Over Hamas

Zoals wel eerder gezegd: ik ben het niet altijd met Uri Avnery eens, de oude veteraan die als jongen nog in de Irgun zat, een van de zionistische ondergrondse groepen – ik was een terrorist, zegt hij zelf – en zich geevolueerd heeft tot een van de scherpste critici van het huidige Israelische regime. Al in de tachtig is hij nog steeds een onvermoeibaar activist, pas stond hij nog vooraan bij de voedseltocht naar Gaza, stop the siege, en ook was hij altijd de eerste die met de Palestijnen ging praten, ook toen dat nog verboden was en neerkwam op landverraad. Zo zegt hij nu ook al een hele tijd dat er wel met Hamas gepraat moet worden. Ook als je het soms met hem oneens kan zijn, het blijft altijd de moeite waard wat hij zegt.

Hieronder zijn uitgebreide commentaar. Ik geef er hier een (subjectieve) samenvatting van, met eigen toevoegingen.

Dit zijn de vragen die altijd komen (ook op dit weblog): hoe kun je met Hamas willen praten, dat is toch een vreselijke terreurorganisatie, dat zijn toch moslimfundamentalisten? Avnery antwoordt: nee, ik ben niet dol op ze. Als overtuigd secularist moet ik niets hebben van ideologieen die politiek mengen met religie, of dat nou joods, islamitisch of christelijk is. Maar dat heeft me nooit verhinderd om met ze te praten, zoals ik ook met anderen heb gesproken waar ik het niet eens mee ben.

Hamas hoort ook niet bij mijn beste vrienden, voeg ik toe. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe ze met hun politieke tegenstanders in Gaza omgingen, en dat was ver over de schreef. Jonge mannen opzettelijk door de knieen schieten zodat ze voor de rest van hun leven kreupel zijn is ontoelaatbaar. Ook houden ze zich niet voldoende aan de afspraken die er eens zijn gemaakt: dat ze niet zouden ingrijpen in de levensstijl van anderen. Dat doen ze wel: ik heb veel verhalen gehoord van mensen die werden aangehouden en naar het politiebureau werden gebracht omdat er een man en een vrouw in een taxi zaten die niet met elkaar waren getrouwd, of dat er Fatah bruiloften werden verstoord, een internetcafe werd verwoest. Het leven van mensen die niet van Hamas zijn is er niet eenvoudiger op geworden. Ook hebben christelijke Palestijnen reden voor ongerustheid – tot Hamas aan de macht kwam woonden de christelijke gemeenschappen ongestoord in Gaza, en konden vrij naar hun eigen kerken, en de vrouwen droegen geen hoofddoeken. In de afgelopen periode zijn er twee christenen vermoord. De achtergrond is niet erg duidelijk, maar een groep van een paar honderd christenen hebben het zekere voor het onzekere genomen en zijn – toen ze toestemming kregen met Kerst naar Bethlehem te gaan niet terug gekomen.

De rol van Israel in het ontstaan van Hamas.

Hamas is ontstaan na het uitbreken van de eerste intifada, in 1987. In die tijd zag Israel vooral de PLO als hun grote vijand. Hamas werd door de Israelische veiligheidsdiensten gezien als een tegenwicht tegen de PLO, en kreeg een voorkeursbehandeling. Terwijl elke Palestijn die actief was, ook als vredesactivist, de kans liep opgepakt en in de gevangenis gezet te worden, werd Hamas ontzien. Zij konden ongehinderd in de moskeeen verder gaan met zich organiseren. Het is dus ironisch dat Israel nu de PLO ondersteunt (met wapens, geld en militaire training) om datzelfde Hamas te ondermijnen. Daar zie je aan hoe stom de Shin Beth altijd geweest is, zegt Avnery, want we zitten nu met een vijand die veel gevaarlijker is dan de PLO was.

Toont de overwinning van Hamas aan dat de bevolking islamitischer aan het worden is?

Niet noodzakelijkerwijs, zegt Avnery. Het is niet zo alsof de Palestijnen plotseling religieuzer zijn geworden. Het is wel waar dat er een langzaam proces van islamisering gaande is in de gehele regio, van Turkije en Yemen tot Marokko en Irak. Het is de reactie van een jonge Arabische generatie op het falen van het seculiere nationalisme om hun nationale en sociale problemen op te lossen.

Mee eens. De Palestijnen zijn van huis uit niet zo dogmatisch en orthodox. Dr. Haider Abdel Shafi zei het nog: wij zijn wel moslims maar we zijn niet zo religieus. Het is niet voor niets dat het oorpronkelijke verzet, het Palestijnse nationalisme, een seculiere staat voorstond. De mensen die al wat ouder zijn zien het verschijnen van in zwart gehulde vrouwen die zwaar gesluierd zijn als een onpalestijns verschijnsel, dat over is komen waaien uit Iran. Traditioneel is de Palestijnse dracht kleurrijk, en op de oude foto’s is het nog te zien: veel vrouwen droegen geen hoofddoek. De dracht die je nu ziet, jilbab (lange jas over de kleding) en hoofddoek, en dat altijd in sombere kleuren, is niet van huis uit Palestijns. Ook is er altijd een grote mate van tolerantie geweest ten aanzien van de persoonlijke invulling die mensen geven aan hun religie. Ik heb daar door de jaren heen veel van meegemaakt en het is mij altijd erg opgevallen hoeveel ruimte mensen elkaar gaven om juist wel vijf keer per dag te bidden of juist niet.

Een kleine anecdote. Eens gingen wij van Kifaia naar een mannenfeestje (dat weer wel) en wilden iets meenemen, maar hadden alleen nog een fles wiskey. Kan dat wel, dachten we. En bedachten dat het vrienden waren en dat we het gewoon konden vragen. Dat deden we. Machmoud zei: luister: hij en hij drinken niet, want zij zijn te gelovig, en hij mag niet want hij is nog te jong, dus geef maar hier die fles. Die was binnen tien minuten leeg. Maar het punt is dat de mannen die te gelovig waren om te drinken niet zaten te mokken dat de anderen dat wel deden, en dat de mannen die niet dronken geen moment geprobeerd hebben om de anderen over te halen. Dat live and let livevind ik een kenmerk van de Palestijnse gemeenschap, en dat staat nu, door Hamas, wel onder druk.

Als het niet om religie gaat, waarom heeft Hamas dan gewonnen?

Een aantal redenen, zegt Avnery. De eerste is dat de Palestijnen niet meer geloofden dat ze iets gedaan zouden krijgen van de Israeli’s met vreedzame middelen. Ook toen na de dood – de moord op Arafat zegt Avnery – Abbas werd gekozen, bleek dat noch Israel noch de VS bereid waren hem te geven wat ze Arafat hadden geweigerd. Dit was duidelijk: er kwamen geen serieuze onderhandelingen, terwijl de bouw van de nederzettingen werd voortgezet.

Dus: als vreedzaam onderhandelen niet helpt, dan is er geen ander alternatief dan gewapend verzet, en dan zijn er geen dapperder strijders dan van Hamas.

Een tweede reden was de corruptie van Fatah. Met Arafat aan het hoofd, die als eerlijk gezien werd, was het nog te tolereren, na zijn dood kon dat niet meer. Terwijl de instellingen van Hamas, het onderwijs, de sociale zorg, vaak gefinanceerd vanuit Saudi Arabie, wel werd gerespecteerd.

Ik kan de twee redenen die Avnery noemt beamen, ik sprak na de verkiezingen met veel mensen die van huis uit geen Hamasmensen waren, die nu toch Hamas hadden gestemd. Zelfs feministes: Hamas deed meer aan het mobiliseren van vrouwen dan Fatah.

Ook de Fatah aanhangers in Gaza namen de leiding van Fatah veel kwalijk. Er was ook kritiek op Arafat: hij hield er een ouderwetse stijl van leiden op na, met behoorlijk wat vriendjespolitiek. Dat hij erg ondoorzichtig omging met geld werd hem nog enigszins vergeven omdat het volstrekt duidelijk was dat hij zelf uiterst sober leefde – ik heb dat ook zelf meermalen kunnen zien. Veel Palestijnen hebben nog de ervaring dat ze een gift kregen van de Presidents Office als ze bij de ra’is (de voorzitter) een verzoek indienden. Hij kon moeilijk nee zeggen tegen mensen in nood, maar hij kon ook moeilijk nee zeggen tegen de elite die uit Tunesie meegekomen was naar Gaza, en die vele posities bezetten waarvan de mensen in Gaza zelf, die de intifada hadden overleefd, op rekenden. Dat hij met een vrouw was getrouwd die liever in Parijs dure jurken kocht dan naast hem op de legerbrits te blijven slapen werd hem ook vergeven. Ik heb niemand gehoord die geen kritiek had op Arafats wijze van leiden, maar tegelijk wordt hij verschrikkelijk gemist, omdat hij gezien werd als een vader voor alle Palestijnen, een vader die bereid was zijn leven voor Palestina in te zetten.

Na zijn dood, nadat hij al enige jaren machteloos vast had gezeten in de Muqata, en zeer waarschijnlijk is vergiftigd, werd het steeds duidelijker dat de oude elite niet van plan was om plaats te maken voor de jongere garde. Al voor de verkiezingen werd duidelijk dat het zeer schortte aan de interne partijdemocratie van Fatah, en dat het oude machtsblok, veelal Palestijnen ‘van buiten’ niet van plan waren om van het pluche af te komen. Dat heeft veel bijgedragen aan de stemmen voor Hamas.

Wat interessant was aan Hamas, is dat zij, net als de PLO destijds, de bocht namen en deel wilden nemen aan het democratische proces. Dat gaf mensen hoop, en ook dat maakte dat ze stemmen kregen. Hamas is net zo min als Fatah een eenduidig machtsblok. Haniya, die ik jaren geleden nog interviewde, gold als een ‘redelijke’ Hamasleider, die bereid was tot samenwerken met andere partijen. Het was ook voor henzelf een verrassing dat ze een zo grote winst kregen, en het was niet eens geheel welkom. Hamas ging er destijds niet van uit dat ze alleen zouden moeten regeren, en probeerden na de verkiezing nog tot een eenheidsregering met Fatah te komen – die dat afwezen. Het is door de loop van de zaken, de boycot, de ondermijning – mede geinstigeerd en gefinancierd door Israel en de VS – om Fatah weer aan de macht te krijgen, dat de radicale stroming binnen Hamas won. Van Haniya is bekend dat hij af wilde treden na de machtsovername van Hamas in Gaza, maar dat hij onder dreiging is aangebleven.

Valt het te verwachten dat de Palestijnen zelf Hamas weer omverwerpen?

Zolang er sprake is van een bezetting is daar geen kwestie van, zegt Avnery. Ik denk dat hij gelijk heeft. De onvrede met Hamas onder de bevolking is gestegen, door de manier waarop ze in Gaza huishouden. Maar Abbas is veel te zwak om Hamas af te zetten. Abbas wordt gezien als een handlanger van Israel, en het is duidelijk dat Israel probeert van hem een betaalde politieagent te maken die het vuile werk op mag knappen. Of namens het Palestijnse volk straks een verdrag te aanvaarden waarin de Palestijnen niets anders overhouden dan wat omsingelde nepstaatjes. Het werd onlangs duidelijk: ook Abbas kan niet blijven toezien hoe er in Gaza een bloedbad werd aangericht, zonder te zeggen: tot hier en niet verder. En dit wordt wel eens over het hoofd gezien, nu iedereen denkt dat de Westoever van Fatah is en Gaza van Hamas: in Gaza wonen nog heel veel Fatah aanhangers, en op de Westoever zijn ook leden van Hamas. Bovendien, als het gaat om gewapend verzet, zijn het niet alleen Hamasmensen die vinden dat er tegen Israel terug gevochten moet worden. Ook Fatah heeft zijn eigen onderstromen en subgroepen.

Maar hoe kun je een verdrag sluiten met een organisatie die verklaart dat ze Israel nooit zullen erkennen en een charter hebben waarin wordt opgeroepen tot de vernietiging van de joodse staat?

Al dat gedoe over ‘erkenning’ is onzin, zegt Avnery. Het is een smoes om de dialoog niet aan te hoeven gaan. Israel heeft van niemand erkenning nodig. Toen de VS moest gaan praten met Vietnam vroegen ze ook niet eerst om erkenning als angelsaksische, christelijke en kapitalistische staat. Als A een verdrag sluit met B, dan heeft hij B daarmee erkend. De rest is kul.

En het gedoe over de Hamas charter doet denken aan de opwinding destijds over de PLO charter. Als document werd ook dat gebruikt als een eindeloos excuus om niet met de Palestijnen te gaan praten. En weet er iemand nog wat daar in stond?

Ik ben het eens met Avnery dat het een smoes is om van Hamas ‘erkenning’ te vragen. Meer nog dan een smoes: je gaat als bezetende mogendheid niet eisen dat het land dat je bezet, en dat je zelf niet erkend als staat, jou wel erkend. En er zit nog meer aan vast: welk Israel zou erkend moeten worden, waar liggen de grenzen van dat land, moet je als bezet volk dus zelf je eigen bezetting erkennen?

En nog meer. De Palestijnen hebben Israel erkend, tot twee keer toe, eens in 1988 en eens bij de Oslo akkoorden. Dat was nog in de veronderstelling dat Israel nu haast en ernst zou gaan maken met de mogelijkheid van een Palestijnse staat op de 22% van het land dat er nog over was. De Palestijnen werden bedrogen: de verdergaande annexatie door de bouw van meer nederzettingen is geen moment gestopt. Behalve dat je niet aan de gang hoeft te blijven om “Israel te erkennen” nadat dat al gebeurd was, staat er dus kennelijk niets tegenover.

En als laatste punt: er wordt niet gevraagd om Israel te erkennen, maar om de joodse staat Israel te erkennen. En Palestijnen begrijpen heel goed wat dat zou betekenen: het zou betekenen dat je daarmee impliciet afziet van het recht op terugkeer van de vluchtelingen, want Israel gaat er van uit dat de joodse staat afhankelijk is van een joodse meerderheid en dat dat rechtvaardigt dat er geen Palestijnen meer als staatsburgers bij mogen komen, en het betekent dat Hamas zou instemmen met de tweedehandsbehandeling van de Palestijnse staatsburgers, die nu juist heel terecht opkomen voor gelijke burgerrechten, als individuen en als collectieve nationale groep. Dit verschil, Israel erkennen of Israel erkennen als joodse staat, wordt in de Nederlandse media zelden genoemd.

En dat er ook Palestijnen zijn die het liefst Israel in de lucht zouden zien verdwijnen: onder de omstandigheden nogal wiedes. Het lijkt mij totaal geen zaak om je druk over te maken. Waar Israel en de VN zich wel druk over hadden moeten maken, was dat Hamas al in een proces was om van verzet over te gaan naar de politiek, dat ze bereid waren om deel te nemen aan een vorm van parlementaire democratie, dat ze meer dan eens hebben laten zien dat ze bereid waren om te onderhandelen, al was het ook duidelijk dat ze – met instemming van het merendeel van het Palestijnse volk – niet bereid zouden zijn om net als Arafat met ‘concessies’ te komen zolang de andere kant niet ook een duidelijke handtekening zou zetten. Zo is de poging van Hamas om met een eenzijdig aangekondigde wapenstilstand te komen – duurde anderhalf jaar – mislukt omdat Israel gewoon doorging met verwoestingen en het vermoorden van hun leiders. Dus nu is het duidelijk: een wapenstilstand kan er alleen komen als ook Israel het geweld stopt.

Waarover moeten we met Hamas gaan praten?

Allereerst over een staakt-het-vuren, zegt Avnery. Je kunt een verwonding niet behandelen voor het bloeden is gestopt. Hamas heeft dat vele keren aangeboden. Dus: een staken van de vijandigheden aan beide kanten, mogelijk met Egypte als bemiddelaar. En een opheffing van de blokkade. Als Hamas wil daar ook de Westoever bij betrokken wordt dan moest dat mogelijk zijn.

Zal Hamas die adempauze niet gebruiken om zichzelf te bewapenen?

Absoluut, zegt Avnery. Net als Israel, die dan de kans krijgt om zich beter te bewapenen tegen korte-afstand raketten.

En als het staakt-het-vuren lukt, wat dan?

Dan moet het komen tot een wapenstilstand. Hamas is bereid om Abbas te laten onderhandelen over een vrede, wanneer het vedrag wordt voorgelegd aan een volksraadpleging. Wanneer de meerderheid van het Palestijnse volk het er mee eens is zal ook Hamas zich daarbij neerleggen. Hamas is zich te zeer bewust van de wil van de bevolking, en als die bevolking bereid is om een staat te accepteren binnen de grenzen van 1967 dan zal Hamas dat ook doen.

En er moet een serieuze erkenning komen van het vluchtelingenprobleem, en serieuze onderhandelingen over wat er nog gedaan kan worden. Dat laatste noemt Avnery niet en ik denk dat dat niet toevallig is. Avnery is nog steeds volledig overtuigd van het idee dat alleen twee staten naast elkaar de oplossing zijn. Maar daar hebben we het hier al vaker over gehad: het is niet waarschijnlijk dat Israel bereid is om de nederzettingen op te geven, om de afscheiding van Jeruzalem ongedaan te maken zodat dat de gedeelde hoofdstad kan worden, en suggereren dat er vluchtelingen terug zouden komen wordt door Israel gezien als het einde van de joodse staat.

Het laatste woord aan Avnery: degenen die de PLO afwezen kregen Hamas. Als we niet tot onderhandelen komen met Hamas krijgen we nog extremistischer organisaties en zitten we straks met een Taliban.

Nu al maken de Palestijnen in Gaza die zich zorgen maken over de macht van Hamas zich met name zorgen over de toename van de invloed vanuit Iran. Wanneer Hamas niet erkend wordt als onderhandelingspartner is die kans inderdaad groot.

15 gedachten over “Over Hamas

  1. Waar het op neerkomt is dat Israël onder geen beding wenst dat de Palestijnen ook maar iets toekomt en hen het liefst van de aardbodem ziet verdwijnen. Niets maar dan ook niets wijst er immers op dat de zionisten bereid zijn tot welke consessie dan ook. Dat ze als excuus allerlei argumenten aandragen is voor degenen die al jarenlang serieus proberen de problemen objectief te benaderen inmiddels wel duidelijk.

    Het is natuurlijk ook niet voor niks dat het woord ‘smoes’ voortkomt uit het Jiddische woord ‘schmuck’ of ‘schmoo’ hetgeen letterlijk ‘mist maken’ betekent…

    Het is ‘zum-kotsen’ (ook dat laatste woord komt oorspronkelijk uit het Jiddisch) dat de westerse regeringen, inclusief de Nederlandse, zich voor dat karretje laten spannen.

  2. Ik zeg het nog maar even: waar je hier niet meer mee aan hoeft te komen zetten zijn de bekende reacties als: het zijn terroristen en daar praat je niet mee, of Israel heeft nu eenmaal het recht om zichzelf te verdedigen – alsof de Palestijnen dat dan niet zouden hebben, dat soort werk. Ook hoef je niet meer aan te komen zetten met de bekende suggesties dat Palestijnen joden haten, dat ze hun kinderen opstoken, dat het verzet zich zou verschuilen achter kinderen en bejaarden. Propagandistische rommel, allemaal al tig keer langs geweest en even vaak beantwoord. Lees hierboven even mijn stukje ober de spelregels.

  3. En Paul, niet om het een of ander, maar jiddisch heeft weinig met zionisme te maken. Het is niet voor niets dat de zionistische beweging een breuk wilde met het traditionele jodendom van de shtetls, en het jiddisch werd vervangen door ivriet. Dus doe dat maar niet, die suggestie dat het niet toevallig zou zijn, het woord smoes is wel joods maar niet Israelisch, en het is belangrijk daar onderscheid tussen te blijven maken.

  4. Het is mij allang bekend dat Israël zijn agressieve bedoelingen verbergt in een mist van vredelievendheid en het gebruik van geweld rechtvaardigt met het argument ‘security’. Ik herhaal eigenlijk wat je zelf aldoor al zegt, al lijkt het dat dat nu pas bij Paul Jan begint door te dringen. Ik neem het hem niet kwalijk, want zo langzaam gaat dat helaas ‘overal’. Daar word ik, zacht gezegd, boos over.
    Maar haat is er wel bij de Palestijnen, niet goed te praten maar wel begrijpelijk. Onlangs was er ergens (Jerusalem?) een grote aanslag en veel Gazanen gingen juichend de straat op.
    Alleen: ze hadden het nooit moeten doen! Dat Israëliers met hun propaganda zo veel meer succes hebben dan de Palestijnen, komt m.i. doordat zij er bij veel Westerlingen in slagen als nette redelijke mensen over te komen en zij de Palestijnen nu kunnen afschilderen als heethoofden die het op hèn gemunt hebben.

  5. “Jiddisch heeft weinig met zionisme te maken.”, Dat klopt en nu je hem toch aan het corrigeren bent Anja, zou je Paul met zijn: “het liefst van de aardbodem ziet verdwijnen” fijntjes kunnen wijzen op het belangrijkste charter van Hamas: “Israel will exist and will continue to exist until Islam will obliterate it”

  6. Het valt mij op dat onze regering er niet veel aan gelegen lijkt te liggen Israël tegemoet te komen, laat staan te verdedigen. Omgekeerd krijgen wel een aantal mensen, o.a. Dries van Agt en Gretta Duisenberg, de kans geleidelijk aan ons volk anti-Israël te maken en wel op een zéér geraffineerde manier, door het verspreiden van leugens of halve waarheden. Wanneer je die maar vaak genoeg herhaalt wordt het waarheid. Men zegt niet voor niets dat je gif langzaam moet druppelen wil het effectief zijn.

  7. Dank hier weer voor, Anja, hè bah, net als je denkt dat het gezeur steeds bij iedere kritiek op Israël dat het voort zou komen uit antisemitisme is gelogenstraft duikt er weer iemand op met een volkomen misplaatste “zie je nu wel met die joden” opmerking. Maar dit terzijde.

    Goed stuk van Avnery. Niet door jou opgenomen maar voor mij erg interessant is zijn opening in het Engels:

    WE ISRAELIS live in a world of ghosts and monsters. We do not conduct a war against living persons and real organizations, but against devils and demons which are out to destroy us.

    Een onlangs hier geïmmigreerde Israëlische vriend zei mij hetzelfde: daar wonend heb je steeds het gevoel dat je ergens bang voor moet zijn, van Saddam via Syrië naar Iran. Met als constante de Palestijnen. Iedereen wil je vernietigen, zo denk je of dat wordt je aangepraat. Pas door er een tijdje uit te zijn zie je hoe onzinnig het is. En zie je wat “we” daar verkeerd doen.

    Kortom, wie er bidt moet bidden dat er meer wijze politici in Israël opstaan. Als meer dan 60 % van de bevolking nu lijkt in te zien dat het niet helpt om te isoleren en op te sluiten en dat je moet onderhandelen, ook met hamas, waar wachten ze op? Politici zouden visionair moeten zijn ipv hun bevolking angst aanjagen.

    Misschien komen we wel in de buurt de situatie die Amos Oz aangaf als eindstation: de bevolking aan beide kanten zal het conflict zo zat worden dat ze hun leiders zullen dwingen om het op te lossen.
    Ik vrees dat de kritiek op Israël hiervoor eerst wel nog veel harder moet aanzwellen.

    Verder mag Hamas democratisch verkozen zijn, ze flikken intern wel weer wat bijna alle religieuze bewegingen met macht steeds doen: anderen leefregels op gaan leggen. Ergens schreef je dat ze staan te posten bij de universiteit als hoofddoekpolitie . Bah.

  8. Israël heeft slechts één alternatief. Al de andere alternatieven leiden slechts tot de dood van hun burgers. Het alternatief is roportioneel geweld. Hamas vuurde 7.000 of meer raketten met het sterktste vermogen waarover ze beschikten op Israëlische burgers. Israël dient dit ook te doen. Maar er zijn morele bezwaren. De joden zijn immers niet beestachtig en delen geen snoepjes uit bij het zien van dode kinderen. Vandaar dit: voor de aanval verwittig je alle burgers om het gebied te verlaten. Wel te verstaan langs de Egyptische zijde. Het Egyptische broedervolk zal daar alle begrip voor hebben. Al de rest is walgelijke hypocrisie. Het is de enige mogelijkheid. De Palestijnen hadden in Gaza een paradijs kunnen hebben, hun leiders hebben dit doelbewust verhinderd. De Gazastrook terugnemen is voorlopig de enige weg naar vrede en minder bloedvergieten.

  9. Jov, ik heb al hieronder, bij de reactie van Justus, zie 6 maart, gereageerd op de aanslag op de school die heeft plaatsgevonden, en het feit dat er zeker ook Palestijnen zijn die na paar dagen waarin ze zelf een bloedbad hebben meegemaakt met meer dan honderd doden zeker staan te juichen. Het hoort niet bij de meest verheffende menselijke reacties, maar het is zeker niet specifiek Palestijns. En overigens ben ik altijd tegen geweld tegen burgers, of dat nu van Palestijnen of van Israeli’s komt. Ik zou er dus ook voor zijn, en dat zeggen mijn vrienden daar ook, dat ze het niet deden, omdat je geen burgers moet aanvallen ib de eerste plaats maar ook omdat het slecht is bij de toch al zo broze beeldvorming.

    Maar. Vanaf de Westoever komen geen raketten en er zijn ook al heel lang geen aanslagen meer geweest van die kant. Denk je dat dat helpt? Helemaal niet, de onderdrukking gaat op de Westoever gewoon door, liquidaties, uitbreiding van de nederzettingen, dagelijkse terreur tegen de bevolking, zij het op een wat lager pitje. Lees je daarover wat in de krant? Nee dus, dus ook dit is een boodschap aan de Palestijnen: jullie moeten ophouden met geweld maar als jullie ophouden met geweld kijken we de andere kant op en vergeten jullie en kan Israel gewoon doorgaan met bezetting en ondrdrukking. Helaas is het ook zo dat er Palestijnen zijn die denken dat er geen enkele andere manier is om nog aandacht te vragen voor hun zaak dan door raketten en door aanslagen. Behalve de slechte maar menselijke eigenschap om terug te slaan.

    Charles Shamas, een belangrijke Palestijnse jurist, heeft eens uitgelegd wat er met mensen gebeurt als ze het gevoel krijgen dat ze nergens, maar dan ook nergens hun recht krijgen. Dat haalt niet het beste in hen boven. Dan wordt tegengeweld al snel – voor een deel van hen – de enige optie inplaats van je zachtjes en langzaam af te laten maken. Dat wilden de zionisten niet meer, en dat willen de Palestijnen dus ook niet. Het ligt dus ook aan ons, dat we wel braaf noodhulp willen sturen, maar geen poot uit durven steken als het gaat om de geschonden rechten van Palestijnen, dat er Palestijnen zijn die het recht in eigen handen nemen met de middelen die ze hebben, en als ze denken dat het moet dus met het opofferen van hun leven.

    Over de beruchte Hamas charter van zoveel jaar geleden hadden we het hierboven al, Avi. Dat er Palestijnen waren die er in geloofden dat de zionisten net als de kruisvaarders voor hen nog wel eens zouden verdwijnen is geschiedenis. Zoals je kunt weten was een grote meerderheid van de Palestijnen bereid om een akkoord te sluiten als ze werkelijk een staat hadden kunnen vestigen op de overgebleven 22%. Ook Hamas ontwikkelde zich, net als de PLO, in de richting van willen onderhandelen met Israel. Zie Uri Avnery. En dat er onder de huidige omstandigheden mensen zijn die er niks tegen zouden hebben als Israel in een rookwolk zou verdwijnen, wishful thinking uiteraard, is een normale reactie op het geweld en de machteloosheid. Dus blijven hangen aan die charter is niet alleen achterhaald, maar helpt ook voor geen meter.

    Jan, jij draait de zaken weer eens om. Onze regering doet niets. Ze sturen noodhulp. Maar dezelfde minister Verhagen die zo voor de mensenrechten is zwijgt opeens geheel en al als het gaat om de schendingen van mensenrechten door Israel. Tot nu toe is het voor mij volstrekt duidelijk en aantoonbaar, ook minister Bot deed daaraan mee, dat er met twee maten wordt gemeten, en dat het nog steeds Israel is die vergaand wordt ontzien.

    Ik zou graag willen dat het Van Agt en Duisenberg zou lukken om ‘ons volk’ langzamerhand kritischer te maken ten op zichte van wat Israel doet, ik mag toch hopen dat je mij ook op dat lijstje plaatst, want ik doe mijn best. Ik denk alleen dat het vooral Israel zelf is die er voor zorgt dat het beeld langzamerhand negatiever wordt, 120 doden in twee dagen hakt er natuurlijk in, en die verzinnen Van Agt en ik niet. Die zijn gewoon echt dood. En dat het vooral de verstokte Israel apologeten zijn die geisoleerd dreigen te raken door het gecultiveerde bord voor hun kop. En jij mag ons uitleggen wat die leugens of halve waarheden dan zijn, en dat ‘gif’ dat doordruppelt. Want dat zeg je niet. En wat ik weet van het weblog van Van Agt, is dat het heel zorgvuldig gedocumenteerd is. Ik kan het erg aanbevelen. Hierbij nog eens. Hier.

    O en daar hebben we weer een paradigma een. Guido denkt dat de joden – ik neem aan dat je bedoelt de Israeli’s – geen zin hebben om meer Palestijnen te doden omdat ze niet beestachtig zijn. Heb je de doden geteld, Guido? Een veelvoud aan Palestijnse doden, waaronder veel burgers. Conclusie?

    Dus de enige mogelijkheid is om de Palestijnen te waarschuwen dat ze weg moeten gaan en dat een grote aanval beginnen. Dat noemen we tegenwoordig etnische zuivering, Guido. Het is namelijk hun land. En Egypte wil ze niet hebben, en de Gazanen willen niet weg want die zijn niet van plan om hun laatste beetje land op te geven en ze zijn al een keer of twee keer gevlucht en doen dat niet nog eens. En Israel is helemaal niet geinteresseerd in dat stukje zand. Dus dat vindt zelfs Israel niet een goed idee. Nog afgezien van het feit dat je dan zou zitten met anderhalf miljoen hele kwade Palestijnen aan de andere kant van de grens, als het al zou kunnen. Je dacht dat het dan vrede was? En je dacht dat de Palestijnen op de Westoever rustig af gingen wachten tot het hun beurt was? En je dacht dat een dikke miljoen Palestijnen in Israel ook de andere kant opkeken? Of je dacht dat die er allemaal ook maar uit moesten, onder het oog van CNN en BBC en Al Jazeera?

    Er is geen kwestie van dat Israel de Gazastrook kan ’terugnemen’ zonder bloedvergieten. En er zijn wel degelijk alternatieven, maar dat wil jij niet weten.

    Dat de Palestijnen een paradijs zouden kunnen hebben is volstrekte en al uitgebreid aangetoonde klets. Jij doet het vaste repertoire weer eens. Nutteloos, Guido. Hoef je hier niet aan te beginnen. We hebben je al uit.

    Gezien de ijver waarmee de Israel apologeten weer langs komen om het repertoire af te draaien is hun overheersende gevoel dat ze terrein verliezen. Zo moge het zijn.

  10. Israel is Gods volk, dit betekent niet dat ik alles goed keur wat Israel vandaag doet. Israel leeft in het zelfde ongeloof als de meeste mensen vandaag. Toch komt er straks een tijd waarin Israel tot geloof in God komt. Voor dat het zover komt zal het Israelisch Palestijns conflict escaleren in een wereldwijde catastrove. Israel zal in die nood tot God roepen en zal Israel bevrijden van z’n vijanden.
    Dan zal Israel zeker wonen De bijbel is er zeer zeker in. Israel is Gods volk! Het is Gods land. We kunnen proberen het land te verdelen tussen Israel en de Palestijnen, maar God zal dit uiteindelijk niet accepteren. Izaak (Israel) is de erfgenaam en Ismael (Arabieren)zal het land en de zegeningen niet erven.

  11. Nou, hartstikke fijn dat wij niets meer hoeven te doen omdat God de zaak wel op gaat lossen, Albert. En dat het zo duidelijk is dat Hij alleen de God is van de joden en niet van andere mensen. Ik dacht namelijk dat Hij ook van mij was, en van mijn Palestijnse vrienden. Weet je ook al hoe God het gaat doen, met een simpele etnische zuivering, of moet het meer model shoah? Ga jij Hem nog een handje helpen of kan Hij het wel alleen af?

  12. Hallo Anja,

    Deze God is ook van u en van mij gelukkig. Dan moeten we Hem erkennen als diegene die Zijn Zoon Jezus Christus heeft laten sterven voor u en mijn zonden. Dan is Hij ook uw God en ook die van onze Palestijnse vrienden. Daar zitten gelukkig heel veel christenen onder.
    Uw volgende opmerking was hoe God dit gaat doen. God heeft de geschiedenis in Zijn hand. Hij gebruikt daarvoor wie Hij wil.

    De vorming van een europese unie staat al beschreven in het boek Daniel van de bijbel.
    Hoe hij dat gaat doen in het midden oosten leest u in het boek Jesaja en Ezechiel eveneens uit de bijbel.

    We leven in een spannende tijd.

  13. Nou Albert, mijn god is niet een god van etnische zuiveringen, shoah’s en een volk voortrekken boven een ander. En ook niet de god van mijn Palestijnse vrienden. Mijn god is er een van erbarmen en liefde en rechtvaardigheid. Die doet dat niet.
    Dus sorry, maar je boodschap komt niet aan.
    En je geeft trouwens geen antwoord.
    Dus laat maar verder.

  14. Ik begrijp het niet meer. In geen enkel artikel over Gaza heb ik het woord ghetto gezien. Maar is het geen ghetto? De bewoners lijden honger en kunnen geen kant uit. Hun leven zijn ze niet zeker. Ze hebben hun leiders niet in de hand, maar hadden de bewoners van het ghetto van Warschau hun leiders wel in de hand?
    Waarom niet praten met Hamas? Praten kan toch geen kwaad, bovendien praten wij vaker met politici die dictatoriaal zijn en terrorisme prediken. Wij drijven een bloeiende handel met China terwijl dit Taiwan wil inlijven. Waarom daar geen principes en hier wel?
    Waarom de eis dat er geen raketten meer afgevuurd mogen worden? Als Hamas het afschieten van raketten verbiedt komt er een andere verzetsbeweging die aanslagen gaat plegen. In Ierland is men gaan praten terwijl er nog wederzijds aanslagen werden gepleegd, het is er redelijk rustig geworden. Wil men eigenlijk wel vrede?

    Marius

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *