Farshad in de Tweede Kamer

Gefeliciteerd, Farshad Bashir!

Nu Rosita van Gijlswijk penningmeester wordt dan de SP, ze volgt Marga van Broekhoven op, en daar onder andere onze afdrachtsregeling mag bewaken en uitvoeren, is er een plaats vrijgekomen in de Tweede Kamer fractie. Die zal na het kerstreces ingenomen worden door Farshad, die nog net 19 is. Zaterdag werd zijn benoeming goedgekeurd door de partijraad.

Farshad is de zoon van vluchtelingen uit Afganistan. Toen jaar geleden kwam hij naar Nederland, zes jaar geleden werd hij actief in de SP. Zat bij ROOD, werd het jongste gemeenteraadslid in Leeuwarden. Ik ken Farshad als iemand die zich inzet voor migranten, voor vluchtelingen, tegen racisme. En als hardwerkend SP lid.

En natuurlijk maakt hij zich druk over Uruzgan. Vanochtend in Trouw:

De missie heeft een averechtse werking; de militairen zijn onderdeel van het probleem geworden. Als er een burgerslachtoffer valt, maakt de taliban daar onmiddelijk misbruik van. De taliban in Uruzgan zijn nu meer een reactie op de westerse aanwezigheid.

De taliban zíjn het Afghaanse volk, en daarom niet te verslaan. Vroeger kon je nog zeggen: dit zijn de taliban. Het waren Afghanen die in de jaren tachtig op de vlucht sloegen voor de Russen en in Pakistan op koranscholen belandden. Zo helder is het echter niet meer. Ze krijgen niet alleen steun uit het Midden-Oosten, maar ook uit Indonesië, van Al-Kaida.

Ik stel voor om alle militairen inmiddelijk terug te trekken uit dat gebied en die honderden miljoenen op een andere manier te investeren in het land. Geef de Afghaanse militairen het vertrouwen dat ze het zelf kunnen.

Zie ook Harry van Bommel, hier.

19 gedachten over “Farshad in de Tweede Kamer

  1. Goed hè? Zo jong en dan al in de Kamer. Geweldig hoor en wens hem succes? Ik zal het nog even ‘doorvertellen’ aan de Afghaanse familie schuin boven me. Vooral zoon Milat zal het leuk nieuws vinden. Milat wordt plastisch chirurg, vertelde hij me. En ik geloof hem onmiddellijk! 😀 Farshad, als je dit leest: TOPPIE!!

  2. Sorry jongens, ik had per ongeluk een bijdrage doorgelaten die beneden peil was. Die heb ik alsnog gewist. En daarmee ok de reacties daarop.

  3. Geweldig, dat er jonge mensen de schouders onder deze zware klus willen zetten. Wij willen meer van die mensen hebben, jong van geest, denkt ver vooruit!

    Benno

  4. Bedankt Anja en alle anderen!

    Ik heb er zin in en hoop samen met alle anderen die strijden voor een beter Nederland er iets moois van te kunnen maken.

  5. Ga ik toch enige kritiek geven:

    19 jaar is toch wel erg jong. Gezien de levenservaring iemand van die leeftijd heeft kan ik mij niet goed voorstellen dat iemand op die leeftijd in de Tweede Kamer zou moeten zitten. of ben ik te kritisch?

  6. Misschien wel, maar ik zie vaak de jongeren in de Tweed Kamer als een troef om jongeren bij de partij te betrekken dan echt een aanwinst voor de Kamer zelf. Ach, ik ben misschien wel te kritisch aangezien ik een groot deel van de Tweede Kamer ook overbodig vind.

  7. veel succes farshad, kick some ass daar ;), ik wacht op jou scherpe tegengeluid tegen de verWildering in de kamer; dont forget je antiracisme roots…

    greets
    m

  8. Ja Johan, als je de Tweede Kamer toch overbodig vindt wordt het helemaal raar als je je druk gaat maken over de leeftijd van de kamerleden. Doe dat dus maar niet.

  9. Anja, ik vind de Tweede Kamer helemaal niet overbodig. Alleen zitten er veel mensen in die maar weinig resultaten behalen. Sommigen zie je zelf ook bijna in de Tweede Kamer zoals Yildirim.

  10. Even een verzoekje:

    Bij mijn laatste post hoort natuurlijk te staan:

    ‘Sommigen zie je ook bijna niet in de Tweede Kamer zoals Yildrim.’

  11. kijk jonges ben ook gevlucht uit afghanistan ik woon ook in nederland ik woon 8jaar en noordholland ben ook AFGHAAN haarlem ben 20jaar ik studie voor dokter ik hoop dat het wordt is laatse jaar van me ik doe HBO amar farshad succes ouwe we afghaanen zijn trots op jou eeewa ik hoop dat je het dat lees ik ben en het afghanistan vlakt bij kabul >>>jalalabad spre je laters ouwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *