Uruzgan

071206hoorzitting-6.jpg

Gisteren vond de door de SP en GroenLinks georganiseerde hoorzitting over Uruzgan. De tegengeluiden. Zie voor de verhalen van de uitgenodigde deskundigen de SP site, hier. De bijeenkomst trok veel belangstelling van de media, onder andere in het journaal.

Dit is duidelijk: de situatie in Uruzgan is sinds de Nederlandse troepen er zijn alleen maar gevaarlijker geworden. Van opbouw is nauwelijks sprake. En ook dit is een conclusie: er is geen sprake van dat er een militaire overwinning op de Taliban mogelijk is. Toch stoomt het kabinet door – er was al heel snel geen sprake meer van dat de operaties op zouden houden, het gesprek ging alleen nog maar over de voorwaarden waaronder.

071206hoorzitting-3.jpg

3 gedachten over “Uruzgan

  1. @ Elma Verhey (2):

    De TV-uitzending van Zembla afgelopen avond (“Moeras Uruzgan”) was zeer de moeite waard. Nuchtere analisten als Christ Klep (universitair docent militaire geschiedenis) en Martin van Kreveld (militair historicus in Israël) toonden helder aan, dat, voor zover hulpprojecten worden opgebouwd, die steeds meer militairen ter beveiliging vergen en juist doelwitten zijn voor de Taliban. Dat het steeds meer een anti-guerrilla-oorlog is. Dat feitelijk niet-noodzakelijke oorlogen een sterke ideologische rechtvaardiging behoeven (zoals in dit geval). Dat bij afname van het aantal militairen (wat het kabinet nu van plan is) meer moet worden gevochten. Dat volgens minister Verhagen weliswaar Afghanistan nu minder een toevluchtsoord zou zijn voor Al Qaida, mede door Nederlandse militairen, maar dat dat Nederland juist een doelwit maakt voor die groepering.
    Met andere woorden: de ongerijmdheid in het kwadraat, met desastreuze gevolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *