Picasso in Gaza

title_coresidency196.jpg

De twee kunstenaars in de dop in de families Abu Zaid en Al Ghussein, dat zijn Waseem en Nour. Nour maakte een portret van mij met sigaret en banaan. En Waseem maakte een tekening: Gaza is a big jail.

title_coresidency198.jpg

gazafebr08-686-60.jpg

gazafebr08-676-59.jpg

12 gedachten over “Picasso in Gaza

  1. Wat een prachtige tekeningen! wat een prachtige Kinderen ! Ook je foto’s van het dansfeest op je laatste dag in jouw familie in Gaza zijn bijzonder mooi en zo ontroerend. Ik kom woorden te kort om uitdrukking te geven aan het afschuwelijke contrast tussen hoe zij zijn, en hoe zij moeten zien te overleven in die helse toestand.
    Dank Anja dat jij ons daarvan deelgenoot maakt.

  2. Ha Anja,
    Die tekening van Waseem – kunnen we niet met z’n allen een, twee, veertig, honderd, duizend kopieën aan onze minister van Buitenlandse Zaken sturen? Dat het eens doordringt daar in Den Haag?
    En die van Nour lijkt sprekend. Getiteld: Banananja, caught with the smoking gun in her hand. Echt heel prachtig. En nog feministisch ook!
    Ruben

  3. Dat die kinderen in een grote gevangenis moeten leven is natuurlijk ten hemel schreiend en door niemand goed te praten. Maar frappant is het wel dat ik niks lees over het feit dat bijvoorbeeld Hamasterroristen (in dit geval monsters van het ergste soort)afgelopen week een Israelische school zijn binnengevallen en daar KINDEREN hebben doodgeschoten! Vervolgens gaan die lieve Palestijnse kinderen de straat op om dit TE VIEREN! (natuurlijk uit eigen initiatief) DAT vind ik pas erg.

  4. Je begrijpt er niets van he Justin dat iemand buiten de gevangenis van gaza zo,n reactie heeft na die honderd twintig doden op de gaza strook. Slaap maar lekker door joh.

  5. Kijk, Justin, dat het je woedend maakt kan ik me voorstellen, maar je reactie is weer de geijkte manier om maar naar een kant te kijken, en niet na te denken over oorzaak en gevolg.
    a. Ik lees vanochtend in de krant over de aanslag, en het klopt dus dat je daar hier niets eerder over hebt gehoord. Verder kun je van mij weten dat ik altijd tegen aanslagen op burgers ben. Palestijnse en Israelische.
    b. Het was een man uit Jeruzalem die de aanslag heeft gepleegd, het is nog niet bekend of hij vanuit een groep handelde, het waren dus geen ‘Hamasterroristen’. Het model is trouwens bekend: de allereerste zelfmoordaanslag werd gepleegd door de Israelische kolonist Baruch Goldstein die de moskee in Hebron binnenstapte en daar 29 biddende mannen doodschoot. Die man wordt door de kolonisten nog steeds vereerd als een held en niet als een monster.
    c. De thoraschool die als doelwit was uitgezocht is een opleidingsinstituut voor de meest fanatieke religieuze kolonisten. Het is, hoezeer je het ook verder af kunt keuren, zeker niet een poging om willekeurige kinderen te vermoorden.
    d. Het zal je verder niet ontgaan zijn dat we afgelopen week een bloedbad hebben meegemaakt in Gaza, meer dan honderd mensen vermoord, waaronder de helft burgers, waaronder kinderen. Dat er in Gaza dus ook mensen zijn die na een week van machteloze angst en woede blij zijn dat nu ook de Israeli’s een slag wordt toegebracht is geheel te verwachten. Zoals te verwachten is dat dit niet de laatste aanslag was, en dat die, nadat er vrijwel geen aanslagen meer plaats vonden nu weer zullen toenemen.
    e. Wat ik je aan kan raden, is om naar het geheel te kijken, en oorzaak en gevolg niet uit het oog te verliezen. Zoals ik al zei over de twee Israelische soldaten die zijn gedood, en nu weer een, ook zij zijn zinloze slachtoffers van een en dezelfde oorzaak: de bezetting.

  6. Nee Anja, de allereerste zelfmoordaanslag werd op 16 April 1993 nabij Mechola door Palestijnse terroristen uitgevoerd.

    Goldstein was in Feb ’94

  7. de allereerste zelfmoordaanslag werd niet gepleegd door de Israelische kolonist Baruch Goldstein.
    Bron tot twee keer gestuurd, waar wacht u nog op?
    Wilt u mischien ook nog plaatsnamen en data van de andere zelfmoordaanslagen die plaatsvonden voor feb 94?

  8. Je stuurde een lijstje links op zonder toelichting, Bart. Dat doen wel meer mensen. Die gaan er altijd ongezien af, en je zult het mij niet kwalijk nemen dat ik met al het bezoek hier waar ik op moet reageren niet onthou waar nog losse eindjes zitten, als iemand dat er zelf niet bij zet.

    Het schijnt zo te zijn dat er een Palestijn een aanslag heeft gepleegd, zoals jij zei, en voor de eerste keer zichzelf daarbij ook opblies, in 1993. Niet de eerste terroristische aanslag dus, die werden al eerder zowel door zionisten als door Palestijnen gepleegd, wel de eerste zelfmoordaanslag.

    De bronnen die jij stuurde zijn van Israelische makelij, dat wil dus zeggen dar er geen enkele relatie wordt gelegd met de redenen die Palestijnen hadden voor aanslagen, alsof het een Arabische of specifieke Palestijnse eigenschap is, alsof terrorisme geen oorzaak heeft. Wat dat betreft zijn jouw bronnen voor dit weblog dus geen aanbeveling. Maar op dit punt heb je dus gelijk, er was al eerder een zelfmoordaanslag gepleegd, ook al vielen daar weinig slachtoffers bij, en deed Goldstein het een stuk grondiger.

  9. Om aan te tonen dat het niet Goldstein was die de eerste was doet het feit dat de bron “van Israelische makelij” is volgens mij weinig terzake. De feiten (jaartallen, plaatsnamen, aantallen) veranderen niet als de bron al dan niet een relatie legt “met de redenen die Palestijnen hadden voor aanslagen”. Die relatie werd overigens ook door u weggelaten toen u (net als Van Agt overigens) onterecht stelde dat Goldstein de eerste zelfmoordaanslag pleegde.

    De door mij aangedragen bronnen dienden om u op deze fout te wijzen en wat dat betreft zijn deze bronnen voor dit weblog dus juist wel een aanbeveling. Het feit dat ik juist met bronnen “van Israelische makelij” kom komt doordat ik het Arabische deel van het internet (helaas) niet kan raadplegen door mijn gebrekkige kennis van de Arabische taal.

    Laat er geen misverstand over bestaan dat ik (ondanks de Israelische bronnen) niets dan walging voel voor de wandaad van Goldstein.

    U heeft gelijk, er vielen weinig slachtoffers, en Goldstein deed het een stuk grondiger. Men zou zich af kunnen vragen of de Palestijn die zich als eerste met auto en al op een parkeerplaats tussen twee bussen opblies echter de intentie had om weinig slachtoffers te maken. De slordige 160 Palestijnse zelfmoordaanslagen die volgden spreken wat dat betreft wel voor zich.

  10. Nee, als het alleen gaat om een datum, dan heb je gelijk, Bart, en die correctie heb ik dus al overgenomen. Waarvoor dank.

    Waarom ik verder geen prijs stel op websites van Israelische makelij op mijn weblog
    heb ik al aangegeven.

    En wanneer je een ander geluid wilt lezen dan de bekende pro-Israelische sites dan hoef je gelukkig geen Arabisch te kennen: zoals je op mijn weblog al hebt kunnen merken kom je een heel eind met Nederlands, Engels en Ivriet, wanneer het gaat om de kritische Israeli’s die ik hier veelvuldig citeer.

    Over die ‘slordige 160 Palestijnse zelfmoordaanslagen’ weet je mijn antwoord al, want dat heb je hier tig keer aan kunnen treffen. Wanneer de Palestijnen een leger hadden gehad om zich mee te kunnen verdedigen zouden er nooit zelfmoordaanslagen zijn gepleegd. Die ik afwijs, maar ook dat heb ik ook al vele keren gezegd. En verder zeg je dus, net als die Israelische websites die je aan wilde halen, heel erg weinig van enig belang wanneer je het niet hebt over de context, de machtsverhoudingen, en de redenen waarom er uberhaupt aanslagen zijn gepleegd. En dat is de bezetting. Daar hebben Israelische sites, en daar heb jij het uiteraard niet over.

    Dus dank voor je correctie, en dat was het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *