Gaza, 1 maart 2008, 19.00

gazafebr29-14.jpg

Vijf en veertig doden.
De ziekenhuizen vol gewonden, een aantal van hen nog kritiek.

De straten buiten zijn pikdonker en leeg. Ik hoor ergens een hond blaffen, verder is het stil. Geen auto’s. Iedereen zit thuis bij elkaar, kijkt al of niet tv die dezelfde beelden steeds maar weer herhalen. En hoopt er op dat er vannacht een beetje geslapen kan worden.
De scholen en universiteiten zijn morgen dicht.
Fatma werd vannacht wakker gehouden door haar trillende en huilende dochters. Ze wonen vlak bij Jabalya, en kunnen elke klap horen. Ze maakt zich nog meer zorgen om haar zoontje Wassim die overal doorheen slaapt en gevoelloos lijkt te zijn geworden.

Het internet doet het nog op de flat. Tel je zegeningen. Ik kijk wat naar het buitenlandse nieuws dat altijd een stuk of wat doden achteroopt en heb niet de indruk dat er veel mensen zijn die doorhebben wat er hier gebeurt.

Laatste nieuws, 7.30.
Meer dan vijftig doden, meer dan 200 gewonden.

8.45
Vanmiddag wist ik nog niet zeker of het een gerucht was: drie Israelische soldaten gedood. Het zijn er twee, schrijft Haaretz. Gesneuveld bij een ‘routine actie’ (dit even voor de mensen die nog steeds willen geloven dat Israel zich uit Gaza heeft ’teruggetrokken’; dat het IDF tanks de Gazastrook instuurt is dus routine). Twee jonge mannen van twintig de dood in gestuurd en voor wat? Voor niks.

11 gedachten over “Gaza, 1 maart 2008, 19.00

  1. anja, ik kreeg deze email van trees kosterman:

    ‘Palestijnen zijn geen voorpaginanieuws meer.
    Of je nu 10 palestijnen dood, of 2 of zoals in de laatste 12 uur 27. Of het nu vrouwen zijn die vermoord worden of kinderen of strijders van Hamas, het maakt allemaal niets meer uit.
    Onze nederlandse pers is bang om niet meer te scoren, en gaat er vanuit dat de lezers misschien wel “palestijnenenmoe” zijn, dus des te meer doden des te minder nieuwswaarde het heeft.
    Er zijn te veel Palestijnen gedood en het gaat al zoveel jaren door, dus schrijven ze er niet meer over. Een dode in Sderot is wel nieuws. Uiteraard, dat is nog niet zoveel voorgekomen. Palestijnen die raketten richting Israel sturen,raketten die weinig schade brachten, leveren nu opeens slachtoffers aan de andere kant van de grens op.
    Nu zijn er enkele doden gevallen,en dat geeft Israel weer de kans om nog meer Palestijnse slachtoffers te maken, en inderdaad, dit kunnen ze ongestraft doen,want des te meer doden en gewonden, des te meer ‘palestijnenenmoe” de westerse pers wordt. En men schrijft er niet over. In Nederland is de “bourkini” voorpaginanieuws, dit is zo’n vreselijk belangrijk item, wauw, dat is echt nieuws.
    Maar tientallen Palestijnse doden en gewonden is uiteraard niet belangrijk.
    In enkele artiklen waarin het wel vermeld wordt, word het excuus aangevoerd dat de Israelische acties komen als retaliation voor de gazaanse Qassam raketten.
    Zullen we het eens omdraaien. Misschien komen die Qassamraketten wel als retaliation voor het jarenlang uithongeren van de Gaza strip, voor het opsluiten van een miljoen mensen op zo’n klein stukje grond,voor het decennias lang stelen van land.
    Voordat de Qassams afgeschoten warden , werden de Palestijnen al jarenlang onderdrukt.
    Al jaren lang warden ze vermoord, uitgehongerd, tegengehouden bij de grenzen, hun leven kapotgemaakt.
    En nu vandaag de dag is men “Palestijnenmoe”, de hele pers, de westerse wereld moet zich de ogen uit de kop schamen dat men hier niets tegen probeert te doen, tegen deze slachting.
    Ik zit vandaag achter mijn computer omdat ik het gevoel heb dat ik mensen wakker moet schudden om aan deze ellende een einde te maken. Maar ik heb al zo vaak achter mijn computer gezeten met hetzelfde gevoel en waar zijn jullie? Het maakt geen donder uit.
    Des te meer doden des te saaier het item wordt.
    Natuurlijk is het voor velen de ver van mijn bed show, maar men moet niet vergeten dat ook Nederland verantwoordelijk is voor deze situatie. De nederlandse regering die altijd gezien wordt als een van de grootste supporters van Israel. De nederlandse regering die bij de festiviteiten van het 60 jarig bestaan als een van de eersten hun felicitaties zullen komen overhandigen. Ze zijn allemaal medeplichtig aandeze slachting.natuurlijk roepen ze Israel op om zich een beetje in te houden,niet te veel doden te maken, en verder komen ze allemaal glimlachend handjes schudden met degenen die hier in Israel de opdrachten geven om de bommen boven Gaza af te schieten en degenen die de westbank terroriseren.
    Ik praat niet over het feit of Israel bestaansrecht heeft, ik praat niet over politiek, ik praat over het feit dat als Israel deze slachtingen aanricht, iedereen een oogje dichtknijpt. Want Israel heeft het recht om zichzelf te beschermen, palestijnen niet.
    Wat een lafbekken zijn het toch, en de pers, waar zijn jullie verdorie?’

    Ik emailde haar het volgende terug: ‘Beste Trees, mijn collega’s weten dat als als ze een carriere in de journalistiek willen maken, ze de grenzen van de consensus niet mogen overtreden. En de consensus schrijft voor dat de joden goed zijn en de Palestijnen fout. Punt uit. Als een Palestijnse politicus de joodse bevolking in Israel met genocide zou bedreigen, dan zouden de commerciele massamedia in Nederland moord en brand hebben geschreeuwd, nu een joods-Israelische staatssecretaris van Defensie dit doet, wordt dit als normaal beschouwd. Vergeet niet Trees dat de Arabieren in het Westen de rol hebben toebedeeld gekregen die de joden voor de oorlog hadden. Uit angst voor antisemiet te worden uitgemaakt, durven ze de ‘joodse staat’ niet te bekritiseren. Het antisemitisme is nooit verdwenen, het is nu gericht tegen die andere semieten, de Arabieren. Ik vrees dat pas wanneer de joden in Israel de Palestijnen volledig hebben uitgeroeid, er een omslag komt.’

    Anja, heb jij dat bericht over het bedreigen van de Palestijnen met genocide prominent in de nederlandse media gezien?
    stan van houcke

  2. Anja, het RTL-nieuws van 18:00 uur heeft over de situatie bericht, inclusief kinderslachtoffers en een hele boze Abbas. Maar inderdaad weer vanuit het verdedigingsperspectief van Israel. Hier.

  3. Die post kreeg ik ook van Trees, Stan.
    En met enige vertraging is dat nieuws nu ook tot Nederland doorgedrongen.

  4. Het simpele feit Anja, dat jij daar nu bij de mensen bent is in mijn ogen van zéér wezenlijk belang!

    Door jou aanwezigheid dáár voel ik mij als SP’er trouwens óók een beetje vertegenwoordigd al is dat laatste natuurlijk allesbehalve een pleister op de verschrikkelijke wonde die de Israëlisch ‘ons’ toebrengen. Ook ik zit me hier uiteraard zo langzamerhand op te vreten van woede en machteloosheid.

    Er is echter één belangrijke speler in Nederland die zou kunnen zorgen voor een radicale omslag in dit alles en dat zijn natuurlijk niet in eerste instantie de commerciële dagbladen maar de Nederlandse regering!

    Vanuit die hoek niks anders dan ‘christelijk-sociale-democratie’ dus angst voor alles dat méér is dan dat, hetgeen resulteert in nikserigheid, standpuntloosheid en horigheid aan de met een holocaust dreigende Israëlische staatssecretaris van Defensie Matan Vilnai.

    Dat VN topman Ban Ki-moon het Israëlsich geweld ‘buiten elke proportie’ vindt zegt de Nederlandse regering kennelijk niets. De VN schijnt er wat hen betreft allleen toe te doen wanneer het standpunten inneemt die ‘christelijk-dociaal-democratisch’ zijn en dat schijnt deze uitspraak in hun ogen niet te zijn…

  5. Thijs Berman, als je dit leest, heb jij samen met de groep die vorig jaar naar Israel en Gaza zijn geweest niet meer invloed om druk uit te oefenen op de EU eens maatregelen (en snel) tegen Israel te nemen zoals ze tegen Gaza doet?

    Anja, Ook ik wens je goede reis naar je andere huis. Heel veel sterkte voor de mensen die je achter moet laten. Ik leef zeer met hen mee.
    Ik heb Maxime Verhagen een brief geschreven dat als hij geen maatregelen neemt tegen Israel hij voor mij niet geloofwaardig is als hij het nog eens over mensenrechten heeft. Maar of hij zich daar wat van aantrekt?

  6. Laten we brieven schrijven met deze link van de video http://www.youtube.com/watch?v=-HQO0774lx4
    aan onze volksvertegenwoordigers…!

    Heeft iemand een goede standaardbrief?

    De Kamerwoordvoerders Buitenland zijn op 29-2 verzocht snel en scherp te reageren op de Israelische dreiging met “a bigger holocaust” in de strook van Gaza.

    Op 6 maart om 17 uur spreekt de Kamercie over o.a. Palestina&Israel; zie daarbij
    http://www.minbuza.nl/nl/actueel/brievenparlement,2008/02/Kamerbrief-inzake-geannoteerde-agenda-van-de-RAZEB.html

    Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken

    De agenda
    http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/per_commissie/index.jsp?p=cbuza.xml

    Voorzitter en woordvoerders

    H.Ormel@tweedekamer.nl;

    a.pechtold@tweedekamer.nl;

    H.vBommel@tweedekamer.nl;

    C.vdStaaij@tweedekamer.nl;

    g.wilders@tweedekamer.nl;

    J.vBaalen@tweedekamer.nl;

    M.vDam@tweedekamer.nl;

    k.vgennip@tweedekamer.nl;

    m.peters@tweedekamer.nl;

    m.thieme@tweedekamer.nl;

    j.voordewind@tweedekamer.nl

    Volledige commissie

    http://www.tweedekamer.nl/kamerleden/commissies/BUZA/index.jsp#0

  7. Bij de NOS spreekt men steeds in termen als de “angst van Israël” en “Israël vreest.” De Belgische zender, TVE en de BBC spreken van een escalatie na vergeldingsactie van de Hamas, terwijl de NOS en RTL het uiteraard heeft over de dreiging door de Qassem-raketten tegen de Israëlische burgers. Woorden als “Palestijnse slachtoffers” komt met moeite uit monde van onze presentatoren. Wie de beeldvorming van een Israël dat bedreigd wordt in stand houdt is medeverantwoordelijk voor de slachting op de Palestijnen… meer heb ik niet aan toe te voegen.

  8. =herman / 9

    Latenen we brieven schrijven met deze link van de video http://www.youtube.com/watch?v=-HQO0774lx4 aan onze volksvertegenwoordigers…!=

    You tube heeft de video verwijderd…

    Hij is nu te vinden op: http://www.dailymotion.com/video/x4jfmf_gazamassacrefeb2008_news

    Update (Feb 3rd, 2008): YouTube deleted my video “Gaza Massacre”, obviously they don’t want to upset the Zionist by allowing anyone to expose their war crimes and holocaust against Palestinian.

    http://sabbah.biz/mt/archives/2008/02/29/gaza-massacre/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *