Keppeltje en hoofddoek

Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.

Was getekend, mede namens Stichting de Initiatieven en Een Ander Joods geluid, Harry de Winter.

Vanochtend, een grote advertentie op de voorpagina van de Volkskrant.
Op pagina 2 legt de Winter het uit.

Wij joodse mensen weten als geen ander waar dit soort discriminatie toe kan leiden. Wilders betoogt dat de moslim moet worden aangepakt, en dat de Koran een fascistisch boek is. Zo is ooit de vervolging van de joden begonnen, door het veralgemeniseren van zaken. Daarom is het tijd voor een harder geluid vanuit joodse kring. Als je maar iets roept over Joden of over Israel wordt je als antisemiet beschouwd en afgeserveerd. Het is goed dat dit rechtvaardigheidsgevoel zo sterk is, maar er is voor mij geen verschil tussen het keppeltje en de hoofddoek.

Ik hoop dat we bijval krijgen uit de gehele Joodse kring. Dat zou althans zo moeten zijn. Want wij kunnen ons hier toch als geen ander in herkennen.

Voor het volledige artikeltje: Volkskrant van vanochtend.
En hier: Harry de Winter op zijn verjaardagsfeest, in 2004.

Harry

30 gedachten over “Keppeltje en hoofddoek

  1. De Winter gooit appels(moslims) en peren(joden) op één hoop. Dat mag zolang je het over fruit hebt, dus discriminatie in het algemeen. Hij gaat echter de mist in door de jodenvervolging te koppelen aan uitspraken van Wilders. Net als Wilders doet ook De Wnter domme uitspraken. Een moslim is aanhanger van een geloof en geen ras.
    Er wordt (m.i. terecht) geprotesteerd tegen het excessieve geweld van Israel tegen de Palestijnen, zonder dat degene die protesteren van anti-semitisme worden beticht.
    De joden staan bekend om hun relativeringsvermogen en zelfspot, iets wat moslims niet kan worden toegedicht.

    Ronny Naftaniel van het CiDi verwoordt het als volgt:
    “Het is een vrije keuze om religieus te zijn en het kritiseren van iemands keuze is een fundamenteel recht in onze democratie. Je moet kunnen zeggen dat het jodendom een achterlijk geloof is en dat de Koran een fascistisch boek is”.
    Dus bijval vanuit de gehele Joodse kring zal De Winter niet krijgen.

  2. Ik heb een nieuwtje voor je, Jan. Joden zijn ook geen ras. Dat dachten alleen de nazi’s. Dus de Winter heeft het over appels en appels, of peren en peren.
    Waar het natuurlijk om gaat is dat een gehele etnisch-religieuze groep van negatieve eigenschappen en andere algemeniseringen wordt voorzien en daarmee weggezet. Zoals jij nu ook weer zo fraai illustreert, door moslims in het algemeen te voorzien van de negatieve eigenschap ‘gebrek aan relativeringsvermogen en zelfspot’.

    Nu zie ik die aardige joodse eigenschap de laatste tijd ook erg weinig bij de fans van het Cidi en de verdedigers van Israel. Er is een onfrisse kongsie ontstaan aan de verre rechterzijde van het politieke spectrum waarbij de moslimhaters automatisch en kritiekloos achter Israel staan, en de Israelapologeten zich van bedenkelijke oordelen over moslims/Arabieren/Palestijnen bedienen. Des te onfrisser dus, als je niet vergeet hoe het antisemitisme is begonnen, en daar heeft De Winter het over.

    Nee, dat alle Nederlandse joden het eens zullen zijn met Harry de Winter hoef je zeker niet te verwachten. Het is ook niet voor niets dat Een Ander Joods Geluid is opgericht, als tegenwicht tegen het Cidi dat lange tijd de pretentie kon volhouden namens de Nederlandse joden te spreken en nu dus niet meer.

    Harry de Winter spreekt namens de Nederlandse joden met een geweten en een gevoel voor rechtvaardigheid: dat je niet je ogen dicht mag doen voor wat Israel een ander semitisch volk aandoet, en dat je als jood beter moet weten om een andere bevolkingsgroep te verketteren en in het verdomhoekje te zetten. Dat rechtvaardigheidsgevoel is ook een belangrijk deel van de joodse traditie: wat gij niet wilt dat u geschiedt.. rabbijn Hillel. Ik sta dus uiteraard geheel achter Harry. En ik vind mensen die het jodendom een achterlijk geloof noemen net zo erg als de mensen die de koran een fascistisch boek noemen. Des te erger als je heel goed weet wat fascisme is, wat sommige mensen schijnen te zijn vergeten.

  3. Ik hoorde het vanmorgen op radio 1 en ik ondersteun zijn uitspraak volledig. Als je ook maar een beetje van geschiedenis kent, dan moet je weten dat in de jaren 30 van de vorige eeuw vrijwel hetzelfde gebeurde in Nazi-Duitsland met de Joden, als er nu HIER (!!) gebeurt met de Moslims. En in Frankrijk en België en God weet waar nog meer! Een schuldige voor alles dat er eventueel, misschien, mogelijkerwijze mis ZOU kunnen gaan, is snel gevonden. Lekker makkelijk. Als er wat mis gaat dan kan je altijd iemand ergens de schuld van geven en ga je zelf vrijuit. Flink schoppen en slaafs meerennen achter populisten aan. Waarom heb je dan een stel hersens in je kop zitten? Kan je niet meer zelf nadenken dan? Helemaal zelfstandig en zo? Vraag je je nooit af of al die beschuldigingen naar een religie wel kloppen?
    Gisteren nog zei iemand tegen me dat de opstanden in Tibet schandelijk waren. Daar mag je ‘De Sport’ niet voor misbruiken. Hij ging volledig voorbij aan de bezetting door China sinds de jaren 50. En wat er sindsdien is gebeurd. Ik zie overeenkomsten met Palestina. Ik zie overeenkomsten met de haat onder religies die ons ingestampt wordt. Ik zie de onrealistische angst die ons aangepraat wordt vanuit onze regeringen Balkenende. “Wie een hond wil slaan, vindt altijd wel een stok.” Maar waarom zou je dat dier in vredesnaam willen slaan? Wat heeft-ie jou gedaan? Wat hebben Nederlandse Moslims gedaan om ons zo bang te krijgen? Hier, in Schiebroek zijn hun wensen eens op papier gezet:
    “We willen graag een goede woning, scholen in de buurt, winkels in de buurt, veilige speelplekken voor onze kinderen, groen in parken en plantsoenen en vriendelijke buren.” Wat er daar zo erg aan dat we bang moeten zijn voor Moslims? Ik weet ook wat de autochtone Schiebroekers willen. EXACT hetzelfde. En ik durf te wedden dat dit door het hele land zo is. Ja, we moeten echt proberen wat te doen tegen de vercriminalisering van veelal jonge jongens. Maar hun moeder in traditionele kledij glimlacht vrolijk terug naar me in de supermarkt als ik even opzij ga en omgekeerd. Net, zoals ik dat doe. Ik schrik zo van die aangeprate angst! Harry de Winter legt een verband dat veel mensen allang zelf ook gelegd hadden. Gruwelijk! En hij heeft gelijk ook nog. 🙁

  4. De joden moet je volgens mij vooral zien als een etnische groep en niet als een religieus/etnische groep. Er zijn volop atheïstische joden, die alleen vanwege afkomst joods genoemd (willen) worden. Moslims zijn een religieuze groep en geen etnische groep (er zitten Nederlanders, Turken, Marrokanen, Egyptenaren etc. onder). Het is een belangrijk verschil want een geloof kun je afzweren een etniciteit niet. Niet alles op 1 hoop gooien, want dan heeft xxx precies bereikt wat hij wil. Moslims kennen een veel grotere diversiteit dan de fundi’s waar steeds naar gewezen wordt.
    Dus gooi niet alles op 1 hoop, dat moet de boodschap zijn.

  5. Beste mensen,

    Wat is die ‘Stichting de Initiatieven’ eigenlijk? Ik kan me herinneren dat zij jaren geleden ook een keer een advertentie hebben geplaatst met de oproep SP te stemmen en dat ik me toen ook al afvroeg wie/wat er precies achter die naam schuil ging.

    Overigens best een sympathieke actie van de Winter.

    Groeten,
    SP-er

  6. Achter de Stichting de initiatieven zit Harry de Winter meneermevrouw de SPer. En wie zit er achter SP-er, SPer? Enige reden om je te schamen of te verbergen?

  7. Beste Anja,

    Dank voor de snelle reactie!

    Achter de stichting gaat Harry de Winter dus zelf schuil, apart. Maar hij zal er wel z’n reden voor hebben, neem ik aan…

    Helaas ben ik niet bereid een antwoord op je eerste te vraag te geven. Wel kan ik je in het algemeen zeggen dat al mijn bijdrages op het internet anoniem zijn. Dit doe ik omdat ik het vervelend vind dat als ik bijvoorbeeld ergens solliciteer mijn gesprekspartners via het googlen van mijn naam gelijk al mijn (in dit geval politieke) standpunten kennen. Wellicht kom ik nu bij jou wat paranoïde over, maar dit is in ieder geval mijn reden.

    Als je het vervelend vind dat ik anoniem reageer, gun ik je overigens van harte je recht om op jouw eigen log mijn bijdrages te verwijderen. Ik kom daar vast overheen 😉

    Groeten,
    SP-ert

  8. Dat was ik niet van plan, SP-ert, dat is nooit een reden om bijdragen te weigeren. Ik hou alleen van open vizier, ik wil graag weten met wie ik spreek. Ik steek tenslotte zelf ook mijn nek uit. Misschien kun je eerst je droombaan vinden, je geheel onmisbaar maken en dan TARAAA! hadden jullie niet gedacht, ik ben van de SP, wie lust er tomatensoep, wie wil er een horloge? En soort uit de kast komen zoals de homobeweging dat ook heeft gedaan.

    Ik heb met een paar vrienden ook een stichting gemaakt, Stichting Kifaia, om ons werk in de Gazastrook mee te kunnen doen. Je kunt bijvoorbeeld als privepersoon geen geld werven voor je doel, als stichting wel. Je kunt je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, voor de belasting maakt het ook uit. Zoiets zal Harry de Winter ook wel bedacht hebben.

  9. Leg uit, Fons. Ik kan me voorstellen dat iemand het niet met hem eens is (in de Volkskrant peilingen was 67,9% het met hem eens en 32% oneens, valt me nog mee) maar wat hij zegt is volgens mij glashelder.

  10. Jan V.

    Over ras gesproken….. Wikipedia….. de diversitiet tussen de vermeende rassen is erg laag in vergelijking met honden en koeien.

    En jij zegt…. Joden staan bekend om hun relativeringsvermogen en zelfspot, iets wat moslims niet kan worden toegedicht. Wat een uitspraak ook weer.
    Denk eens heel goed na over deze uitspraak Jan V.

    Els

  11. Els,

    Ik kan je opmerking niet goed plaatsen. Wat bedoel je precies?

    Ik had beter bevolkingsgroep o.i.d. kunnen schrijven i.p.v. ras. Vooral als het om joden/jodendom gaat is het belangrijk de juiste definitie te gebruiken op het juiste moment.

    Wat ik duidelijk heb willen maken is, dat je moslims in het algemeen niet een volk/ras kunt noemen. De joden werden echter als “volk” vervolgd door de nazi, zoals Anja hierboven al aangaf.

    Voor de rest sluit ik me aan bij Bastar (reactie 4.)

  12. Hartstikke goed van Harry de Winter.
    En afgelopen avond gaf hij die rabiate anti-Islamfiguur Hans Jansen uitstekend repliek bij Pauw & Witteman.(Naar aanleiding van diens nieuwe boekje: “De Islam uitgelegd aan zwijnen, ezels en nog wat”, of iets dergelijks).

    Vanmiddag hoorde ik een radiopresentator op Nederland 1, die over deze kwestie met Ronnie Nafthaniël van het CIDI sprak. Nafthaniël gaf De Winter gedeeltelijk gelijk: het generaliseren over alle moslims gaat niet aan. Maar anderzijds: “de moslims vormen geen ras”.
    In plaats van dat de presentator reagreerde met bv: “In hoeverre dan wel de Joden?”, bracht hij Nafthaniël in verlegenheid door te zeggen: “Als de moslims nu net zo gevoelig zouden zijn als de Joden, dan…..”!

    @ Lydal (3):

    Daarbij komt nog, dat sport en politiek NOOIT waren gescheiden. Heel duidelijk is dat te bv. zien bij de Olympische Spelen in 1936 (Berlijn), 1956 (Melbourne) en 1980 (Moskou).

    En “SP-er”: als je politiek bewust bent en kritisch nadenkt, hoef je je nergens voor je opvattingen te generen. Als je maar feiten en argumenten aanvoert. En als je ergens geen baan krijgt vanwege je persoonlijke opvattingen, zou je daar m.i. niet moeten willen werken.

  13. Lydial draaft – zoals zovelen – nogal door:
    “Als je ook maar een beetje van geschiedenis kent, dan moet je weten dat in de jaren 30 van de vorige eeuw vrijwel hetzelfde gebeurde in Nazi-Duitsland met de Joden, als er nu HIER (!!) gebeurt met de Moslims.”
    De vergelijking gaat op zijn best op met de jaren ’20, want Wilders is (nog?) niet aan de macht. Verder was de Nazi-vervolging van de Joden primair gericht op de etniciteit, niet zozeer op een religie.
    ALS Wilders al aan de macht zou komen dan is hij nog geen Hitler, die oorlogen gaat beginnen voor meer Arische Lebensraum en bevolkingsgroepen gaat interneren en uitroeien.
    En ALS hij dat al zou willen, dan nog hebben moslims genoeg landen om heen te vluchten, namelijk die waar hun ouders of grootouders vandaan kwamen. De Joden hadden destijds niet zo’n land – Nu gelukkig wel…

  14. Ik vind het nogal een parallel die getrokken wordt door Harry.
    Wat Wilders tegen de Koran heeft komt ook ten goede aan de minderheidsgroepen zoals homo’s en erger nog, vrouwen in de islamwereld.
    De reagerende vrouwen hier (en evt. homo’s) zouden daar is wat over moeten gaan zeggen. Denk er in ider geval maar eens over na hoe je zou hebben geleefd als vrouw of homo in een land met de sharia…

  15. Wat Wilders doet komt ten goede aan minderheidsgroepen, Rayden? Wat een fantasie heb je. En je dacht dat een westerse anval op de islam de vrouwen in islamtische landen zou helpen? Ga eens met zo’n vrouw praten, die helpt je zo uit de droom. Die zal je vertellen dat wanneer emancipatie wordt gezien als iets dat door moslimhatende blanke mannen uit het Westen wordt aanbevolen hun eigen mannen nog zekderder weten dat ze daar niets van moeten hebben. Emancipatie is altijd de zaak van vrouwen zelf, in de allereerste plaats, en niet de zaak van zo’n man als Wilders die zich nooit druk heeft gemaakt om vrouwen, maar moslimvrouwen nu gebruikt om moslimmannen plus de gehele godsdienst, plus de gehele bevolkingsgroep af te doen als achterlijk.

    Dat onderscheid tusse etniciteit en religie is een smoes, Abby, om geheel gelegitimeerd een hele bevolkingsgroep weg te zetten zonder je ook maar een moment af te hoeven vragen wat ze met hun geloof doen. Dus dat argument wordt alleen gehanteerd door mensen die graag een beetje moslims willen haten zonder verantwoordelijkheid te willen nemen voor hun eigen discriminerende houding. Dus hou er maar eens mee op.

  16. Als Wilders nare dingen over de joden zou zeggen zou ie waarschijnlijk gewoon over straat kunnen lopen zonder dat hij beveiliging nodig had……dat zegt eigenlijk alles.

  17. @Abby
    Je kraamt een hoop onzin uit. Zelf ben ik Marokkaans die een islamitische opvoeding heeft genoten. Voor de komst van de Islam waren de berebers met name joods, vooral de stam waar mijn ouders. Nog steeds worden sommige gebruiken die hun oorsprong in het Jodendom hebben in stand gehouden en vele Marabouts(heiligen) zijn joods, deze zijn wel later geïslamiseerd nadat deze joodse berbers zich tot de islam hebben bekeerd. Volgens de redenering van velen ben ik van ras joods en die een islamitische godsdienst aanhangt. Als we jou holle frase doortrekken is Wilders toch een racist en een antisemiet aangezien zijn haatzaaiende retoriek met name gericht is op Marokkanen.
    Straks is het communisme ook een ras omdat deze ook op de uitroeingslijst staat van Hitler.

  18. Als Wilders nare dingen over joden zou zeggen zat hij net als Janmaat destijds in de gevangenis en had hij inderdaad geen beveiliging nodig.
    En zelfs als hij beveiliging nodig heeft zegt dat nog van geen kant dat hij gelijk zou hebben en De Winter ongelijk.

  19. In de PERS van vandaag, op blz 2 staat een leuke [:( ] Harry de Winter zet een aantal stellingen neer en verzoekt de lezer om voor Moslim en Islam het woord Jood te gebruiken. En zo kom je aardig dicht bij wat er in de jaren 30 van de vorige eeuw is gebeurd, met name in Duitsland, maar feitelijk in de gehele westerse wereld. Want niemand wilde weten wat er met de Joden gebeurde toen. Eigenlijk vond ‘men’ het wel goed zo. Over normen gesproken. En geschiedkundig zit ik heus wel goed, Abby. Ik heb geschiedenisles gehad op school, weet je. En taallessen… Ik kom hier ongelooflijke taalfouten tegen. Vooral bij mensen die wel vinden dat Wilders toch eigenlijk stiekum wel gelijk zou kunnen hebben. Het is nl zo makkelijk om een zondebok te hebben voor je eigen falen…

  20. Ik denk dat Harry de Winter hier een verkeerde vergelijking maakt.
    Ik ben het dus ook niet met zijn boodschap eens.
    Waar ik het wel met hem eens ben is zijn angst voor etnisch conflict tussen bevolkingsgroepen in Nederland.
    Dit is overigens geheel onafhankelijk van wat een politicus ergens roept.
    Al zou morgen Wilders dood neervallen dan nog zijn die spanningen er in de samenleving.
    Wat dat betreft is Nederland echt een kruidvat aan het worden.
    En mensen zijn dus met recht bezorgd over de mogelijke gevolgen die dit kan hebben daar hoef je echt niet de Joden vervolging bij te halen.
    En ik neem aan dat zijn wat onhandige betoog met die angst te maken heeft.
    Morgen staat er ergens een gek op die een aanslag pleegt en wat voor reacties krijg je daar dan weer op?

  21. Kleine correctie Nederland is met haar vele coffeeshops ook al bijna een echt kruidvat 🙂 maar ik bedoel natuurljk kruitvat als in explosief.

  22. @Anja 21: Veroordeling van Wilders als hij nare dingen over joden gezegd zou hebben??

    Sorry, maar dat is pure speculatie. Theo van Gogh liet de joden ook niet links liggen en die kon door juridisch ook niet echt op aangepakt worden.

  23. De angst van autochtonen voor moslims is wel degelijk mede veroorzaakt door politici als Wilders, maar ook door anderen, Hendrik. En de manier waarop dat gebeurt lijkt heel erg op de manier waarop politici destijds de angst manipuleerden en richting joden stuurden. Met een beetje historisch besef valt dat niet te ontkennen.

    Janmaat heeft vanwege racisme in de gevangenis gezeten, terwijl wat hij zei nu al haast heel gewoon is. Behalve als het om joden gaat, want dat wordt over het algemeen wel erg gevonden, en daar heeft De Winter een punt mee dat wel er moeilijk te ontkennen valt. Theo van Gogh liet het bij een aantal smakeloze opmerkingen, en hij is een keer vrijgesproken en een keer veroordeeld. Maar hij ging niet zo ver om te zeggen alle joden het land uit.

    En inderdaad, Theo van Gogh is vermoord en Wilders wordt bedreigd. Daar zijn we het over eens, geen zinnig mens wil dat goed praten. Maar geen zinnig mens zal een gehele bevolkingsgroep verketteren of tot achterlijk of gewelddadig verklaren om wat een enkeling, of een paar mensen hebben gedaan. En daar gaat het om.

  24. Ook Harry de Winter wordt bedreigd. Ronduit schandelijk vind ik dat. Vanmorgen hoorde ik hem op Radio 1 duidelijk zeggen dat het Algemeen Dagblad een afspraak tussen de krant en de heer De Winter ijskoud geschonden heeft om toch maar met een sensatiebericht te kunnen komen. Dit is krant 2 die ik niet meer wil lezen. 🙁

  25. @Hendrik

    In Nederland is de werkelijkheid gebleken dat het niet gaat dat er een aanslag wordt gepleegd maar eerder door wie en op wie. Het heet de selectieve verontwaardiging waar we al een tijdje mee te kampen hebben. Wellicht herinnert u zich de reacties op de moord op Fortuin:”Ben blij dat het geen moslim is.” Bij sommigen is het gejammerd van het gezicht af te lezen dat het geen moslim betrof.
    En de angst waarover u spreekt is een ‘self fulfilling profecy.’

  26. Ik vind het een grote schande hoe “de” Nederlandse samenleving met de film van Wilders omgaat en in het bijzonder hoe “onze” regering inclusief volksvertegenwoordigers gereageerd en gehandeld hebben.

    Wilders is mijn vriend niet, maar door enkel en alleen de persoon Wilders aan te vallen en niet inhoudelijk op de haat van veel moslims in Islamitische landen in te gaan (groot aspect van de film), tonen de dames en heren in Den-Haag grote zwakte.

    Men is bang om te benoemen dat er op dit moment een probleem is met radicaal Islam, gesteund door olie-dollars vanuit Saoedie-Arabie (vriendjes van Bush).

    Deze radicale Islam wordt verspreidt door arabisch/fascistische regimes in het Midden-Oosten en zijn zo anti-semitisch, anti-Christen en anti alles wat niet Moslim is als de pest!

    Hier moeten we toch juist over kunnen praten in een democratie? Waarom zwijgt iedereen hierover?

    Feit is dat 20% van de wereld Islamitisch is (1,5 miljard) en deze de snelst groeiende groep is in de wereld. Al zou ‘maar’ 10% van deze groep radicaal zijn, praten we over 150 miljoen mensen! Ik denk dat het er veel meer zijn…
    –>Dit kan een bedreiging vormen voor de wereldvrede.

    Om dit even in perspectief te plaatsen:
    Er zijn totaal 14 miljoen Joden in de hele wereld en 16 miljoen Nederlanders (bron: wikipedia).

    Binnen de Islam moet een grote beweging opgang komen om samen met Europa en samen met Europese moslims haat en terreur door indoctrinatie tegen te gaan.

    Hierdoor zal de moslim-haat in Europa minimaliseren en vrede in de wereld dichterbij brengen.

    Dit is toch wat het heilige westen wil bereiken?

  27. Je loopt echt hopeloos achter, D.
    Niemand zwijgt over het gevaar van de radicale islam, daar is nu juist een brede consensus over, onder moslims zowel als niet-moslims.
    En waar jij eens over na moet denken is hoe we hele bevolkingsgroepen tot vijand benoemen, want dat is wat Wilders doet. En mocht dat nog geen gevaar zijn voor de wereldvrede, dat is het in ieder geval wel voor de vrede in ons land.
    En ook hierin loop je achter: er is allang een brede beweging gaande onder de Nederlandse moslims die zich net zo goed zorgen maken als niet-moslims. En het zou helpen wanneer er niet zoveel domme Nederlanders waren die zich bang laten maken, want juist het wantrouwen en dat eeuwige eisen stellen aan moslims, die maar examen na examen moeten doen om er een beetje bij te mogen horen, maakt dat jongeren het gevoel krijgen hier nooit echt geaccepteerd te worden, en als er nu iets is wat jongeren in een gevaarlijk isolement drijft is dat het.

    En dit kon je allemaal al weten, D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *