omdat het zo onrechtvaardig is iemand alleen te beoordelen op zijn uiterlijke kenmerken met een negatievisme die me vaak wereldvreeemd is. Als ik in jou schoenen had gestaan had ik tegen die jongens gezegd dat zij voor mij zouden mogen gaan als ze zich dan niet meer gediscrimineerd zouden voelen en gewoon uitleggen zonder betweterige toon dat op je beurt wachten niks met discriminatie te maken heeft maar gewoon met fatsoen.

    Het is moeilijk maar als zij zich gedisrimineerd blijven voelen en jij je door hen bedreigd dan komen we nergens. Laats stond ik zelf op mijn beurt te wachten bij een warenhuis en was er 1 persoon voor mij de vrouw die kwam aangelopen keek ik recht aan, de vrouw achter de kassa liep direct nadat zij de vrouw voor mij had geholpen naar de vrouw na mij. Zeg ik nog heel beschaafd: “Volgens mij was ik eerder”, waar ze beiden niet op reagerden, maar even fronsen opkeken. Zeg ik tegen mijn zusje, maar luid genoeg: “Het komt zeker, omdat ik vandaag een sjaal om mijn hoofd heb geknoopt”. Zij reageerden beiden heel verontschuldigend, de vrouw die voor haar beurt was gegaan bood aan dat ze wel wilde wachten en de vrouw achter de toonbank gaf aan dat ze mij niet gezien had en dat het niks met mijn hoofdoek die ik op dat moment droeg te maken had. Voor mij was het toen ok, omdat ik niet twijfelde aan de oprechtheid van beiden. Maar consateer wel dat het voor veel jongens een stuk moelijker ligt, zij worden veel vaker weg gezet als ‘crimineel’, ‘lastpak’, ‘geweldadig’, etc. Zowel in de media als in de praktijk, dat ik bewondering heb hoe sommige zich daardoor niet van de wijs laten brengen, hun schouders ophalen, soms met veel humor of gewoon in hun ééntje in de rij gaan staan voor de discotheek en niet met de hele club vrienden waar ze mee zijn, lerenjas in de auto laten, etc. om toch binnen te komen.

  6. “Ik wil graag links blijven, maar als dit soort shit gebeurt wordt dat wel steeds moeilijker.” Een vriend van mij zei deze woorden nadat een Marokkaanse jongen zijn vriendin haast van haar sokken had gereden en in plaats van excuses aan te bieden iets kwaads tegen haar riep. Hij is vaak getuige van dit soort incidentjes waarbij Marokkaanse jongeren relatief kleine fouten begaan, maar die wel de emmer drupsgewijs vullen tot ‘ie overloopt.

    Humor en relativeringsvermogen is erg belangrijk om niet zoals Wilders de Marokkanen als boemannen te zien, maar er is meer nodig. En dat moet niet alleen van de kant van autochtoon Nederland komen.

    In gesprek blijven, je netjes gedragen en elkaar met open vizier te durven ontmoeten. Dat zijn de taken voor alle Nederlanders, of ze de “Wilders-toets” doorstaan of niet.

  7. Lydia, er is niets mis met jouw angst, er is wat mis met die jongens, en daar moeten we wat aan doen. Wordt al geprobeerd, zijn al vorderingen gemaakt, maar kennelijk nog niet voldoende.

    Het lastige is natuurlijk dat we niet alleen die jongens aan moeten pakken, dat eerst, maar moeten begrijpen waardoor het komt. Je hebt met jongens een lastige leeftijd, waarin ze makkelijk hun agressie op anderen los laten, maar dat het vaak gaat om groepjes jongens die ook nog allochtoon zijn, dat heeft redenen. En dat ligt in de sfeer van je niet welkom voelen, de aansluiting missen, tussen wal en schip vallen. Dat is dus géén excuus, dat is wel wat we mee moeten nemen in een beleid om daar wat aan te doen. Ik heb nog een goed stuk gevonden over ‘hangjongeren’, daar zal ik het hier nog over hebben. Niet dat dat jou op dit moment helpt, Lydia, want het is een rottige ervaring om agressie naar je toe te krijgen wanneer je zelf ook kwetsbaar bent. Maar meer inzicht in hoe we met elkaar zulke jongens ‘produceren’ moet op den duur wel verbetering brengen.
    Sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *