Famile Arslan

title_coresidency194.jpg

Heeft u Time, vroeg ik bij mijn vaste tijdschriften annex sigaretten annex paperclipsenwinkeltje. Hadden ze. Jawel, dat was de Time met het hoofdartikel over de succesverhalen van Europese moslims. En daar stond ze, links onderaan op het omslag: Famile Arslan uit Nederland. Ik kon het niet laten om -kinderlijk, ik geef het toe- tegen de juffrouw van de winkel te zeggen: kijk, die ken ik.

Famile Arslan is in Nederland de eerste advocate met hoofddoek. En waarom ik er zo’n plezier in heb dat ze nu op het omslag van Time staat is niet alleen omdat ik haar mag en vind dat ze de eer verdient, maar omdat het zo’n fraai voorbeeld is van profeet die in eigen land niet wordt geeerd. Want vertrekkend hoofdredactrice Cisca Dresselhuys van maandblad Opzij zou dat nooit gedaan hebben: vrouwen met hoofddoek, hoe evident geemancipeerd ook, hoeven bij haar niet te solliciteren. Ze mogen wel, met hoofddoek, achter de kassa in de supermarkt, zei ze. Nou hoop ik er op dat haar opvolgster het voorbeeld van Time volgt en dat meteen goed gaat maken met een groot interview met Arslan, met een foto op het omslag. Misschien neem ik dan weer een abonnement.

Foto’s: Famile en ik in gesprek voor Al Jazeera, over moslims in Nederland.

071124spcongres-227.jpg

071124spcongres-225.jpg

071124spcongres-231.jpg

En voor het artikel in Time: hier.

(To my friends in Palestine: my Dutch-Turkish friend Famile Arslan was on the front of the American magazine Time. She is a special person: the first Dutch lawyer who wears an headscarf and is openly muslim. People who know me in Palestine know that I support muslims in the Netherlands. Many of them are migrants from Turkey and Marocco, and many of their parents were simple people who could not read or write, but came to Holland to work. In the Netherlands some people have prejudices against muslims, they believe muslims want to take over the country, they want to introduce sharia in Holland, they are against democracy, and want to oppress women. A famous fighter for womens rights says no woman with a headscarf could work for her magazine, because women with headscarves are backward and opressed. So Famile Arslan shows that a woman can be strong and modern and democratic and succesfull, and be a muslim. Like I already know, because I know so many women like that in Gaza. Right, Fatma?)

6 gedachten over “Famile Arslan

  1. Pingback: MSV-Blog

  2. Geweldig! Ik ben blij om te zien dat Anja Meulenbelt kompleet is! Je kijk op de islam en die hoofdoek, ik dacht dat ik verdwaald was in mijn “apart zijn” en de “vrijheid van de mens”, schaamte voorbij…Ik ben ook een vrouw die alleen maar revolutie rondzaait, overal waar ik oneerlijkheid tegenkom. Overal waar ik zie dat de mens eigenlijk geen mens meer is, maar een soort robot (androide) zonder gevoelens.
    Ik vind ook dat die hoofdoek wel mag blijven, als de vrouw daarvoor kiest. Als het een deel van haar identiteit is en haar cultuur, dan mag ze dat blijven doen! Ik ben altijd kritisch geweest tegen islam, maar ik ben al zo lang bezig geweest om alle antwoorden te vinden wat betreft de positie van de vrouw in islam. Ik heb mijn antwoorden gevonden en ik zal je zeggen, die positie van de vrouw zit wel goed! De fout is dat sommige mensen die er heel weinig van weten, denken dat de vrouw mishandelt wordt en onderdrukt….omdat ze de slechte voorbeelden naar voren halen. Ik moet benadrukken dat niet elk moslim echt volgens de regels leeft, het zijn ook maar mensen die dingen leren van hun ouders of gefrustreerd worden door de maatschappij en dan als een gewone mens gaan reageren. Het zijn ook maar mensen met een collectieve pijnlichaam, met trauma’s, met twijfels want ze worden moeilijk geaccepteerd in deze maatschappij.

    Ik heb nog iets te zeggen tegen Nederlanders die elders in de wereld wonen: Probeer jij maar je cultuur en gewoontes uit te roeien en wees als mensen waar je woont! Maak die pijnlijke peircingen in je lip, doe de kringen om je nek of iets dergelijks, daar ergens in Afrika! Ja maar die mensen daar hebben geen weten gemaakt die je dat dwingen! Die mensen daar hebben geen media die je helemaal gek zou maken over hoe jij maar daar rondloopt in gewone kleren en zonder piercingen! Ze kunnen je niet dwingen om een inburgerings certificaat te halen, ze kunnen je niet zeggen als je niet goed genoeg onze taal spreekt dan moet je weg. Waar zijn we mee bezig? Waar is de mens gebleven? Ik ben hierover een boek aan het schrijven. IK WIL VERSCHIL UITMAKEN! IK DURF WEL ANDERS TE ZIJN, IK DURF HET TE BENOEMEN. IK WIL EEN DRUPPEL IN DE ZEE ZIJN DIE DE ANDEREN OVERTUIGD DAT WE EIGENLIJK EEN ZIJN EN DAT WE LEKKER SAMEN KUNNEN SPELEN EN GOLVEN MAKEN!

  3. Ze kunnen beter een voorbeeld aan hun vaderland nemen alwaar hoofddoekjes niet graag gezien worden en in openbare ruimte zelfs verboden zijn…Het is daarom aanmatigend om in nederland dit turks ongewenst object aan te bevelen…

  4. En wie ben jij helemaal om ‘ze’ te gaan vertellen wat ze wel of niet mogen, Elisa. Wel eens gehoord van keuzevrijheid?

  5. Ik voel hier jaloezie die vanaf Elisa richting deze kant op komt, defacto is dat niet nodig Elisa. En ik moet zeggen dat je kennis over Turkije zeer beperkt is, je moet even dat paragraafje over “openbare ruimten” nog een keer onder je aandacht brengen.
    Dat ongewenst object waar je het over hebt prijst Nederland in het internationale/diplomatieke verkeer door op de cover van Time te staan als Nederlandse moslima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *