Dagboek 8 februari 2008

Het licht gaat uit in Israel, zegt Gideon Levy (hieronder). Binnen een week drie gebeurtenissen: Het Winograd rapport, waarin niets over de zinloosheid van de laatste oorlog tegen Libanon, en niets over de oorlogsmisdaden, zoals Amnesty International die heeft genoemd. Er komt geen proces tegen de schuldigen die 13 Arabische staatsburgers van Israel doodschoten in 2000. En het Hooggerechtshof keurt de afsluiting van elektriciteit en brandstof voor Gaza goed. Rechter Dorit Beinish vindt dat er verschil is tussen Israel, een democratie die vecht voor zijn bestaan, en de Palestijnse terroristen die Israel bedreigen.

Zij heeft geen moeite dat haar uitspraak in strijd is met het internationale recht, met name artikel 33 van de Conventies van Geneve. Ze vraagt zich kennelijk ook niet af, zegt Gideon Levy hieronder, of de Palestijnen enige reden hebben om te vechten voor hun bestaan, te vechten tegen bezetting en belegering. “Als alle bewoners van Gaza gestraft mogen worden vanwege de Kassam raketten, mogen dan ook alle Israeli’s bestraft worden vanwege de bezetting?” vraagt Levy zich af.

Israel ziet zichzelf als een moderne, westerse democratie, maar heeft lak aan het internationale recht.

Ik ga naar Groningen, waar de SP samen met de Stichting Jabalya-Groningen een bijeenkomst organiseert. Morgen. Zie hier.

(Israel calls itself a democracy, but ignores international law, that forbids punishing a whole people. If Israel is allowed to punish the whole Gazan population for shooting Kassam rockets, are Palestinians also allowed to punish all Israeli’s for the occuaption? asks journalist Gideon Levy. See his article below. I’m going to Groningen to speak at a meeting for Gaza)

8 gedachten over “Dagboek 8 februari 2008

  1. Je kunt je niet houden aan de regels van internationaal recht bij tegenstanders die daar lak aan hebben. Je kunt niet gehouden worden aan democratische spelregels bij partijen die democratie fundamenteel afwijzen.

  2. Helemaal niet, Hans. Aan het internationaal recht zijn geen voorwaarden verbonden. Collectief straffen mag gewoon niet. Anders zou er helemaal geen oorlogsrecht en internationaal recht hoeven te zijn. Zelfde geldt voor de democratische regels van de rechtstaat. Rechten hoeft niemand met goed gedrag te verdienen. Die heb je.
    En mocht je al gelijk hebben, wat je niet hebt, dan geef je dus een vrijbrief af voor Palestijnen om Israelische burgers om zeep te helpen. Want zoals Levy zegt: als Israel de Palestijnen collectief mag bestraffen, dan mogen de Palestijnen dat ook met de Israeli’s.

  3. Hans, ik dacht me toch te herinneren dat Hamas democratisch gekozen was. Ook kan ik me herinneren dat het Israelsiche soldaten waren die tijdens de verkiezingen het palestijnen moeilijk maakten om te gaan stemmen. En waarom zou internationaal recht alleen gelden voor mensen die in een democratie leven? Hebben volkeren die in een dictatuur leven geen rechten? wat een gelul,

  4. Gisteravond naar Holland doc. gekeken naar wat vrouwelijke Israelische (ex)militairen te vertellen hadden.
    Iemand vertelde hoe machtig ze zich voelde. Dat ze met één vinger iemand kon dwingen naar haar toe tekomen. Er was een meisje dat vertelde dat zij, omdat een israelier gedood was, 80 Palestijnen bij een checkpoint dwong om 12 uur in de brandende zon in de rij te blijven staan. Een ander vertelde dat zij doorgegeven had dat een jongen met stenen aan het gooien was. Die jongen waso opgepakt. Ze ging ze twijfelen of ze wel gezien had dat die jongen met stenen gegooid had. Ze vroeg aan degene die die jongen moest ondervragen: als hij nou ontkend, als hij het nou niet gedaan heeft? Waarop die ander zei: Hij bekent wel. M.a.w. Ik zal wel zorgen dat hij bekent.
    Weer een ander vertelde dat ze een aantal militairen zag met korans en rozenkransen bij zich. Dat is verboden. Ze vertelde het aan haar meerdere. Ze werd voor verrader uitgemaakt.Maxime Verhagen zou verplicht moeten worden deze film te zien.

  5. @ Corrie

    Dat programma vond ik indrukwekkend. Gek eigenlijk dat er aan het eind geen aandacht voor de stichting “Correlatie” werd gevraagd.

    De israelische damesmilitairen lieten zowel “verbaal” als “nonverbaal” duidelijk zien hoe ernstig ze in de knoop zaten vanwege hun “oorlogsmisdaden” t.a.v. de Palestijnen.

    Aan het eind van het programma werd geen conclusie getrokken en bleef ik met een enorme leegte en pijn (evenals genoemde dames) achter. Hoe zou dit anderen vergaan zijn?

    Toch “verheugt” het mij dat er nu EINDELIJK (zei het op een vrij lompe manier en zeer laat op de avond) wat aandacht over het ons bekende probleem in de media komt.

  6. Had er ook last van heb daarom eerst naar een of andere crimi gekeken, voordat ik naar bed ging. Kon met die beelden niet echt gaan slapen.

  7. Het is nu een week geleden dat er bij de Joodse Omroep een 1 uur durende documentaire uitgezonden werd:’Ashkenaz’ Het is de moeite waard om die te zien en te beluisteren en de reacties er op te lezen. Groeten J.F. Verhagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *