Palestina/Israel

En dus regende het Kassamraketten. Veel meer dan voor de aanval, waarbij twintig Palestijnen werden gedood, toen het, zoals het in het jargon heet, relatief rustig was. Want uiteraard laat het verzet zich niet uitmoorden zonder te laten zien dat ze ook wat terug kunnen doen. En hun vermogen om raketten af te vuren, en nu ook raketten die verder kunnen dan voorheen, is gegroeid, geeft de Israelische legerleiding toe.

Toch wordt er niet besloten tot een grootscheepse militaire actie waarbij grondtroepen de Gazastrook in moeten. Want ook dit is duidelijk: het Palestijnse verzet is beter getraind dan ooit, beter bewapend dan ooit, wetend dat ze er toch aangaan heel wat meer ‘sneuvelbereid’ dan de gemiddelde Israelische soldaat die doodgaan voor het vaderland niet meer zo’n optie vindt. Stuur grondtroepen Gaza in, en er gaan ondanks tanks en bulldozers en gevechtshelicopters Israeli’s sneuvelen. Dus houden ze het bij de korte invallen. Gisteren maar vijf doden, waarbij een vrouw met kind die op een ezelwagen zaten van een auto die werd opgeblazen ook gedood werd.

Israel heeft een probleem met het recruteren van soldaten. Van de jonge mannen vervult 28% geen dienstplicht en 44% van de vrouwen ook niet. Een groot deel daarvan zijn geen ‘gewone’ dienstweigeraars, maar orthodoxen en Arabische Israeli’s. Het leger wil geen Arabieren in het leger en de Arabieren willen niet, en de orthodoxen hoeven niet als ze een beroep doen op hun geloof.

En nu is het probleem voor Israel dat het juist die twee bevolkingsgroepen zijn die de meeste kinderen krijgen. Op de basisscholen hoort nu 23% van de kinderen in de eerste klas bij de orthodoxie, en 22% is Israelische Palestijn. Over twaalf jaar zijn zij in de meerderheid en wie verdedigt dan nog het vaderland?

Het steekt de seculieren al langer, dat de ortodoxie het af laat weten. Tachtig procent van de orthodoxe mannen werkt niet, en leeft van subsidies en uitkeringen. Hun kinderschaar mag thuis blijven en hoeft niet in Gaza of Libanon te sneuvelen. Maar tot echte opstand komt het niet. Het ultra-ortodoxe blok is een machtsblok in de politiek. Bovendien: dit doen ze wel: joodse kinderen krijgen. En Israel is bang voor het verlies van de joodse meerderheid, nu er meer joden uit Israel vertrekken dan er in komen, en er nauwelijks meer landen te vinden zijn waar genoeg joden vandaan kunnen komen.

250eitan_ron.jpg
(Eitan Cabel)

Maar nu maakt de Israelische regering zich echt zorgen dat er te weinig mensen zijn voor het leger. Dus wordt er door de Arbeidspartij, door Eitan Cabel, in samenwerking met het ministerie van defensie en het leger een nieuw wetsvoorstel in de Knesset gebracht, om de dienstweigeraars harder te bestraffen. Voor de orthodoxen en de Arabieren wordt er gedacht aan alternatieve dienstplicht. En dit zijn de mogelijke straffen: intrekken van het recht om te stemmen, intrekken van het rijbewijs, of verbod om medicijnen of psychologie te gaan studeren.

Het stond in Ha’aretz. Datum kwijt.

Update: deel ervan hier. En hier. Hier. Hier.
En hier.
En ik heb er uit Haaretz nog een foto bijgeplakt van de parlementarier (Arbeidspartij) die het voorstel indient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *